Hocam insan bundanda etkileniyor mesela biri düşün ingilizce italyanca vs biliyor fakat putperest , biride var diyelim dil bilmiyor fakat müslüman , ister istemez müslüman kendini onun karşısında eksik hissedip asümilasyonun eşiğine gelip dinini sorgulayabilir oda haklı buda haklı neye göre kime göre ye girebilir. Tabi birde bunun başka tarafı varki dediğiniz gibi maddi yön daha gelişmiş üstün konumda olma birinden bunun içinde olumsuz duygular var dediğinz gibi. Fakat mesela asümile olma ihtimalide var işte karşıyı üstünleştirip. iki ucu da işin kötü derler ya öyle
Uhud savaşı kaybedildiği zamandı yanılmıyorsam "İnanıyorsanız üstün olan sizsiniz" Ayeti geliyor.
Fazlasıyla manidar. Çünkü bir taraf bir tarafa üstün gelince yenik olan taraf için iki seçenek ortaya çıkar.
Ya onların üstün olduğu vehmine kapılıp özenti duyacak ve asimile olmaya başlayacaklardır.
Ya da onlara belki kinleri daha da artacak ve daha da mücadeleci bir ruha kapılacaklardır.
Ayet "Üstün olan sizsiniz" diye geliyor ki, Müslümanlar, müşrikler karşısında yenik psikolojisine kapılmasınlar diye.
İbn Haldun da mesela kendi döneminde bir kavmin mağlup olduktan sonra düşmanlarının yaptığı gibi kendi evlerinin duvarlarını süslemeye başladığını söylüyor. Çünkü düşmanlarını üstün görmeye başladılar haliyle onları aynen taklide girişiyorlar. Yoksa evini süslemekle düşmana karşı galip gelmezsin.
Her alanda iyi olmamız için herkesi alanına yönlendirmemiz lazım. Türkiye'de iki afet var. Çocuk yazılım mühendisi olmak istiyordur, doktor yapmaya çalışırlar, neticede mimar olur. Bana sorarsan modern eğitim sistemi ve özellikle de Türkiye'deki eğitim mantığı uzak durulması gereken bir sistemdir. Ben mevcut sistemin okul mantığına karşıyım.
İkinci afet de, modern okullar dini eğitimi ve yaşantıyı yerleştirmez, ortamları olabildiğince dinden uzaktır, ancak fen eğitimini yoğun verirler.
İslâm medreseleri ise hepsi olmasa da en azından bir kısmı dini yaşantıyı düzgünce yerleştirmeye çalışır, onlar da fen eğitimi vermezler. Sadece İslâm ilimleri öğretirler.
Bunun sonucu, bir tarafta dinsiz fen adamları ve öbür tarafta da fensiz din adamları yetişir. Haliyle Müslüman taraf diğer ilimlerde mağlup durumda olur.
Bunları çözmemiz gerekiyor kısacası.