Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Ayette ve Hadiste Geçen "Baldır Açılması" Nasıl Anlaşılmalı?

A Çevrimdışı

ateizmecevap

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Allah ahirette peygamberlere kimliğini kanıtlamak için bacağını açıp baldırını gösterir.” (Müslim, İman 302; Müsned, 3/1)

"(Hatırla ki o gün) baldır(lar)ın açılacağı, kendilerinin secdeye davet edileceği bir gündür. Fakat buna güç yetiremeyeceklerdir. Evet secdeye davet edilecekler gözleri düşük, kendilerini bir zillet sarmış olarak. Halbuki onlar bu secdeye dünyada her şeyden salim ve sapasağlam iken davet ediliyorlardı." (Kalem, 68/42-43)


Ayette ve Hadiste geçen kelime saq kalimesi ve bacak anlamında kullanılır ama Arap edebiyatında her söz gerçek anlamında değil mecaz anlamında da kullanılır tıpkı bizim dilimizde de


"Herkes gider Mersine ben giderim tersine" de olduğu gibi mersin kelimesi kafiyeye uysun diye söylenmiş ama çok fazla turist almayan bir şehrimizi sanki milyonlarca turist alıyor gibi göstermiştir.


Yukarıdaki örnektede gösterdiğim gibi bu bağlam, mecazi anlamda zorluk veya sıkıntıyı ifade etmek için de kullanılabilir. Örneğin, Arap edebiyatında veya şiirlerinde bu tür mecazi anlamlar sıkça kullanılır. Ayetin bağlamında mecazi bir anlam taşıdığı görünmektedir. Kelime anlamı olarak Bacak/Baldır/Gövde anlamına gelmiş olsa bile Allah bu bağlamlardan uzak olduğunu belirtmek isteriz


Bu deyim, geleneksel Arap kültüründe ve edebiyatında sıkça kullanılmış olup, özellikle savaş durumlarında veya büyük felaketlerde kullanılmıştır. Kur'an'daki kullanımında da bu mecazi anlamı taşır ve kıyamet günü gibi büyük bir olayın zorluğunu ve ciddiyetini ifade eder.


Örneğin, Kur'an'da "يَوْمَ يُكْشَفُ عَنْ سَاقٍ" (Yevme yukşefu 'an saq) ifadesi, kıyamet gününde büyük bir sıkıntı ve zorlukla karşılaşılacağını ve insanların bu durum karşısında ne yapacaklarını bilemeyeceklerini anlatır. Bu durum, mecazi olarak "baldırın açılması" şeklinde ifade edilmiştir.





Bir şiirde şöyle denir


إذا اشتدّ الحربُ كشفَ عن ساقٍ

Anlamı: "Savaş şiddetlendiğinde, baldır açılır." Bu, savaşın zor ve çetin bir hal aldığını ifade eder. (ifadesi, meşhur Arap şairi Al-Nabigha Al-Dhubyani'ye atfedilmiş bir şiirden alıntıdır)


Başka bir şiirde ise


إذا حمي الوطيسُ كشفتْ عن ساقِها

Anlamı: "Kazanın altı kızışınca, baldır açılır." Bu, bir durumun iyice ciddileştiğini ve zorluğun arttığını ifade eder.


Tarihi Arap metinlerinde, savaş veya felaket anlarını anlatırken sıkça bu deyim kullanılır. Örneğin, bir savaşın zorluklarını anlatan bir tarihçi, "يومَ كشفَ عن ساق" (yevme keşefe 'an saq) diyerek olayın zorluğunu vurgular.


Bu örnekler, "baldırın açılması" deyiminin Arap edebiyatında nasıl kullanıldığını ve ne tür durumları ifade ettiğini göstermektedir.

Deyim, genellikle büyük zorluklar, ciddi durumlar veya tehlikeli anları ifade etmek için mecazi anlamda kullanılır.

Burada da anlattığım gibi Kur'an mecaz anlam ve Arap edebiyatında kullanılan sözlere atfederek bir çok kelime kullanmıştır. Nitekim öyleki Kur'an da geçen bir çok söz dönemin şairlerini hayrete sokacak seviyede bir dil kullandığıda görüldüğünden bu sözdeki kastın Ahiret günündeki zorluk olduğu görülür.
 
Öğrenen Müslüman Çevrimdışı

Öğrenen Müslüman

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
هُوَ الَّذ۪ٓي اَنْزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ اٰيَاتٌ مُحْكَمَاتٌ هُنَّ اُمُّ الْكِتَابِ وَاُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌۜ فَاَمَّا الَّذ۪ينَ ف۪ي قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَٓاءَ الْفِتْنَةِ وَابْتِغَٓاءَ تَأْو۪يلِه۪ۚ وَمَا يَعْلَمُ تَأْو۪يلَهُٓ اِلَّا اللّٰهُۢ وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ اٰمَنَّا بِه۪ۙ كُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنَاۚ وَمَا يَذَّكَّرُ اِلَّٓا اُو۬لُوا الْاَلْبَابِ
Sana Kitab’ı indiren O’dur. O (Kitap)’tan bazı ayetler (kimsenin tahrif etmeye güç yetiremeyeceği şekilde sağlam, açık ve) muhkemdir. Onlar (Kitab’ın çoğunluğunu ve ana omurgasını oluşturan muhkem), Kitab’ın anası olan (ayetlerdir). Diğer bazısı da (kullarını imtihan etmek için açık kılmadığı) müteşabih ayetlerdir. Kalplerinde eğrilik bulunanlar, fitne çıkarmak ve (ayetleri hevalarına göre) yorumlamak için müteşabih olan ayetlerin peşine düşerler. O (ayetlerin) tevilini/hakiki anlamını yalnızca Allah bilir. İlimde derinleşenler derler ki: “Ona iman ettik. Hepsi Rabbimizin katındandır.” Ancak akıl sahipleri düşünüp öğüt alır.
(3/Âl-i İmran Suresi, 7)
 
Üst Ana Sayfa Alt