Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Arapça Öğrenmek Için Hangi Kitaplari Tavsiye Edersiniz?

tawh1d Çevrimdışı

tawh1d

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
As Salamu 'Alaykum

Bilindigi gibi Türkiyede arapca ögrenmenin en yaygin yöntemi medrese usulü "Sarf" ve "Nahiv" dersleri görmektir. "Emsile, Bina, ... " - "Avamil, Izar, ..."

Birde bunun disinda "Medine Kitaplari" olarak bilinen "Durus al-lugati'l 'arabiyye" su son zamanlarda cok yaygin. (Bu kitap komple arapca oldugu icin hocasiz ögrenilemiyor)

Bunun disinda elbette baska yöntemlerde vardir, ...

Arapcada tecrübesi olan kardeslerimiz hangi kitaplarin faydali oldugunu paylasirlarsa cok faydali olacak insha'Allah.

Selametle
 
Sükun_u ArIz Çevrimdışı

Sükun_u ArIz

Üye
İslam-TR Üyesi
Cantaş yayınları pratik konusunda cok yardımcı olur arapça ögrenmek için...
ve yanında mehmet maksutoglunun ARAPÇAYI ÖĞRETEN KİTAP kullanılırsa daha cok fayda elde edebilir inşAllah...
 
İSTİŞHAD Çevrimdışı

İSTİŞHAD

الله لا ينسى أحداً ، هذا أمر كاف ليطمئن قلبك
Admin
cantaş pratik açısından güzel bir kitapdır ama Durus al-lugati'l 'arabiyye dibi tamamen arapçadır... hiç arapça bilmiyorsanız başınızda bir hocanın olması gerekiyor
mehmet maksudoğlunun kitabına gelince gramer yönünden çok karışık bir kitabdır... Sükun_u Arız'ın dediği gibi bu kitaplar kaynak olarak gösterilir ama arapça yönünden hiç temeli olmayan insanın pek birşey anlayacağını zannetmiyorum kitaptan.. eğer kendi başına öğrenmeyi düşünüyorsanız biraz zorlanırsınız...
ikincisi arapça eserleri okuyup anlayabilecek bir seviyeye gelmek için çok ciddi arapça üzerinde durmanız gerekiyor... yani bir kitap ile olacak bir iş değil bu...

 
muhaciriz Çevrimdışı

muhaciriz

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kuran ve Sünnet nasslarını anlamak için en azından okunması gerekli olan eseler şunlardır:

Sarftan: Emsile-Bina-Maksud (ya da İzzi)
Nahiv için: Avamil, İzhar (ya da Tuhfe), Kafiye (ya da Katrun Neda)

Yararlanılabilecek Siteler:
http://medresedersleri.net/
http://www.ilahiyatakademisi.com/index.html
http://darulhikme.org.tr/seminerler/klasik-fasih-arapca/

Arabca öğreniminde -muallimi olarak- fark ettiğim temel şartlar şunlardır:

1. Aceleci olmamak
2. Bir dersi kavramdan diğerine geçmemek
3. Bir dersi ileriden alıyorken bir dersi ise geriden tekrar etmek
4. İlk aşamadan sonra kısa metinler çözmek
5. Kelime ezberine önem vermek
...
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Medrese usulünden anlamam lakin piyasadaki Türkçe sarf nahiv kitaplarının neredeyse tamamına vakıfım . Yani çalıştım/faydalandım hepsinden. Bu süreçte elime bazılarını çok aldım.Bazılarını çok az aldım.Bir kitaptan soğuyunca da soğuyorum elime alasım gelmiyor.

Emin yayınlarının nahiv kitabı çok iyi. Bol örnek cümlesi ile öne çıkıyor. Aynı yayının sarfı var mesela o güzel değil.

Mustafa Meral Çörtü hocanın hem sarfı hem nahivi güzel. Ama sarfta bana göre en iyisi Nusrettin Bolelli Hocanın yazdığı kitap. Örnek olması açısından yazıyorum: İftial babındanki değişiklikleri Çörtü hocanın kitabında bulamamışken Bolelli Hoca bu babtaki tüm değişiklikleri tek tek yazmış en detay bilgiyi bile.

-yine örnek olması açısından yazıyorum- mesela Çörtü Hocanın nahivinde beş isim diye bab yok. Öğrenci en küçük konunun bile ayrı başlık altında anlatılmasını ister. Ama emin yayınlarının nahivinde var.

Kısacası bana göre sarfta en iyisi bolelli hocanın kitabı nahivde ise yazmış olduğum iki kitap da güzel. Yani tercih yapmak zor. Birinde olmayan bilgi diğerinde olabiliyor. Hem ayrıca Arapça gibi çetrefilli gramere sahip bir dil için bir nahiv yerine en az iki nahivden çalışmak çok faydalı olacaktır.

Bu bence her konuda öyle. Aynı konuyu en az iki farklı kişiden çalışmak/okumak gerekir. Birinden anlamadığımız meseleyi diğerinde anlıyoruz ya da yazarın unutmuş olduğu bir noktaya diğeri temas ediyor vs.
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
Pekiştirme için Nedvinin kısasun nebisi güzel kitaptır
 
T Çevrimdışı

Tahir Baştuğ

Üye
İslam-TR Üyesi
Arapça öğrenmek için en az emek gerektiren kitap Kelime Mealli Kurandır. Bu değerli eserlerle hem güzel kitabımızı Türkçe mealinden okuyup onu anlama ve hayatınıza geçirme yolunda adımlar atmış olursunuz hem de kelime mealinden bakarak zaman ile Arapçayı da öğrenebilirsiniz. Bir de ezber yapacaksanız Arapça Kuranı anlayan birinin ezber yapması çok daha kolay oluyor. Ben böyle okuya okuya Kuranın çok büyük bir kısmını Arapçadan anlayabilecek bir seviyeye geldim Elhamdulillah. Birkaç sene Kuranı bu şekilde okuyan bir kardeşimizin varacağı Araça seviyeyi bir düşünün!!! Hem de hiç öyle özel ekstra bir emek ve para vermeden. Ve bu yöntem aynı zamanda çok zevkli çünkü Rabbimizin kitabını okuyorsunuz. Biraz daha sıkıcı olan kelime ezberleme veya gramer öğrenme için çaba sarf etmiyorsunuz. Sadece okuyorsunuz ve zamanla o kelimeler aklınızda kalıyor. Tabii dilerseniz başlangıç olarak bir gramer temeli oturtabilirsiniz ki bu çok güzel olur.

Bulabildiğim en güzel iki Kelime Mealli Kuranı sizlerle paylaşmak istiyorum. Birisini bizzat ben PDF haline getirdim.

Kelime Mealli Kuran 1
Kelime Mealli Kuran 2

İyi okumalar dilerim
 
Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Arapçayı öğreten kitap/ mehmet maksudoğlu başlangıç için birebir 6 ayda müthiş bir seviye katar. Sonra türkçe tercüme gramer kitaplarından devam edilebilir. Eski iç karartan sarf nahiv kitaplarından uzak duralım modern yöntemlerden istifade edelim
 
Üst Ana Sayfa Alt