Ashabın Dilinden Kur'an-ı Kerimdeki En Ümit Verici Ayetler

AbdulFettah Çevrimdışı

AbdulFettah

94.7 - Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
İslam-TR Üyesi
Nakledildiğine göre ashab-ı kiram -Allah hepsinden razı olsun- Kur'an-ı Kerimi müzakere ettiler. Ebu Bekir es-Sıddik (r.a) şöyle dedi: Ben, Kur'anı Kerimi başından sonuna kadar okudum. Orada Şanı Yüce ve mübarek Allah'ın: "De ki: Herkes kendi tabiatına göre hareket eder" ayetinden daha güzel ve daha ümit verici bir ayet göremedim. Çünkü kula yakışan, onun tabiatına uygun olan isyandan başka birşey değildir. Rabbe yakışan da günahları mağfiret etmekten başkası olamaz.

Ömer b. el-Hattab (r.a.) da dedi ki: Ben de Kur'an'ı başından sonuna okudum. Orada Yüce Allah'ın: "Rahman ve Rahim Allah ın adı ile. Ha, Mim. Kitabın indirilmesi hükmünde galip, en iyi bilen Allah'tandır. O, günahları bağışlayan, tevbeleri kabul eden, azabı çetin ve nimeti pek bol olandır" (el-Mu'min, 1-3) ayetinden daha güzel ve umut verici bir ayet göremedim. Çünkü burada, günahların bağışlanmasını tevbenin kabulünden önce zikretmektedir. Bu da mü'minlere bir işarettir.

Osman b. Affan (r.a) da şöyle dedi: Ben de Kur'an'ın tamamını başından sonuna kadar okudum. Yüce Allah'ın: "Kullarıma haber ver ki: Ben, gerçekten Ben Gafur ve Rahimim" (el-Hicr, 49) ayetinden daha güzel ve daha ümit verici bir ayet görmedim.

Ali b. Ebi Talib (r.a) da şöyle dedi: Ben de Kur'an-ı Kerimi başından sonuna kadar okudum. Yüce Allah'ın: "De ki: Ey nefisleri aleyhine ileri giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah, bütün günahları mağfiret eder. Muhakkak O, çok çok mağfiret edendir, rahmet edendir" (ez-Zümer, 53) ayetinden daha güzel ve daha umut verici bir ayet göremedim.

Kaynak: Kurtubi - El Camiul Ahkamul Kur'an - İsra 84 Tefsiri