Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Alkolsüz İçeceklere DİKKAT..!!!

deli Çevrimdışı

deli

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
basında çıkan, Alkolsüz içeceklerle ilgili haberde bahsi geçen "Türk Gıda Kodeksi, Alkolsüz İçecekler Tebliği", bir içeceğin ALKOLLÜ İÇECEK sayılmaması için taşıması gereken şartları tanımlıyor.. Bu, kanımca yanlış anlaşılan bir nokta olup karşımızda, çok daha büyük ve insanın kanını donduran bir resmi göze gösteriyor..



Özetle ne demek istiyorum, kutusunda "Türk Gıda Kodeksi, Alkolsüz İçecekler Tebliğine uygundur" yazan bütün içecekler en fazla bu tebliğin 5/K maddesinde belirtilen miktar kadar alkol içerebilir demektir..

ALKOL İÇEREMEZ demek DEĞİLDİR..!!!!



Hesabı buna göre yapıp, sadece Coca Cola özelinde değil resmin tamamına göre değerlendirelim..



Arzu edenler için bahsi geçen tebliğ Türk Gıda Kodeksi, Alkolsüz İçecekler Tebliği 98/24.. http://www.kkgm.gov.tr/Turk_Gida_Kodeksi/Kodeks_Tebligler/98-24.html



HABER

Tüketiciler Birliği, alkolsüz diye içtiğimiz gazozlarda az da olsa alkol bulunduğunu açıkladı.


Gazlı içecekler ile ilgili yapılan analiz sonuçlarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz; “Tüketicinin temel hakkı olan “bilgilenme hakkı” açık şekilde ihlâl edilmekte ve tüketiciler yanıltılmaktadır” dedi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz konu ile ilgili yaptığı basın toplantısında şu görüşlere yer verdi:

“Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile ilgili olarak çıkarılan ve 30.10.1998 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 98/24 no’lu Alkolsüz İçecekler Tebliği’nin 5/k maddesinde; “Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarının en çok 5.0 g/l olabileceği” belirtilmektedir.

Alkolsüz içeceklere ilişkin bir hukuki metinde, içecek içeriğinde alkol bulunmasına cevaz veren bu düzenleme dikkatimizi çekmiş ve konu ile ilgili olarak Tüketiciler Birliği tarafından bir çalışma başlatılmıştır.

Çalışma kapsamında:

Piyasada satılan gazoz ürünlerinin etiketleri üzerinde yapılan incelemelerde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bir bilginin olmadığı, hatta bir üründe de, içerikte alkol ve çözeltisinin kullanılmadığına ilişkin bir bilginin olduğu tespit edilmiştir.

Bunun üzerine çeşitli marketlerden satış fişi karşılığında on ayrı gazoz markasına ait birer şişe gazoz satın alınmıştır. Marka seçiminde pazarda yaygın olarak satılan markalar tercih edilmiştir. Satın alınan gazozların içeriğinde alkol olup olmadığının tespiti için Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne başvurulmuştur. Orijinal ambalajı içinde teslim edilen on adet gazoz şişesinde bulunan sıvı için “IFFJ modifiye rebelin metodu,1983” yöntemiyle etil alkol analizi yaptırılmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Marka* Alkol Oranı

x1 ........ 1.56 g/l

x2........ 1.28 g/l

x3........ 1.16 g/l

x4....... 0.84 g/l

x5.......... 0.76 g/l

x6........ 0.60 g/l

x7.......... 0.56 g/l

x8......... 0.48 g/l

x9..... 0.44 g/l

x10............ 0.20 g/l

Yapılan araştırmalar ve gıda mühendisliği, kimya mühendisliği ve tıp alanında uzmanlarla yapılan görüşmeler ile gazlı içecek olan gazozlarda, etil alkolün kullanım nedenleri ile ilgili olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bu esanslar yağ cinsinden maddeler olup suda çözünmezler. Bu esansların suda çözünmeleri için hem su, hem de yağlarla tam karışabilen, çözünebilen “ara çözücü”lere ihtiyaç bulunmaktadır. Etil alkol gazlı içecek üretiminde bu işlevi yerine getirmek üzere kullanılan bir “ara çözücü”dür.

Gazlı içecek üretiminde tat ve koku verici maddeleri suda çözünür hale getirmek üzere kullanılan etil alkol üretim sürecinde kimyevî bir değişime uğramamakta ve aslî unsuru olan “alkol” olma özelliğini yitirmemektedir.

Etil alkol, gazlı içecek üretiminde maliyeti düşük olması nedeniyle kullanılmaktadır. Etil alkol yerine aynı işlevi görmek üzere, örneğin propylen glycol maddesi kullanılması mümkündür. Ancak etil alkol yerine kullanılacak “ara çözücü” hangisi olursa olsun, üretim maliyeti artacaktır.

Buna göre analiz ettirdiğimiz on adet şişede yer alan gazoz sıvılarının tamamında, değişen oranlarda etil alkol bulunmuştur. Analiz ettirilen şişelerin üzerinde yer alan etiketlerin tamamında, içeriğinde etil alkol bulunduğuna ilişkin bir uyarı bulunmamaktadır.

Elde edilen sonuçlar, Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde belirtilen sınırın altında bulunmakla birlikte içeriğe ilişkin tüm bilgilerin eksiksiz olarak tüketiciye sunulması, tüketicinin temel ve evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı gereğidir. Bu durumda içeriğe ilişkin yanıltıcı veya eksik bilgi verilmekle tüketicinin en temel hakkı ihlâl edilmektedir.

Bu nedenle konu ile ilgili yetkili Tarım Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle Türk Standartları Enstitüsü’nün gazozlarla ile ilgili 4080 nolu standardı ve Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde yer alan ve gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına olanak tanıyan 5/k maddesi kaldırılarak, gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli, bu maddenin kaldırılmaması halinde tebliğin ismi değiştirilerek, isimde yer alan “alkolsüz içecekler” ibaresi kaldırılmalı ve gerekli denetimler en katı şekilde uygulanarak, tüketicinin bilgilenme hakkının ihlâlinin önüne geçilmelidir.

Öte yandan tüm gazlı içecek üreticisi firmalarını içeriğe ilişkin doğru ve eksiksiz bilgilerin etikette yer alması için gerekli düzenlemeleri en kısa sürede yapmaya çağırıyor ve alkolsüz içecekler konusunda Tüketiciler Birliği olarak gazlı içecekler konusunda tüketiciyi uyarıyoruz: “İçtiğiniz gazozda alkol var!” dedi





*Gazoz markalarının isimleri x'le gösterilmiştir
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
deli arkadaşımız, "uyanık tüketici" örneğini sergiledi, güzel bir konuyu paylaştı bizimle..

başka bir konuya değinmek istiyorum..
paketli ürünlerin etiketlerinde "katkı maddeleri" diye bir kısım vardır.
çok ince harflerle yazarlar.
bu maddelerde, ne kadar sağlığa zararlı maddeler var biliyomusunuz??
bilgi için bakınız;
https://www.islam-tr.org/Önce_sağlık/katkı_maddeleri-t3030.0.html

bu katkılı maddeleri devamlı tüketmek ile; vucüdumuza neler depoladığımızı hesaplamıyoruz..
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
uksimu ' Alıntı:
Allah razı olsun kardeşlerim .

sayın uksimu müdürüm,
duanız için sağolun, ama;
sayın "deli" den artıp ta bana düşerse, iki defa sağolun..
 
U Çevrimdışı

uksimu

Aktif Üye
Frm. Yöneticisi
estagfirullah be nkimim ki müdürlük yapacam . kardeşim demeni yegelerim yada haci de ahi de :) inşallah. bu arada hepinize yetecek kadar var Allahın rahmeti sonsuzdur inşallah hepimiz o rahmetten faydalanacaz. selametle.
 
Pulcet Çevrimdışı

Pulcet

Forumun Bekçisi
Site Emektarı
aihm ALLAH Razı olsun çok önemli bilgiler...
 
Benzer konular Forum Tarih
E İslami Boykot 0 2K

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt