Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Allah'tan Başkası İçin "Kurban Olurum" Demek Câiz mi?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Soru:

Selamun aleykum

Ben bu sözü duyduğumda rahatsız oluyorum. Ama bazıları "sahabe de Rasulullah (sav) için böyle söylüyordu, bu caizdir" diyor. Sahabenin Rasulullah'a (sav) : "Anam babam sana feda olsun" dediklerini biliyorum. Ama kurbanın anlamı, "feda olsun" demek mi?

Ayrıca bu sözü basit şeyler için bile kullanıyorlar. Örnek olarak falanca futbol takımının renkleri için: "senin rengine kurban olayım" gibi.

Kısaca önemli ya da önemsiz herhangi bir şey/kişi için "Kurban olurum" demek caiz midir?


Âleykum selam we rahmetullah;

"İnsanlardan kimi de ALLAH'tan başka şeyleri O'na eş tutuyorlar da onları, ALLAH'ı sever gibi seviyorlar. Oysa iman edenlerin ALLAH sevgisi daha kuvvetlidir. O zulmedenler, azabı görecekleri zaman bütün kuvvetin ALLAH'a ait olduğunu ve ALLAH'ın azabının gerçekten çok şiddetli bulunduğunu keşke anlasalardı." [Bakara: 165]

Kurban; Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olandır. Kişi kim için veya kime kurban ediyor, oluyorsa onu Rab edinmiş demektir. Mahlukatın birbirlerine kurban olması bu sebeble haram ve şirktir.
Bir muslumanın çeşitli maksadlarla Allah'tan başkasına bir şeyi kurban etmesi kelime-i tevhidi bozan durumlardandır.

Tarık b. Şihab (r.anh) Rasulullah (s.a.v.) in şöyle buyurduğunu rivayet ediyor :

“Bir sinek yüzünden adamın biri cennete , diğeri de cehenneme girdi “ dedi.
Sahabeler : Bu nasıl oldu ey Allah’ın Rasulu ?“ dediler.
Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu :
“İkisi beraber bir şehre uğradılar. Bu şehir halkının oradan her geçenin mutlaka kurban takdim etmesi gereken bir putu vardı.

Birine ; “Bir kurban takdim et“ dediler .
O ‘ da ; “
Takdim edecek hiç bir şeyim yok ki “ dedi.
Onlar da ; “
Hiç değilse bir sinek takdim et“ dediler.
O da bir sinek takdim etti, yolunu serbest bıraktılar. Allah (c.c) o kişiyi bu amelinden dolayı cehenneme soktu.
Diğerine ; “
Sen de takdim et“ dediler.

O : “Allah’tan başka hiç bir varlığa sinek dahi takdim etmem “ dedi.
Bunun üzerine boynunu vurdular. O adam da bu amelinden dolayı cennete girdi

(Ahmed b. Hanbel, Kitab'uz Zuhd, s. 15 hadisi, zayıf)

Bu sözü (sana Kurban olayım) söyleyenin kastının Allah'tan başkasına kurban olma şirkini kastetmemiş olsa da, her ne kadar yöresel - örfi olarak veya âdeten sevgi / feda / övme göstergesinin ağız / söylem alışkanlığından kaynaklanan yanlış bir kullanım ifâdesi olabilir, bundan dolayı sahibini tekfirle itham edilemez. Her ne kadar örfen ve cehlen bu tür hatalı sevgi ifadeleri sahibini / kullananı kâfir yapmasa da, zâhiren sakıncalı şirk lâfız ve mânalar içermektedir. "Sana kurban olayım" sözünün lugat anlamı bu derece tehlikelidir.
Bu sözün doğrusu "Seni yaratan (veren) Allah'a kurban olayım", "Seni yaratana canım feda" gibi sevdiğimizi ifade ettiğimiz kimsenin hayatını bahşeden Rabb'e kulluğu ifâde olmalıdır.

Bu ifadeleri kullanan kimselerin sevgide şirke düşüren benzeri cümlelerin kullanım yaygınlığından dolayı düşünmeden terennum etme cehâleti, alışkanlıkları göz önünde bulundurarak güzelce ikâz etmeli, kullandığı ifâdenin tehlikesini (ki her ne kadar kâfir olmasa da) zikredib bundan sakındırmaya çalışmalı, gerekirse lafzın doğru kullanım şeklini söyleyerek aslını anlatmaya çalışabiliriz.

Sahabenin "Anam, babam sana feda olsun" lafızlarını kullanmaları peygambere has bir özelliktir.

(Ey habibim!) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (Âl-i İmran 31)

"Allah ve melekleri, Peygamber’e salât etmekte (O’nun şerefini gözetmeye, şânınını yüceltmeye özen göstermekte) dir. Ey inananlar! Siz de O'na salât edin, (O'nun şânını yüceltmeye özen gösterin) içtenlikle selam edin (O’na esenlik dileyin)”(Ahzab 56)


Enes b. Mâlik (r.anh)'dan rivayet ettikleri bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:
Sizden birinize Ben, annesinden, babasından, çocuklarından ve bütün insanlardan daha sevimli olmadığım müddetçe tam iman etmiş olamaz.
(Buhârî, İman: 8; Muslim, İman: 69, 70)

Abdullah b. Hişâm, Ömer (r.anh)'ın bir gün Peygamber (s.a.v)'e şöyle dediğini rivayet etmiştir:
Ey Allah'ın Rasulu sen bana, nefsim hâriç her şeyden daha fazla sevimlisin”.
Peygamber (s.a.v) ise O'na “Hayır ey Ömer, nefsim elinde olan Allah'a yemin olsun ki; sen beni nefsinden de daha fazla sevmedikçe gerçek iman etmiş olamazsın” demiştir.
Ömer (r.anh)'da O'na; “vallâhi şimdi sen bana nefsimden de daha fazla sevimlisin” dediğinde,
Peygamber (s.a.v); “şimdi imanının kemâle ermiştir ey Ömer” demiştir. (Buhârî, Muhtasarı Tecrid-i Sarih Terc, I, 31; Aynî, Umdetu'l-Kârî, 1/144)

İlgili konu:

Anne Babamı Allah'tan Çok Sevmem Sevgide Şirk midir?

https://www.islam-tr.org/konu/anne-babami-allahtan-cok-sevmem-sevgide-sirk-midir.37648/
 
Üst Ana Sayfa Alt