Çözüldü Bilinmeden Yapılan Şirk Affedilir mi?

İsl4mist Çevrimdışı

İsl4mist

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleyküm Hocam,

Sitede dolaşırken önüme "kurban olurum" sözünün ne kadar sakıncalı olduğunu anlatan bir yazıyla karşılaştım. O güne kadar sevdiğim insanlar için belki de defalarca bu sözü kullanmışımdır (Bu sözü kulanan kişilerin tekfir edilemeyeceği ama yinede tehlikeli bir durum olduğu yazılıyor alta [1] numara olarak o yazıyı da ekleyeceğim). Allah'a şükür doğrusunu görüp terkettim fakat aklıma bir soru takıldı bilmeden yapılan şirklerin durumunun ne olacağı hakkında sitede bu durumla ilgili sadece bu yazıyı gördüm [2] ve yazıdaki durumla yukarıda anlattığım muhabbetin daha farklı olduğunu düşünüyorum şimdi sorum şudur;
Bu ve benzeri sakıncalı sözleri kullanan kişi bu hal üzere olsa cehennemlik midir?

[1]
[2]

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

Şubhesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz; bunun dışındakileri dilediğine bağışlar.” (Nisâ 48, 116)
Âyet, tevbesiz olarak şirk üzere ölenler içindir. Yani kişi Allah’a ortak koşarak ölürse ve bu hâlde tevbe etmezse, Allah Onu afvetmez.

Kişi bilmeden, cehaletle veya alışkanlıkla şirk ifade eden bir söz söylemiş olabilir. Eğer kalbinde gerçekten Allah’tan başkasına ibadet etme kastı yoksa ve sonradan tevbe ederse, Allah Teâlâ çok bağışlayıcıdır.
Âlimler burada iki ayrım yapar:

Şirk-i ekber (Büyük Şirk): İnsanı dinden çıkaran şirk.
Kişi bunu bilmeden yaparsa, hüküm açısından tehlikelidir ama Allah’ın cehaleti ve hatayı afv edeceğiyle ilgili hadisler vardır:
Ummetimden hata, unutma ve zorlama ile yapılan şeyler kaldırıldı.”
(İbn Mâce, Talâk 16; Beyhakî, es-Sunenu’l-Kubrâ 7/356)
Bu hadis, bilmeden yapılan hataların Allah katında sorumluluğunun olmayacağını gösterir. Ancak şirk söz konusu olunca, kişi bu sözün tehlikesini öğrenince hemen tevbe etmelidir.
Şirk-i asgar (Küçük Şirk): Riyâ, yeminlerde veya sözlerde görülen şirk türleri.
Bunlar da çok tehlikelidir ama kişi tevbe ederse afvedilir.

“Kurban olma” ifadesi hangi anlamda söyleniyor?

Mecaz olarak (Misalen: “Anneciğim Sana kurban olurum” demek, “Seni çok seviyorum, uğrunda fedakârlık yaparım” anlamında bir sevgi ifadesi olarak) kullanılırsa, bu şirk sayılmaz. Çünkü kişi gerçekten Allah’tan başkasına kurban kesmeyi kastetmiyor, sadece bir deyim kullanıyor.
Fıkıh âlimleri buna kinaye/mecaz söz der. Böyle sözler kötü âdet olmakla beraber, şirk değildir. Ancak müslümanın dili Allah’a tahsis edilmeli, yanlış anlaşılabilecek sözlerden sakınması daha uygundur. Hakikat anlamında (yani “Senin için kurban keseceğim / sana ibadet maksadıyla kendimi feda ederim” anlamında) söylenirse, bu şirk-i ekberdir. Çünkü “kurban” ibadettir ve yalnız Allah’a yapılır.

Allah’ın afvı
Farkında olmadan işlenen şirk, bilindiğinde terk edilir ve tevbe edilirse Allahın bağışlayacağı umulur.

Eğer kişi bilmeden böyle bir söz veya fiil üzere ölürse, âlimler ihtilaf etmiştir:
Çoğunluğa göre Allah adildir, kimseyi gücü yetmediği şeyle sorumlu tutmaz (Bakara 286). Bu durumda Allah’ın afvedeceği umulur.
Ama bilip de önemsemeyen, tevbe etmeyen kimse için durum büyük tehlikedir.

Allah'tan Başkası İçin "Kurban Olurum" Demek Câiz mi?