Duyuru 2026 Sahurcular Konusu (Kitap Hediyeli)

Sena Haydali Çevrimdışı

Sena Haydali

اللهم إني أسألك حسن الخاتمة.
Site Emektarı
İbn Receb رَحِمَہُ اللّهُ şöyle demiştir:

İnsan, sözleri ve amelleriyle iyilikleri de kötülükleri de eker. Sonra kıyamet günü ektiğini biçer.

Kim söz veya amel olarak hayır ekerse, ikram ve onur biçer.

Kim de söz veya amel olarak şer ekerse, yarın pişmanlık biçer.

Câmiʿu’l-ʿUlûm ve’l-Hikem, 1/147

Bin Yusuf Çevrimdışı

Bin Yusuf

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
İbn Receb el-Hanbelî (rahimehullah):
"Ramadan’ın bitmesine ağlayanlar! Asıl ağlanacak olan; Ramadan’da affedilmeyen ve Ramadan’dan sonra eski (günahkar) haline dönen kimsedir. Ey kul! Eğer sen Ramadan’da Allah’a yakınlaştıysan, O’ndan sonra da uzaklaşma. Zira Ramadan’ın Rabbi, diğer ayların da Rabbidir."
(Kaynak: İbn Receb, Letâifu’l-Meârif, s. 216)

Nesîbe Lena Çevrimdışı

Nesîbe Lena

"عِشْ حَمِيداً، وَمُتْ شَهِيدًا"
İslam-tr Yazar
Hz. Aişe (r.anha) şöyle dedi:

— Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece ne söyleyeyim? diye sordum.

Şöyle buyurdu:

— "Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni affet." diye dua et.

(Tirmizî)

Bin Yusuf Çevrimdışı

Bin Yusuf

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Ebû Bekir b. Ebî Şeybe bize rivayet etti. Ebû Üsâme rivayet etti. Hişâm b. Urve’den; o babasından; o da Süfyân b. Abdullah eş-Sekafî’den rivayet etti:

Süfyân (r.a.) dedi ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bana İslam hakkında öyle bir söz söyle ki, senden sonra artık kimseden bir şey sormaya (ihtiyaç duymayayım)." Resulullah ﷺ şöyle buyurdu:

"Allah’a iman ettim de, sonra da dosdoğru ol (istikamet üzere kal)!"

(Sahih-i Müslim, Kitâbu’l-İmân, Hadis no: 38)

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
: حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ، قَالَ حَدَّثَنَا يَحْيَى، عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ : تَسَحَّرُوا وَلَوْ بِجُرْعَةٍ مِنْ مَاءٍ
Musedded bize rivayet etti. Yahyâ rivayet etti. Şû‘be, Katâde’den; Katâde de Enes b. Mâlik’ten rivayet etti. Enes b. Mâlik şöyle dedi:
Rasulullah ﷺ buyurdu: Bir yudum su ile bile olsa sahur yapın.”
(Sunenu İbn Hibbân, Kitâbu’s-Sıyâm, Hadis no: 3476; el-Beyhakî, es-Sunenu’l-Kubrâ, Kitâbu’s-Sıyâm, Hadis no: 7908)

Abdulmuizz Fida

Admin
: حَدَّثَنَا هَنَّادُ بْنُ السَّرِيِّ، حَدَّثَنَا وَكِيعٌ، عَنْ إِسْرَائِيلَ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ عَاصِمِ بْنِ ضَمْرَةَ، عَنْ عَلِيٍّ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ : السُّحُورُ بَرَكَةٌ، فَلَا تَدَعُوهُ وَلَوْ أَنْ يَجْرَعَ أَحَدُكُمْ جُرْعَةً مِنْ مَاءٍ، فَإِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى الْمُتَسَحِّرِينَ
Hennâd b. es-Serî bize rivayet etti. Vekî‘ rivayet etti. İsraîl, Ebû İshak’tan; O da Âsım b. Damre’den; O da Ali’den rivayet etti. Ali (r.anh) şöyle dedi:
Rasulullah ﷺ buyurdu: Sahur berekettir. Onu terk etmeyin; Sizden biri sadece bir yudum su içecek olsa bile (sahur yapsın). Şubhesiz Allah ve melekleri sahur yapanlara salât eder.
(İmam Ahmed, el-Musned, Hadis no: 11396;: İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, Kitâbu’s-Sıyâm, Hadis no: 9058)

Bin Yusuf Çevrimdışı

Bin Yusuf

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Yahyâ b. Saîd el-Kattân (rahimehullah), dinin muhafazası söz konusu olduğunda duygusallığa asla yer vermezdi. Oğlu Muhammed’in ondan naklettiğine göre;
Babasına bir ravi hakkında soru sorulduğunda, eğer o kişi dostu veya yakınıysa bile gerçeği söylerdi. Bir gün kendi babası (veya yakın bir akrabası) hakkında zayıflık gördüğünde başını öne eğmiş ve:

"Bu din işidir, babam olsa bile gerçeği söylemek zorundayım; o (rivayet konusunda) zayıftır." demiştir.
(Kaynak: Hatîb el-Bağdâdî, el-Kifâye, s. 121)

Sena Haydali Çevrimdışı

Sena Haydali

اللهم إني أسألك حسن الخاتمة.
Site Emektarı
"Ey (ibadet ve taatte) gayret eden! Bu, senin azminin baharıdır. Ey (hayrı) talep eden! Bu, senin nasiplenme vaktindir. Ey gaflet uykusuna dalan! Boş işlerin sersemliğinden uyan. Ey cahil! Sapıklık şüphelerinden sakın. Kabre hapsolmadan önce, (ömründen ve sağlığından kalan) bu ayındaki selametini ganimet bil!"

— İbnü’l-Cevzî, et-Tebsıra (517)

Nazenin34 Çevrimdışı

Nazenin34

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bir gün bir adam büyük bir âlime gelir ve şöyle der:
“Efendim, ben günah işleyen biriyim. Nefsime engel olamıyorum. Bana bir yol göster.”
Âlim şöyle cevap verir:
“Beş şeyi yapabilirsen istediğin kadar günah işle.”
Adam merakla sorar:
“Nedir onlar?”
Âlim şöyle der:
Allah’a isyan edeceğin zaman O’nun verdiği rızkı yeme.
Adam dedi ki:
“Ama yeryüzündeki bütün rızık Allah’ın.”
Allah’a isyan edeceğin zaman O’nun mülkünden çık.
Adam dedi ki:
“Ama her yer O’nun mülkü.”
Allah’ın seni görmediği bir yerde günah işle.
Adam dedi ki:
“Allah her şeyi görür.”
Ölüm meleği ruhunu almaya geldiğinde onu durdur.
Cehennem melekleri seni ateşe atmak istediğinde onlara engel ol.
Adam bunları duyunca dedi ki:
“Bunların hiçbirini yapamam.”
Âlim şöyle dedi:
“O halde hem O’nun rızkını yiyip, hem O’nun mülkünde yaşayıp, hem O’nun gördüğü yerde günah işlemekten nasıl utanmazsın?”
Bunun üzerine adam tövbe etti.

Bin Yusuf Çevrimdışı

Bin Yusuf

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
İmam Hasan-ı Basri (rahimehullah) şöyle derdi:
"Kalan günleri (Ramazan'ın sonunu) güzel değerlendirin ki, geçmişteki (eksik) amelleriniz bağışlansın. Amelinizi son günlerinde daha da güzelleştirin; zira ameller ancak sonlarıyla (hatimeleriyle) değerlendirilir."
(Kaynak: İbn Receb, Letâifu’l-Meârif)

Abdulmuizz Fida

Admin
: حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ نُمَيْرٍ، حَدَّثَنَا أَبِي، حَدَّثَنَا الأَعْمَشُ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ : نِعْمَ سُحُورُ الْمُؤْمِنِ التَّمْرُ
Muhammed b. Abdullah b. Numeyr bize rivayet etti. Babası rivayet etti. A‘meş rivayet etti. Ebû Sâlih rivayet etti. Ebû Hurayra (radıyallahu anh) dedi ki:
Rasulullah ﷺ şöyle buyurdu: “Mûminin sahurunun ne güzel yiyeceği hurmadır.”
(Ebu Dâvûd, Kitâbu’s-Sıyâm, Bâb: fî’s-Sahûr, Hadis no: 2345)

Sahurun hayrı bereketi üzerimize olsun

Abdulmuizz Fida

Admin
; حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَسْلَمَةَ، عَنْ مَالِكٍ، عَنْ أَبِي حَازِمٍ
عَنْ سَهْلِ بْنِ سَعْدٍ قَا : كُنْتُ أَتَسَحَّرُ فِي أَهْلِي، ثُمَّ يَكُونُ بِي السُّرْعَةُ أَنْ أُدْرِكَ السُّجُودَ مَعَ رَسُولِ اللَّهِ ﷺ
Abdullah b. Mesleme rivayet etti. Mâlik rivayet etti. Ebû Hâzim rivayet etti.
Sehl b. Sâd (radıyallahu anh) şöyle dedi: “Ben ailemle birlikte sahur yapardım, sonra Rasulullah
ile namazın secdesine yetişebilmek için acele ederdim.”
(Sahih-i Buhari, Kitâbu’s-Savm, Bâb: Ta‘cîlü’s-Sahûr, Hadis no: 1920)

، حَدَّثَنَا أَبُو كُرَيْبٍ، حَدَّثَنَا وَكِيعٌ، عَنْ سُفْيَانَ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ
.عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْحَارِثِ : عَنْ رَجُلٍ مِنْ أَصْحَابِ النَّبِيِّ ﷺ قَا : دَخَلْتُ عَلَى النَّبِيِّ ﷺ وَهُوَ يَتَسَحَّرُ فَقَالَ: «إِنَّهَا بَرَكَةٌ أَعْطَاكُمُ اللَّهُ إِيَّاهَا فَلَا تَدَعُوهَا
Ebû Kureyb bize rivayet etti. Vekî‘ rivayet etti. Sufyân rivayet etti. Ebû İshâk rivayet etti.
Abdullah b. el-Hâris rivayet etti. Nebî
’un sahabesinden bir adam şöyle dedi: “Peygamber
sahur yaparken yanına girdim. Bana şöyle dedi: ‘Bu (sahur), Allah’ın Size verdiği bir berekettir; onu terk etmeyin.’”
(Sunenu’n-Nesâî, Kitâbu’s-Sıyâm, Bâb: el-Hassu ‘alâ’s-Sahûr, Hadis no: 2162)

، حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلٍ، حَدَّثَنَا هُشَيْمٌ، أَخْبَرَنَا حُمَيْدٌ
: عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ : تَسَحَّرُوا فَإِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى الْمُتَسَحِّرِينَ
Ahmed b. Hanbel bize rivayet etti. Huşeym rivayet etti. Humeyd rivayet etti.
Enes b. Mâlik (radıyallahu anh) dedi ki: Rasulullah
şöyle buyurdu: Sahur yapınız. Çünkü Allah ve melekleri sahur yapanlara salât eder (rahmet ve dua eder).
(Musned-i Ahmed b. Hanbel, Musned Enes b. Mâlik, Hadis no: 11396)
Sahurun hayrı bereketi üzerimize olsun

Geri
Üst Ana Sayfa Alt