Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Banka Promosyonu ile Faiz Borcunun Kapatılması Câiz mi?

Talebefatma Çevrimdışı

Talebefatma

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamün aleyküm
Alınan maaşın bankada tutulması üzerine bankanın ödediği promosyonun helal olmadığını biliyorum. Herhangi bir hayır beklemeden dağıtılması gerektiğini yazmışsınız önceki konularda. Ancak babamın çok öncelerden bir türlü kapatamadığı faizli hesapları var. Şu anki durumuyla da borcunu kapatamayıp sürekli asgari tutarı ödeyip faiz ödemeye devam ediyor. Promosyonu dağıtacağımı söylediğimde ona vermemi en azından faizli hesaplarını kapatabileceğini söyledi. Bu durumda parayı babama vermem caiz olur mu? Bir de benim bu borçların kapatılması için kendi kazancımdan -yani promosyon olarak aldığım paranın dışında- babama para vermem gerekir mi? Dinen böyle bir yükümlülüğüm var mı?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh,

Babanız faizli hesabını ödeyerek faizden kurtulamıyor ise, sizin kendinize ait haram olan promosyon ücretini babanızın hesabına ödeyerek faizli hesabı kapatmasını sağlayabilirsiniz. En azından faiz kısmını ödemeye yetiyorsa faizini ödemeli, eğer borcun ana parasıyla birlikte tamamını kapatabiliyor iseniz, bu parayla komple hesabı kapatır, faizin haricindeki borcun ana parasından kalan miktarı, bilahare babanızdan tahsil edip , daha sonra ihtiyaç sahiblerine verebilirsiniz.


Bîr adam, "Ya Rasûlallah! Benim (biraz) malım ve çocuğum vardır. Babam da cidden benim malımı kökünden tüketmek ister." dedi.
Bunun üzerine Rasûl-u Ekram (s.a.v.) şöyle buyurdu: Sen babanın (kazancı)sın, malın da babana (helal) dır.
(İbn Mace, Ticaret 64)

Başka bir rivayette ise:
Sen ve malın babana aitsiniz. Şunu bilin ki, evlatlarınız kazançlarınızın en temizlerindendir. Öyleyse evlatlarınızın kazançlarından yiyin.

(Ebû Davud, Buyû, 79)

Peygamber (s.a.v.)'e soru soran zâtın; babasının, malını tüketeceği tarzındaki sözlerinden maksadı, babasına vereceği nafaka sebebiyle malının tükenmesidir. Yani babasına vereceği nafakaya, malının fazlası ve geliri kâfi gelmemekte, malın kalanını da almak istemektedir. Ama Rasûlullah (a.s.m), adamın mazeretini kabul etmemiş, babasının nafakasını vermeme konusunda ruhsat vermemiştir. Aksine, sen ve malın babana aitsiniz, buyurmuştur. Bu sözün manası şudur:
Eğer malın kâfi geliyorsa, baban senin malından ihtiyacı kadarını alır. Ama senin malın yoksa veya kâfi gelmiyorsa o zaman çalışacaksın ve babanın nafakasını vereceksin. Baban kendi malı gibi senin malını da ihtiyacı nisbetinde alır. Senin malın bulunmadığında çalışarak mal kazanabilirsen, çalışıp babanın nafakasını ödemen gerekir."
(Sunen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/97)

Şevkânî, bu rivayetleri dikkate alarak, evlâdın malına babanın ortak olduğunu, bu nedenle baba, evlâdının malından ondan izin almadan da yiyebileceğini ve kendi malında tasarruf ettiği gibi onun malında da tasarruf edebileceğini söyler. Ancak, israf yollarında ve sefihçe harcayamaz. Fakir olan baba ve anaya nafaka vermenin zengin olan çocuk üzerine farzdır.

İbnu'l-Humâm ise, hadîste geçen
Sizin evlâdınız da sizin kazancınızdandır anlamına gelen mealindeki cümlenin mânâsı "Çocuğun malı babanın malıdır" şeklinde değildir. Çünkü Allah Teâlâ ölen kişinin çocukları olduğu zaman, ölenin babasına sâdece altıda bir, nisbetinde bir miras payı vermiştir. Eğer kişinin malının mülkiyet hakkı babasına âit olmuş olsaydı kişi öldüğü zaman malının tamamının babasına verilmesi gerekecekti, demiştir."

Avnu'l-Mabûd'un yazarı Ebu't-Tayyib el-Azîmâbâdî de bu hadîsin şerhinde özetle şöyle der: "Baba, evlâdın dünyaya gelmesine sebeb olduğu için, evlâd onun bir nevi kazancı sayılmış ve dolayısıyla evlâdın kazancından yemek ona helâl kılınmıştır."

Hattâbi: Bu hadîs, nafaka verebilir durumda olan evlâdın, kendi baba ve anasının nafakasını vermekle mükellef olduğuna delâlet eder. İyi durumda olan baba ye anaların nafakalarının evlâdına farz olduğu konusunda âlimler arasında ihtilâf vardır:
İmam Şâfii'ye göre baba fakir ve çalışamaz durumda olursa, nafakası evlâdına farzdır. Eğer babanın öz malı varsa veya vücutça bir sakatlığı bulunmayıp çalışabilir durumda ise nafakası evlâdına farz değildir.
Diğer fıkıhçılar ise: Baba ve ananın nafakası evladın üzerinde farzdır, demişlerdir.

Tıybi de İmam Şâfi'ye göre, muhtaç ve çalışamaz durumda olan baba ve ananın nafakası evlada (yani erkek çocuklara) farzdır. Fakat muhtaç olmayan veya çalışabilenlerin nafakası evlada farz değildir. Şafi'den başkası böyle bir şart koşmadan baba ve ananın nafakasının evlâda farz olduğuna hükmetmişlerdir, demiştir.


 
Talebefatma Çevrimdışı

Talebefatma

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Allah razı olsun teşekkür ederim. Son kısımda erkek evlat demiş ama sadece imam Şafi'ye göre o şekilde değil mi? Yoksa hükümler kız ve erkek evlat için aynı ?
 
Üst Ana Sayfa Alt