Çözüldü Allah'tan Başkasına Dua Eden Yardımın Yalnızca Allah'tan Olduğunu Söylese de Müşrik midir?

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Allah'tan başkasına dua etmek doğrudan büyük şirk diye biliyorum. Bu adam, 'kendisinden medet umduğu' kişinin ancak Allah'ın yardımı ile kendisini kurtarabileceğine inanıyorsa, işlediği şirk, yine de şirk-i asgar'a inmez mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Allah'tan başkasına dua etmekyani Ona ilahî bir güç vererek, gaibten yardım istemek doğrudan büyük şirktir. Çünkü bu, ibadeti Allah’tan başkasına yönlendirmek olur. Allah Teâlâ şöyle buyurur: Allah'tan başkasına dua etmek – yani ona ilahî bir güç vererek, gaipten yardım istemek – doğrudan büyük şirktir. Çünkü bu, ibadeti Allah’tan başkasına yönlendirmek olur. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
وَمَنْ يَدْعُ مَعَ اللّٰهِ اِلٰهاً اٰخَرَۙ لَا بُرْهَانَ لَهُ بِه۪ۙ فَاِنَّمَا حِسَابُهُ عِنْدَ رَبِّه۪ۜ اِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الْكَافِرُونَ
"Kim Allah ile beraber başka bir ilaha dua ederse ki, Onun için buna dair hiçbir delil yoktur, artık Onun hesabı Rabb'inin yanındadır. Şubhesiz kafirler kurtulamazlar." (Mûminûn, 117)


وَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ
Allah ile beraber başka bir ilâha dua etme!” (Kasas 88)

إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ لَا يَمْلِكُونَ لَكُمْ رِزْقًا
O'nu bırakıp dua ettikleriniz, Size ne zarar verebilir ne de fayda.” (Ankebût 17)

اِنَّ الَّذٖينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللّٰهِ عِبَادٌ اَمْثَالُكُمْ فَادْعُوهُمْ فَلْيَسْتَجٖيبُوا لَكُمْ اِنْ كُنْتُمْ صَادِقٖينَ
"Gerçek şu ki Allah’ın dışında yalvarıp yakardıklarınız da tıpkı Sizin gibi birer kuldur. Eğer iddialarınızda doğruysanız haydi Onlara dua edin de karşılık versinler!" (Âraf 194)

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): “Dua ibadetin ta kendisidir. (Ebû Dâvûd, Tirmizî – Hasen)
Dua = ibadet, İbadet sadece Allah’a yapılır. Başkasına yapılırsa, bu ibadeti Allah’tan başkasına yöneltmek olur, bu da büyük şirktir.


İbn Teymiyye (rahimehullah): "Her kim Allah’tan başkasına dua eder, Ondan gaybî yardım taleb ederse, bu kişi O varlığı Allah gibi görüyor demektir." (İbn Teymiyye, Mecmû’u’l-Fetâwâ, C. 1, Sf: 124)
Bu, ister melek, ister peygamber, ister evliya olsun fark etmez. “Ya Gavs! Beni kurtar!”, “Yetiş ya Abdulkadir!”, “Murşidim bana şefaat et” gibi sözler, Allah’tan başkasına dua, nida ve istimdat olup büyük şirktir.

Kişi “O Allah’ın izniyle yardım eder” diyorsa?
Bu ve benzeri bahaneler de, Onu büyük şirkten kurtarmaz! Zira muşriklerin savunması da bu şekildeydi.

Biz Onlara sadece, Bizi Allah’a daha çok yaklaştırsınlar diye dua ediyoruz.” (Zumer 3)
Onlar da "direkt ilah değil, Allah’a vesile" diyorlardı. Ama Allah Onları yine muşrik ilan etti.
O hâlde, bir kişi:
“Ben Abdulkadir Geylani’ye dua ediyorum ama o Allah’ın izniyle yardım ediyor.”
“Ondan bir şey istemiyorum, sadece vesile yapıyorum.” dese bile, eğer dua, nida, istimdat içeriyorsa büyük şirkten kurtulamaz. Çünkü mesele sadece niyetle ilgili değildir. Fiilin mahiyeti yani Allah’tan başkasına dua ve çağrıda bulunma olduğu sürece, bu fiil şirk olarak sabit olur. Yukarıdaki Zumer 3. ayeti bunu açıkça isbatlıyor:
Müşrikler de kendilerinin doğrudan bağımsız ilahlar edinmediklerini, "onları sadece Allah’a yaklaştıran vesileler" olarak gördüklerini söylüyorlardı. Ama Allah bunu şirk olarak isimlendirdi.

Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab şöyle demiştir: "Muşrikler Allah’ın gökleri ve yeri yarattığını, rızık verdiğini ikrar ediyorlardı. Ancak dua, istiane, tevekkül gibi ibadetlerde Allah’tan başkasına yöneldikleri için muşrik oldular."
Bu yüzden İster "Allah’ın izniyle" desin, İster "Ondan bir şey istemiyorum, sadece vesile yapıyorum" desin, eğer dua, çağırma, yardım isteme gibi ibadet içerikli bir yöneliş varsa bu doğrudan büyük şirk olur.
***

Fakat bir adam birinden medet umuyor, fakat o kişinin ancak Allah'ın yardımıyla kurtarabileceğine inanıyor ise;
Eğer adamın inancı şu şekildeyse:
“Bu kişi kendi başına hiçbir şeye güç yetiremez, sadece Allah isterse vesile olur” diye inanıyor ve sebeb-sonuç ilişkisi içinde bu kişiden yardım bekliyorsa, bu şirk olmaz, çünkü burada hâlâ işin nihayetinin Allah’a ait olduğunu biliyor. Ancak bu tarz beklentilerde kalbe Allah'tan başkasına aşırı güven, tevekkül etme hali girerse, bu küçük şirk olur.
Çünkü Allah Rasûlu
şöyle buyurmuştur: "Eğer bir kimse bir şeye yemin ederek, Allah’tan başkasını kasdederse, muhakkak ki şirk koşmuştur."
(Ahmed, 1/215; Ebu Davud, 3251)

Başka bir hadis-i şerifte "Kim Allah'tan başkasına bağlanırsa, ona havale edilir."
(Tirmizî, Zuhd, 7; Ahmed, 4/310)

İşte, kalbte Allah’tan başkasına tam güven, sığınma, bel bağlama oluşursa, bu küçük şirk olur.
 
Geri
Üst Ana Sayfa Alt