Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Anketlere Katılmak? Bursa'daki Belediyenin Pembe Otobüs Oylamasına Katılmak?

Turab el kurdi Çevrimdışı

Turab el kurdi

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum we rahmetullah hocam. Biraz önce bir kardeş bana bir link attı. Bursada otobüsler kadın-erkek ayrı yapılmış. Bir grup ise buna tepki verip hayır oyu kullanıyor. Müslümanlar da evet oyu kullanacağız diyorlar.

Allah erkek ile kadının ayrı olmasını emretmişken, bizim Allah'ın hükmüne uygun bir rey beyan etmemiz doğru mudur ? Allah'ın hükmüne aykırı olan bir hükmü oylamaya açıp Allah'ın hükmüne aykırı hüküm beyan etmek küfürdür. Peki böyle bir oylamada Allah'ın hükmüne uygun bir hüküm beyan etmenin hükmü nedir ? demokrasiye girer mi ? Delilleri ile açıklarsanız sevinirim. Allah razı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah;

İnsanlardan oylamayı isteyenin kim olduğu, oylama sonucuna göre nereye başvuracağını, oylamayı hangi hakla/din/rejim adına dayanarak yapıp yapmadığına göre değişiklik arzedebilir.

a) Belediyenin bu tür anketleri; anket sonucuna göre çeşitli mahkemelere başvurulacak veya hüküm çıkarılarak değerlendirmeye tâbi olacaksa böyle bir ankete katılmak câiz olmaz. Hele ki ankete sunulan konu hakkında İslam'ın bir hükmü var ise, böyle bir ankete katılmak, düzenlemek küfürdür.

b) Belediyenin bu tür anketleri; yeni alınan bir kararın uygulamasının insanlar tarafından sadece nasıl karşılandığını görmek vb. sebebler için yapılıyor; anket sonucuna göre çeşitli mahkemelere başvurulmayacak , hüküm koyulmayacak ise, ankete tâbi olan konu hakkında İslam'ın bir hükmü olsa dâhi bu tür ankete katılmak câizdir.

c) Belediyenin bu tür anketleri; dinde hükmü olan bir mesele hakkında olmayıp, sosyal hayatla ilgili ise ("otobüsün renkleri ne olsun?, durak yerleri v.b." gibi) bu tür ankete görüş bildirilebilir, katılmak câizdir.



Bu izahattan sonra sualinize gelirsek;
Otobüslerde kadın erkek karışık kullanılması, İslam'da birbirlerine Nikah düşen namahramlerin ilişkilerine ait hükümlerine aykırıdır.
Fakat ankete sunulan bu konu, alınmış, uygulanan bir kararın insanlar tarafından takdir edilip edilmediğini, nasıl karşılandığını görmek türünde bir amaçla anket açılmışsa ve anket sonucunda tağutun mahkemelerine başvurma veya kanunlaştırma gibi bir uygulamaya tabi olmayacağı biliniyorsa, bu tür anketlere katılmak câizdir.
Anket sonucuna göre aksi bir uygulamaya (tağutun mahkemelerine başvurma veya kanunlaştırma gibi) tâbi olunacağı biliniyorsa bu tür anketlere katılmaktan sakınılmalıdır.
 
Üst Ana Sayfa Alt