Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Allah affedicidir, affedenleri de sever

C Çevrimdışı

CihadiL

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
en affedici olan allahtır ve o affedenleri sever.allahın affedici olan birçok ismi vardır.bunların arasında gaffâr, afuv, tevvab, halim, rahman, ve rahim en önemlileri arasında yer alır.bunların her biri sırasıyla en çok bağışlayan, günahları silen, tevbeleri kabul eden, bütün günahları bağışlayan, esirgeyen ve merhamet eden anlamına gelir.bize yanlış yapanları affetmediğimiz sürece allahın bizleri affetmesini bekleyemeyiz.ramazan ertesi içinde olduğumuz aylar haram aylar ve haccın da olacağı bir zaman. şura 42. ayetinde allah bizlere şöyle emrederek affetmenin önemini vurguluyor.[onlar, büyük günahlardan ve hayasızlıktan kaçınırlar; kızdıkları zaman da kusurları bağışlarlar].bu aylarda en cok bagislayici ve en affedici olan allah gibi bizler de affedeci olmaliyiz.

Mercan Çevrimdışı

Mercan

Eski nick : Salih Kul
İslam-TR Üyesi
Peygamberimizin kadir gecesi okunmasini tavsiye ettigi hadisi "ya rab sen affedicisin affi seversin beni affeyle" diye biliyorum. Affedenleri sever diye bir delilin var mi? Bize yanlis yapanlari affetmedigimiz surece allahinda bizi affetmeyecegi senin gorusun olsa gerek. Boyle bir merhamete sahip olan var mi aranizda. Kisa cop uzun copten hakkini alacak elbet. Yuce rabbimin rahmet ve merhametine sinir mi var. Ben affetmiyorum.

C Çevrimdışı

CihadiL

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Peygamberimizin kadir gecesi okunmasini tavsiye ettigi hadisi "ya rab sen affedicisin affi seversin beni affeyle" diye biliyorum. Affedenleri sever diye bir delilin var mi? Bize yanlis yapanlari affetmedigimiz surece allahinda bizi affetmeyecegi senin gorusun olsa gerek. Boyle bir merhamete sahip olan var mi aranizda. Kisa cop uzun copten hakkini alacak elbet. Yuce rabbimin rahmet ve merhametine sinir mi var. Ben affetmiyorum.

[TD="align: left"]

[TD="align: left"]affetmek ve affetmenin kerameti ve asileti hakkında epeyce ayet var.bize yanlış yapanları affetmediğimiz sürece allahın bizleri affetmesini bekleyemeyizden kasdım bunun bir şart olduğu gibi bir görüş belirtmek değil, bunun bir beklenti olarak algılanması şeklindedir.hz. muhammed SAV nasıl ki taifte taşlanması ve uğradığı zulme rağmen, kendisine taif halkını yoketme gibi bir seçenek verilmesine rağmen onların helak olmasını istememiş ve onları affetmiştir.“ey allah’ın elçisi!” der cebrail, “sana yaptıkları karşısında, eğer istersen, dağları alıp taif’in üzerine kapatayım!” hz. muhammed (s.a.s.) kabul etmez: “hayır! ben umarım ki, allah, bunların neslinden, kendisine iman ve ibadet edecek kullar yaratacaktır.” taif helak olmadı.taiften dönüşünde onlara şöyle dua etti:

ya rabbi!

kuvvet ve kudretimin en zayıf haliyle, elimdeki çarelerin en basitiyle, insanların gözündeki en hafif şahsiyetimle senin huzurunda sana yalvarıyor ve sana sığınıyorum.

ey merhametlilerin en merhametlisi!

sen yeryüzünde hakları ellerinden alınan mustad’aflar’ın rabbisin. sen benim rabbimsin. sen beni kimlere bırakıyorsun, beni sert ve haşin bir şekilde karşılayan bir yabancıya mı? yoksa bir düşmana mı? şayet bana öfkeli ve dargın değilsen ben hiçbir şeye aldırış etmem, tahammül ederim. fakat senin himaye ve koruyuşun benim için daha hoştur.dünya ve ahireti düzene koyan, karanlıkları aydınlığa boğan nûrunun altında inecek olan gazabından veya bana musallat olacak öfkenden sığınacak tek varlık sensin.yeter ki sen benden razı ol, tüm niyazım sanadır; zaten senin dışında ne bir güç ne de bir sığınak vardır. ibn-i hişam, siret, cilt:ii, s.48.

affetmekle ilgili bazı ayet ve hadisler:
ey şanlı peygamber sen affetme yolunu seç. iyilikle, güzel davranışla emret ve cahillerden yüz çevir. araf suresi : 199

kötülüğü, en güzel şekilde önle! [öfkeyi sabırla, cahilliği yumuşaklıkla, kötülüğü afla önle ki] o zaman düşman sana, yakın dost gibi olur. [fussilet 34]

affet, marufu emret ve cahillerden yüz çevir! [araf 199]

ey günah işleyerek, nefislerine kötülük yapmakta ileri gelenler allahın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. zira allah akla gelebilecek bütün günahları affeder. zümer suresi : 53

işte allah'tan bir rahmet iledir ki sen onlara yumuşak davrandın. hâlbuki kaba, katı kalpli olsaydın, elbette (onlar) etrafından dağılırlardı. artık onları affet, onlar için mağfiret dile... (âl-i imran, 159)

allah rızası için affedeni, allahü teâlâ yükseltir. [müslim]

affedin ki, allahü teâlâ da sizi affetsin ve şerefinizi yükseltsin! [isfehani]

allah bir iyilik yapana o iyiliğin on katı veya daha fazla sevap yazılır.bir kötülük yapana ise ancak o kötülük kadar günah yazılır. veya o kötülük tamamen affedilir. bana bir karış yaklaşana bir arşın yaklaşırım. bir arşın yaklaşana bir kulaç yaklaşırım. yürüyerek gelene koşarak gelirim. bana şirk (ortak) koşmayan bir insan yeryüzünü dolduracak kadar büyük günahla gelse, ben o kimseyi günahlarına eşit mağfiretle karşılarım. riyazüs salihin c.1 s. 447

allahın kullarına merhameti, bir annenin çocuğuna merhametinden kat, kat fazladır. riyazüs salihin c.1 s. 454

allahü teâlâ, merhameti olmayana merhamet etmez, affetmeyeni affetmez. [i.ahmed]

affedin ki affa kavuşasınız! [i.ahmed]

L Çevrimdışı

laslan565

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
“Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlar, öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever.” Al-i İmran 134

Allah açıkça diyor ki öfkelerini yenenler, insanlarını affedenler iyilik edenlerdir ve Allah iyilik edenleri sever.

farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İbni Kesir : İndirdiğimiz, açık delilleri ve hidayeti, kitabda insanlara açıkça beyan ettikten sonra gizleyenlere; muhakkak ki onlara, Allah la'net eder ve la'net etmek şanından olanlar da la'net eder
Bakara 159

Siz kurana gore dusunmuyorsunuz. Dusundugunuz seyin delilini kuranda bulmays calisiyorsunuz.

Copy paste yaparak ya da bir kelimeyi kuranda aratarak bu sekilde yorumlariniz sizi vebal altinda birakir!!!
Kurani kerimin bir kismi ile hareket etmek hataya goturur.

farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İbni Kesir : Sonra sizler; birbirinizi öldüren, aranızdan bir takımını yurtlarından süren, onlara karşı günah ve düşmanlıkla birleşen, onları (yurtlarından) çıkarmak haram kılınmışken esir olarak geldiklerinde fidyeleşmeye kalkan kimselersiniz. Yoksa kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını inkar mı ediyorsunuz? Sizden böyle yapanın cezası; dünya hayatında rezil olmaktan başka birşey değildir. Kıyamet gününde ise onlar, azabın en şiddetlisine uğratılırlar. Allah, yaptıklarınızdan gafil değildir.

Bakara 85

L Çevrimdışı

laslan565

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Yüce Allah bile hiçbir zorunluluğu yokken kendisine karşı işlenmiş günahları dilediğinde affediyorsa, kul Allah'tan daha mı yücedir, daha mı kusursuzdur ki kendisine karşı işlenen suçu affetmeyi reddetsin? Affetmek zorundadır demiyorum. Ancak ayetin dediği gibi affedici olmak, Allah'ın sevdiği bir özelliktir.

Eğer bir hata edip, gösterdiğim ayeti Kur-an'ı Kerim'in anlam bütünlüğü dışında kullandımsa, lütfen doğrusunu yazın birlikte öğrenelim. Sadece "siz yanlış yorumluyorsunuz" deyip konuyu kesip atmanın hiçbir anlamı yok.

farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Biraz aceleci davranıp cevap yazdım sanırım.
Hakkınızı helal edin. Yazdıklarımı cevap değil de, bunlara da dikkat edelim olarak düzeltiyorum

farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
bir de ben sizi kastederek yazmamıştım. Genele yazmıştım. Bunu da ekliyorum :D

C Çevrimdışı

CihadiL

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Siz kurana gore dusunmuyorsunuz. Dusundugunuz seyin delilini kuranda bulmays calisiyorsunuz. Copy paste yaparak ya da bir kelimeyi kuranda aratarak bu sekilde yorumlariniz sizi vebal altinda birakir!!!

farkındayız copy paste ederek naklettiğin haberlerden ve yazdıklarından hepimiz yararlanıyoruz ama bu kendininn itiraf ettiğin alal acele yazdığın cevap olmadı.allahın affedici ve affetmeyi sevdiğinden bahsediyorum kurandaki ayetleri veriyorum ama sen kurana göre düşünmediğimi delil aramaya çalıştığımı ve copy paste yaptığımla beni itham ediyorsun!!!şimdi ne demek oluyor bu?kuranda birçok yerinde geçen ayette allahın affedici olduğunu söylemek kimi ve nasıl vebal altında bırakırr? hayatında hiç mi allahtan af dilemedin ve hiç mi başkalarını allah rızası için affetmedin??? hayatında hiçmi aşağıdaki ayeti okumadın?

Allah, hiç kimseye güç yetireceğinden başkasını yüklemez. (Kişinin nefsinin) Kazandığı lehine, kazandırdıkları aleyhinedir. Rabbimiz, unuttuklarımızdan veya yanıldıklarımızdan dolayı bizi sorumlu tutma. Rabbimiz, bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Rabbimiz, kendisine güç yetiremeyeceğimiz şeyi bize taşıtma. Bizi affet. Bizi bağışla. Bizi esirge, Sen bizim mevlamızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et. Bakara 286.

bunlari dıyerekten hakkımı helal ediyorum

farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ahki telefondan okuyup cevap yazmıştım. yanlışımı da söyledim. Affetmek güzel bi davranış. :sml43:

Üst Ana Sayfa Alt