Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Haber Yeni Cihad Beldesi "mali" Güncel Haberler,buradan Paylaşalım !!!

M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Mali'de Ensaruddin şehir ele geçirdi 15.01.2013 PressMedya

Fransa'nın askeri müdahalede bulunduğu Mali'de Küresel Cihadcı olarak görülen Ensaruddin grubu Mali hükümeti kontrolündeki bir kenti daha ele geçirdi.
Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, başkent Bamako'nun 400 km. kuzeyindeki Diabaly kentinin İslamcı muhaliflerin eline geçtiğini açıkladı.

Le Drian, İslamcıların Cuma günü başlayan müdahaleden bu yana doğu bölgelerinde geriye çekildiğini iddia etti ancak iyi silahlanmış durumdaki bu savaşçıların batı bölgelerinde hakimiyetini sürdürdüğünü ekledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, askeri operasyonun "birkaç hafta süreceğini" iddia etti.

Fabius, "Mali'ye müdahale edilmemiş olsaydı, İslamcılar başkent Bamako'ya kadar ilerler ve bu da dehşet verici sonuçlar yaratırdı" dedi.

Mali ordusundan bir yetkili ise AFP'ye, Moritanya sınır bölgesindeki muhalif savaşçıların Fransız uçakları tarafından bombalandığını kaydetti.
Fransa Hava Kuvvetleri, doğudaki Gao kenti civarını da bombardımana tuttu.

Mali'nin kuzeyindeki İslamcılar ise, "Afrika ve Fransa topraklarında misillemede bulunacaklarını" duyurdu.

Kuzey Afrika'da faaliyet gösteren ve Küresel Cihad Hareketi'nin bir kolu olan Batı Afrika Tevhid ve Cihad Hareketi'nin (Mujwa) liderlerinden Ebu Dardar, "Fransa, İslam'a saldırıya geçti. Biz de Fransa'nın kalbinde saldırı düzenleyeceğiz." dedi.

Telefonla Fransız Haber Ajansı AFP'ye açıklamalarda bulunan Dardar, nereyi hedef alacakları sorulduğunda, "Her yer. Bamako, Afrika, Avrupa" diye yanıtladı.
Başka bir örgüt sözcüsü ise, Europe 1 radyosuna bağlanarak, "Fransa, tüm Fransızlar için cehennemin kapısını açtı. Irak, Afganistan veya Somali'den daha tehlikeli bir kapanın içine düştüler" diye konuştu.
 
M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İslamcılardan Fransa'ya: Mali'den çıkamayacaksınız 15.01.2013 PressMedya

Fransa gece boyunca dün İslamcıların ele geçirdiği Diabaly şehrini bombaladı. Tevhid ve Cihad hareketi komutanı Fransa'ya "Zafer şarkısını erken söylemeyin" diyerek meydan okudu
İslamcı grupların, "Erkekseniz karada savaşın" diyerek dün meydan okuduğu Fransa, gece boyunca yine Mali'yi bombaladı.

Fransa'nın bombardımanına rağmen ilerleyişini sürdüren İslamcı gruplar dün Diabaly'yi ele geçirmişti.

Fransız uçakları gece boyunca Diabaly'yi bombaladı.

İbrahim Toure adlı bir Diabaly sakini, Associated Press ajansına telefonla verdiği bilgide, Diabaly askeri kampı civarından gece boyunca patlama sesleri geldiğini belirtti.

"Mali'den çıkamayacaksınız"

AP'ye konuşan Tevhid ve Cihad hareketi komutanlarından biri, Fransa ile alay etti. Komutan savaşçılarının Diabaly'yi ve Konna'yı kontrolleri altında tuttuğunu söylerken, Fransa'ya "Zafer şarkısını erken söylememenizi tavsiye ederim" diye seslendi.
Komutan, "Afganistan'dan ayrılmayı becerdiler ancak Mali'yi asla terkedemeyecekler" diyerek Fransa'ya meydan okudu.

 
M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Tevhid ve Cihad’dan Fransa ve kuyruklarına! 15.01.2013 KureselHaber
tevhidve_cihad-300x160.jpg


Kuzey Mali’deki İslami gruplardan Tevhid ve Cihad Hareketi, Burkina Faso ve Nijer’le sınırları kapatıyor. Hareket tarafından yayınlanan bildiride Fransa ve işbirlikçilerinin bugünden itibaren sona ermeyecek bir savaşa girdiği ve ancak hüsranla karşılaşacakları vurgulandı.

Afrika’nın batısında, Kuzey Mali’nin Gao bölgesini kontrolü altında tutan Tevhid ve Cihad Hareketi, mayınlar ekerek Burkina Faso ve Nijer’le sınır kapılarını kapayacağını açıkladı. Ardından Afrika ülkeleri ile Fransa’yı bugünden sonra durmayacak bir savaşa sürüklediklerine işaret etti.

Aralarında Burkina Faso ve Nijer de olmak üzere Afrika ülkeleri, silahlı İslami gruplara karşı savaşında hükümet ordusunu desteklemesi için Mali’ye kuvvet gönderme niyetlerini ortaya koymuştu.

Bu kapsamda Burkina Faso ve Nijer 500’er asker gönderileceğini teyit etti.

Sahra Medya’nın haberine göre Tevhid ve Cihad Hareketi tarafından hareketin emiri Ebu El Velid Es Sahravi imzasıyla yayınlanan bildiride Mali’de yaşanan son gelişmelerden sonra hareketin Burkina Faso ve Nijer’le sınırları kapatıp mayın ekmeye başlayacağı ifade edildi.

Es Sahravi bildiride ayrıca şöyle dedi: ‘Hareket, Haça tapanların işbirlikçisi mürtet takımı ülkelerin ordularına karşı savaşmak üzere askeri takviye gönderecek. Bu savaş bugünden sonra durmayacak. Allah, mücahitleri bu mürtet rejimlerle Hıristiyanlardan efendilerini İslam ümmeti ile savaşa çekmede başarılı kıldı.

Haçlılar ve işbirlikçileriyle Azavad topraklarında fasılları başlayan bu savaş, aynen Afganistan, Irak ve Somali’de olduğu gibi kafirler ve mürtedler için felaket ve kayıptan başka bir şey olmayacak.’
 
M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Cezayir Mali sınırını kapattı 15.01.2013 PressMedya

Cezayir yönetimi, Mali ordusu ve Fransız güçlerinin ülkenin kuzeyindeki İslamcı gruplara yönelik başlattığı geniş çaplı saldırılarla eşzamanlı olarak Mali ile sınırını resmen kapattığını duyurdu.

Mali'nin kuzeyindeki Cezayir (Algeria) ile 1400 km sınırı bulunuyor

Cezayir Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cezayir Hükümetinin, Mali ile sınırını kapatmak için tüm tedbirleri aldığı ve bunu Mali'ye bildirdiği ifade edildi. Cezayir'in, ülkedeki İslamcı hareketlerle mücadelesinde her zaman Mali Hükümetinin yanında olacağı belirtilen açıklamada, bu konuda uluslararası desteğin gerektiği savunuldu.
Açıklamada ayrıca, Mali krizi ve bölgesel yansımalarını görüşmek üzere beraberindeki heyetle dün Cezayir'e gelen Mali Başbakanı Django Sissoko'nun temaslarına da değinilerek, bu ziyaretin Mali ve Cezayir arasındaki güçlü ve derin ilişkinin teyit edilmesi için bir fırsat olduğu kaydedildi.

Cezayir, Mali ile yaklaşık bin 400 kilometrelik sınırının 50 kilometrelik bölümüne silah ve uyuşturucu kaçakçılığını önlemek için elektrikli güvenlik şeridi döşemiş ve bölgeye güvenlik birimleri konuşlandırmıştı.

Öte yandan Cezayir Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Ammar Bellani, Dışişleri Bakanı Murad Medlesi'nin, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile Mali krizinin çözümü ve konu hakkındaki son gelişmeleri paylaşmak için telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

Mali'ye yönelik yabancı askeri müdahalenin bu ülkedeki İslamcı savaşçıların Cezayir'e girmelerine yol açacağından endişe eden Cezayir yönetimi, Mali krizine diplomatik çözüm bulunması çağrısında bulunmuş ancak hava sahasının Fransız uçakları tarafından kullanılmasına izin vermişti.
 
M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İşgalci Fransa’dan Mali’ye Takviye Güç 15.01.2013 HaksozHaberi
Fransa, İslamcıların ilerleyişini durdurmak için işgalci asker sayısını artırma planını devreye sokuyor.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali'de İslamcıların ilerleyişini durdurmak için gönderilen 750 askere ek olarak yeni birliklerin gönderileceğini açıkladı.
Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret eden Hollande, dün geceki hava saldırılarının "amacına ulaştığını" belirtti.

Batı Afrikalı askeri liderler bugün Mali'de bir araya gelerek Fransa ile ittifakın nasıl hayata geçirileceğini konuşacak.

Fransa, İslamcıların başkente ilerleyişini durdurmak amacıyla, Cuma günü Mali'ye asker göndererek müdahalede bulunmuştu.

Fransa'nın Abu Dabi'deki Barış Kampı olarak adlandırılan askeri üssünü ziyaret eden Hollande, "Şu anda 750 askerimiz var, ama bu sayı artacak. Gece yapılan yeni saldırılar hedefine ulaştı" dedi.

Hollande, Fransız askerleriyle ortak çalışacak bir Afrika gücünün oluşturulmasının olumlu bir gelişme olacağını ifade etti.
Fransa'nın önümüzdeki haftalarda Mali'deki asker sayısını 2500'e çıkarması bekleniyor.

BATI AFRİKA BİRLİKLERİNDEN DESTEK
Görgü tanıkları, dün 30 Fransız tankı ile zırhlı nakliye birliklerinin helikopter eşliğinde Fildişi Sahili'nden Mali'ye geçtiğini söyledi.

BBC'nin Bamako'daki muhabiri Mark Doyle, Fransa'nın Batı Afrikalı müttefiklerinden bir an önce kara birlikleri ile destek vermesini beklediğini belirtiyor.

Doyle, askeri bölge komutanlarının bugün Mali'nin başkentinde toplanarak teçhizat ihtiyacı ve Fransa ile ittifakın pratikte ne şekilde yürütüleceği konusunda tartışma yürüteceğini söyledi.

Nijerya'nın 600 asker ile bölgesel gücün başını çekeceği, Benin, Burkina Faso, Gana, Nijer, Senegal ve Togo'nun da asker sözü verdiği bildirildi. İngiltere ise askeri nakliye birlikleri gönderiyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın müdahalesinin El Kaide'yi güçlendireceği iddialarına "Terörizmle mücadele terörü güçlendirmez" dedi.
Fransız savaş uçakları Cuma gününden bu yana hava saldırısında bulunuyor.

'GEREKTİĞİ KADAR KALIRIZ'

İslamcıların Timbuktu ve Gao'dan çekildikleri bildiriliyor.

Ensar-ı Din grubunun sözcüsü Senda Ould Boumama, bunun sivillerin zarar görmemesi için başvurulan "taktiksel bir geri çekilme" olduğunu belirtti.
Zira Pazartesi günü İslamcıların hükümetin kontrolü altındaki bölgede Diabaly kentini ele geçirdiği belirtiliyor.
 
M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
BM’den Fransa’ya Tam Destek 15.01.2013 HaksozHaberi
BM Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri, Fransa'nın Mali'deki İslamcılara karşı müdahalesine destek belirtti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, müdahalenin Mali'de 'anayasal düzenin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesisine yardımcı olacağı umudunu' dile getirdi.
İslamcı grupları püskürtmek için Mali ve Fransız güçlerine yakında binlerce Afrikalı askerin katılması bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi Fransa'nın çağrısı üzerine olağanüstü toplandı.

Fransa'nın BM temsilcisi Gerard Araud, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, diğer 14 Konsey üyesinden destek ve anlayış gördüklerini söyledi. Araud bununla birlikte Fransa'nın bir an önce Batı Afrika gücünün Mali'ye sevk edilmesini istediğini de belirtti.

Afrika askerleri BM Güvenlik Konseyi'nin 2085 sayılı kararı uyarınca bu ülkeye gönderilecek. Bu karar Aralık'ta alınmış, 3000 askerin görüşmeler yoluyla bir çözüme varılamaması halinde bölgeye sevk edileceği bildirilmişti.

İslamcıların başkent Bamako'ya ilerlemesinin bölge için büyük bir güvenlik tehdidi yaratacağını iddia eden Fransa, İslamcı güçlerin güneye doğru ilerlemesi üzerine Mali'ye askeri müdahale başlatmıştı.

“Fransa, Müdahalenin Bedelini Ödeyecek”

Fransa, hava saldırılarının Kuzey Mali'nin kontrolünü ele geçiren İslamcıları geri çekilmeye zorladığını söylüyor. Ancak İslamcı gruplar dün bir kenti daha ele geçirdi.
El Kaide ile bağlantılı Tevhid ve Cihad Hareketi, Fransa'nın Mali'ye müdahalenin bedelini ödeyeceğini belirtti.
 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
Yoksa ALLAH içinizden cihad edenleri belli etmeden, sabredenleri ortaya çıkarmadan cennete girebileceğinizi mi sandınız?” (Âl-i İmran 142 )
“Bir kısım insanlar müminlere, ‘düşmanlarınız olan insanlar size karşı asker topladılar. Aman onlardan sakının’ dediklerinde bu, onların imanlarını bir kat daha artırdı. Ve onlar: ‘Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!’ dediler.” (Âl-i İmran 173)
Müminler ancak Allah’a ve Rasulüne iman eden, ondan sonra asla şüpheye düşmeyen, ALLAH yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenlerdir. İşte doğrular ancak onlardır.”(Hucurat 15)
 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
taliban-3.jpg



Taliban'dan Mali açıklaması

Taliban tarafından yapılan resmi açıklamada Fransa'nın Mali saldırısı kınandı ve sorunun çözümü için tavsiyelerde ve uyarılarda bulunuldu.


Afganistan İslam Emirliği-Taliban Hareketi tarafından yapılan resmi açıklamada Mali'ye yönelik Fransa saldırısı kınanırken bu tür dış müdahelerinin sorunları daha da artırdığı belirtildi.
Mali halkına dış müdahelelere geçit vermemeleri için "İslami ilkeler" çerçevesinde birlik olmaları çağrısında bulunulurken, Afganistan ve Irak tecrübelerinin bu tür müdahelelerin en büyük zararı işgalcilere verdiği vurgulandı.
İşte o açıklama:

Mali rejimi ve Mücahidler arasındaki mücadelenin hiç olmadığı kadar yoğunlaştığı ve Mali'ye dış müdahelenin gerçekleştiği bugünlerde, dış müdaheleler ve sonuçları hakkında fazlasıyla tecrübe sahibi olan Afganistan İslam Emirliği olarak, başta Mali halkı olmak üzere doğrudan veya dolaylı tüm taraflara İslami ilkeler çerçevesinde dış müdaheleler olmaksızın ülkede barışın ve huzurun tesis edileceği, kargaşanın giderileceği bir mekanizmanın yürürlüğe sokulması çağrısında bulunuyoruz.
Fransa Afganistan'dan çekilme sürecini başlattığında, Fransa hükümetinin artık bu tür dış müdahele ve işgal hareketlerinden kaçınacağına dair bir izlenim oluşmuştu. Fakat tamamen kanunsuz bir şekilde Fransa'nın doğrudan Müslüman Mali halkına karşı savaş başlatması, Afrika topraklarına sömürgeciliği andırır bir şekilde müdahelesi tüm bu izlenimleri ortadan kaldırdı.
Afganistan İslam Emirliği olarak Fransa devletinin Mali halkına yönelik bu saldırısını şiddetle kınıyor ve Mali halkının sorunlarını kendi içlerinde çözebilmesi için, tüm ülkelere ve ilgili kurumlara bu saldırıyı durdurmaları için ellerinden geleni yapmalaları çağrısında bulunuyor ve bu tür saldırının sadece Mali için değil Fransa için de felakete neden olacağını hatırlatıyoruz.
Her ülke ABD'nin Afganistan ve Irak'a yaptığı askeri müdaheleler ile nasıl bir kayba uğradığından ders çıkarmalıdır.

Zebihullah Mücahid
Afganistan İslam Emirliği Resmi Sözcüsü
3 Rebiul evvel 1434
15 Ocak 2013
 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
Biri tutuyor biri vuruyor biri seyrediyor
biri-tutuyor-biri-vuruyor-biri-seyrediyor.jpg

ABD bölge ülkelerine baskı yapıyor, AB katliama askeri ve lojistik destek veriyor, Fransa tetikçilik yapıyor. Protestolara dahi izin vermeyen Cezayir bombardımandan kaçan malı halkına sınırını kapattı Müslüman ülkeleri yönetenler ise sessiz kalarak katliama destek veriyor

16 Ocak 2013 Çarşamba - 08:00 NATO’nun maşa olarak kullandığı Fransa’yı ABD uzaktan kumanda ediyor ve bir taraftan da bölgedeki devletlere siyasi baskı yapıyor. Başta işbirlikçi Mali ve Cezayir hükümetleri halklarına rağmen sömürgeci düzenin işgal ve saldırılarına çanak tutuyor. Müslümanlar ise birlikten yoksun!..

Ürdün Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Cevad el-Hamd,’’ABD, Cezayir başta olmak üzere, bölgedeki devletlere Mali’ye askeri müdahale konusunda siyasi baskı yapıyor’’ dedi.

Mali’deki askeri müdahale ve NATO’nun bölgedeki siyaseti hakkında değerlendirmelerde bulunan siyasi analistler, ABD’nin, Mali’ye askeri müdahale konusunda çevre ülkelere siyasi baskı yaptığını, NATO’nun ‘’açık kapı’’ siyaseti çerçevesinde, Mali’ye coğrafi açıdan en yakın NATO üyesi Fransa’nın doğrudan askeri müdahaleyi üstlendiğini ve birliğe üye diğer devletlerin Fransa’ya askeri ve lojistik açıdan destek olduğunu belirtiyor.

Fransızlar gece boyu bombaladı

Fransız işgal güçlerinin Diabali kentini gece boyunca bombaladığı bildirildi Bir görgü tanığı, Fransız güçlerinin tüm gece Diabali’yi bombaladığını, bombardımanın yerel saatle sabah 6’da durduğunu söyledi.

Bu arada Fransız askerlerini taşıyan 40 ila 50 kamyonun, Fildişi Kıyısı’ndan Mali’ye geçtiği belirtildi. Mali ordusunun da, Diabali’yi geri almak için geniş çaplı yeni bir operasyona başladığı bildirildi.

İşgalci sayısı 2.500’e çıkacak!

Fransa Savunma Bakanlığı, Mali’deki Fransız askeri birliklerinin sayısını 2 bin 500’e çıkartmayı palanlıyor. Savunma Bakanlığıkaynakları, Mali’Ye gönderilecek asker sayısının kademeli olarak 2 bin 500’e çıkartılacağını bildirdi.

Fransa daha çok destek istiyor

Fransa’da hükümetin parlamento ile ilişkilerinden sorumlu Bakan Alain Vidalies, Avrupalı ülkelerin kendilerine ‘asgari seviyede’ destek vermesinden şikayetçi oldu ve bundan üzüntü duyduklarını dile getirdi. Fransız Bakan, “Bu operasyonlarda Fransa’nın tamamen yalnız kaldığını söyleyemeyiz ancak verilen desteğin boyutu asgari düzeyde ve bu da üzüntü verici” ifadesini kullandı.

İşgale Kanada’dan da destek

Kanada, Mali’ye C-17 tipi askeri nakliye uçağı yollama kararı aldı. Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, Montreal’de gazetecilerin sorusunu yanıtlarken, Mali’de bulunan Fransız güçlerine destek vermek amacıyla askeri nakliye uçağı gönderme kararı aldıklarını açıkladı. Nakliye uçağının, askeri operasyon amaçlıkullanılmayacağının altını çizen Harper, talebin Fransız makamlarından geldiğini ifade etti. Fransa’nın Mali’ye askeri müdahalesi

Hollande Fas’a da bastırıyor

Hollande, Fas Kralı 6. Muhammed ile Mali’deki duruma ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hollande, Fas Kralı 6.Muhammed’i aradı. Fas da Fransa ile birlikte, BMGK’dan Mali’ye Afrika askeri gücü gönderilmesini onaylama çağrısında bulunmuştu. Fransa hükümetleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK), Mali ordusunun operasyonlarını desteklemek amacıyla Mali’ye Afrika askeri gücü gönderilmesini onaylama çağrısında bulunmuştu.

ABD bölge ülkelerine baskı yapıyor

Ürdün Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Cevad el-Hamd, ABD’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle Mali’deki askeri müdahaleye doğrudan katılamayacağını vurgulayarak, ‘’ABD, Fransa’nın Mali’ye askeri müdahalesinde tek başına başarılı olamayacağını düşünüyor. Ancak, içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı da doğrudan müdahale edemiyor. Bunun yerine, Mali’ye askeri müdahaleyi reddeden Cezayir başta olmak üzere, bölgedeki devletlere siyasi baskı uyguluyor’’ diye konuştu.

Lübnan Araştırma Çalışmaları İstişare Kurulu Üyesi Talal Atrisi de, ABD’nin
Mali’deki askeri müdahaleye doğrudan destek vermesinin mümkün olmadığını ileri sürerek, ABD’nin bölgedeki savaşa bulaşmadan, askeri ve lojistik alanda Fransa’ya destek sağlamakla yetineceği görüşünü savundu.

Fransa NATO’nun maşası

NATO’nun, Mali’deki askeri müdahale konusunda ‘açık kapı’siyaseti uyguladığına dikkati çeken Mısırlı siyasi analist Tevfik Ganim ise,‘’Kuzey Afrika’da sömürge geçmişine sahip Fransa, coğrafi ve tarihi açıdan Afrika’ya en yakın devlettir ve NATO’nun bölgede izlediği ‘’açık kapı’’siyaseti çerçevesinde, doğrudan askeri müdahaleyi üstlenmiştir. NATO’ya üye diğer devletler ise, Fransa’ya askeri ve lojistik destek sağlayarak, ‘doğrudan olmayan müdahale’ siyaseti gütmektedir’’ ifadelerini kullandı.

Cezayir Fransa’nın kuklası

Fransa’nın mali işgalinde Avrupa ve ABD’den çok destek veren işbirlikçi Cezayir hükümeti işgale karşı yapılan protesto gösterilerine bile tahammül edemiyor. Güvenlik güçleri protestoya müdahale ederek kapatılan İslami Selamet Cephesi Partisi (FIS) Genel Başkan Yardımcısı Ali Belhac’ı gözaltına aldı.

Fransa’nın Mali’ye müdahalesini protesto gösterisinde, kapatılan FIS’in Genel Başkan Yardımcısı Ali Belhac’ı gözaltına aldığı ve nereye götürüldüğü hakkında bilgi verilmediği belirtildi. FIS’in açıklamasında, Fransa’nın Mali’ye askeri müdahalesi nedeniyle Fransız Büyükelçisi’nin Cezayir’den sınırdışı edilmesi gerektiği belirtilirken, Mali halkının vurulmasıiçin Fransız savaş uçaklarına hava sahasını açan Cezayir yönetimi kınandı.

Belhac, Pazar günü yaptığı basın açıklamasında, Fransa’nın Mali’ye askeri müdahalesini ‘’Fransa devletinin, Müslüman Mali devletine düşmanca saldırısı’’ olarak nitelemişti.

Cezayirli politikacı, 1992 genel seçimlerinin ilk turunu kazanmasının ardından ikinci tura beş gün kala gerçekleşen darbe sonucu kapatılan FIS’in ikinci adamı olarak tanınıyor. Belhac, partinin genel başkanıAbbas Medeni ile birlikte tutuklanmıştı. FIS lideri, ‘’şiddete teşvik’’suçlamasıyla yargılanmış, 11 yıllık hapis hayatından sonra 2003’te özgürlüğüne kavuşmuştu.

Cezayir sınırı kapattı

Bölgede Fransa’ya en büyük desteği veren işbirlikçi Cezayir yönetimi, Mali ordusu ve Fransız güçlerinin ülkenin kuzeyindeki halka yönelik başlattığı geniş çaplı saldırılarla eşzamanlı olarak Mali ile sınırını resmen kapattığını duyurdu. Cezayir’in, ülkedeki direnişçi halkla mücadelesinde her zaman Mali Hükümetinin yanında olacağı belirtilen açıklamada, bu konuda uluslararası desteğin (!) gerekliliğine de işaret edildi.

İşgal ‘gerektiği kadar’ sürecek!

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Mali’deki operasyonun gerektiği kadar süreceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Mali’deki son durumu ve Fransa’nın askeri müdahalesini değerlendirmek üzere kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Fransa’nın isteği üzerine yapılan toplantı sonrasıaçıklama yapan Fransa Temsilcisi Araud, güya Mali ve Batı Afrika’nın istikrarının tehlikede olduğunu iddia ederek Mali’deki operasyonların ne zaman biteceği ile ilgili net bir tarih vermedi.

Direnişçi halkın başkent Bamako’yu ele geçirdikleri takdirde bölgede büyük bir istikrasızlığın olacağını vurgulayan Fransız Temsilci Araud,“Siyasi çözüm noktasın ümidimizin kalmamasından dolayı operasyon düzenledik. Bu süreçte Kanada, ABD, İngiltere, Belçika ve Danimarka gibi ülkelerin desteğini alabiliriz” şeklinde açıklama yaptı.

“Körfez ülkeleri de destek verecek”

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise, Körfez ülkelerinin Mali’deki operasyona destek vereceğinden emin olduğunu söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen toplantıda konuşan Fabius, bunun muhtemelen malzeme ve para yardımı şekilde olacağını dile getirdi. Fransız bakan, Mali’de halka karşı operasyonların finansmanı için Ocak ayı sonunda yardım konferansı yapılacağını da dile getirdi. MİLLİ GAZETE
 
M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Dışişleri Bakanlığı'ndan Mali uyarısı 16.01.2013 Mynet Haberi

ANKARA (A.A) - Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı uyarıda, "Mali'nin kuzeyinde istikrarsızlığın son günlerde tırmanış göstermesi muvacehesinde, vatandaşlarımızın bu bölgeye seyahatten imtina etmeleri ve halen buralarda bulunan vatandaşlarımızın da ivedilikle bölgeden ayrılmaları uygun olacaktır" denildi. Dışişleri Bakanlığı'nın Mali'deki gelişmeler üzerine bir seyahat uyarısı yayınladığını ifade eden Ünal, şunları kaydetti:

"Mali'nin kuzeyindeki istikrarsızlık son dönemde tırmanış gösterdi. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın bu bölgeye seyahatten imtina etmeleri ve halen burada, eğer varsa, bulunan vatandaşlarımızın da ivedilikle bölgeden ayrılmaları çağrısında bulunuyoruz.

Şu an itibariyle büyükelçiliğimiz, Mali'de bulunduğu bilinen vatandaşlarımızın tamamıyla temas halinde. Herhangi bir vatandaşımızın sıkıntılı bir durumu yok. Olaylardan etkilenen herhangi bir vatandaşımız da henüz tespit edilmemiş durumda."

-Türkiye'nin Mali'deki gelişmelere bakışı-
Fransa'nın Mali'ye yönelik askeri operasyonuna ilişkin Türkiye'nin duruşunun sorulması üzerine Ünal, Mali'nin Türkiye için dost ve kardeş bir ülke olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Mali'nin kuzeyinde silahlı unsurlarla güneye doğru yapılan ilerlemeleri ve bunun sonucunda meydana gelen gelişmeleri hem yakından hem kaygıyla izliyoruz. Bu çerçevede, bir kez daha Mali'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi istikrarına verdiğimiz önemi tekrarlamak istiyoruz.

Mali'nin en kısa sürede yeniden birlik ve bütünlük içinde barış ve huzur ortamına kavuşmasını ümit ediyoruz. Serbest seçimler yoluyla ulusal uzlaşı ve demokratik ortamın da yeniden tesisi için mevcut tüm çabaları her ülke gibi Türkiye de yakından izleyecektir."

BM Güvenlik Konseyi, Afrika Birliği Örgütü ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun konuya ilişkin kararlarının da önemini vurgulayan Ünal, "Türkiye her zaman olduğu gibi kardeş Mali halkına ve yönetimine güçlü desteğini sürdürecektir" diye konuştu.

Mali'de kaç Türk vatandaşı bulunduğu ve onların tahliyesine ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Ünal, şu anda vatandaşların tahliyesine ilişkin bir çalışmanın gündemde olmadığını, ancak gelişmelere göre her türlü işlemin yapılacağını söyledi.

Türkiye'nin, Fransa'nın Mali'ye yönelik operasyonuna destek verip vermediğine ilişkin soru üzerine ise Ünal, "İlke olarak Türkiye her zaman bütün gelişmelerin diyalog, diplomasi yoluyla çözülmesinden yanadır, tek taraflı hareket ve harekatları hiçbir zaman tercih etmez. Bizim buradaki temel çıkış noktamız Mali halkının istikrarıdır, bir an önce refahına ve huzura kavuşmasıdır. Bu yöndeki her türlü gelişmeyi yakından izliyoruz" dedi.
 
M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
'Fransız askerleri Mali'de çatışmaya girdi' Mynet Haberi 16.01.2013

Mali'deki askeri yetkililer, Fransız askerlerinin İslamcı militanlar ile çatışmaya girdiğini belirtiyor.

Mali'deki güvenlik yetkilileri Diabaly kentinde Fransız askerlerinin İslamcı militanlarla çatışmaya girdiğini belirtiyor.
Kent Pazartesi günü militanların denetimine girmişti; Mali'nin kuzeyinde İspanya büyüklüğündeki bir alan da keza başkentteki yönetime muhalif silahlı güçlerin elinde bulunuyor.

Fransa hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının Mali'deki saldırıları altıncı gününe girerken Cumhurbaşkanı Fronçois Hollande "müdahale etmeselerdi çok geç kalınmış olacağını" söyledi.

Operasyona ilişkin değerlendirmeler yapılırken kimi sözcüler başkentin İslamcıların eline geçebileceği değerlendirmeleri yapmıştı.

Fransız yetkililer, aralarında Almanya ve ABD'nin de bulunduğu ülkelerden destek aldıklarını söylemişti.

İngiltere bölgede iki nakliye uçağı gönderdi. Son olarak İtalya da, lojistik destek vermeye hazır olduğunu ama karada çatışmaya girmeyeceğini duyurdu.
Militanlar konvoy halinde... Fransız askerlerinin çatışmaya girdiği haberi, askerlerin konvoy halinde başkent Bamako dışına çıktığı haberini izliyor.

30 araçlık askeri konvoy, dün isyancıların ele geçirdiği Diabaly kasabasına doğru harekete geçmişti.

Fransız askerlerine destek olmak için Mali'ye gönderilen ilk Afrika birliklerinin ise ülkeye yarın ulaşması bekleniyor.

Fransız savaş uçakları kasabanın ele geçirilmesinden bu yana isyancıların mevzilerini bombalıyor.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian Fransız ordusunun kuzeydeki kasabaya doğru ilerlemekte olduğunu doğruladı.

İslamcı gruplar ile laik ve ayrılıkçı Berberi Tuaregler, Nisan 2012'deki askeri darbe sonrasındaki kargaşadan yararlanarak Mali'nin kuzeyini ele geçirmişti.

Daha sonra İslamcılar bölgenin önemli kentlerini ele geçirerek Tuaregleri dışlamıştı.

BM, Nisan ayından bu yana 144 bin 500 Malili mültecinin komşu ülkelere göçtüğünü tahmin ediyor. BM'e göre çatışmalar nedeniyle bu ay 30 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.
Güvenlik Konseyi desteği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri, Fransa'nın müdahalesine desteğini açıklamıştı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, müdahalenin Mali'de 'anayasal düzenin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesisine yardımcı olacağı umudunu' dile getirmişti.

BM Güvenlik Konseyi Fransa'nın çağrısı üzerine olağanüstü toplanmıştı.

Fransa'nın BM temsilcisi Gerard Araud, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, diğer 14 Konsey üyesinden destek ve anlayış gördüklerini söyledi.

Afrika askerleri BM Güvenlik Konseyi'nin 2085 sayılı kararı uyarınca bu ülkeye gönderilecek.

El Kaide ile bağlantılı Tevhid ve Cihad Hareketi, Fransa'nın "Mali'ye müdahale etmenin bedelini ödeyeceği" tehdidini savurmuştu.
 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
cezayirrehine.jpeg



El Cezire: Cezayir'deki rehine operasyonu: 50 ölü


k1.png

Afrika
k4.png


Güncelleme: 15:18, 17 Ocak 2013 Perşembe

aps_1.jpg


Cezayir'de kurtarma rezaleti: 14 ölü Cezayir'deki BP doğalgaz tesisinde rehine kurtarma operasyonunda 6 rehinenin ve 8 isyancının öldüğü belirtildi.Dünya Bülteni / Haber Merkezi Cezayir'in güneyinde doğalgaz tesisine kurtarma operasyonu başlatıldı. Cezayir'in kurtarma sırasında başlattığı hava saldırısında altısı rehine, sekizi kaçıran isyancı olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti.
Bölgeden gelen ilk haberlerde 49 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.
Reuters'a konuşan bölgedeki bir kaynak ölü sayısının 14 olduğunu söyledi.
Ayrıca 180 Cezayirlinin bölgeden sağ salim kaçtığı belirtildi.
Yaşananlar ile ilgili bölgeden birbiriyle çelişkili ve tutarsız haberler geliyor.
SALDIRGANLARIN ELİNDE 7 REHİNE DAHA VAR
Öte yandan, saldırganlardan birinin ellerinde hâlâ iki ABD'li, üç Belçikalı, bir Japon ve bir İngiliz rehine olduğunu açıkladığı bildirildi.
sürecek...


 
M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Mali Dosyası PRESSMEDYA

Fransa ve Batı ülkelerinin işgale başladıkları Mali'deki savaşın arka planı, süreci hazırlayan siyasi, sosyal ve ekonomik nedenleri incelediğimiz Mali dosyamızı ilginize sunuyoruz.
Hazırlayan: Abdulkadir ŞEN 2011 yılında başkent Bamako’da medyana gelen darbe sonrasında İslamcı güçlerin birçok bölgeyi ele geçirmesi tüm dünyanın gözünü Mali’ye çevirmesine neden oldu. Mali’de yaşanan siyasi istikrarsızlık ve çatışma tarihi, dini, ekonomik ve siyasi sebepleri olan ve aslında Afrika kıtasını da aşan bir çatışmanın ülkedeki yansımasıdır. Bu çatışma İslam’a göre bir dünya kurma iddiasındaki Küresel Cihad yanlısı hareketlerin ABD ve Batı liderliğindeki Yeni Dünya Düzeni kabul etmemelerinden kaynaklanmaktadır. El Kaide liderliğindeki Küresel Cihad cephesi laik, demokratik, liberal, kapitalist, açık Pazar ekonomisini destekleyen ve Anglo-Amerikan dünya görüşüne sahip modern dünya sistemine bu defa Afrika’da meydan okumaktadır. Bu dosya Mali krizine bu çatışma eksenli odaklanmaktadır.
Fransa Mali’nin Kuzeyini ele geçiren İslamcı hareketlerin başkent Bamako yakınlarındaki Kona şehrini ele geçirmeleri Mopti ve Diabolle şehirlerine de saldırıya hazırlanması üzerine önceki gün Mali’ye askeri bir operasyon başlattı.Ülkede yaşanan siyasi boşluktan faydalanan ve ülkede aslında büyük etkinliği bulunan İslami Hareketler Azavad bölgesini ele geçirmişti. Düzenlenen operasyonda bir Fransız helikopteri düşürüldü bir pilot öldürüldü. Direnişçiler ise birçok Fransız askerini öldürdüklerini açıkladılar. Çatışmaların giderek yayıldığı bölgede bir BP rafinerisini hedef alan savaşçılar 41 Batı’lıyı esir aldı. Fransa asker sayısını her geçen gün artırırken ECOWS’ın da birkaç gün içinde ülkeye 3300 asker göndermesi bekleniyor.

2873_7[1].jpg
Yeşil bölgeler Küresel Cihad yanlılarının kontrol bölgelerini göstermektedir.

MALİ HAKKINDA GENEL BİLGİLERResmi Adı: MaliBaşkenti: BamakoNüfusu: 14,5 milyonÖnemli Şehirleri: Gao, Kidal, Timbuktu, (El Kaide Yanlısı Sömürge Karşıtlarının Elinde)Yüzölçümü: 1,242,248 km (Türkiye’den bir buçuk kat büyük)Etnik Yapı: Bambara’lar, Fula, Voltarik, TuaregDil: Fransızca, Bambara Dili,Din: İslam %95, Animist ve Hristiyan %5Yönetim: Laik Cumhuriyet

2873_4[1].jpg
Mali denize kıyısı olmayan, Cezayir, Nijer, Fil Dişi Sahilleri, Burkina Faso, Moritanya, Gine ve Senagal tarafından çevrelenen bir Batı Afrika ülkesidir. Birçok Afrika ülkesi gibi Mali de uzun yıllar Fransız sömürüsü altında kalmış, ülke kültürü ve dili ciddi oranda değişime uğramış ve emperyalist bir dil şeklinde tanımlanan Fransızca Mali’de halka iletişim dili olarak kabul ettirilmiştir.Fransa’nın “Francopone” bölge oluşturma siyaseti Batı ve Kuzey Afrika’nın birçok ülkesinde Fransızcanın yaygınlaşmasını sağlamıştır. Fransa tarafından desteklenen “Uluslararası Dil ve Kültür Merkezleri” aracılığıyla Batı dil ve kültürünün bölgede yaygınlaşmasını sağlanmıştır. Batı ülkelerinin özellikle de İngiltere ve Fransa’nın sömürü bölgelerinde işgalci ülkenin dilini iyi konuşan ve sömürü güçleri ile işbirliği yapan “elit” bir kesim oluşturduğu bilinmektedir. Bu proje sömürge ülkelerinde askeri işgallerin gerektirdiği büyük maddi masraflardan ve kalifiye insan ihtiyacından kurtularak yerel güçler eliyle esnek bir sömürü yönetim mekanizması oluşturmayı amaçlamıştır. Sömürgeci güçlere sadık, aynı zamanda kendi çıkarlarını da gözeten büyük oranda Batılılaşmış, genelde laik eğitim almış ve iyi Fransızca konuşan bu elit kesim hem lüks yaşamları ile bölge halkının kendilerini taklit etmelerini sağlamış hem de sömürgeci ülkenin çıkarlarını savunmuşlardır. Mali'de yaşanan siyasi kriz de hem dini talepler hem de ülke kaynaklarının sömürülmesi ile yakından ilişkilidir.

untitled45.jpg

Şu an İslamcı grupların kontrolü altındaki Kuzeyde bulunan Falea uranyum madeni. Fransa Uranyum ihtiacının %70'ini Mali'den karşılamaktadır. Askeri Darbe ve Siyasi İstikrarsızlık
Mali’de 21 Mart 2011 tarihinde Mali Radyo ve Televizyon Kurumunu ele geçiren komutan Amadou Haya Sanogo liderliğindeki “Genç Subaylar” hükümete karşı darbe yapmış ve Ulusun Yeniden İnşası ve Demokrasiye Geçiş sürecini yürütecek bir geçici hükümet kurduklarını açıklamışlardır. Başkent Bamako’nun yaşadığı siyasi istikrarsızlık zaten yönetimden rahatsız olan ve bölgede alternatif güç konumunda olan milliyetçi hareket MNLA ve Küresel Cihad yanlıları tarafından doldurulmuştur.[5] Mali’deki İslami Hareketler Kimdir?
Mali’deki krizin gerçek nedenlerini doğru biçimde analiz etmek genelde Afrika özelde ise Mali’deki İslami profili anlamakla mümkündür. İslam bu kıtadaki siyasal gelişmelerin temel dinamiğini oluşturmaktadır.
Afrika’da İslam Afrika Müslüman’ların da Hıristiyanların da oldukça dindar olduğu bir kıtadır. PEW tarafından yapılan dindarlık profili araştırmasında Mali halkının % 93’ünün dini yaşamında çok önemli gördüğü % 4’ünün önemli gördüğü sadece %3’lük bir kesimin fazla önemli görmediği tespit edilmiştir.[6] Afrika’da İslam’ın yayılması bazı sahabelerin Habeşistan’a hicret etmesi ve Hz Muhammed’in Necaşi’ye yazdığı mektup ile başlamıştır. Müslümanların Afrika’da ilk bağımsız toprak parçası ise Somali’dir. Hz Muhammed’in vefatından sadece 7 yıl sonra Afrika’da bazı alanlar fethedilmiş ve İslam 2 kuşak sonra bütün Afrika’ya yayılmıştır. 1 milyarı aşkın nüfusa sahip olan Afrika’da nüfusun büyük oranı Müslüman’dır. Amerikan Kongre Raporlarına göre oranlar olabildiğince az gösterilmesine rağmen Müslümanların oranı %52 olarak tespit edilmiştir. Birçok bağımsız kaynak ise bunun istatistikî bir aldatmaca olduğunu düşünmektedir. Örneğin Nijerya’da 1970’li yıllarda Müslüman’lar nüfusun % 60’ını temsil ederken şu anda bu oran misyonerlik çabaları ve bir takım rakamsal oyunlar ile %50 olarak gösterilmektedir. Günümüzdeki siyasi tartışmalarda nüfus oranının güç dengeleri ve meşruiyete etkisi ise göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.


2873_3[1].jpg

18. yüzyılın sonlarında bölgeyi süren Fransız’lara karşı Samori Toure tarafından 30 bin kişilik bir kuvvetle Cihad ilan edilmiş ancak 1901 yılında çatışmalar sömürge güçleri tarafından kontrol altına alınmıştır. Fransa bu dönemde Sufi hareketlerin çoğunu kıtadaki varlığını meşrulaştırmak amacıyla kullanmıştır. Afrika’da özellikle de Fransa sömürüsü yıllarında otoritelerini meşrulaştırmak amacıyla Sufizmin kullanıldığı bilinmektedir. Mali’de askeri yöntemleri reddeden ve 1980’li yıllarda kurulan Ensar ed Din isimli tasavvuf cemaati ile şu anda Fransa’ya karşı savaşan Ensar ed Din (Dinin Yardımcıları) isimli hareket karıştırılmamalıdır.
Mali’de İslami Hareketlerİslam Mali’ye siyasal bir otorite olarak ilk olarak Mali İmparatorluğu (1215–1450) döneminde Mali kralı Mansa Musa’nın İslam’ı kabul etmesiyle girmiştir. İbni Battuta Mansa Musa’nın vefatından hemen sonra Mali’yi ziyaret etmiş ve gözlemlerini kaleme almıştır.İslam’ın Afrika’da altın çağlarını yaşadığı 16. yüzyılda Mali’nin en önemli şehirlerinden şu an direnişçilerin elinde bulunan Timbuktu tüm dünyadan bilginlerin ve İslam âlimlerinin toplandığı ilmi bir havza haline gelmiştir. Timbuktu önemli el yazı eserleriyle tanınmaktadır.

01-prophets-mosque-diagram-615[1].jpg

Timbuktu şehri el yazma eserleriyle tanınmaktadır
Mali uzun yüzyıllar boyunca İslam’ın Afrika’daki kalesi olarak anılmıştır. İslam hukuk sistemi hemen hemen bütün Afrika’da anayasalarda etkindir. Bu yoğun laikleştirme ve liberalleştirme çabasına rağmen halkın İslam’ı temel referans olarak tercih ettiğinin açık bir göstergesidir.

.......



Arkadaşlar Dosya Gerçekten Çok kapsamlı Resimleri Ekleyemedimden dolayı Devamını Eklemiyorum.Linkten Okumanızı Tavsiye Ediyorum

Mali Dosyası | Dosya | Press Medya

2873_7[1].jpg


2873_4[1].jpg


untitled45.jpg


2873_3[1].jpg


01-prophets-mosque-diagram-615[1].jpg
 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
Güncelleme: 12:10, 18 Ocak 2013 Cuma

cezayir-rehine.jpg


'Kanla İmza Atanlar Tugayı' saldırmaya söz verdi Cezayir'deki saldırıyı düzenleyen 'Kanla İmza Atanlar Tugayı'' isimli grup, daha fazla saldırı düzenleyeceğini açıkladı.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Cezayir'in İlizi kentinin Ayn Emnas bölgesindeki doğalgaz tesislerine saldırı düzenleyen 'Kanla İmza Atanlar Tugayı'' isimli grup, daha fazla operasyon yapacağını açıkladı.
Moritanya'nın ANI haber ajansına dayandırılan habere göre grubun daha fazla saldırı düzenlemeye söz verdiği belirtildi.



 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
Cezayir'de 60 yabancı rehine kayıp Cezayir devlet ajansı, 60 yabancı rehineden haber alınamadığını duyurdu
Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Cezayir devlet ajansı operasyon düzenlenen doğalgaz tesisindeki 60 yabancı rehineden haber alınamadığını duyurdu. Haberde 132 rehinenin kurtarılığı fakat 60 kadar kişiyle ilgili bilgi olmadığı belirtildi.
Cezayir özel kuvvetlerinin tesisteki operasyonları sürdürdüğü de kaydedildi.
 
İkrime Çevrimdışı

İkrime

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Mali topraklarında şu anda 1,400 Fransız askeri var. Fransa bu sayıyı 2,500'e çıkarmayı planlıyor. Batı Afrika ülkelerinin askerleri de Mali'ye gidiyor. Perşembe günü 100 Togolu asker Mali Bamako'ya indi.
Fransa: Düşmanımız çok iyi eğitimli ve kararlı

Fransa daha önce askerlerinin çatışmadan uzak duracağını söylemişti. Operasyonun Mali'de İslamcıların bulunduğu bölgelerin bombalanması ile sınırlı kalması düşünülüyordu.
The New York Times'ın haberine göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden diplomatlar, başlangıçta az sayıdaki Fransız askerin, Fransız bombacıların hedefini bulmasına yardımcı olmak için gönderildiklerini söylediler.
Ancak beraberlerindeki Mali ordusu İslamcı savaşçıların yoğun saldırısıyla karşılaşınca kendilerini çatışmanın ortasında buldular.
Üst düzey Fransız bir diplomat, "Düşmanlarımız iyi silahlı, iyi donanımlı, iyi eğitimli ve kararlıydılar" dedi.

 
Üst Ana Sayfa Alt