Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Duyuru 2024 Ramadan Hilâli Gözetleme ve Tâkibi Buradan Yapılacaktır

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
2024 Ramadan Hilâli Gözetleme ve Tâkibi Buradan Yapılacaktır

Ulaşan haberler bu konudan paylaşılacaktır.


*****

Yapılan araştırma ve görüşmeler sonucunda ;

11. Mart 2024 Pazartesi günü Ramadan Ay'ının 1. günüdür.
Rabb'im hayırlara vesile kılsın, Amel ve ibadetlerimizi kabul buyursun.



**​
Ramadan'a Pazartesi günü başlayacak ülkeler:
Afganistan, Suriye - İdlib, Suudi Arabistan ve Katar, Bahreyn, Yemen, BAE, Kuveyt, Mısır, Sudan, Lübnan, Pakistan, Tunus, Cezayir, Gazze hilal göründü,
Ramadan'a Salı günü başlayacak ülkeler:
İran, Endonezya, Malezya, Umman, Ürdün, İspanya İslam Komisyonu, Makedonya, Filipinler, Singapus, Fas, Brunei, Libya hilal görünmedi

idlib.jpg

Ramadan Ay'ının tesbiti vesilesiyle islam-tr forum olarak, mubârak Ramadan Ay'ınızı tebrik ediyoruz. Allah Subhanehu ve Teâlâ’dan, kapitalizmin zulm ve işkencesi altında yaşam mucâdelesi veren ummet-i Muhammed’e nusret kapılarını açmasını ve yeniden ummetin birliğinde İslam Hilafetini ikram etmesini niyaz ediyoruz.
Başta Gazze ve Doğu Türkistan olmak üzere dünyanın çeşitli coğrafyalarındaki tüm Müslümanların zulûmden kurtuluşunu göreceğimiz ve huzur içinde geçireceğimiz Ramadanları, âlemlerin Rabb'i Allah Subhanehu ve Teala’dan diliyoruz.
Yeniden tam bir teslimiyet ile kapıların tek tek açıldığı, karanlıkların aydınlığa kavuştuğu, gökyüzünde hilali gördüğümüzde sevinip bayram ettiğimiz gibi ummetin İslam’ın sancağını görüp bayramların bayramına kavuşmak dileğiyle…



 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

Ramazan hilali önce Atlas Okyanusu'nda görülecek​

Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Eren, ramazanın başladığını bildiren hilalin, hicri takvime göre bu yıl ilk olarak Atlas Okyanusu'nda, hemen ardından Kuzey ve Güney Amerika kıtalarından itibaren görülmeye başlanacağını söyledi.​

Fırat Taşdemir |06.03.2024 - Güncelleme : 08.03.2024

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Gürhan Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hicri takvimdeki 12 ayı ifade eden "kameri ay"ları belirlemek için yapılan hesaplamada, Ay'ın Dünya etrafında döndüğü yaklaşık 29,5 günlük sürenin esas alındığını ve burada "içtima ile rüyet" kriterlerinin kullanıldığını belirtti.

"İçtima"nın Dünya, Ay ve Güneş'in aynı doğrultu üzerinde bulunmasını, "rüyet"in ise Ay'ın Dünya etrafındaki hareketine devam ederken içtima konumundan 8 derece açılmasını ifade ettiğini aktaran Eren, ramazan ve şevval hilalinin de bu hesaplamaya göre belirlendiğini söyledi.

2016'da düzenlenen Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi'nde alınan kararlarla hilalin görülebilirlik kriterlerinin belirlendiğini bildiren Eren, "Ramazan hilali ilk Atlas Okyanusu ile Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında görülecek. 10 Mart'ta içtima ve rüyet olacak. Kongrede alınan kararlara göre, Başkanlığımız dünyanın herhangi bir yerinde hilalin görülmesine itibar ettiği için Amerika kıtasında görülecek hilalden dolayı 11 Mart'ta ramazan ayına başlayacağız." bilgisini verdi.

Suudi Arabistan ile birlikte birçok İslam ülkesinin aynı gün ramazana başlayacağını ümit ettiğini belirten Eren, şevval (Ramazan Bayramı) hilalinin ise ilk önce Asya kıtasının doğusunda görüleceğini dile getirdi.

Şevval hilali öncesinde 8 Nisan'da içtima, 9 Nisan ise rüyet olacağı bilgisini paylaşan Eren, "10 Nisan'da Ramazan Bayramı'na kavuşacağız. Şevval hilali Asya kıtasında görüleceği için hava muhalefeti olmadığı takdirde rüyet günü olan 9 Nisan'da hem Türkiye'de hem de Mekke'de hilalin görülebileceğini umut ediyoruz. Dolayısıyla tüm dünyanın Ramazan Bayramı'nı 10 Nisan'da kutlayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Dünyanın herhangin bir yerinde yaşayan Türk vatandaşları ve Müslümanların namaz vakit taleplerini karşıladıklarını dile getiren Eren, "Dünyadaki yaklaşık 9 bin 500 yerleşim yerinin imsakiye bilgilerini web site ve mobil uygulamalarda hizmete sunuyoruz." dedi.

Eren, Avusturalya'da Amerika'ya kadar bir çok ülkeye Başkanlığın hazırladığı takvimleri sunduklarını kaydetti.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Hilal Görülmediği İçin Şâban Ay'ını 30'a Tamamlayan Ülkeler

Hilal ile alakalı ilk açıklama Avusturalya’dan geldi. Açıklamada hilalin görülmediği ve 12 mart Salı günü Ramadanın ilk günü olduğu belirtildi.
GIS-_iqXYAAzHIj.jpeg



****

Din Bakanlığı, Endonezya'da bu akşam yeni ayın konumunun takip edildiğini bildirdi. Sonuç olarak yeni ay gözlemlenemediği için 1 Ramazan 1445 yılı hesabıyla 12 Mart'a denk gelmektedir.
endon.jpeg

1710078927778.png

******

Japonya Yeni Ay Gözlem Komitesi'nin açıklamasına göre 2024/H1445'te ne Japonya'da ne de Malezya'da yeni ay gözlemlenmedi,
Ruyat Al Hilal Japonya Komitesi, Japonya'da Ramadan ayının ilk gününün 12 Mart 2024 Salı günü olacağını duyurdu

 
U Çevrimdışı

ubeybinkaab

Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam şimdi yarın oruçlu muyuz değil miyiz? Diyanet 11 Mart diyor , Afganistan 12 mart diyor.
Fikih tercihine göre sonuç değişmekle beraber bilimsel olarak hilal bu akşam amerika kıtasından görülebilecek ancak. Buna göre hilalin dünyanın herhangi bir yerinden görülmesi esas alanlara göre yarın orucun 1 olmuş olacak. Diyanette bunu esas aldığını açıkladı. Yok eğer İslam coğrafyasından gorulmeyi esas alanlar için bir gün sonra orucun 1 olmuş olacak.
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Elhamdulillah, İdlib'de de hilal görüldü, yarın Ramazan ayının ilk günü.

Allah Azze ve Celle yapacağımız ibadetleri kabul etsin.

Beyaz minare de paylaşmış
 
E Çevrimdışı

ebu ibrahimhamza

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Hilal görüldü diyen belgeleyen varmı? Hilalin görülebileceği tüm ülkelerden görülmediğine dair bilgiler yukarda sizde paylaşmışsınız kafa karışıklığına sebep olacak muallak beyanlar veirliyor. Yapılan araştırma ve görüşmeler demissiniz ama meçhul. Afganistan, Umman, Malezya, Brunei Sultanlığı görülmedi diyor.
 

Ekli dosyalar

  • GIUg2zgXsAAxqaY.jpeg
    GIUg2zgXsAAxqaY.jpeg
    182.3 KB · Görüntüleme: 39
  • indir.gif
    indir.gif
    69.4 KB · Görüntüleme: 42
Abdullah4 Çevrimdışı

Abdullah4

My leader is the Prophet, my Lord is Allah,
İslam-TR Üyesi
Abdulmuizz fida bugünden mı başlanıyor ramadan oruç tutmaya yoksa yarın mı
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Hilal görüldü diyen belgeleyen varmı? Hilalin görülebileceği tüm ülkelerden görülmediğine dair bilgiler yukarda sizde paylaşmışsınız kafa karışıklığına sebep olacak muallak beyanlar veirliyor. Yapılan araştırma ve görüşmeler demissiniz ama meçhul. Afganistan, Umman, Malezya, Brunei Sultanlığı görülmedi diyor.

bir ya da bir kac yerde görülmemis olmasi baska yerlerde görülmeyecegi anlamina gelmez.

hayirli sahurlar.
 
Üst Ana Sayfa Alt