Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Akika Kurbanı

E Çevrimdışı

Ehli_Hadis

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Akika kurbanı



Akika'nın lügat manası, kesmek, parçalamak demektir. Çocuk doğduğunda saçlarının kesilmesine de akika denilmiştir. Akika, doğan çocuğun saçlarının kesildiği anda kesilen hayvana verilen isimdir. Erkek çocuk için bir veya iki koyun, kız çocuğu için bir koyun kesip akika yapmak sünnettir.

Akika olarak kesilen hayvanın cinsi, yaşı, ayıplı olmaması, sahibinin ondan yiyebilmesi ve etinin tasadduk edilmesinin şartları, sünnet olan kurban hayvanının şartları gibidir.

Doğumunun yedinci gününde çocuk için akika kurbanı kesmek, onu sünnet ettirmek, o günde kendisine isim vermek, kurbanı kestikten sonra (erkek çocuğun) başındaki tüyleri tıraş edip tüylerin ağırlığınca gümüş tasadduk etmek ve tahnik yapmak (çiğnenmiş hurma ile çocuğun damağını ovmak) sünnettir. Sünnet merasimi yapmak bidattir. Sünnet düğününe yapılan davete icabet etmek de gerekmez. Bilakis bu bidatin yaygınlaşmaması için böyle merasimlere katılmamak gerekir.

Selman bin Amir ed Dabbî (radiyallahu anh)’den; Rasûlullah sallallahu aleyhi ve selem buyurdu ki; “(Doğan çocuk) ile akika vardır. Onun için kan akıtın ve ondan ezayı giderinBuhari(5472)

Semûre Bin Cundub radiyallahu anh (radiyallahu anh)’den; Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: “Her çocuk akikasına rehindir. Yedinci gün çocuk namına (akika) kurbanı kesilir. Saçı kırpılır, ismi verilir Sahihtir. Ebu Davud(1522) Tirmizi(4/101) Nesai(7/166) İbn Mace(2/1057) Hakim(4/237) Beyhaki(9/299) Ahmed(5/7-8) Elbani Sahihu Nesai(3/885) el-İrva(4/385)

عَقَّعَنْالْحَسَنِوَالْحُسَیْنِكَبْشًاكَبْشًا

Rasûlüllâh sallallahu aleyhi ve sellem Hasan ve Hüseyin için akika kurbanı olarak birer koç kurban etmiştir.’Hadisi Ebû Dâvûd ve Ebû Nuaym (430/1039), İbn Abbas’tan rivâyet etmektedir Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Ebû Nuaym, Ahbâru Isbahân, II, 119

بكبشین lafzıyla Abdurrazzâk ve Nesâî yine İbn Abbas’tan rivâyet etmektedir. Abdurrazzâk, a.g.e., IV, 330; Nesâî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 76

Ebû Ya’la el-Mevsılî (307/919), Tahâvî, Taberânî, İbn Hıbbân, Beyhakî ve İbn Hacer,Enes’ten rivâyet etmektedir. İbn Hacer, el-Metâlibü’l-Âliye, II, 288; Taberânî, el-Evsat, II, 523; Ebû Ya’la el-Mevsılî, el-Müsned, III, 441; İbn Hıbbân, es-Sahih, VII, 355; Tahâvî, Şerhu Müşkil, III, 66; Beyhakî, el-Kübrâ, IX, 299.

Enes rivâyeti için Heysemî ‘Ricâli güvenilirdir.’ Demektedir. Heysemî, a.g.e., II, 63.

İbn Abbas’tan gelen her iki rivâyet için Elbânî Buhârî’nin şartlarına göre senedinin sahih olduğunu belirtmektedir. Elbânî, İrvâü’l-Ğalil, IV, 379.

الْعَقِیقَةُحَقٌّعَنْالْغُلَامِشَاتَانِوَعَنْالْجَارِیَةِشَاةٌ

‘Akika kurbanı erkek çocuğu için iki koyun, kız çocuğu için bir koyundur.’

Hadisin Ümmü Kürz, Âişe ve Esma binti Yezîd olmak üzere üç tarîkten rivâyeti bulunmaktadır.

مُكَافِئَتَانِ(yaşça birbirine denk) ilavesiyle Humeydî, İbn Ebî Şeybe, İbn Hanbel, Dârimî, Ebû Dâvûd, İbn Mâce, Nesâî ve İbn Hıbbân, Müsedded, Süfyan ibn Amr ibn Dinâr, Atâ’, Habîbe binti Meysera, Ümmü Kürz el-Ka’biyye tarîkiyle rivâyet etmektedirler. Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; İbn Hanbel, VI, 381; Humeydî, a.g.e., I, 340; İbn Ebî Şeybe, a.g.e., V, 530; İbn Hıbbân, es-Sahih, VII, 356; Nesâî, Akika, 3; İbn Mâce, Zebâih, 1; Dârimî, Edâhî, 9.


Hadisi İbn Hanbel, Tirmizî ve İbn Mâce, Âişe’den rivâyet etmekte ve Tirmizî ‘hasen sahih’ olarak değerlendirmektedir. Tirmizî, Edâhî, 16; İbn Mâce, Zebâih, 1; İbn Hanbel, VI, 31.

İbn Hanbel ve Taberânî, Esma binti Yezid’den rivâyet etmektedir. Taberânî, el-Kebir, XIV, 183; İbn Hanbel, VI, 381.

Elbânî ‘Âişe rivâyeti Müslim’in şartlarına göre sahihtir, Ümmü Kürz rivâyetindeki râvilerden Habîbe dışındaki bütün râviler sikadır. O ‘meçhul’ bir râvidir. Âtâ’ ondan rivâyette teferrüd etmiştir. Esma binti Yezid rivâyeti sahihtir. Hadisin başka şahitleri de bulunduğundan hadis sahihtir.’ Demektedir. Elbânî, İrvâü’l-Ğalîl, IV, 389-392.
 
Üst Ana Sayfa Alt