Allah….allah…. Hu….hu….diyerek Zikretmek Dinde Var Mıdır ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
A Çevrimdışı

Askalani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

Allah….Allah…. hu….hu….diyerek zikretmek dinde var mıdır ?

Şüphesiz ki Allah'ı O’na yakışır tarzda Kur’an’ın ve Sünnetin emrettiği şekilde zikretmek en güzel ibadetlerdendir…

Allah c.c kitabında kullarına zatını en güzel isim ve sıfatlarıyla tanıt-mıştır. O’nu, kuranın ve sünnetin tarif ettiği lafızlarla zikretmek gerekir. Çünkü zikir bir ibadet çeşididir ve tevkifidir, - yani Kur’an ve Sünnettin emrettiği lafızlarla olmalıdır -

Dolayısiyla biz O’nun bizden istediği ve emrettiği şekilde ibadet etmekle ve zikretmekle emrolunduk….. Heva ve arzumuzdan, aklımızdan veya çevremizden öğrendiğimiz, gördüğümüz lafızlarla O’nu zikretmek ve O’nun adını yüceltmek doğru değildir.

Sorunun cevabına gelince, Allah….Allah…. hu….hu…. veya … Hayy …. Hayy … diyerek zikrin meşruluğuna dair, Kur’anın ve Sünnetin temiz sayfalarında bir delil bulunmamaktadır.

Bu lafızlarla zikretmek konusunda Ayet ve Hadis de yoktur…. Kur’an ve Sünnet çizgisinde yetişen ve bu iki kaynağı en iyi şekilde bilen sahabe ve onlara ittiba eden tabiin hayatında da böyle bir zikir yapıldığına dair delil bulunmamaktadır…. Onlar ki dini en iyi şekilde bilenler, onu hakkıyla uygulayanlar ve yine ona en iyi şekilde davet edenlerdi.

bununla beraber yine bilinmesi gereken hususlardan birisi de ; Allah… .Allah…. hu….hu…. veya … Hayy … Hayy… diyerek zikretmek Arap dili açısından da anlam ifade etmez. Çünkü Arapçada müfid cümle - yani anlamlı cümle - ancak elhamdulillah, suphanallah, Allahu ekber gibi lafızlardır….

Araplar Allah… Allah… hu… hu … Hayy … Hayy diyerek Allah’ı zikretmezler…. Neden ? … Çünkü bu ifadeler bir anlam ifade etmezler. Bu kelimelerle yapılan zikir Allah’ı övmediği gibi, Kur’an ve Sünnette de böyle bir tarif yoktur.

Bu nedenle, Müslümanların farkında olmadan veya anlamını kavramadan, hu , hu derken, veya hay hay derken daha sonra şeytanın süslemesi ve saptırmasıyla he he veya hav hav gibi ifadeler ağızlarından çıkmaya başlıyor…..
Bu ifadeler inanın abartılı ifadeler falan değildir… Bu gibi manzaralara bir Müslüman olarak – hatta bir zamanlar bir tasavvufçu olarak – şahit olduğum şeylerdir.....

Bu ise şeytan ve avanelerinin aldatması ve müslümanları eğlenceye alması demektir…. Böylesi bir amel neticesinde, şeytanın inananları saptırarak dil hatalarına düşürdüğü açıktır…. Dolayısıyla bu türden yalan yanlış uygulamaların akideye verdiği zararı da göz önünde bulun-durursak, akıl ve basiret sahibi bir Müslümanın bu şekildeki bir ameli meşru görmesi düşünülemez.

bu lafızlarla Allah’ı zikretmek bidattir ve asla caiz değildir… Bu şeytanın bir aldatmasıdır… Ve unutmayın ki şeytan, inananların apaçık düşmandır…. Dolayısıyla düşmana karşı Kur’anın ve Sünnetin sağlam kalesine sığınmak lazımdır..

Allah resulü s.a.v’in sünneti seyiyesinde bu konuda binlerce hadis varken, heva ve arzularımıza uygun olarak icadettiğimiz zikir çeşitleriyle Allah’ı zikretmek ne derece doğrudur… Halbuki Allah’u azze ve celle her konuda olduğu gibi bu konuda da resulü s.a.v’de güzel bir örnek oldu-ğunu bizlere bildirmektedir…
وَمَا أَرْسَلْنَا مِن رَّسُولٍ إِلاَّ لِيُطَاعَ بِإِذْنِ اللّهِ

“ Biz hiçbir Resulü Allah ın izniyle itaat edilmekten başka bir amaçla göndermedik………… “
NİSA. 64.AY.

وَإِن تُطِيعُوهُ تَهْتَدُوا

“ Eğer ona itaat ederseniz doğru yolu bulursunuz “
NUR.54.AY.

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيراً

“ Andolsunki Allah ın Resulünde sizin için, Allah’ı ve Ahiret gününü umar olanlar ve Allah’ı çok zikreden kimseler için pek güzel bir örnek vardır. “
AHZAB.21.AY.

وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

“..….. Resul size neyi verdiyse ,onu alın;sizi neden nehyetti ise, ondan da sakının. Allah’tan korkun, şüphesiz Allah ın azabı çok çetindir. “
HAŞR.7.AY.

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

“ Deki : Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah’ta sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah gafur dur, Rahim’dir. “

ALİ İMRAN.31.AY.

“ Allah ın davetçisine icabet edin ve ona iman edin ki Allah, sizin için günahlarınızdan bir kısmını bağışlasın ve sizi o acı azaptan korusun. “
AHKAF : 31.AY.

“ Ey iman edenler ! Sizi, size hayat verecek şeylere çağırdığı zaman Allah ve Resulünün çağrısına uyun.”
ENFAL : 24

“ … Ebu said el-Hudri r.a'dan. : Resulullah s.a.v şöyle buyurdular : ” Ey insanlar ! size iki ağırlık bıraktım. Bunlar, Allah'ın kitabı Kur'an ve benim sünnetim…......."

BAĞDADİ : EL-FAKİH : 1.C.94 – MALİK MUVATTA – ALBANİ SAHİH DER

Hulasa değerli Müslümanlar ; Allah resulü s.a.v’in de dediği gibi :

“ Kim bir amel işler de o amel bizim emrimizin dışında olursa, o merduttur. – yani reddolunur – “

MÜSLİM : 5.C.1718.N – İBNİ HİBBAN : 1 / 26 – 27 – DARE KUTNİ : 3.C.4457.N

U Çevrimdışı

uyelikal

Üye
İslam-TR Üyesi
Mesela içimizden geldi "Allah" dedik. Bunu söylemekte doğru değilmi? eğer bunu söylemekte bir sakınca yoksa Allah Allah demenin arasında ne gibi bir fark var. Lütfen açıklarmısınız :)
biraz test sorusu gibi oldu ama idare et kardeş.

A Çevrimdışı

Askalani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
:)
kardeş burada kasıt tarikat mensuplarının yaptığı zikirdi.onlara ithaf olunmuş bir yazı."Kzm sana söylüyorum gelinim sen anla" misali
sanırım bu cvp yeterli gelmiştir.

Ş Çevrimdışı

Şarani

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Açmak için bu toprağın güLLeri kimbiLir beLki kanımı bekliyor..VeRmesin bana gönüL kimse!!..NikahLıyım ben öLüme....MehRim ise Şehadet...
Sözüm vardıR Rabbime...Ey kuRşunlar haydi nişan aLın yüReğime!!!......ve şehaDet varsa davaDa koşar adım qiden yürekLerin sevincine döner tebessümLer !.." Madem Ölüm Tek bir defa gelecek O da neden A L L A H için olmasın...

D Çevrimdışı

dirokoli

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
selamın aleyküm askalni kardeşim mesele anladığım kadarıyla zikir meselesi değil tarikat meselesi ancak kaynaklar bunca sadatların yani Allah dostlarının tarikat yolundaki müritlerine en başta Allah Allah zikriyle başlamalarını daha sonra büyük mertebelere gelince La İlahe İlallah zikrine geçmelerini emrediyor buda zikrin en üst derecesidir .. kalbin sürekli Allah demesi şeytanın oyunu asla olamaz aksine kalp daima Allah dedikçe Yüce Allahın huzurunda olduğunu unutmaz hale gelir .. Allah dostları bunu emrediyorsa elbet bi hikmet aramak gerekir canım kardeşim hakkını helal et eğer yanlışsamda özür dilerim selametle ...

K Çevrimdışı

kelime-i şehadet

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Şeriatsız tarikat zındıklıktır! Önce şeriat yani ilim sonra tarikat yani zikir. İnsan bilmediği şeyi zikredebilir mi? Zikretse de bu ne kadar anlamlı olur? Zikirden de kastım uçmak kaçmak değil Allah'ı anmaktır. O'nun indirdiği ilim ile tefekkür ederek, amel ederek anmaktır.

U Çevrimdışı

ummudamla

Üye
İslam-TR Üyesi
Tarikatlı olmadığıma bir kez daha sevindim. Düşünsenize LAİLAHE İLALLAH demek için bile yüksek mertebeye gelmek gerekiyor. Ben hiç bir mertebeye gelmedim. yinede LAİLAHEİLLALLAH diyebiliyorum elhamdülillah

A Çevrimdışı

Askalani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
selamın aleyküm askalni kardeşim mesele anladığım kadarıyla zikir meselesi değil tarikat meselesi ancak kaynaklar bunca sadatların yani Allah dostlarının tarikat yolundaki müritlerine en başta Allah Allah zikriyle başlamalarını daha sonra büyük mertebelere gelince La İlahe İlallah zikrine geçmelerini emrediyor buda zikrin en üst derecesidir .. kalbin sürekli Allah demesi şeytanın oyunu asla olamaz aksine kalp daima Allah dedikçe Yüce Allahın huzurunda olduğunu unutmaz hale gelir .. Allah dostları bunu emrediyorsa elbet bi hikmet aramak gerekir canım kardeşim hakkını helal et eğer yanlışsamda özür dilerim selametle ...
we aleykumselam we rahmetullah
estağfirullah ahi.arkadaşlar kısa ve öz şekilde cevap vermiş zaten.
yalnız "Allah dostları bunu emrediyorsa elbet bi hikmet aramak gerekir "şeklindeki söylemler yerine Allah Resulu Sav bu konuda ne demiş yahut ne şekilde yapmış birde buna bakmak gerekir.
Allah resulu biliyorsun feyz anlamında mertebe anlamında kasdettiğin tarikat ehlinden daha üstün ve faziletli idi.onun (sav)böyle bir uygulaması yahut emri mi var ki?

S Çevrimdışı

Sadat-ı Kiram

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Allah'ı c.c Zikr etmenin ne şekilde olursa olsun bid'at yada kötü bir iş olduğuna inanmayanlardanım...

Hiç hu hu Allah Allah diye zikr çekmedim ama içimden gelirse çekerimde...

RasulAllah s.a.v ve ashabdan böyle bir haber yoktur diyorsunuz , belkide biz bilmiyoruz...keza olmasa bile böyle bir Zikr bunun men edildiğine yada kötü gösterildiğine dairde bir delil yoktur...

Yani Rasul s.a.v hu hu hu diyen birini azarlamış yada uyarmışmıdır?

Allah'ın c.c zikrini kalıblara sıkıştırmak pek bana göre değildir değerli kardeşlerim...

ewet Allah ve Rasulünün s.a.v öğretmiş olduğu zikr'ler vardır ama bunlar dışında başka şekilde zikr yapmanın kötü olduğunu zannetmiyorum..

Ben Allah'ı c.c anacam ve Allah'da c.c bana ahirette diyecekki; SEN NİYE BU ŞEKİLDE ZİKR ETTİN BENİ??

Yok değerli kardeşlerim Benim İnandığım Alemlerin Rabbi Olan Allah c.c böyle değildir...

Hakkınızı helal ediniz..

H Çevrimdışı

Habibullah

İslam-tr Sakini
Site Emektarı
Allah'ı c.c Zikr etmenin ne şekilde olursa olsun bid'at yada kötü bir iş olduğuna inanmayanlardanım...

Hiç hu hu Allah Allah diye zikr çekmedim ama içimden gelirse çekerimde...

RasulAllah s.a.v ve ashabdan böyle bir haber yoktur diyorsunuz , belkide biz bilmiyoruz...keza olmasa bile böyle bir Zikr bunun men edildiğine yada kötü gösterildiğine dairde bir delil yoktur...

Yani Rasul s.a.v hu hu hu diyen birini azarlamış yada uyarmışmıdır?

Allah'ın c.c zikrini kalıblara sıkıştırmak pek bana göre değildir değerli kardeşlerim...

ewet Allah ve Rasulünün s.a.v öğretmiş olduğu zikr'ler vardır ama bunlar dışında başka şekilde zikr yapmanın kötü olduğunu zannetmiyorum..

Ben Allah'ı c.c anacam ve Allah'da c.c bana ahirette diyecekki; SEN NİYE BU ŞEKİLDE ZİKR ETTİN BENİ??

Yok değerli kardeşlerim Benim İnandığım Alemlerin Rabbi Olan Allah c.c böyle değildir...

Hakkınızı helal ediniz..

senin durumun yaninda calisan ama senin dediklerini yapmayan sadece senin adini habire tekrarlayan gibidir ...kardesim ALLAH celle celaluhunun verdigi akli lutfen dogru yolda kullanalim.....bakara 177 nolu ayetini ozumseyerek anlamaya calisin

S Çevrimdışı

Sadat-ı Kiram

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Ewet çok Haklısın değerli kardeşim...

Dediklerini yapmadan anmak anlamsız...peki hem dediklerini yapıp hem bu şekilde anan nolacak?

Birde aklımızı bu taraftan düşünmeye sevk edelim değilmi değerli kardeşim? Bardağın hep boş tarafını görmek pek Akıllla bağdaşmaz kanaatindeyim..

Hakkınızı helal ediniz...

Muaz ibni Cebel Çevrimdışı

Muaz ibni Cebel

İslam-tr Mudâvimi
Site Emektarı

Belkide biz bilmiyoruz diyorsunuz:))))tarikat ehli olanlar dahi Peygamberin yada Ashabin bu sekilde zikr etmelerine dair delil gosteremiyorlar biz nasil gosterelimki gosterdikleri deliller ruhlar aleminde birbirinden el almadan,gorusmeden ibarettir manada gorulen seylermis mis:) Seriat ilham uzerine olusmus bir din degildir ve Rabbimin izniyle olmayacaktirda....

Ayrica men edildigine dair delil yoktur diyorsunuzya Resulullah alttaki hadisi seriflerinde men etmismi etmemismi buyrun

Dinde sonradan ortaya çıkan ve hakkında herhangi bir delil bulunmayan bu gibi durumlar hakkında ALLAH Rasulu (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“İşlerin en kötüsü sonradan ihdas edilenler / ortaya çıkarılanlardır.”
[ Muslim, Cuma, 43.]

“Sonradan ihdas edilen her şey bid’attir”
[ Nesâi, Îdeyn, 22; İbn Mâce, Mukaddime, 7]

“Her bidat dalalettir, her dalalet de ateştedir.”
[ Muslim, Cuma, 43; Ebu Davud, Sünnet, 6]

S Çevrimdışı

Sadat-ı Kiram

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Hayır kardeşim böyle bir hadis vardır...tarikat ehlinden almadım bu hadisi ama başka bir yerde rastlamıştım..

ama buraya versem bile İnkar edileceğini biliyorum..ama madem konuyu açtınız o halde o hadisi yazayım..ben iman etmişimdir bu hadise, çünkü ben Allahdan korkarım , kafama göre bir hadise uydurma diyemem...

Hz. Muâviye’nin rivâyetine göre, birgün Peygamberimiz (a.s.m.) SAhabîlerden bir kısmının bir halka teşkil ederek oturduklarını gördü. Yanlarına vardı ve sordu:

“Ne maksatla bir araya gelip burada oturdunuz?”

Onlar, “Bize İslâm gibi bir din bahşeden ve bu yolla bizi imtihana tâbi tutan Allah’ı zikretmek ve ona hamdetmek için oturduk” dediler.

Peygamberimiz bir defa daha sorup, onlardan yeminli bir cevap aldıktan sonra şöyle buyurdu:

“Sizi suçlamak için yemin ettirdiğimi sanmayın. Lâkin şu var ki; bana Cibril geldi, Aziz ve Celîl olan Allah’ın meleklerine karşı sizinle iftihar ettiğini haber verdi.”( Hadis-i Şerif Müslim ,Zikir 40 )

Es-Serahsi Çevrimdışı

Es-Serahsi

Üye
İslam-TR Üyesi
Diskolarda tribe giren sapıklardan tek bir farkları var, o da giyim kuşamları.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...