السلام عليكم
Akhiler mektup zarfını alın içine göndermek istediğiniz parayı nakit olarak koyun. sonra da mektup gönderirmiş gibi adresi vs. yazın PTT'ye teslim edin.
Mektub zarfının arkası okuduğum kadarıyla şu tarzda olmalı (Özel görsellere gerek yok düz kağıtda olur, site bağlantısına da gerek yok):
Ocak ayı 2024 senesinde oluşturulduğunu tahmin ettiğim tarifede 20 grama kadar mektup için 29 TL, 50 grama kadar mektub için 38 TL alıyorlarmış. 20 gram yeter diye düşünüyorum inşaAllah
Eğer mektubunuzun karşı kişiye ulaştığından emin olmak isterseniz bunun için mektubu kaydettirmeniz gerekiyor. (Mektub teslim edilince imza alıyorlar) Ücreti şöyle:
Özel hizmetler için mektubu kayıtlamanız gerekiyor.
Mesela mektubda 2100 SAR (Suudi Arabistan Riyali) var. bu mektubun çalınmasına karşı sigorta da yapabiliyorsunuz ücreti de şöyle:
Bu konulan bedelin %0.3'üne göre işlem yapılması riba olur mu bilmiyorum ilim ehli bu meseleyi cevaplandırırsa çok güzel olur inşaAllah @Abdulmuizz Fida
gümüşü neye göre hesaplarlar bilmiyorum ama muhtemelen döviz hesablaması için TCMB'yi kullanırlar. (AFG yani Afgani olsaydı sitede Afgani üzerinden örnek verecektim. Taliban'daki kardeşlerime selam olsun)
1 Ekim 2024 saat: 10.00 için TCMB'nin altın fiyatlandırması şöyle:
2100 SAR (30 Eylül 2024 tarihinde TCMB - Kurlar sitesinde satış fiyatı 9.1119 olarak belirlenmiş 1 SAR'ın bunu esas alarak 2100 SAR, 19149,9 TL civarı ediyor. TCMB'nin satış fiyatını mı esas alırlar alış fiyatını mı bilmiyorum. Ben satış fiyatını esas aldım. Yuvarlayıp 19150 TL yaptım )
Biraz ağır olur diye tahmin ediyorum. 50 gram mektup tarifesi üzerinden hesaplayacağım
38 TL (Mektub tarifesi) + 52 TL (Kayıt Parası) + 29 TL (Maktu Ücret) + (19.150 TL X 0.3 =) 57,45 TL = 176,45 TL
19.150 TL değerinde 2100 SAR göndermenin bedeli 176,45 TL oldu akhiler. Muhtemelen 176,45 TL'yi yuvarlayıp 176,50 TL isterler. Sigortasız 38 TL olur
Sigortasız ama kayıtlı mektup olsaydı da fiyatı 90 TL olurdu
-------
Eğer 200 lira göndermek isterseniz ve sigorta istemezseniz de fiyat şöyle olur:
Mektub bu sefer hafif. 20 gram üzerinden hesaplayacağım.
29 TL eder.
Eğer sigorta isterseniz
29 TL (Mektub tarifesi) + 52 TL (Kayıt Ücreti) + 29 TL (Maktu Ücret) + ( 200 TL X 0.3 =) 0.6 TL = 110.6 TL eder.
Sigortasız ama kayıtlı mektup ücreti de 81 TL olurdu.
(üst sınırı belirlenmiş tazminat ödemesi kaç para ve neye göre hesaplanıyor bulamadım.)
(Sonradan PTT şubesine gidip mektubum teslim oldu mu diye sorarsanız söylerler mi bilmiyorum. Ama zannım söyleyecekleri kanaatinde.)
Kaybı, çalınması veya hasara uğraması halinde gönderici tarafından kabulde beyan edilen değere kadar tazminat ödenebilen gönderiye "Değer konulmuş veya sigortalı özel hizmeti" denir.
İçlerinde, kağıt para, banknot veya elinde bulunduranın faydalanabileceği çek, yolculuk çeki, senet, tahvil, hisse senedi, bono gibi banka gişelerinde kolaylıkla paraya çevrilebilen değerli kağıtlarla, uçak, tren, vapur biletleri ile günü geçmemiş veya ikramiye isabet etmiş bulunan piyango biletleri gibi bir değer ifade eden kağıtlar, madeni para, işlenmiş veya işlenmemiş altın, gümüş, platin, değerli taşlar, mücevherler ve diğer değerli maddeler bulunan ve değeri gönderi ambalajı üzerinde gösterilen gönderiler mutlaka "değer konulmuş veya sigortalı" özel hizmeti ile postaya verilir.
Bu ek hizmetin istenebilmesi için gönderinin kayıtlı gönderi türlerinden biri ile postaya verilmesi zorunludur.
Bir değer konulmuş veya sigortalı özel hizmetini içeren gönderi için, içinde bulunan maddenin gerçek değerinden fazla bir değer gösterilmesi yasaktır. Ancak bunlara, içinde bulunanın gerçek değerinden daha az değer gösterilebilir.
Yurt içinde uçakla gönderilecek gönderilere konulabilecek değer en fazla 20.000 TL'dir, yüzeyden gönderilecekler için ise limit yoktur.
Çözüldü - Faize Bulaşmadan Banka Hesabı Kullanmak Caiz mi?
Bankada normalde haramlar işleniyor. Benim hesap açıp faizden kaçarak o hesabı kullanmam caiz mi?
islam-tr.org
Çözüldü - Maaşın Yatması İçin Banka Hesabı Açtıran Faize Bulaşır mı?
selamun aleykum. benim sorum pek fıkhi bilgi sorusu değildir elhamdulillah biliyorum faizin her şekli haramdır. fakat günümüzde banka hesabı açan dahi faize bulaşır mı? zira ilerde inşaallah bir işe girsem maaşları artık pek çok yer banka hesabına yatırıyor. faize bulaşmadan banka hesabı...
islam-tr.org
Çözüldü - Banka Hesabı Açtırmak Câiz mi?
Selamün Aleyküm; Okuluma havale yoluyla ödeme yapmıştım fakat ödemeyi fazladan yapmışım.Geri ödeme almam lazım geri ödeme nakit yapılmıyormuş.Şuana kadar bankayla işimiz olmadı şimdi ödeme için ya banka hesabı açarsın oraya ödeme yaparız yada ödemeyi geri alamazsın diyorlar.Kredi kartı ve banka...
islam-tr.org
Akhiler mektup zarfını alın içine göndermek istediğiniz parayı nakit olarak koyun. sonra da mektup gönderirmiş gibi adresi vs. yazın PTT'ye teslim edin.
Mektub zarfının arkası okuduğum kadarıyla şu tarzda olmalı (Özel görsellere gerek yok düz kağıtda olur, site bağlantısına da gerek yok):
Ocak ayı 2024 senesinde oluşturulduğunu tahmin ettiğim tarifede 20 grama kadar mektup için 29 TL, 50 grama kadar mektub için 38 TL alıyorlarmış. 20 gram yeter diye düşünüyorum inşaAllah
Eğer mektubunuzun karşı kişiye ulaştığından emin olmak isterseniz bunun için mektubu kaydettirmeniz gerekiyor. (Mektub teslim edilince imza alıyorlar) Ücreti şöyle:
Özel hizmetler için mektubu kayıtlamanız gerekiyor.
Mesela mektubda 2100 SAR (Suudi Arabistan Riyali) var. bu mektubun çalınmasına karşı sigorta da yapabiliyorsunuz ücreti de şöyle:
Bu konulan bedelin %0.3'üne göre işlem yapılması riba olur mu bilmiyorum ilim ehli bu meseleyi cevaplandırırsa çok güzel olur inşaAllah @Abdulmuizz Fida
gümüşü neye göre hesaplarlar bilmiyorum ama muhtemelen döviz hesablaması için TCMB'yi kullanırlar. (AFG yani Afgani olsaydı sitede Afgani üzerinden örnek verecektim. Taliban'daki kardeşlerime selam olsun)
1 Ekim 2024 saat: 10.00 için TCMB'nin altın fiyatlandırması şöyle:
TCMB - Saat Başı Belirlenen Döviz Kurları ve Altın Fiyatları
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ülkemizde para ve kur politikalarının yönetilmesinden sorumlu kurumdur. Merkez Bankasının temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır.
www.tcmb.gov.tr
2100 SAR (30 Eylül 2024 tarihinde TCMB - Kurlar sitesinde satış fiyatı 9.1119 olarak belirlenmiş 1 SAR'ın bunu esas alarak 2100 SAR, 19149,9 TL civarı ediyor. TCMB'nin satış fiyatını mı esas alırlar alış fiyatını mı bilmiyorum. Ben satış fiyatını esas aldım. Yuvarlayıp 19150 TL yaptım )
Biraz ağır olur diye tahmin ediyorum. 50 gram mektup tarifesi üzerinden hesaplayacağım
38 TL (Mektub tarifesi) + 52 TL (Kayıt Parası) + 29 TL (Maktu Ücret) + (19.150 TL X 0.3 =) 57,45 TL = 176,45 TL
19.150 TL değerinde 2100 SAR göndermenin bedeli 176,45 TL oldu akhiler. Muhtemelen 176,45 TL'yi yuvarlayıp 176,50 TL isterler. Sigortasız 38 TL olur
Sigortasız ama kayıtlı mektup olsaydı da fiyatı 90 TL olurdu
-------
Eğer 200 lira göndermek isterseniz ve sigorta istemezseniz de fiyat şöyle olur:
Mektub bu sefer hafif. 20 gram üzerinden hesaplayacağım.
29 TL eder.
Eğer sigorta isterseniz
29 TL (Mektub tarifesi) + 52 TL (Kayıt Ücreti) + 29 TL (Maktu Ücret) + ( 200 TL X 0.3 =) 0.6 TL = 110.6 TL eder.
Sigortasız ama kayıtlı mektup ücreti de 81 TL olurdu.
1. TAAHHÜTLÜ ÖZEL HİZMETİ (Mektubu Kayıtlama)
Yurtiçi mektup, posta kartı, tebrik ve davetiyeler, basılmış kağıt, görme engellilere özgü yazıların postaya verilmesinden itibaren kayda tabi tutularak alıcısına imza karşılığında teslim edilmesini ve kaybı halinde de üst sınırı belirlenmiş tazminat ödenmesini gerektiren özel hizmete "taahhütlü (kayıtlı) özel hizmeti" denir.(üst sınırı belirlenmiş tazminat ödemesi kaç para ve neye göre hesaplanıyor bulamadım.)
(Sonradan PTT şubesine gidip mektubum teslim oldu mu diye sorarsanız söylerler mi bilmiyorum. Ama zannım söyleyecekleri kanaatinde.)
2. DEĞER KONULMUŞ VEYA SİGORTALI ÖZEL HİZMETİ
Gönderici tarafından kapsamının gerçek değeri esas alınarak beyan edilerek postaya verilmek istenen, mektup, basılmış kağıt, görme engellilere özgü yazı, yurt dışı varışlı küçük paket, posta koli ve kargoları ile kargo ve Turpex gönderileri, tebliğ evrakı, özel ambalaj veya kapama usulüyle kabul edilebilir.Kaybı, çalınması veya hasara uğraması halinde gönderici tarafından kabulde beyan edilen değere kadar tazminat ödenebilen gönderiye "Değer konulmuş veya sigortalı özel hizmeti" denir.
İçlerinde, kağıt para, banknot veya elinde bulunduranın faydalanabileceği çek, yolculuk çeki, senet, tahvil, hisse senedi, bono gibi banka gişelerinde kolaylıkla paraya çevrilebilen değerli kağıtlarla, uçak, tren, vapur biletleri ile günü geçmemiş veya ikramiye isabet etmiş bulunan piyango biletleri gibi bir değer ifade eden kağıtlar, madeni para, işlenmiş veya işlenmemiş altın, gümüş, platin, değerli taşlar, mücevherler ve diğer değerli maddeler bulunan ve değeri gönderi ambalajı üzerinde gösterilen gönderiler mutlaka "değer konulmuş veya sigortalı" özel hizmeti ile postaya verilir.
Bu ek hizmetin istenebilmesi için gönderinin kayıtlı gönderi türlerinden biri ile postaya verilmesi zorunludur.
Bir değer konulmuş veya sigortalı özel hizmetini içeren gönderi için, içinde bulunan maddenin gerçek değerinden fazla bir değer gösterilmesi yasaktır. Ancak bunlara, içinde bulunanın gerçek değerinden daha az değer gösterilebilir.
Yurt içinde uçakla gönderilecek gönderilere konulabilecek değer en fazla 20.000 TL'dir, yüzeyden gönderilecekler için ise limit yoktur.
6. ALMA HABER ÖZEL HİZMETİ
Kayıtlı olmak koşuluyla diğer gönderilerin alıcısına ya da alıcı adına gönderiyi alabilecek kişilere imza karşılığı teslim edildiğinin, göndericiye bildirilmesine "Alma Haber Özel Hizmeti" denir. Alma haber özel hizmetini içeren gönderiler ile birlikte düzenlenen belgeye "Alma Haberi Kartı" denir.
Son düzenleme: