Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Haber 20 Uygur Türk'üne Ağır Hapis

  • Konbuyu başlatan Ebu & Dücane
  • Başlangıç tarihi
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
Kafa Yapısı Her yerde Aynı/Küfrün Tek millet olduğunun ispatı.

Uygur Özerk Bölgesi'nde 20 Uygur Türk'ü müebbete kadar varan hapis cezalarına çarptırıldı

Dünya Bülteni / Haber Merkezi


Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Kaşgar kenti mahkemesinin, 20 Uygur Türk'ünü, müebbete kadar varan çeşitli hapis cezalarına çarptırdığı bildirildi.
Çin'de devlet kontrolündeki Tianşan Net adlı haber portalı, mahkemenin 19 Uygur'u, "terörizmi öven materyalleri multimedya aracılığıyla yaymaktan suçlu bulduğunu" öne sürerken, 1 Uygur'un da başka bir mahkeme tarafından, "internet aracılığıyla terörizmi yaymak" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
Ancak bazı batılı kaynaklar, hapis cezasına çarptırılan kişilerin terörizmle ilgili değil "dini içerikli cd benzeri dijital materyaller dağıttıkları" için bu cezayı aldıklarını ileri sürdü.
Ajansta yeralan haberde, 19 Uygur'un 4 ayrı grupta yargılandığı mahkemede, gruplardan birinin yerel bir hukuk yetkilisine suikast amaçlı plan yapmak, başka bir grubun ise bomba denemelerinde bulunmaktan suçlu bulunduğu belirtildi.
Haberde, bu kişilerin, Çin makamlarınca "terörist örgütler" olarak kabul edilen Doğu Türkistan İslami Hareketi ile Özbekistan İslami Hareketi'nin materyallerini yaymak ve kanunsuz olarak hutbe okumaktan suçlu bulunduğu ifade edildi.

UYGUR KONGRESİ'NDEN TEPKİ
Almanya'da bulunan Dünya Uygur Kongresi, Uygur Türklerine verilen cezaları yayınladığı bir bildiriyle kınadı.
Kuruluşun yetkilisi Dilşat Raşit tarafından kaleme alınan bildiride, Müslüman Uygur azınlığına mensup kişilere verilen bu cezaların "gaddarca olduğu" belirtilerek, Çin'in bu cezaları "Çin'deki Müslüman Uygur Türklerini sindirmek için kullandığı" bildirildi.
Bildiride, hapis cezalarına çarptırılan Uygur Türklerinin, Hür Asya Radyosu'nu dinlemek ve video paylaşım sitesi Youtube'da yüklenmiş video kliplerini, Çin'den, sadece vekil sunucular aracılığıyla erişilebilen bir video paylaşım sitesine göndermek gibi son derece zararsız suçlardan böylesi ağır cezalara çarptırıldıkları ifade edildi.
Bu kişilerin faaliyetlerinin dini bilgileri yaymak ve kendi etnik kültür ve yaşam biçimlerini muhafaza etmek amacını taşıdığı kaydedilen açıklamada, "Çin, Uygurları interneti, farklı fikirlerini ifade etmek ve bilgi almak amacıyla kullanma hakkından mahrum etmiştir" ifadesi yeraldı.
Uygur Özerk Bölgesi, zaman zaman Müslümanlara yönelik baskı ve şiddet politikalarıyla gündeme geliyor. Bölgede son olarak 2009'da yılında yaşanan çatışmalarda yüzlerce Uygur Türk'ü hayatını kaybetmişti.


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Ana Sayfa Alt