Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Yazarak Dua Etmek Bid'at mı?

kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh

Dualarımızı yazarak da edebilir miyiz? Tabiri câizse Allah'a mektup yazıyormuş gibi. Ben konuşmakta yazmakta olduğumdan daha kötüyüm, dille dua ederken de nasıl eedeceğimi bilemiyorum zorlanıyorum. Bu şekilde yapmak bid'at mı olur?
Allah razı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;
وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونٖٓي اَسْتَجِبْ لَكُمْؕ اِنَّ الَّذٖينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتٖي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرٖينَࣖ
"Rabb'iniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, duanızı kabul edeyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler, aşağılanmış olarak cehenneme gireceklerdir!" (Mûmin 60)

İbnu'l-Munzir'in bildirdiğine göre Enes b. Mâlik: "...Bana dua edin, kabul edeyim .." (Mûmin 60) buyruğunu açıklarken şöyle demiştir: Rabb'iniz burada şöyle demektedir: “Kulum! Bana dua edip yalvardığın sürece işlediğin şeylerden dolayı seni bağışlarım. Dünya dolusu günahla karşıma çıksan dahi seni dünya dolusu bağışlamayla karşılarım. Göğe yeteecek kadar günah işlesen de sonunda benden bağışlanma dilersen seni bağışlar ve günahlarına aldırmam."

Buhârî Edeb’de Âişe (r.anha)'den bildirir: Peygamber'e (s.a.v.): "En güzel ibadet hangisidir?" diye sorulunca: "Kişinin kendine dua etmesidir" karşılığını verdi.
(Buhârî , 715. İsnad zayftr , Elbânî, Dâîfu Edebi'l-Mufred, 110)

Nûmân İbni Beşîr (radıyallahu anh)’den rivayet edildiğine göre;
Rasûl-u Ekram sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: Dua ibadet(in özüdür, iliği)dir.
(Ebû Dâvûd, Vitir 23; Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân 3, 41, Daavât 1; İbni Mâce, Duâ 1)

Dua; ibadet ibadetlerde delile dayanmalıdır.
Kişi hayatın ve günün çeşitli anlarında dua eder. Bu duaların bir kısmı sunnet olup Allah ve Rasulunun isteyip öğrettiği dualar, bir kısmı da kişinin ihtiyacına göre kalbinden geçen dilek ve temenni dualardır.
Sünnet olanları lafzen ezberleyebilmek için yazıp okuyup ezberlemek gerektiği olabilir. Ezberledikten sonra yazma veya okuma ihtiyacı da kalmaz aynı şekilde kişi kendi ihtiyaçlarını veya edeceği çeşitli duaları içinden geldiği gibi dile getirip Allah'tan ister. Sabah yataktan kalkma ile başlayıp gece tekrar yatana kadar gün içerisinde yemek, içmek, tuvalet, ibadet vb durumlarda sürekli dili ıslak olmalıdır. Yazmanın pratiği ve sunneti yoktur, ayrıca içten de olmayacaktır. Fakat kişi hayatın bazı özel zamanlarında yazarak duada bulunabilir ama bunu günlük yaşantının dua gerektiren durumlarında düzenli olarak uygulamaya çalışmak hem bid'ate hem nefsine zulme dönüşür.


 
Üst Ana Sayfa Alt