Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Abdesti Bozan Uyku Çeşitleri Nelerdir? Hafif Uyku, Ağır Uyku Farkı Nedir?

Y Çevrimdışı

YahyaLibi

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum rahmetullah akhiler;

Ben sabah namazına kalktım, abdest aldım insaAllah tam o sırada ezan okunuyordu, bende ezanın bıtmesi için biraz uzandım çok kısa bir süre uyudum (Tam olarak emin değilim). Kalktım sonra uykunun abdest bozduğunu hatırladım ama bir yazı okumuştum (Yanında konuşulanları duyacak derecedeki hafif uyuklamalar abdesti bozmaz.) bu aklıma geldi abdest almayı gerek duymadım namazımı kılıp tekrar uyudum. Şimdi ise uyudummu, uyumumadımmı arasında şüphe içindeyim :kafaçakma Ne yapayım ALLAH için yardım edin insaALLAH ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
YahyaLibi;244646' Alıntı:
Esselamu aleykum rahmetullah akhiler;

Ben sabah namazına kalktım, abdest aldım insaAllah tam o sırada ezan okunuyordu, bende ezanın bıtmesi için biraz uzandım çok kısa bir süre uyudum (Tam olarak emin değilim). Kalktım sonra uykunun abdest bozduğunu hatırladım ama bir yazı okumuştum (Yanında konuşulanları duyacak derecedeki hafif uyuklamalar abdesti bozmaz.) bu aklıma geldi abdest almayı gerek duymadım namazımı kılıp tekrar uyudum. Şimdi ise uyudummu, uyumumadımmı arasında şüphe içindeyim :kafaçakma Ne yapayım ALLAH için yardım edin insaALLAH ?

Aleykum selam we rahmetullahi we berakatuhu kardeşim;
Bu mesajına göre (konuşulanları duyman) abdestin bozulmamış, namazın geçerlidir. Fakat daha sonraki kardeşlerin sorusuna yazdığın mesajında verdiğin cevaba göre, ilk sualinde açık yazmadığından dolayı abdestin bozulmadığını sanmamıza sebeb olduğunu, halbuki sonraki açıklamana göre abdestinin bozulduğu anlaşılmaktadır:


YahyaLibi;244655' Alıntı:
Uzandım akhi gözüm açık bir şekilde ezanın bitmesini beklerken, hiç farkına varmadan uyumuşum ama kaç sanıye yada kaç dk uyuduğumu bilmiyorum.Birden gözümü açtım dışarıya baktım güneş doğdumu diye hava karanlıktı ama doğmak üzereydi sonrasi yukarda yazdığım gibi.
Ezanın başlamasıyla birlikte ezanın bitmesini beklerken; Neredeyse güneş doğacak sürede bir zaman zarfında, farkına varmadan gözünü kapayıp uyumuşsun. Abdestin bozulmuştur. Yeniden abdest alıp kılman gerekir.


***


Ali (r.anh), Rasulullah (s.a.v.)'den şöyle rivayet buyurmuştur :
"Göz makatın bağıdır. Bu bakımdan uyuyan bir kimse abdest alsın"
(Ahmed b. Hanbel, Ebu Dâvud ve İbni Mace rivayet etmişlerdir.
Bu hadisin manası şudur: Uyanıklık dübürün bağıdır. Yani onun içinde bulunan şeyleri dışarıya çıkmaktan korur Çünkü o uyanık olduğu sürece kendisinden çıkan şeyleri far keder. Neylu'l-Evtâr, I, 192)

Muâviye (r.anh), Rasulullah (s.a.v.)'den şöyle rivayet buyurmuştur :
"Göz makatın bağıdır. Gözler uyuduğu vakit bu bağ çözülmüş olur."
(Ahmed b. Hanbel ve Dârakutnî, Neylu'l-Evtâr, I, 192)

Fakihler, abdesti bozan uykunun derinliği (şiddeti) hakkında iki farklı görüş zikretmişlerdir.

1- Hanefi'ler ve Şafiî'lerin görüşü:
Abdesti bozan uyku; kalçanın yere iyice oturmadığı veya yanı üzere yaslanarak veya her hangi bir şeyin üzerine kapanmış olarak uyumaktır. Çünkü yanı üzere yatmak ve benzeri hâller mafsallann gevşemesinin sebebidir. Ancak kalçasını yere, bir bineğin sırtına ve buna benzer bir zemine yerleştirmiş olarak oturup uyuyan bir kimsenin abdesti bozulmaz.
Herhangi bir şeye yaslanıp, yaslandığı bu şey çekildiği takdirde düşecek olursa ve kalçaları da yerde değilse, Hanefî'lere göre abdesti bozulur. Çünkü bu şekilde bir yaslanma ile gevşeme hâli, nihaî noktasına ulaşır.
Ancak Şafîîlere göre kalçaları yere iyice oturmuş ise, abdesti bozulmaz, çünkü böyle bir durumda her hangi bir şeyin çıkmayacağından emin olunmaktadır. Buna göre her iki mezhebte de hüküm aynıdır.
Namazda kıyamda rukû veya sucudda iken ve namazın dışındaki bu hâllerde olup uyumak ile abdest bozulmaz. Çünkü nisbeten kendisini tutmak özelliği devam etmektedir. Çünkü bu durum ortadan kalkacak olursa düşer, dolayısıyla tam bir gevşeme hasıl olmaz.

Buna dair delilleri bir takım hadislerdir ki; İbni Abbas'ın rivayet ettiği şu hadis onlardan birisidir:
"Secde hâlinde iken uyuyan bir kimseye, yanı üzere yatmadığı sürece abdest almak gerekmez. Yanı üzere yattığı takdirde ise mafsalları gevşemiş olur."
(Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir, Neylu'l-Evtâr, I, 193)


Bir başka lafızda ise bu rivayet şöyledir;
"Oturarak uyuyan kimsenin abdest almasına gerek yoktur. Çünkü abdest alma gereği yanı üzere yatarak uyuyan kimse içindir. Zira yanı üzere yatarak uyuyan kimsenin mafsalları gevşer."

(Ebu Dâvud, Tirmizî ve Dârakutnî rivayet etmişlerdir. Neylu'l-Evtâr, I, 193)
Beyhakî'nin rivayetlerinden birisinde de şöyle denilmektedir:
"Oturarak, ayakta veya secde ederek uyuyan bir kimse yanını yere koymadığı sürece abdest almak vacib olmaz."
Buna dair delillerden birisi de Enes'in (r.anh) rivayet ettiği şu hadistir:
"Rasulullah (s.a.v.)'ın ashabı yatsı namazını beklerlerken oturarak uyurlar, sonra da abdest almaksızın namaz kılarlardı."
(Ebu Dâvud, Muslim ve Tirmizî rivayet etmişlerdir. Neylu'l-Evtâr, I, 193)

Bu hadis-i şerif aynı zamanda az bir uykunun abdesti bozmadığının delilidir.
Bu delillerden bir diğeri ise Amr b. Şuayb'ın babasından, onun da dedesinden rivayet ettiği şu hadistir:
"Peygamber (a.s.) söyle buyurdu: Oturarak uyuyan kimsenin abdest almasına gerek yoktur. Ancak yanını yere koyarak uyuyan kimsenin abdest alması gerekir."
(Bu hadisi İbni Adiyy rivayet etmiştir. Nasbu'r-Râye, 1,45. Aynı şekilde Beyhaki'de Huzeyfe b. el-Yemân'dan buna benzer bir hadis rivayet etmiştir)

Kemal b. el-Humâm yukardaki hadislerle ilgili olarak şöyle der:
Sen zikretmiş olduğumuz bu hadisler üzerinde düşünecek olursan, bu hadislerin hasen derecesinden daha aşağıya inmediğini göreceksin. (Fethu'l-Kadîr, I, 33)

2- Maliki'lerle Hanbelî'lerin görüşü:
Az veya hafif uyku abdesti bozmaz, ağır uyku ise abdesti bozar.
Malikî'lerin kullandıkları ifadeler şöyledir: Ağır uyku kısa zaman sürse dahi abdesti bozar. Hafif uyku ise uzun zaman sürse dahi abdesti bozmaz.
Ağır uyku kişinin sesleri yahut da elinde bulunup da düşen şeyi ya da ağzından salyasının akmasını ve benzeri hususları farketmediği uykudur. Bunları farkedecek olursa bu uyku hafif uyku olur. Delilleri ise az önce geçen Enes'in (r.anh) rivayet ettiği hadistir:
"Rasulullah (a.s.)'ın ashabı yatsı namazını beklerlerdi. (Uykudan dolayı) başlan önlerine düşer, sonra da abdest almaksızın namaz kılarlardı."

(Ebu Dâvud, Muslim ve Tirmizî rivayet etmişlerdir. Neylu'l-Evtâr, I, 193)

İbni Abbas'ın rivayet ettiği şu hadis de delilleri arasındadır:
"Teyzem Meymûne'nin yanında uyudum. Rasulullah (a.s.) namaz kılmak üzere kalktı. Ben de onun sol tarafına durdum. Elimden tutup beni sağ tarafına durdurdu. Uykuya dalacak gibi olduğumda benim kulak yumuşağımı yakalardı.
İbni Abbas devamla dedi ki: "Böylece on bir rekât namaz kıldı."
(Muslim rivayet etmiştir. Neylu'l-Evtâr, I, 192)

Bu iki hadis-i şerifte az uykunun abdesti bozmayacağına dair açık bir delâlet bulunmaktadır.
(Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi, 1/194-195)
 
Üst Ana Sayfa Alt