Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Uyumak Abdesti Bozar mı?

L Çevrimdışı

lossunion

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamün Aleküm.
Arkadaşlar bazı sitelerde gezerken bu bilgilere ulaştım.
Ne derece tutarlıdır bilemiyorum yorumlarınızı bekliyorum.

Abdullah ibn Abbâs diyor ki: "Bir gece, Allah'ın Elçisi, yatsı namazını geciktirdi. (Bekleyen) Cemaat uyudu. Sonra uyandılar, ardından yine uyudular. Yine uyandılar. Hattâb oğlu Ömer geldi: "Namaz kılalım ey Allah'ın Elçisi!" dedi. Allah'ın Elçisi gelip onlara namaz kıldırdı.” Olayı anlatan, uyuyanların yeniden abdest aldıklarından söz etmemiştir.

Aynı olayı, Hz. Peygamber'e on yıl hizmet etmiş bulunan Enes ibn Mâlik de şöyle anlatmış: "Bir gece yatsı namazı geciktirildi. Sebebi de şu idi: Bir adam: 'Ey Allah'ın Elçisi, sana bir şey danışacağım' deyip bir kenara çekilerek Allah Elcisine gizli bir şeyler anlattı. Kendi aralarında konuştular. Bekleyen cemaatten kimileri kestirmeğe başladı. Sonra bunlar kalkıp namaz kıldılar." Olayı anlatan Enes de uyuyanların, yeniden abdest aldıklarını söylememiştir.

Hz. Ayşe'nin ve Abdullah ibn Abbâs'ın rivâyetlerine göre de: "Peygamber (s.a.v.), horlayıncaya kadar uyumuş. Uyandığında abdest almadan namaz kılmıştır." Çocuk olan İbn Abbas da bir gece Allah Elçisi'nin evinde uyuduğunu ve Allah Elçisi, geceleyin namaza uyandığında kendisinin de kalkıp onun yanında namaza durduğunu, namazın ardından Allah Elçisi'nin, uzanıp uyuduğunu, hattâ horladığını, müezzini gelip namaza çağırınca abdest almadan namaza gittiğini söylemiştir.

Daha sonra yorumcular, Hz. Peygamber'in, uyuduktan sonra abdest almadan namaz kılmasını "Çünkü o korunmuştur", yahut "Onun gözleri uyur, fakat kalbi uyumazdı" şeklinde yorumlamışlardır (Bu rivayetler için bkz.: Ahmed Abdurrahman el-Bennâ, el-Fethu'r-Rabbânî: c. 2, s. 74-81; İbn Kudâme, el-Muğnî, c. 1, s. 173). Ama bu yorum tutarlı değildir. Çünkü zaten hiç kimsenin kalbi uyumaz. Kalbin uyuması, hayatın bitmesi demektir.
 
Üst Ana Sayfa Alt