Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Afrika'da El Kaide'yle mücadele için 75 bin kişilik ordu kuruluyor

  • Konbuyu başlatan ebufaris kurdi
  • Başlangıç tarihi
E Çevrimdışı

ebufaris kurdi

Misafir
Afrika'da El Kaide'yle mücadele için 75 bin kişilik ordu kuruluyor

Mali, Nijer, Moritanya ve Cezayir Sahra'da faaliyetlerini sürdüren El Kaide'nin Magrib koluyla mücadele etmek için ordu kurma kararı aldı
Bu haber 93 kez okunmuştur.
magrib.jpg


[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Birliğe katkıda bulunacak dört ülke Mali, Nijer, Moritanya ve Cezayir olacak.
[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Birliğin 75 bin askerden oluşması planlanıyor.
[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Bir buçuk sene içerisinde aktif hale geleceği düşünülen birlik, Sahra çölünde devriye gezecek ve organize suç örgütleriyle mücadele edecek.
[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]El Kaide gibi İslamcı örgütler, son yıllarda bu bölgede gerçekleştirilen batı ülkelerinin vatandaşlarının kaçırılması eylemlerinden sorumlu tutuluyor.
[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Güvenlik güçleri, İslamcı örgütlerin eylemlerini kaçakçılar ve isyancılarla işbirliği yaparak gerçekleştirdiğini söylüyor.
[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Son yıllarda, Sahra çölü sınırında kaçırılan turistler arasında Fransa, İngiltere, Almanya ve İsveç vatandaşları da var.
[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Sahra çölünün sınırındaki dört ülke geçen yıl Nisan ayında ise el Kaide ile mücadele etmek için ortak bir askeri üs açmıştı.
[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Amerika Birleşik Devletleri ise bu tür eylemlerin gerçekleştirilememesi için bölge ülkelerinin güvenlik güçlerine eğitim veriyor.
[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]İlgili Haberler


[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]El Kaide Sahra Çölünde Sığınaklar İnşa Ediyor
ABD ve Batılı güçlerle Büyük Sahra çölünde savaş hazırlıklarını sürdüren örgüt, derin sığınaklar inşa ediyor Dört Afrika ülkesinden El-Kaide'ye karşı ortak askeri birlik
Sahra Çölü'nde bulunan dört ülke, El Kaide'ye karşı ortak mücadele etmek amacıyla Cezayir'de ortak bir askeri kumanda merkezi kuruyor.
KUZEY AFRİKA'DA İSLAMİ HAREKETLER VE EL KAİDE ÖRGÜTÜNÜN YÜKSELİŞİ
2008 yılında hazırladığımız konuyla alakalı haberimizi ilginize sunuyoruz.

1962 yılında Ulusal Kurtuluş Cephesi saflarında Milli Kurtuluş savaşlarını veren Cezayirliler 8 yıllık savaşın ardından bağımsızlıklarını ilan ederler. Kendi Başbakanlarını seçmenin mutluluğunu doyasıya yaşayan vatandaşların, hevesleri kısa sürede kursakların kalır. Çünkü bağımsızlık mücadelesi için canlarını veren insanların çocukları, torunları etnik ve dini ayrımcılığa tabi tutularak, ülkede baskıcı bir rejim oluşur. Ardından çok partili döneme geçerler. Baskıcı rejimin değişmesini arzulayan binlerce Cezayirlinin yoğun desteğiyle İslami Kurtuluş Partisi iki turluk seçimin ilkinden zaferle ayrılır. Ancak cunta rejimin tehlikede olduğunu öne sürerek darbe yapar. Cezayir'de baskıcı rejimin halkı iyice karşısına aldığı sıralarda Afganistan'da Sovyetlere karşı savaşıp mağlup ederek ülkelerine dönen bir grup İslamcı silahlı mücadeleyi yeniden körükler. Artık iç savaş başlamıştır. Kimilerine göre bu savaşı İslamcı militanlar, kimilerine göre ise cunta başlatmıştır. Fakat kısa sürede İslamcı militanların isimleri kirli işlere bulaşır. Katliamlar artık halkı bezdirmiştir. Tam bu sırada Silahlı İslamcı Grup adı altında savaşan İslamcılar ikiye bölünür. Bir kısmı, diğerlerini "derin devlet" ve "Batılı güçler" ile işbirliği içinde olduğunu suçlayarak Davet ve Cihad için Selefi Grubu kurar. Artık İslamcılar bu yeni örgüt çatısı altında cuntanın desteklediği hükümetle savaşmaya başlarlar. Batının da yakından takip ettiği bu savaş İslamcı militanların El Kaide örgütüne katıldıklarını açıklamasıyla yeni bir boyut kazanır. İşte ulusal savaştan küresel cihada Cezayirli İslamcı direnişin zaman çizelgesi:

5 Temmuz 1962: Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin Fransa'ya karşı yürüttüğü 8 yıllık savaşın ardından Cezayir bağımsızlığını ilan etti. Batı nüfuzunu kıran Cezayirliler 132 yıllık sömürgeden kurtularak kendi kimliklerini kazandılar.

1962-1991: Bağımsızlığın ilanından sonra, halkın sevinci fazla uzun sürmedi. Çünkü Ulusal Kurtuluş Cephesi özellikle Müslümanlara karşı baskıcı bir rejim kurmuştu. Halkın memnuniyetsizliği her geçen gün daha da artıyordu.

1990: Ülkede Ulusal Kurtuluş Cephesi yönetici ve yandaşları hakkındaki yolsuzluk iddiaları iyice ayyuka çıktı. Öyle ki halkın fakirlik içinde yüzdüğü Cezayir'de bu parti taraftarları alabildiğine zenginleşmişti. 1990'larda işsizlik %70'lere varmıştı.

1.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Cezayir, Ağustos 1962: İlk Başbakan Ahmet bin Bella taraftarları bir mitingde


[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]26 Aralık 1991: Yapılan iki turlu seçimin ilk turundan İslami Kurtuluş Partisi zaferle ayrılarak 188 sandalye kazandı. Ancak Genelkurmay Başkanı Halid Nezzar'ın önderliğindeki askeri cunta darbe yaparak yönetime el koydu.

2.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İlk çok partili seçimden İslamcılar zaferle çıktı

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Ekim 1992: Afganistan'da Sovyetleri mağlup ettikten sonra ülkelerine dönen 1,500 İslamcı militanın yeniden silaha sarıldığı bildirildi. İslamcı militanlar Silahlı İslamcı Grup adıyla ülkedeki cuntacı rejime ve "masonik" ilan ettikleri Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne karşı savaşacaklarını ilan ettiler.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]1994: Sığınma istediği İslamcı militanların da "milliyetçi bir savaşı reddettiği" için kabul etmediği Usame bin Laden "terörist gruplara" yardım ettiği öne sürülerek Sudan'dan zorla sınırdışı edildi.

3.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Silahlı İslamcı Grup militanları kaçırdıkları Fransız uçağıyle Eyfel Kulesini yıkmak istediler

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]26 Aralık 1994: Cezayir'de artan şiddet Avrupa'ya da yayıldı. Kaçırdıkları Fransız uçağıyla Eyfel Kulesi'ni yıkmak isteyen "Silahlı İslamcı Grup" militanları kıskıvrak yakalandılar. Sonrasında ise İslamcı militanlar Fransa'da düzenledikleri bir dizi bombalı eylemde 8 kişinin hayatını kaybetmesine, 100 kişinin de yaralanmasına sebep oldular.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]1997: Cezayir'de, Hassi Labed köyüne bir baskın düzenleyen 60 Silahlı İslamcı Gruba bağlı militanın 29 köylüyü katlettiği bildirildi. Bu saldırıyı kınayarak bu gruptan ayrılan bazı İslamcı militanlar Davet ve Cihad için Selefi Grup adlı örgütü kurdular. Silahlı İslamcı Grubu ise gizli bağlantıları olmakla suçladılar.

4.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Hassi Labed köyüne baskın düzenleyen Silahlı İslamcı Grup militanları 29 köylüyü katletti

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]15 Nisan 1999: Cezayir'deki 6. Başkanlık seçimlerinde de cuntanın desteklediği Abdülaziz Buteflika'nın kazandırılacağı önceden belli olduğundan diğer adaylar figüran olmak istemediklerini ilan ederek adaylıktan çekildiler ve Buteflika tek aday olarak girdiği seçimlerde cumhurbaşkanlığına seçildi, muhaliflerinin ifadesiyle "tayin edildi".

5.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Diğer adayların "figüranlığı" reddederek çekildiği başkanlık seçimini
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]cuntanın desteklediği Abdülaziz Buteflika kazandı

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]14 Aralık 1999: Kanada'da yaşayan bir Cezayirli militan bomba yapım malzemeleriyle birlikte etkisiz hale getirildi. El Kaide kamplarında eğitim gördüğü tespit edilen militanın Yeni Yıl akşamı Los Angales havalimanında eylem hazırlığında olduğu açıklandı.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]23 Eylül 2001: Bush acilen çıkardığı 13224 sayılı kararname ile Uluslararası Acil Ekonomik Güç Kanunu çerçevesine ABD'ye karşı "terörist" saldırı yapanları engellemek için birçok İslamcı finansal işlemleri durdurma kararı aldı. Buna göre "terör" gruplarıyla bağlantılı olduğu sanılan yüzlerce finansal işlem Amerikan mahkemelerince durduruldu.

6.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ABD Başkanı Bush çıkardığı 13224 numaralı kararname
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ile İslami Finansmana büyük darbe vurdu

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Eylül 2001: Bush yönetimi "terörle mücadele" kapsamında Cezayir hükümetine 600 milyon dolar yardım yaptı. Bunun 9.3 milyon doları sadece ülkedeki protesto gösterilerinde kullanılmak üzere göz yaşartıcı gazlara harcandı.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Ocak 2002: Pentagon Afrika'daki petrolün güvenliğini sağlamak için bölgede yeni bir askeri güç görevlendirmeye karar verdi.

7.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]General Charles F. Wald: "Gelecekte enerjimizin
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]büyük bir bölümü Afrika'dan sağlanacak"

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]6 Ocak 2003: İslamcı militanlar kuzeydoğu Cezayir'de bir askeri konvoya pusu kurdular, 43 asker öldü ve 19'u yaralandı.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Mart 2003: 32 Avrupalı turist İslamcı militanlarca kaçırıldı. Büyük sahra çölüne giden turistlerden biri tıbbi nedenlerle esir kaldığı süre içerisinde öldü. Almanya 10 milyon dolar karşılığı esirlerin serbest bırakılmasını sağladı.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Mart 2003: Davet ve Cihad için Selefi Grup lideri Nabil Sahraoui bir bildiri yayınlayarak Usame bin Laden'in kafir Amerika'ya karşı cihad ettiğini söyledi. Bu grubun El Kaide ile ilgili ilk resmi açıklamasıydı. Açıklamayı yapan Sahraoui 9 ay sonra Cezayirli güçlerce öldürüldü.

8.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]32 turistin Cezayir’de kaçırılmasından da sorumlu tutulan Emir Seyfi yakalandı.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Mart 2004: 2003 yılında çoğu Alman 32 turistin Cezayir’de kaçırılmasından da sorumlu tutulan Emir Seyfi yakalandı. Alman hükümeti rehinelerin serbest bırakılması için 10 milyon dolar fidye ödemişti.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]2004: Abdulmelik Droukdal Davet ve Cihad için Selefi Grup'un lideri oldu. Onun yaptığı ilk işlerden biri Ebu Musab ez-Zerkavi ile irtibata geçmek oldu. Zerkavi onu El Kaide örgütüne katılmaya davet etti.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Eylül 2005: Cezayir'deki İslamcı militanların lideri Droukdal yaptığı açıklamada, "Fransa'nın düşmanlığı ve gaddarlığı bizleri korkutmuyor. Fransa bizim 1 numaralı düşmanımızdır, Fransa dinimizin ve milletimizin düşmanıdır" dedi.

9.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İslami Magrib örgütü lideri Abdulmelik Doruokdal

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Mart 2006: Cezayir hükümeti 2,600 militan hakkında af çıkardı. Droukdal İslamcı militanları yeniden örgütüne davet etti. Serbest kalan militanların en az üç tanesinin 2007'de bir takım saldırılara yeniden karıştıkları tespit edildi.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Eylül 2006: İslami Magrib örgütü lideri Droukdal Cezayirli İslamcı militanların El Kaide'ye sadakat yemini (biat) ettiğini duyurdu.

10.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İslami Magrib örgütü militanları

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]Eylül 2006: Kaliforniya eyaletinin Monterey şehrindeki Naval Yükseklisans Okulu iki hava kuvvetleri görevlisinin hazırladığı ve 1996 ile 2006 yılları arasında Cezayirli militanların saldırılarını konu alan raporuna dayanarak İslami Magrib örgütünün direnişçiden çok terörist bir organizasyon olduğunu savundu.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]10 Aralık 2006: İslami Magrib örgütü Amerikan petrol şirketinin bir otobüsünü hedef alan saldırı düzenledi.

11.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İslami Magrib örgütü Amerikan petrol şirketinin bir otobüsünü hedef alan saldırı düzenledi.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]3 Ocak 2007: İslami Magrib örgütü lideri Ebu Musab Abdul Vedud (Droukdal) yayınladığı "Biz geliyoruz" adlı video mesajla İslami Magrib örgütünün Filistin, Somali, Çeçenistan ve Irak'taki İslamcılarla dayanışma içinde olduğunu duyurdu.

12.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Biz geliyoruz" adlı video mesajdan bir kare

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]11 Nisan 2007: İslami Magrib örgütünün Cezayir'de Anayasa Mahkemesi'ni, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ni ve polis karakolunu hedef alan canlı bomba eyleminde 33 kişi öldü, 200 kişi de yaralandı.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]8 Eylül 2007: 1992'de patlak veren iç savaşta 200 bin kişinin öldüğü Cezayir, Batna kasabasını ziyaret eden Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika'ya yönelik bombalı saldırıyla sarsıldı. Buteflika'yı bekleyen kalabalığın arasındaki bombacı, polisin geldiğini görünce elindeki bombalı çantayı fırlatıp kaçtı. Patlamada, 16 kişi öldü 74 kişi yaralandı. Saldırıyı İslami Magrib örgütü üstlendi.

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]11 Aralık 2007: Cezayir'de Birleşmiş Milletler ofislerine ve hükümet binalarına düzenlenen canlı bomba eylemlerinde 41 kişi ölürken, 170 kişi de yaralandı. Saldırılar İslami Magrib örgütü tarafından 1,800 kilo patlayıcı yüklenen bir su tankeri ile gerçekleştirildi.

13.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Cezayir'de BM ofislerine ve hükümet binalarına saldırılar düzenleniyor

[FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]24 Aralık 2007: Afrika'nın Atlantik sahilindeki Moritanya'nın Nouakchott bölgesinde Fransız turistler İslami Magrib örgütü tarafından [FONT=Century Gothic, Trebuchet Ms, serif]öldürüldü.

1 Şubat 2008: Silahlı kişiler Moritanya'nın başşehri Nouakchott'da İsrail Elçiliği'ne ateş açtı, biri Fransız olmak üzere çok kişinin yaralanmasına yol açtı. Saldırıyı İslami Magrib örgütü üstlendi.Örgüt "Bu saldırılar Gazze'de kuşatma altındaki kardeşlerimize destek amaçlı gerçekleştirilmiştir" açıklaması yaptı.

PRESSMEDYA

 
Üst Ana Sayfa Alt