Bangladeş yönetimi, 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı sırasında bölünmeye karşı çıktığı için direnen Abdülkadir Molla'yı 42 yıl sonra 65 yaşında idam etti. Ülke yönetimi, tüm itirazlara rağmen Abdülkadir Molla'yı idam etti. İdamın yerel saatle 22'de gerçekleştiği belirtiliyor. Molla için, son birkaç gündür yoğun bir kampanya başlatılmıştı. İdam kararının kaldırılması için yürütülen kampanyalar sonucu ülke yönetimi idam kararını gözden geçirmişti. Molla'nın idamına hükmeden özel mahkemede, Bağımsızlık Savaşı döneminde Pakistan birlikleriyle işbirliği yapmakla suçlananlar yargılanıyor.
Molla, Cemaat-i İslami'nin kurduğu iddia edilen ve 200'den fazla entelektüelin ölümünden sorumlu tutulan Bedir milis gücüne üye olmakla suçlanıyordu.
Cemaat-i İslami liderlerinden Molla, Şubat ayında suçlu bulunup ömür boyu hapse mahkûm edilmiş, Molla'nın kararın iptali için başvurduğu Temyiz Mahkemesi Molla'nın cezasını idama çevirmişti.
Mahkeme daha sonra 8 Aralık'ta hapishane yetkililerine idamın gerçekleştirilmesi talimatını vermişti.
Cemaat-i İslami destekçileri, bu yıl başında görülen dava boyunca hükümetin siyasi bir kan davası güttüğünü savunmuştu. TÜRKİYE DE DEVREYE GİRDİ Bangladeş yönetiminin idam kararından geri adım atmaması üzerine Türkiye de devreye girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş Başbakanı'nın arayarak idam kararının kaldırılmasını rica etti. Ancak ülke yönetimi yine de geri adım atmadı. ABDÜLKADİR MOLLA KİMDİR ? Bangladeş'te 1971 yılındaki bağımsızlık mücadelesi sırasında savaş suçu işlediği iftirasıyla hakkında idam cezası kararı çıkan Cemaat-i İslâmi Partisi liderlerinden biri olan Abdülkadir Molla, partinin genel sekreter yardımcılığı görevini yürütüyordu. Geçmişte The Daily Sangram gazetesinin yayın yönetmenliğini de yapan Abdülkadir Molla, 1986 ve 1996 yıllarında iki kez parlamentoya girebilmek için aday oldu.
Bangladeş'te 2009 yılında kurulan Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde yargılanan, 5 Şubat 2013'te savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla bağlantılı 6 iftiranın 5'inden mahkûm olan Abdülkadir Molla, bağımsızlık savaşı sırasında El Bedr milis gücünün üyesiydi.
Kararın açıklanmasının ardından savaş suçlarından yargılananların idamla cezalandırılmasını isteyen Şahbag protestoları başladı. Dakka'da başlayan protestolar, ülkenin diğer kesimlerine sıçradı. Protestocuların talepleri arasında Cemaat-i İslâmi Partisi'nin yasaklanması da bulunuyordu. Bunun üzerine Cemaat-i İslâmi Partisi, mahkûm olan ve suçlanan liderlerinin serbest bırakılması talebiyle karşı gösteriler başlattı. Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 17 Eylül 2013 tarihinde Abdülkadir Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idam cezasına çevirmişti.