Duyuru 2026 Ramadan Hilâli Gözetleme, Tâkibi ve Duyuru Buradan Yapılacaktır

U Çevrimdışı

ubeybinkaab

Üye
İslam-TR Üyesi
Ne yaptınız kardeşim Hilali bu gece gördünüz mü veya gören adil bir müslümanın şahidliğine ulaştınız mı? Yoksa bazıları gibi Ramadanı 30'a tamamlıyoruz diyerek 21 Mart Cumuartesi mi bayram yapıyorsunuz?
Aleyküm Selam hocam. Evet ben 30 'a tamamlıyorum. Eski İslam bölgelerinde teleskopla görülme ihtimali vardi. Ama çıplak gözle görülme ihtimali yoktu. Prensip olarak gözle gorulmeyi (gorulebilme ihtimalinin var olmasini) esas aldigim için 21 Mart cumartesi ne bayram yapacagim insaAllah. Müslümanların şahitliğine gelince, sizin sevvall hilali bölümünde yazdiginiz gibi çok tutarsız bilgiler geliyor. Niyet kötü değildir ama bir yerde bı yanlış anlaşılma var.

alparslan26 Çevrimdışı

alparslan26

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim
İslam-TR Üyesi
Ben göremedim hiç maalesef, teleskop olması lazım bence.

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Aleyküm Selam hocam. Evet ben 30 'a tamamlıyorum. Eski İslam bölgelerinde teleskopla görülme ihtimali vardi. Ama çıplak gözle görülme ihtimali yoktu. Prensip olarak gözle gorulmeyi (gorulebilme ihtimalinin var olmasini) esas aldigim için 21 Mart cumartesi ne bayram yapacagim insaAllah. Müslümanların şahitliğine gelince, sizin sevvall hilali bölümünde yazdiginiz gibi çok tutarsız bilgiler geliyor. Niyet kötü değildir ama bir yerde bı yanlış anlaşılma var.

Bu durumda 31 gün tutmuş olmuyor musunuz ?

U Çevrimdışı

ubeybinkaab

Üye
İslam-TR Üyesi
Bu durumda 31 gün tutmuş olmuyor musunuz ?
Şöyle Ramazan'a başlarken de gözle görülme ihtimalini baz aldığın zaman zaten büyük ihtimalle bir gün sonra basliyorsun. Turkeye devleti de bu sene gözle gorulur bindurumda oruca başladı. Sonunda Teleskopla gorulmeyi esas alarak 29 tuttu. O yüzden 28 yada 31 olamaz hiçbir zaman

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Şöyle Ramazan'a başlarken de gözle görülme ihtimalini baz aldığın zaman zaten büyük ihtimalle bir gün sonra basliyorsun. Turkeye devleti de bu sene gözle gorulur bindurumda oruca başladı. Sonunda Teleskopla gorulmeyi esas alarak 29 tuttu. O yüzden 28 yada 31 olamaz hiçbir zaman
Ay 30'a tamamlanmışsa (çekmişse) yine 1 gün sonra başlayınca nasıl yapıyorsun?

Teleskopa bakan gözüyle bakmıyor mu? Neden zorlaştırıyorsun?
Çağ geliştikçe gözlük çıkmış, teleskop çıkmış olsa da hepsi rûyettir görmektir. Önemli olan astronomik hesab olarak belirlenmemesidir. Ayrıca görenlerin teleskopla gördük, gözlüklüydüm veya çıplak gözle gördük gibi bir ayrıntı açıklamaları yoktur ki bunu illa teleskopa göre algılıyorsun? O şekilde hiç bir zaman kendin gözetlemediğin durumda hilali gözetlemelere inanmayıp her ayı 30'a tamamlaman gerekir ki bu da yılı geçeceği için ayın başlangıcını bile tutturamamayı gerektirecek. Oysa Rasulullah (s.a.v.) :

يَوْمُ الْفِطْرِ وَيَوْمُ الْأَضْحَى أَيَّامُ فِرَحَةٍ لِلْمُسْلِمِينَ
“Ramadan Bayramı günü ve Kurban Bayramı günü, Müslümanların sevinç günleridir.” buyurmuş.

U Çevrimdışı

ubeybinkaab

Üye
İslam-TR Üyesi

Çağ geliştikçe gözlük çıkmış, teleskop çıkmış olsa da hepsi rûyettir görmektir. Önemli olan astronomik hesab olarak belirlenmemesidir. Ayrıca görenlerin teleskopla gördük, gözlüklüydüm veya çıplak gözle gördük gibi bir ayrıntı açıklamaları yoktur ki bunu illa teleskopa göre algılıyorsun? O şekilde hiç bir zaman kendin gözetlemediğin durumda hilali gözetlemelere inanmayıp her ayı 30'a tamamlaman gerekir ki bu da yılı geçeceği için ayın başlangıcını bile tutturamamayı gerektirecek. Oysa Rasulullah (s.a.v.) :

“Ramadan Bayramı günü ve Kurban Bayramı günü, Müslümanların sevinç günleridir.” buyurmuş.

Sahabe döneminde de aynı yöntem kullanılıyordu. Onlarda hiç 31 olmamış. Bende de 31 hiç olmadı. Birde hilalin mantığı şöyle. Mesela Ramazan'ın başını belirlerken eğer birlesimden sonra ki akşam hilalin dünyadan görünmesi zor ise dolayisiyla 30 as tamamliyorsun. Ama bazanda birlesimden sonraki akşam Hilal net gorunuyor. Ozaman o akşam Ramazan başlamış oluyor. Mesela bu sene Ramazan başlangıcında birlesim saati çok erken olduğu için gün batımında Hilal gorulebildi ve ayni gün oruca başlamış olduk. İlla 30 tamamlamak gerekmiyor yani.

Son düzenleme:
Geri
Üst Ana Sayfa Alt