Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Akşam Namazının Rekat Sayısının Delili Nedir?

M Çevrimdışı

muwahhid04

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
selamun aleykum akşam namazının rekatları ile ilgili kaynak nedir ? nerede geçmektedir?bir tanıdığım sordu da o yüzden soruyorum
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
( … Zuhri şöyle demiştir : Bana Salim Abdullah İbnu Ömer’dan haber verdi ,O şöyle demiştir : Ben Rasulullah (s.a.v.)’i gördüm ki o sefer esnasında yürümek onu acele ettirdiği zaman,akşam namazını geri bırakır, nihayet akşam namazı ile yatsı namazını birleştirirdi.

Salim şöyle dedi : Abdullah İbnu Ömer de
yürümek kendisini acele sürdüğü zaman bunu yapardı. Akşam namazı için ikamet eder ve onu üç rekat olarak kılar,sonra selam verirdi.Bu iki namaz arasında da,yatsıdan sonra da hiçbir namaz kılmazdı ; ta gece ortasında teheccude kalkıncaya kadar … )
(Buhari , C. 3, S. 1070)


393. ...İbn Abbâs (r.anhuma)'dan demiştir ki;
Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Cebrail aleyhisseiâm Kabe'nin yanında iki defa bana imam oldu. Öğleyi güneş batıya eğilip (gölge) nalının tasması kadar olduğu zaman ikindiyi, (her şeyin) gölgesi kendisi kadar olunca; akşamı, oruçlunun iftar ettiği vakitte; yatsıyı, şafak kaybolunca; sabahı da (oruçluya yemek ve içmenin) haram olduğu zaman kıldırdı.
Ertesi gün ise öğleyi, (her şeyin) gölgesi kendisi kadar; ikindiyi, iki misli olunca; akşamı, oruçlunun orucunu açtığı zaman; yatsıyı, gecenin üçte birine doğru; sabahı da ortalık ağarınca kıldırdı. Sonra da bana dönüb şöyle dedi:

Ya Muhammed, bu senden evvelki nebilerin vaktidir ve vakit, bu iki vaktin arasıdır.
(Tirmizî, salât 1; Ahmed b. Hanbel, I , 223, 354; III, 30; Sunen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi,Şamil Yayınları: 2/118-119)

Açıklama :


Namaz vakitlerini öğretmek maksadıyla Cebrail aleyhisselâm'ın, Peygambere imam olarak namaz kıldırdığı bu hâdise, Şevkânî'nin İbn Abdilberr'den naklen bildirdiğine göre, İsrâ Gecesi'nden sonraki günde olmuştur. Bu şekilde kılman ilk namaz da meşhur olan kavle göre öğlen namazıdır.
Hadisten de anlaşılacağı üzere, Cebrail aleyhisselâm'ın, Rasûlullah (s.a.v.)'a imam olarak namaz kıldırması, peşi peşine iki günde olmuş ve bazı namazları her iki günde de aynı vakitte kıldırdığı halde, bazılarını değişik zamanlarda kıldırmıştır. Bu hal namaz vakitlerinin tâyininde ulemâ arasında bazı ihtilâflara sebeb olmuştur. Bu ihtilâfların beyânına geçmeden önce, hadis metninde geçen ve açıklanmasına lüzum görülen bir iki hususa temasta fayda mulâhaza edilmiştir.


1. Güneşin, nâlinin tasması kadar olması meselesi; bundan maksat güneş batıya yönelince doğuya doğru hareket eden gölgedir. Burada mecaz vardır. Sebeb zikredilmiş, musebbeb kastedilmiştir. Çünkü güneş gölgeye sebebdir, Tirmizî'nin "İlk günde öğleyi gölge nalinin tasması gibi olduğu zaman kıldırdı" şeklindeki rivayeti bu anlayışı te'yid etmektedir. Bu ifâdeden murat şudur, öğle namazının vakti, zevalden sonra gölgenin artmaya başladığı zamandır.

2. Üzerinde durduğumuz hadis-i şerifte, Cebrail aleyhisselâm ikinci günü namazları kıldırdıktan sonra, hiç bir istisnada bulunmadan, "Ya Muhammed, bu, senden evvelki nebilerin vaktidir" demiştir. Bu ifâde, ulemânın üzerinde durduğu konulardan biri olmuştur. Çünkü Efendimizden gelen diğer bazı rivayetlerde, yatsı namazının ummet-i Muhammed'e has bir namaz olduğu, önceki ummetlerde bu namazın olmadığı açıkça beyân edilmektedir.
Meselâ, Tahâvî'nin Ubeydullah b. Muhammed tarikiyle Âişe (r.anha)'den rivayet ettiği bir haberde beş vakit namazın her birinin ilk defa hangi Peygamberler tarafından kılındığı ifâde edilmiştir.
Bu rivayete göre, sabah namazını ilk defa Âdem, öğleyi İbrahim, ikindiyi Uzeyr, akşamı Dâvud, yatsıyı da bizim Peygamberimiz Muhammed (aleyhisselâm) kılmışlardır.
Yine bu rivayette akşam namazının üç rekât oluşunun sebebi şu şekilde beyân edilmiştir:
Dâvûd (aleyhisselâm) evlâ olanı terk ettiğinden dolayı işlediği hata affedilince kalkıb dört rekat namaz kılmak istemiş, fakat üç rekati kılınca ağlamaktan dolayı namaza devam edemeyib selam vermiş, böylece akşam namazı üç rekât olmuştur. (İmam Tahavi, Şerhu Meâni'l-Asâr, I, 175.)
 
Üst Ana Sayfa Alt