Çözüldü Aişe (r.anha) Annemize Misafir Olup Ertesi Gün Gusleden Adam Akrabası mıydı?

M Çevrimdışı

mübahis

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum

Sahih-i Müslim, Taharet kitabında geçen bir kıssaya göre: Bir adam Aişe annemize misafir olmuş uyandığı vakit cünüb olmuş ve kıyafetini yıkamak için su istemiş. Aişe annemizde Rasulullah'ın(s.a.v) bu durumda orayı yıkamadan abdest namaz kıldığını haber vermiş.
Bu kıssadan hareketle zındık bir Rafızi, Müminlerin Annesini(r.anha) yazmaya elimin varmadığı bir şey ile itham etmektedir.
Bu olayın aslı nedir? Bu adam ile Hz Aişe arasında bir akrabalık varmıdır?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah kardeşim;

Bize Ebû Âsim Ahmed b. Cevvâs el-Hanefî dahi rivâyet etti.
(Dedi ki): Bize Ebû'l-Ahvas, Şebib b. Garkâde'den , O da Abdullah b. Şihâb el-Havlâniden naklen rivâyet etti,
Abdullah şöyle dedi: Âişe'ye misafirliğe gitmiştim. İki elbiseme birden ihtilâm olmuşum. Bunun üzerine onları suya batırdım. Derken Âişe'nin bir cariyesi beni görerek Ona haber verdi.
O da bana haber göndererek şöyle dedi: «Elbiselerini böyle yapmaya Seni ne sevketti?»:
— «Uyuyan kimsenin uyku halinde gördüğünü gördüm» dedim.
— «Elbiselerde bir şey gördün mü?» dedi.
— «Hayır» cevabını verdim.
— «Eğer bir şey görmüş olsaydın onu yıkar mıydın? Vallahi Ben bizzat kendimin onu Rasulullah (s.a.v.)’in elbisesinden kuru olarak iyice kazıdığımı bilirim» dedi.
(Muslim, Taharet, Meninin hükmü babı, 700)



Bu hadiste geçen Abdullah b. Şihâb el-Havlânî, Aişe (r.anha) validemize misafirliğe gitmiştir. Ancak rivayette "akrabalık" bağına dair açık bir ifade yoktur. Sadece misafir olduğu ve onun cariyesiyle irtibata geçtiği, sonra da Aişe validemizle dolaylı olarak bir konuşma yaşandığı bildirilmektedir.

Hadiste geçen Abdullah b. Şihâb el-Havlânî, tâbiîndendir ve sahabelerden rivayet eden güvenilir râvilerdendir. Onun hakkında kaynaklarda Aişe (r.anha) ile akraba olduğuna dair özel bir bilgi geçmemektedir.
Aişe validemizin birçok tâbiîye ilim öğretmek amacıyla evini açtığı, kadın-erkek birçok kişinin evine gelip gittiği bilinmektedir. Bu sebeble hadiste geçen misafirlik, ilim ya da maslahat üzere yapılmış olabilir. Hadiste Onun cariyesiyle irtibatı da bu misafirlik sürecinde doğal bir şekilde gerçekleşmiştir.
Abdullah b. Şihâb el-Havlânî’nin Aişe (r.anha) ile akraba olduğuna dair bir bilgi yoktur. Misafirliği ise büyük ihtimalle ilim ve maslahat üzere gerçekleşmiştir.
 
Geri
Üst Ana Sayfa Alt