Çözüldü Allah (c.c.) İlk Olarak Neyi Yaratmıştır?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Soru : Allah (c.c.) ilk olarak neyi yaratmıştır?
Konu hakkında rivayetler ve âlimlerin izâhatları şöyledir :

بسم الله الرحمن الرحيم حدثنا أحمد بن منيع حدثنا يزيد بن هارون أخبرنا حماد بن سلمة عن يعلى بن عطاء عن وكيع بن حدس عن عمه أبي رزين قال قلت يا رسول الله أين كان ربنا قبل أن يخلق خلقه قال كان في عماء ما تحته هواء وما فوقه هواء وخلق عرشه على الماء قال أحمد بن منيع قال يزيد بن هارون العماء أي ليس معه شيء
قال أبو عيسى هكذا روى حماد بن سلمة وكيع بن حدس ويقول شعبة وأبو عوانة وهشيم وكيع بن عدس وهو أصح وأبو رزين اسمه لقيط بن عامر قال وهذا حديث حسن
Ebu Rezîn el-Ukeylî (radıyallâhu anh) anlatıyor:
"Ey ALLAH'ın Rasûlu, dedim, mahlukatını yaratmazdan önce Rabb'imiz nerede idi?"
Bana şu cevabı verdi: "el-Amâ'da idi. Ne altında hava, ne de üstünde hava vardı. Arşını su üzerinde yarattı."

Ahmed b Meni' dedi ki: "Yezid şunu söyledi: el-Amâ, yani "ALLAH'la birlikte başka bir şey yoktu" demektir."
(Tirmizî, Tefsir, Hud, Bab 12, Hadis no: 3109; İbn Mâce, Mukaddime: 19; Kutub-i sitte 1657)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.

Abdullah b. Amr’dan gelen rivayette:

كَانَ اللَّهُ وَلَمْ يَكُنْ شَيْءٌ قَبْلَهُ، وَكَانَ عَرْشُهُ عَلَى الْمَاءِ، ثُمَّ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ، وَكَتَبَ فِي الذِّكْرِ كُلَّ شَيْءٍ
Allah vardı, O’ndan önce hiçbir şey yoktu. Arşı suyun üzerindeydi. Sonra gökleri ve yeri yarattı. Her şeyi zikre (Levh-i Mahfûz’a) yazdı.”
(Buhârî, Bed’u’l-Halk, Bab 1, Hadis no: 3191; Tirmizî, Tefsîr, Hûd 7, Bab 12, Hadis no: 3109)

Ebu Davud’un Sunen’inde
Ubade b. Samit’ten naklen Rasulullah'ın şu hadisi zikredilir:
"Allah’ın ilk yarattığı şey kalemdir. Kaleme 'Yaz!' dedi.
Kalem: 'Ya Rabb'i, ne yazayım?' dedi.

Allah: 'Kıyamet kopuncaya kadar olacak her şeyin kaderini yaz!' buyurdu"
(Ebû Dâvud, SUnnet, 17/4700)

Hadisin son kısmı Tirmizî’de:
"Kaderi, olanı ve ebede kadar olacak olanı yaz!" şeklindedir.
(Tirmizî, Kader, 16/2244; Tefsîr, 66/3537. Tirmizî, hadis için "hasen-sahîh-garîbtir" demiştir.)
Her ne kadar bu hadis-i şerifte, ilk yaratılan şeyin bütün yaratıkların kaderlerinin kendisiyle Levh-i Mahfuza yazıldığı kalem, olduğu ifade ediliyorsa da bu öncelik nisbîdir. Yani Arş ve suyun dışındaki yaratıklara nisbetledir.

Arş ve su, kalemden daha önce yaratılmıştır. (Buhârî, tevhid 22, cihad 4. Tirmîzî, cennet 4, tefsir sure 57. 69, Ahmed b. Hanbel. 1. 207, II-197, 335. 339, 370, V-316, 321. Şerhu'l-Akîdeti'l-Tahâviyye, 295)

Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre, ilk yaratılan varlık "su", sonra "arş", sonra da "kalem"dir. (İbn Hâcer, Fethu’l-Bâri, C. 6, Sf: 289)

İbn Teymiyye ise şunu der: “Arş mahlûkatın en büyüğüdür; Kur’an’da da su ile birlikte zikredilmiştir. Hangisinin önce olduğu hususunda kesin nass yoktur.” (İbn Teymiyye, Mecmû’ul-Fetâvâ, C. 18, Sf: 210)

Bana Ebû't-Tâhir Ahmed b. Amr b. Abdillah b. Amr b. Şerh rivayet etti. (Dedi ki) : Bize İbnu Vehb rivayet etti. (Dedi ki) :
Bana Ebû Hâni' EI-Havlânî, Ebû Abdirrahman El-Hubulî'den, O da Abdullah b. Amr b. Âs'dan naklen haber verdi.
(şöyle demiş) : Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)i: «Allah mahlûkatın miktarlarını göklerle yeri yaratmazdan 50 bin sene önce yazdı. Arşı da su üzerinde idi.» buyururken işittim.
(Muslim, Kader, Bab 2, Hadis no : 16 (2653) hadis-i şerifinde de bu sıralamayı görmek mümkündür.

İlk yaratılan şeyin "akıl" olduğu yönünde rivayetler varsa da, bunların hepsi asılsız, yalan ve uydurmadır.
(Aliyyu'l-Karî, Esrâru’l-Merfû‘a, 143-144; 154-155, Suyûtî, Leâli’l-Masnû‘a, 1/129-130.)