Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

İlmi Konu Amel Etmeden Önce Bilinmesi Gereken Önemli Şeyler.

﷼ ៛ ɦµẕєγƒє ៛﷼ Çevrimdışı

﷼ ៛ ɦµẕєγƒє ៛﷼

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Şüphesiz hamd Allah’a mahsustur. O’na hamdeder, O’ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerlerinden, amellerimizin kötülüklerinden Allah’a sığınırız. Allah’ın hidayete ilettiğini kimse saptıramaz. Saptırdığını da kimse hidayete iletemez () Şehadet ederim ki Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. O bir ve tektir, O’nun ortağı yoktur. Yine şehadet ederim ki Muhammed O’nun kulu ve Rasûlüdür.
Bundan Sonra hiç şüphesiz en doğru söz Allah’ın sözüdür. En hayırlı yol ise Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem-’ın yoludur. En kötü Ameller işler sonradan uydurulanlardır. Sonradan uydurulup dine sokulan her amel bid'at, her bid'at sapıklık ve her sapıklık da ateştedir."…()

Amel etmeden önce bilinmesi gereken önemli şeyler
1) Şeriat yaptığı şeylerin dışında Allah’a ibadet etmemek. Sahih delili olmayan hiçbir ibadet kabul edilmeyecektir.
2) Allah katında din İslam’dır. Dinin kaynağı, sadece Kur’an ve sahih sünnettir.
3) Kur’an ve sünnetin doğru anlaşılmasında müracaat kaynağı, selefi salihin ve onların usûlü üzere olan âlimlerin ilmi izahlarıdır.
4) Allah ve Rasulüne teslim olmak, onlara zahiren ve batinen teslim olmaktır. Kur’an ve sahih sünnete, kıyas, mantık, şeyh veya imamın görüşüyle ters düşmemektir.
5) Bozulmamış akılla sahih nakil birbirine ters düşmez. Çelişki zannedildiği vakit nakil öne geçirilir. Çünkü aklın anlayamayacağı gaybi işler vardır.
6) Masumluk, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) için sabittir. Ümmet sapıklık üzere icma etmez.
7) İmamların ihtilaflarının müracaat edeceği kaynak, Kitap ve sünnettir. Ümmetin müçtehit imamlarından herhangi biri hata ettiğinde onun mazur olduğu bilinmelidir.
8) Din hakkında çekişmek ve insanın bilmediği şeylerde lafa dalması doğru değildir. Aksine hakkı öğrenmeyi isteyerek büyük âlimlere müracaat etmek gerekir.
9) Yolların en hayırlısı Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yoludur. İşlerin en şerlisi sonradan uydurulan şeylerdir.
10) Her sonradan uydurulan şeyler bid’attir. Her bid’at dalalettir, her dalalet ateştedir.
Bunları Bildiğin Vakit Onlarla Amel Etmekte Acele Et, Sana Gereken:
1) Ezberleyerek, okuyarak, tefsir ederek Allah’ın kitabına özen göster.
2) Anlamak, uygulamak ve sahihini zayıfından ayırt etmekle Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sünnetine özen göster.
3) Bu dine kuvvetle sarıl. Kitabın bazısına iman edip bazısını inkar edenlerden olma. Amellerini daima Allah’ın Kitabı ve Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sünnetine arz et.
4) İnsanları Allah’a davet et. Davete kendi nefsin, ailen, akrabaların ve kendilerine hayrı takdim edebileceğin kimselerden başla. Nefsini Allah’a itaatle meşgul et, yoksa günahlar onu meşgul eder.
5) Sana mutlaka gerekli olan Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in hadislerine uymandır. Körü körüne taklit etmekten ve bid’at çıkarmaktan sakın.
6) İlim talep etmeye özen göster, çünkü bu cennete giden yoldur.
7) Allah yolunda öncelikle malla Cihad etmek, savaş manasına gelen cihadın şartları Tahakkuk ettiğinde de bedenle Cihad etmek vaciptir.
Cihad Dört Şeye Karşı Yapılır:
1) Cahil nefse karşı Cihad:
Bu Cihad, dini hükümleri öğrenip ve gereğince amel etmek, mü’minleri davet etmek, hayır sahibi kimselerle arkadaşlık etmek ve bu hususlara sabır etmekle yapılır.
2) Şeytana karşı Cihad:
Kuşkusuz şeytan, Müslümanın en büyük düşmanıdır. Onunla Cihad, nefiste meydana gelen şüpheleri def etmek için dinde öğrenmeyi çoğaltmak, fitne, fesat mekânlarından uzaklaşmak ve salihlerle arkadaşlık etmekle yapılır.
3) Münafık ve bid’atçilere karşı Cihad:
Onlara karşı Cihad, dini anlamada Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ve ashabının yolunu açıklamakla yapılır. Bu dini anlamadaki yegâne kaynak, selefi salihinin anlayışına üzere Kur’an ve sünnettir.
4) Kafir, müşrik ve münafıklara karşı Cihad:
Müşrik ve kâfirlerle Cihad, mal ve canla yapılır. Münafıklarla yapılan Cihad, maslahat ve mefsedet kaidesi altında dille hüccet ikame ederek ve beyan ederek yapılır.
Cihad İki Kasımdır:
1) Zararı def etme Cihadı.
2) Fayda sağlama Cihadı.
Bunlardan her biri için şartlar ve izahlar vardır, onları ilim ehline sormanda fayda vardır.
Cihad, İslam’ı insanlara tebliğ etmek, kendini savunmak ve müntesiplerini korumak için şeriat kılınmıştır. Çünkü Allah yeryüzünde İslam’ı, canı, aklı, nesli, ırzı ve malı korumak için din kılmıştır. İslam’ı da üç kaide üzere beşeri maslahatları gerçekleştirmek için getirmiştir, onlar:
Mefsedetleri yok etmek.
Mefsedetler: Güzel, doğru, huzur, güven vb. şeylerin zıddı bozgunculuk, kötü ve çirkin işler, huzur ve güveni ortadan kaldırıp karıştırmak vb. şeylere verilen bir isimdir. Maslahatlar ise, mefsedetlerin tam karşıtı bir kelimedir. Bu iki kelime birbirinin zıddı olara kullanılır.
Maslahatları talep etmek.
Güzel ahlakla süslenmek ve güzel adetleri oluşturmak.
Bu Dinin Kemali
Bu dinin kemalini görebileceğin en kolay tablo Kur’an ve dinin izahı olan sünnet kitaplarına bakmandır. Şöyle ki, Kur’an’ın şunları ihtiva ettiğini görürsün:
1) Allah-u Teâlâ’nın isim ve sıfatlarını, onları bilme usulünü.
2) Allah’ın hükümlerini, emir ve yasaklarını.
3) Muttaki ve facir kullardan oluşan geçmiş ümmetlerin kıssalarını.
Örneğin Bakara suresinde: İsrail oğullarının kıssalarını, Musa (Aleyhisselam) ile beraber haberlerini, inatlarını ve hilekârlıklarını ele aldığını bulursun.
Al-i İmran suresinde: Hristiyanlardan, inançlarından, Meryem oğlu İsa (Aleyhisselam) hakkında inanılması gereken doğru inançtan bahsedildiğini görürsün.
Nisa suresinde: Kadınlarla ilgili hükümler ve talaktan bahsedildiğini görürsün.
Nur suresinde: Müminlerin annesi Aişe (Radiyallahu Anha)’ya yapılan büyük iftiradan kurtulduğu anlatılmaktadır.
Kehf suresi: Mağara arkadaşlarının kıssasından, iki bahçe sahibi kimseden ve büyük mücahid kral Zü’l-Karneyn’den bahsedilmektedir.
Yusuf suresinde: Yusuf’un kıssasından, küçüklüğünden başlayıp melik olana kadar geçirdiği zorluklardan, sabırdaki büyük derslerden bahsedilmektedir.
Enfal suresinde: Büyük Bedir Gazvesinden bahsedilmedir.
Lokman suresinde: Lokman (Aleyhisselam)’ın oğluna yaptığı tavsiyelerden bahsedilmektedir.
Nur suresi: Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh) bu surenin içindeki aile terbiyesinden faziletli hükümlerden dolayı sahabelere, kadınlarına ve kızlarına Nur suresini öğretmelerini tavsiye ederdi.
Fetih suresinde: Hudeybiye sulhundan bahsetmektedir.
İhlas suresi, Kur’an’ın üçte birine denk bir suredir.
Felak ve Nas sureleri: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sihir yapılması münasebetiyle indirilmişlerdir. Allah, Nebisi(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i sihirden kurtarmıştı. Bunların dışındaki sure ve ayetler, Allah’ın kudreti, sıfatları, mucizeleri, hükümleri, Nebilerin kıssaları ve diğer şeylerden bahsetmektedir. Kur’an’daki surelerin adedi 114’tür.
Hadis ve Fıkıh Kitapları da Aşağıda Gelen Şeyleri İçermektedir:
1) Taharet ve onunla alakalı şeyler.
2) Namaz, şartları, vacipleri, onu bozan şeyler, keyfiyeti ve nevileri.
3) Cenaze ve onun hükümleri.
4) Zekât ve nevileri; kimden alınacağı, kime verileceği.
5) Oruç, hükümleri ve şartları.
6vHac ve umrenin şartları, vacipleri ve keyfiyetiyle alakalı şeyler.
7) Cihad, mücahid, harp, zimmilere karşı muamelenin keyfiyetiyle alakalı hükümler.
8) Alışveriş muameleleri ve şartları; şirket akitlerinin hükümlerinin bilinmesi; malın idaresi; alışverişte faizden sakınmak; borçlanma şartları; havale, vekalet işleri ve bunlardaki anlaşmazlıkların halledilme keyfiyeti.
9) Vakıf, yaşayanlara iyilikleri sebebiyle hayır olarak ölülere avdet eden şeylerle alakalı şeyler.
10) Vasiyetler ve onunla alakalı şartlar.
11) Feraiz ve Allah’ın istediği gibi akrabalara mirasın taksim edilme keyfiyeti.
12) Köle azadı, kölelerin hükümleriyle alakalı şeyler, ne zaman hür olurlar ve hakları nelerdir.
13) Nikâh, Allah’ın istediği nikâhın keyfiyeti, şartları, eşlerden her birinin diğeri üzerindeki hakkı, ikisi arasındaki bağ, zürriyet ve çocukların hakları.
14) Talak ve hükümleri.
15) Îlâ, zihar ve lian gibi eşler arasında ayrılığa taalluk eden hükümler.
16) Emzirme, nafaka, çocuğun baba ve annesi üzerindeki hakları.
17) Cinayet ve kısasla ilgili hükümler, caniye şerî cezaların infaz edilmesi.
18) Diyetler, yaralanan veya öldürülen kimse için ödenmesi gereken haklar.
19) Cezaya çarptırmalar, büyük günah işleyen kimseye cezanın uygulanma keyfiyeti.
20vYiyecekler: Helal ve haram yiyecekler, kurban kesme keyfiyeti.
21) Yeminler: Yeminin hükümleri, sıfatları ve neticeleri.
22) Hakimlik, hakimliğin hükümleri ve hüküm verme keyfiyeti.
23) İkrar ve Müslümanlar arasındaki hakları itiraf etmeyle alakalı hükümler.
Bozulma Sebepleri
Müslüman kardeşim, bil ki bu din kamil olarak gelmiştir. Ne kadar hayır varsa Allah ona bizim için delillik etmiş, ne kadar şer varsa bizi ondan sakındırmıştır. Din: Her Nebiye gelen şeriat değişik olmakla beraber Allah’ı birlemek, sadece Allah’a ibadet etmek ve sadece Allah’a itaat etmektir.
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: “Sizden her biriniz için bir şeriat ve yol yaptık.” Maide 48
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor: “Biz Nebiler topluluğu dinimiz birdir...” Müslim 2365/145
Allah, nasıl ibadet edeceğini bildirmesi için insanlara nebiler göndermiş ve kitaplar indirmiştir. Bu Allah’ın adalet, hikmet ve rahmetinin noksansız tam olduğundandır. O, rahmet edenlerin en merhametlisidir.
Ey Müslüman kardeşim, Allah’ın dinini nasıl koruduğunu görmen gerekir, bu Allah’ın üzerine bir ahittir, şöyle buyuruyor:
“Zikri biz indirdik biz ve Onu koruyacakta elbette biziz!” Hicr 9
Kuşkusuz bu koruma, Allah’ın kendi kelamı olan Kitabı ve Nebisinin sünnetine şamildir. Bu koruma, göğüslerde veya kitap satırlarında olmaktadır. Bundan dolayı tefsir kitapları, hadis kitapları, fıkıh kitapları ve onların şerhleri, lugat kitapları, sireti genişçe anlatan tarih kitaplarını karıştırdığında onların Allah’ın şeriatını korumaya önem verdiğini bulursun. Tevarüsle bu dini ilimleri taşıyan hadis ehlinden sika ve salih âlimler yaşadığı müddetçe bu din güçlü ve kaim olmaya devam edecektir. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onların hakkında:
“Bu dini her halefin sika olanları taşıyacaktır!” buyurmaktadır.”
Bu sika kimseler Allah’ın şeriatını hakkıyla anlayan ve insanlara tebliğ eden kimselerdir. Dolayısıyla hakkı batıldan ayırt etmek için onlara müracaat etmek gerekir. Çünkü İblis ve onun tabiatında olan kimseler, telbisle insanları Allah’ın vacip kıldığı hükümleri terk etmeye, haram kıldığı ve işleyenleri tehdit ettiği haramlarını irtikap etmeye götüren gevşekliğe ulaştırıp nihayet onların mubah olduğuna inandırabilir.
Bundan dolayı insanların yanında inhirafın ve isyanın kaynağı iki sebepte birleşir:
1) Allah’ın hükmüne müracaat etmeksizin atalar ve geçmişleri körü körüne taklit etmek, Allah-u Teâlâ bu durumu doğru bulmadığı için şöyle buyurmaktadır: “Yoksa bundan önce onlara bir kitap verdik de ona mı sımsıkı tutunuyorlar? Hayır! Biz babalarımızı bir din üzere bulduk. Biz de onların izleri üzere gitmekteyiz derler.”Zuhruf 23 Bu taklit, insanların çoğunun helak olma sebebidir.
2) Ehl-i Sünnet Ve’l-Cemaatin usulü üzere bina edilmiş geniş ilim olmadan şerî meselelere dalmak. İnsanları, Allah’ın Kitabındaki açık ayetleri reddetmeye yahut kastedilen mananın dışında tevil etmeye düşürmüştür. Müslüman kardeşim, bu iki sebepten sakındığın vakit, doğru yola nasıl gideceğini bilirsin.
----------------------------------------------------------------------------------------------
..............Ve'l Hamdû li'llahi Rabbi'l Alemin.......…...
Ve Âhiru Davânâ Enil- Hamdû Lillâhi Rabbil Âlemin...
 
Üst Ana Sayfa Alt