Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü "Akşam Namazından Sonra Altı Rekat Nafile Namaza 12 Yıllık Sevab Hadisin Sıhhati Nedir?

İmam Malik Çevrimdışı

İmam Malik

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum we rahmetullahi we berekatuhu

Şu hadisin sıhhati nedir:
437- Ebu Hureyra (r.anh) rivayet etti: Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu ki “Kim akşam namazından sonra altı rekat nafile namaz kılar ve aralarında da kötü söz söylemezse on iki yıllık ibadet sevabına denk sevap kazanmış olur.”
(Tirmizi, Salat 437)


Bulabilidğim kadarı ile hadisin metni şu:


حَدَّثَنَا أَبُو كُرَيْبٍ، - يَعْنِي مُحَمَّدَ بْنَ الْعَلاَءِ الْهَمْدَانِيَّ حَدَّثَنَا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ، حَدَّثَنَا عُمَرُ بْنُ أَبِي خَثْعَمٍ، عَنْ يَحْيَى بْنِ أَبِي كَثِيرٍ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم ‏(‏ مَنْ صَلَّى بَعْدَ الْمَغْرِبِ سِتَّ رَكَعَاتٍ لَمْ يَتَكَلَّمْ فِيمَا بَيْنَهُنَّ بِسُوءٍ عُدِلْنَ لَهُ بِعِبَادَةِ ثِنْتَىْ عَشْرَةَ سَنَةً ‏)

Aynı bab altında bir hadis daha var:

.‏ قَالَ أَبُو عِيسَى وَقَدْ رُوِيَ عَنْ عَائِشَةَ عَنِ النَّبِيِّ صلّى اللّه عليه وسلّم قَالَ ‏(‏ مَنْ صَلَّى بَعْدَ الْمَغْرِبِ عِشْرِينَ رَكْعَةً بَنَى اللَّهُ لَهُ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ ‏).‏ قَالَ أَبُو عِيسَى حَدِيثُ أَبِي هُرَيْرَةَ حَدِيثٌ غَرِيبٌ لاَ نَعْرِفُهُ إِلاَّ مِنْ حَدِيثِ زَيْدِ بْنِ الْحُبَابِ عَنْ عُمَرَ بْنِ أَبِي خَثْعَمٍ ‏.‏ قَالَ وَسَمِعْتُ مُحَمَّدَ بْنَ إِسْمَاعِيلَ يَقُولُ عُمَرُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي خَثْعَمٍ مُنْكَرُ الْحَدِيثِ ‏.‏ وَضَعَّفَهُ جِدًّا ‏.‏

İmam Tirmizi(r.aleyh) ilk hadisin ravilerinden biri hakkında İmam Buhari'den(r.aleyh) cerh naklediyor. Ama ikinci rivayet hakkında hiçbir şey söylemiyor.

İlk rivayeti sahih bulan yada Ömer bin ebi Has'am isimli raviyi tadil eden alimler olmuşmudur?
İkinci rivayetin sıhhati nedir?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;

حَدَّثَنَا أَبُو كُرَيْبٍ، - يَعْنِي مُحَمَّدَ بْنَ الْعَلاَءِ الْهَمْدَانِيَّ حَدَّثَنَا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ، حَدَّثَنَا عُمَرُ بْنُ أَبِي خَثْعَمٍ، عَنْ يَحْيَى بْنِ أَبِي كَثِيرٍ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏"‏ مَنْ صَلَّى بَعْدَ الْمَغْرِبِ سِتَّ رَكَعَاتٍ لَمْ يَتَكَلَّمْ فِيمَا بَيْنَهُنَّ بِسُوءٍ عُدِلْنَ لَهُ بِعِبَادَةِ ثِنْتَىْ عَشْرَةَ سَنَةً ‏" ‏

قَالَ أَبُو عِيسَى وَقَدْ رُوِيَ عَنْ عَائِشَةَ عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏"‏ مَنْ صَلَّى بَعْدَ الْمَغْرِبِ عِشْرِينَ رَكْعَةً بَنَى اللَّهُ لَهُ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ ‏"‏ ‏.
‏ قَالَ أَبُو عِيسَى حَدِيثُ أَبِي هُرَيْرَةَ حَدِيثٌ غَرِيبٌ لاَ نَعْرِفُهُ إِلاَّ مِنْ حَدِيثِ زَيْدِ بْنِ الْحُبَابِ عَنْ عُمَرَ بْنِ أَبِي خَثْعَمٍ ‏.‏ قَالَ وَسَمِعْتُ مُحَمَّدَ بْنَ إِسْمَاعِيلَ يَقُولُ عُمَرُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي خَثْعَمٍ مُنْكَرُ الْحَدِيثِ ‏.‏ وَضَعَّفَهُ جِدًّا
Ebû Hurayra (r.anh)’den rivâyete göre;
Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Kim akşam namazından sonra altı rek’at nafile namaz kılar ve aralarında da kötü söz söylemezse on iki yıllık ibadet sevâbına denk sevab kazanmış olur.


Kim akşam namazından sonra yirmi rek’at nafile kılarsa Allah’ta ona Cennet’te bir ev yapar.”
(Tirmizi, Salat, Bab 204, Hadis no: 435; İbn Mâce, İkame, Bab 113, 185, Hadis no: 1167, 1374; Ebû Dâvûd, Tatavvu, Bab 15, Hadis no: 1300)
Tirmîzî: Âişe (r.anha)’dan şöyle de rivâyet edilmiştir:

Tirmîzî: Ebû Hurayra hadisi garibdir. Bu hadisi sadece Ömer b. Abdullah b. ebî Has’am’dan, Zeyd b. Hubab’ın rivâyetiyle bilmekteyiz.
Tirmîzî: Muhammed b. İsmail’den işittim şöyle diyordu: Ömer b. ebî Has’am bilinmeyen ve hoş karşılanmayan bir kimsedir. Gerçekten o zayıf sayılmaktadır.


فان هذا الحديث ضعيف جدا، فقد رواه الترمذي وقال: حديث أبي هريرة حديث غريب لا نعرفه إلا من حديث زيد بن الحباب عن عمر بن خثعم، قال: وسمعت محمد بن إسماعيل يقول: عمر بن عبد الله بن أبي خثعم منكر الحديث، وضعفه جدا. اهـ
Bu hadis çok zayıftır, İmam Tirmizi bu rivayeti nakledip şöyle demiştir: "Ebu Hurayra'dan nakledilen bu hadis garib (zayıf) hadisdir. Bu hadisi sadece Ömer b. Abdullah bin Has’am’dan, Zeyd b. Hubab’ın rivâyetiyle bilmekteyiz. Muhammed bin İsmâil (İmam Buhari) der ki; 'Ömer bin Abdillah bin ebi'l Has'am hadisi munker olan bir (râvi) kişidir. ' İmam Buhari bu hadisi çok zayıf olduğunu belirtti."

وعمر هذا قال فيه الإمام أحمد ويحيى بن معين والدار قطني: ضعيف، وقال أحمد أيضا: لا يساوي حديثه شيئا. وقال ابن حبان: لا يحل ذكره إلا على سبيل القدح فيه،ـ
Bu Ömer hakkında İmam Ahmed bin Hanbel , Yahya bin Mûin ve Dârakutni dedi ki : Zayıf (bu râvi zayıftır). Yine Ahmed bin Hanbel dedi ki: " O'nun hadisi kayda değer (kabul edilecek) bir hadis değildir."
İbn-i Hibban dedi ki: "Bu hadisin zikredilmesi yalnızca bu hadisin yerilmesi (ifşâsı) durumunda câizdir."


فهذا القدر يكفي للدلالة على أن هذا الحديث لم يستوف شروط العمل بالحديث الضعيف
Ez Cumle, Bu hadisin işaret ettikleri (bu hadisin) zayıf hadisle amelin şartlarını barındırmadığı yeterli gelir."
(Zayıf hadisle ameli câiz gören fetvaya göre de bu hadisin zayıflığının şiddetinden dolayı amel edilemez)



حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، حَدَّثَنَا أَبُو الْحُسَيْنِ الْعُكْلِيُّ، أَخْبَرَنِي عُمَرُ بْنُ أَبِي خَثْعَمٍ الْيَمَامِيُّ، أَنْبَأَنَا يَحْيَى بْنُ أَبِي كَثِيرٍ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَوْفٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، أَنَّ النَّبِيَّ ـ صلى الله عليه وسلم ـ قَالَ ‏ "‏ مَنْ صَلَّى بَعْدَ الْمَغْرِبِ سِتَّ رَكَعَاتٍ لَمْ يَتَكَلَّمْ بَيْنَهُنَّ بِسُوءٍ عُدِلْنَ لَهُ بِعِبَادَةِ ثِنْتَىْ عَشْرَةَ سَنَةً ‏"‏
Ebû Hurayra (Radıyallâhu anh)'den rivayet edildiğine göre;
Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), şöyle buyurmuştur : «Kim akşam namazın(ın farzın)dan sonra altı rekat (sünnet)i, arasında fena söz söylemeden kılarsa bu (sünnet), onun için on iki yıllık ibâdete denk tutulur.»"
(İbn Mâce, Salat, Bab 113, Hadis no: 1167)

İzahı
Tirmizî ve îbn-i Huzeyme de bunu rivayet etmişlerdir.
Tuhfe yazarı şöyle der: "Tıybi'nin dediği gibi, akşamın son iki rek'atının bu altı rek'atın içinde olduğu anlaşılıyor. El-Kari: Kişi akşamın muekked olan iki rek'atlik son sünnetini kılıp selâm verir. Kalan dört rek'ati dilediği gibi kılar, demiştir. Yâni isterse onu da böyle kılar. Dilerse dört rek'ati bir kılıp yalnız sonunda selâm verir.
Hadîsin: "Arasında fena söz söylemeden" kaydından maksad bu altı rek'at namazı kıldığı esnada kötü söz söylememektir. İbn-i Hâcer: Yâni iki rek'atten bir selâm verince o sırada fena söz söylememektir, demiştir.
Hadîsin: “On iki yıllık...” ifâdesi Tıybî'nin dediğine göre teşvik ve tahrik kabilindendir. Kadı Iyâd ise: Anılan zamanda kılınan az ibâdet başka zaman ve ahvalde yapılan ibâdetten kat kat faziletli olması umulur, demiştir.


حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، وَأَبُو عُمَرَ حَفْصُ بْنُ عُمَرَ قَالاَ حَدَّثَنَا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ، حَدَّثَنِي عُمَرُ بْنُ أَبِي خَثْعَمٍ الْيَمَامِيُّ، عَنْ يَحْيَى بْنِ أَبِي كَثِيرٍ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ـ صلى الله عليه وسلم ـ ‏ "‏ مَنْ صَلَّى سِتَّ رَكَعَاتٍ بَعْدَ الْمَغْرِبِ لَمْ يَتَكَلَّمْ بَيْنَهُنَّ بِسُوءٍ عُدِلَتْ لَهُ عِبَادَةَ اثْنَتَىْ عَشْرَةَ سَنَةً ‏"
Ebû Hurayra (Radıyallâhu anh)'den rivayet edildiğine göre;
Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir : «Akşam namazından sonra altı rekat (nafile) kılan ve aralarında fena söz söylemeyen kimse için bu namaz, on iki yıllık ibâdete denk tutulur
(İbn Mâce, Salat, Bab 185, Hadis no: 1374)

Ayrıca bu rivâyetleri Muhammed bin Nasr el Elbâni de zayıf olarak değerlendirmiştir.

İlgili konu
:
 
Üst Ana Sayfa Alt