Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Bir Erkeğin Karısından Beklentileri

Mikdad Çevrimdışı

Mikdad

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bir Erkeğin Karısından Beklentileri

1) Kendisiyle nikâhlanmanız, İslami açıdan meşru olan erkeklerle zaruret olmaksızın meşgul olmamanız ve laubali davranmamanızı ister.
2) Kendisine karşı giyiminize dikkat ederek dağınık bir durumda olmamanızı, düzenli ve cazibeli olmanızı ister.
3) Kendi hayatınızdaki yerinin önemini zaman zaman ifade etmenizi, bunu hareketlerinizle de hissettirmenizi ister.
4) Onda görmek istediğiniz ve görmek istemediğiniz hasletlerin eksikliğini hissettirerek ve aşağılayarak değil de saygılı bir şekilde ifade etmenizi ister.
5) Onu ruhen destekleyerek ve kendisine itimat ettiğinizi, güvendiğinizi hissettirecek tarzda, riyaya kaçmadan takdir edici sözler söylemenizi ister.
6) Kendilerinin eksik ve hatalı olan yön ve davranışlarını akrabalarınızda dâhil olmak üzere başkalarının yanında dile getirerek küçük düşürücü söz ve tavırlarda bulunmamanızı ister.
7) Yabancı erkeklerin güzel hasletlerini eşini kıskandıracak şekilde yalnızken de olsa dile getirmemenizi ister.
8) Eşiniz eve geldiğinde, onu mümkün olduğu kadar kapıda ve güler güzle, aynı zamanda temiz ve düzenli karşılamanızı, hal ve hatırını sorarak ilgilendiğinizi hissettirmenizi ister.
9) Arada sırada ufak da olsa hediye alarak gönlünü hoş etmenizi ister.
10) Kendi annenize babanıza ve akrabalarınıza gösterdiğiniz saygıyı, onun annesine babasına ve akrabalarına da göstermenizi ister.
11) Ev işleriniz ne kadar yoğun olursa olsun, kendisine zaman ayırmanızı ister.
12) Zaruret olmadığı hallerde, eşiniz evde iken onu bırakarak komşuya veya herhangi bir yere gezmeye gitmemenizi ister.
13) Mühim olmayan kusurlarını görmemezlikten gelerek affetmenizi ister.
14) Eşinizin hatalarını anarken, kendinizin de kusursuz olmadığını düşünmenizi, objektif olmanızı ister.
15) Ondan gizli işler yapmamanızı, yaptığınız işlerde ve herhangi bir yere gideceğiniz zaman kendisiyle mutlaka istişare etmenizi ister.
16) Kendisine asla çirkin, beceriksiz, pısırık vb. hareketlerle birlikte, kendisine onu sevmediğinizi söylememenizi ister.
17) Başkalarının yanında olduğu gibi çocuklarınızın yanında da küçük düşürecek şekilde kendisini azarlamamanızı ister.
18) Onu çevrenize şikâyet etmemenizi, aile sırlarınızın mahremiyetini hiçbir şekilde ihmal etmemenizi, kimseye açmamanızı ister.
19) Şayet ara sıra huysuzlukları olursa, anlayış ve sabır göstererek, düzelmesine yardımcı olmanızı ister.
20) Size ve yavrularınıza bir istikbal ve helal yoldan rızık kazanabilmek için, vermiş olduğu uğraşın zorluğunu anlamanızı, bu durumu takdir ve anlayışla karşılamanızı ister.
21) Hayat müşterektir diyerek, akşama kadar çalışmış ve eve yorgun argın gelmiş olan eşinize evde de zaruri hallerin dışında angarya işler bulaşık, çamaşır, yemek ve buna benzer şeyleri yapmaya zorlamamanızı ister.
22) Yersiz kıskançlıklarla huzurunuzu bozmamanızı ister.
23) Özel mahrem hayatınızdaki taleplerinizde, onun ruh halini, yorgunluğunu, rahatsızlığını veya arzulu durumlarını da göz önünde bulundurarak, onu günahlardan koruyacak hassasiyeti ve fedakârlığı kendisinden esirgememenizi ister.
24) Ailenin ve İslam temeli olan aile yapısını her türlü fitne unsurlarından şüphelere ve dedikodulara neden olacak hal ve davranışlardan korumanızı ister.
25) Aile bahçesinin çiçekleri olan çocukların, ruhi ve kültürel alandaki yetişme ve olgunlaşma hususunda, üzerine düşen eğitmenlik görevini ciddi ve fedakâr bir şekilde yerine getirmenizi ister.
26) Müslüman fert, aile ve toplumun temel görevlerinden olan İslamın anlaşılması, yaşanılması ve topluma hakim kılınması hususundaki görevlerini yerine getirmeye çalışırken, zaman zaman sizi ve evi ihmal etmesi halinde ona anlayış göstermenizi, hatta eğer mümkünse bu çalışmada kendisine bizzat destek olmanızı ister.
27) Eşiniz sizden, onu bu imtihan dünyasında kendinizle, dini mücadelesi arasında bir tercih yapmakla karşı karşıya bırakmamanızı ister.
28) O sizi günah olan ve hayatının diğer zorluklarından sizi korumak zorunda olduğunun bilinciyle hareket ederek, sizin de kendisi için bir elbise olduğunuzu düşünür ve kendisine bu hususlarda yardımcı olmanızı ister.
29) Eşiniz sizinle macera yaşamak veya evcilik oynamak değil, ahirete uzanacak bir hayat için evlenmiştir.
30) Eşiniz, “Eşim bana cariye olmalı ki ben de ona köle olayım, o bana yer olmalı ki bende ona gök olayım” diyor.
31) Eşiniz, iş stresi gereği eve asık suratla dönmüş olabilirim, ama ben eşimde somurtkan bir çehre istemem diyor.
32) Eşiniz, dünyada yaşıyoruz, sosyal hayat çok bozuk, problemler elbette olacaktır, yeter ki büyütülmesin diyor.
33) Eşiniz, saygı sevgiyi besler ve genişletir. Saygıdan mahrum bir sevginin ölü olduğunun unutulmamasını ister.
34) Eşiniz, “Eşimin asla yapmaması gereken şey benimle sinir harbi başlatıp galip çıkmaya çalışmasıdır” diyor.
35) Eşiniz, “Benim anlattıklarımı dinler gibi görünüp, kafasında kendi söyleyeceği cümleleri kuran bir eş, fevkalade sinir bozucudur” diyor.
36) Eşiniz, “Az, öz ve yerinde konuşabilen kadın, Allah’ın en büyük nimetlerinden birisidir” diyor.
37) Eşiniz, “Bir kocayı en çok sinirlendiren ve huzursuz eden şey, eşinin avukat gibi dakikalarca kafa şişirmesidir” diyor.
38) Kaldı ki psikologlar, aile reisinin iş dönüşü tenha ve kimselerin etkilenmeyeceği bir yerde açık alana doğru üç beş defa bağırmasını deşarj olup, beyin ve ruh dengesini koruması açısından gerekli görüyorlar.
39) İnatçılıkta ısrar eden ve bunu alışkanlık haline getiren, dediğinin olmasından başka bütün yolları kapayan bir kadına tahammül göstermek zordur.
40) Kendi durumun daha iyi olanları sık sık gündeme getirip içinde bulunduğu nimetlere şükürsüzlük eden kadın, kocasını çileden çıkartandır.
41) Şu söz hiç unutulmamalı: Güzele kırk günde doyulur, güzel huyluya kırk yılda doyulmaz.
Not: Bu saydığımız şeylerin hepsinin temel unsuru Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in şu sahih hadislerinden alınmıştır.
(1) Sevban (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“...Altın ve gümüşü yığıp da onları Allah yolunda harcamayanlar var ya, işte onlara acı bir azabı müjdele.” Tevbe 34. ayeti indiği zaman bazı seferlerinde Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber idik. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ashabından bazısı:
−Bu ayet altın ve gümüş biriktirme hakkında indi, biriktirmek için hangi malın daha hayırlı olduğunu keşke bilsek dediler. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Onun en hayırlısı; Zikreden dil, şükreden kalp ve kişiye imanı üzere yardım eden mümin zevcedir’ buyurdu.”
Tirmizi 3291, İbni Mace 1856
(2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e hangi kadın daha hayırlıdır diye sorulduğunda:
−‘Eşi kendisine baktığında ona neşe ve surur verir, kendisine bir şey emrettiğinde eşine itaat eder, kendi nefsinde ve malında eşinin kerih gördüğü hususlarda ona muhalefet etmez’ buyurdu.”
Ahmed 7425, Nesei 3231, Beyhaki 7/82, Hakim 2/161, Albani İrva 1786
(3) Abdurrahman bin Avf (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Şu üç şey Âdemoğlunun saadetindendir; saliha bir hanım, geniş bir ev, rahat bir binek’ buyurdu.”
Ahmed 1/168, Taberani 1/19-163, İbni Ebi Şeybe
(4) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kadınların en hayırlıları, deveye binen Arap kadınlarıdır. Kureyş kadınlarının en hayırlıları ise küçük çocuğu üzerine şefkat gösteren ve kocasına karşı da onun malını koruyup gözeten kadınlardır’ buyurdu.”
Buhari 5173, Müslim 2527/201, Humeydi 1047, İbni Hibban 6268, Begavi 3965, Ahmed 2/269
(5) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Dikkat ediniz hepiniz idarecidir ve hepiniz elinin altındakilerden sorumludur. İnsanlar üzere seçilmiş olan en büyük imam bir idarecidir ve idaresi altında bulunanlardan sorumludur. Erkek kendi ev halkı üzerine idarecidir o da ev halkından sorumludur. Kadın da kocasının ev halkı ve çocukları üzerinde bir idarecidir ve o da onlardan sorumludur. İnsanın hizmetçisi de efendisinin malı üzerinde bir idarecidir ve o da malların korunmasından mesuldür. Dikkat edin hepiniz idarecisiniz, hepiniz idare ettiğinizden mesulsünüz’ buyurdu”
Buhari 6987, Müslim 1829/20, Ebu Avane 7031-7032, Ebu Davud 2928, Tirmizi 1705, İbni Hibban 4489, Ebu Yağla 5831, Beyhaki 6/287, Begavi 2469, Ahmed 2/111
 
Hafsa binti Ömer Çevrimdışı

Hafsa binti Ömer

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
kardeş, çok güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş .emeğine sağlık ,rabbim razı olsun ...rabbim hepimizi saliha hanımlardan eyler inşeAllah...
 
leylinur Çevrimdışı

leylinur

Üye
İslam-TR Üyesi
Kadın; hayatın içinde hayatla uğraşan…

Kadın; hayatı boyunca korunmaya muhtaç olan…

Kadın; emanet…

Kadın; emaneti taşıyan…

Kadın; zorları karşılayan…

Ve kadın; özel ve güzel olan…

Evet, kadının serüveni seyre değerdir, hayatı, hayatla mücadelesi…

Gerçekten kulluğunun bilincindeyse eğer, sabrı yaşayandır kadın. “İyiliği emredin, kötülükten nehyedin” ayeti gereği o da dava taşıyıcısıdır; bu nedenle, hem emanet, hem emanetin taşıyıcısıdır. Sadece davasının değil, evladını da taşıyan ikinci bir emanetin taşıyıcısıdır kadın…

Bilinçli, takvalı ve Rabbine kul olma bilincinde olan bir kadın için emaneti anlayandır.

Bir öğretmen olmak için 4 yıl, bir doktor olmak için 6 yıl vs. okuyor, okutuluyor insanlar… Peki kadınlar, anne olmak, anne unvanını almak ya da iyi bir eş unvanı için ne kadar okuyor, okutuluyor; ya da iyi bir baba olmak için ne kadar okuyor erkeklerimiz?

Topluma şöyle bir bakıldığında kadının yerini bulamadığını, sürekli bir arayış içinde olduğunu görürüz; eşitlikten bahseden, çalışmak ya da “ben de dava adamı olacağım” deyip hep koşturmak, ya da “Ben evimin işini yapar, çocuğuma bakarsam görevimi yapmış olurum.” düşüncesi sürekli kendini kabul etme ve ettirme endişesinin bir yansımasıdır… Kime? Eşine, topluma, vs.

Ve kadının böyle düşünmesini sağlayan erkekler “kadınlarınızı dövün.”, “kadının kocasına itaati”, “evlerinizde oturun” ve benzeri ayet ve hadislere kendi bakış açılarıyla bakıp kadını, sadece eşe itaatle sorumlu tutuyorlar. Nasıl ki, erkeklerin görevi sadece evin nafakasını getirmek değilse, kadının da görevi sadece kocasına itaat değildir.

Hz. Rasulullah’ı örnek aldığını söyleyen ve birçok yönünü yaşayan, yaşatan erkeklerimiz, maalesef Rasul’ün kendi söküğünü dikmesi gibi eşlerine olan yardımını örnek almıyorlar. Alanlar ise bilinçli-bilinçsiz kişiler tarafından dalga konusu oluyor…

Kadın sadece evinin hizmetçisi, çocuklarının bakıcısı olmadığı gibi erkek de eve para getiren değildir sadece. Bunlar işlerinin bir bölümü olmakla beraber konuşulmaya, söylenmeye gerek olmayan hususlardandır. Çünkü bir kadın da, bir erkek de öncelikle dava adamı olma farziyetini üzerinde taşımaktadırlar. Hz. Aişe, Hz. Hatice hizmetçileri olan hanımlardandır. Rasulullah ve Ashab evlerini geçindirmek için çalışmış olmalarına rağmen bu özellikleri değil ilmi ve fikri-siyasi çalışmaları günümüze gelmiştir. Hz. Aişe ve Hatice’nin de toplum içinde hem ilim hem de dava taşıma noktasında aktif çalıştıkları ve Rasulullah’a en yakın destekçi oldukları bir gerçektir. Peki, neydi o hanımların ilmini arttıran; yönelişleri, istekleri, eşleri ve eşlerinin teşviki…

Akşam eve geldiğinde “ne pişirdin?” yerine “ne okudun hanım?” diyen kaç koca vardır acaba? Bu konuda hanımını teşvik eden, salih amel hususunda eşleriyle yarışan, evleneceği kişide evlilik antlaşmasını bu tür hususlar üzerine kuran gençler var mı? Kısacası ALLAH’a daha iyi kul olmak için yarışan eşler…

Durum böyle olunca baba, iyi(!) bir dava adamı; anne, klasik ev hanımı; çocuk da iyi bir televizyon izleyicisi veya atari oyuncusu oluyor… Bunun müsebbibi doğru bakış açısını yakalayamamış kadın ve erkeklerdir.

Evet, kadın ve erkek ikisi de davayı taşıma farziyetiyle sorumludurlar ve bunun için yarışmaları da onların hayırda, takvada yarışmalarındandır. Eğer iyi bir dava adamı (kulluğunun gereğini yerine getiren) ise kadın; iyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir evlattır. Tabi erkek de iyi bir dava adamı ise, iyi bir baba, iyi bir eş ve iyi bir evlattır aynı zamanda… İşte bu şekilde olursa Rasulullah’ın hem kendisi hem de aile ve toplum yaşantısı örnek alınmış olur. Rasul’ün izinden gitmek isteyen kişi hem kendi hayatını hem aile ve toplum hayatını Rasul’ün örnekliğinde yeniden gözden geçirmelidir. Ki bu sayede dava bilincinden yoksun kalmasın, kadını ve çocukları… İslam davasını yüklenen herhangi bir dava adamı aile yaşantısını da İslam merkezli olarak inşa etmelidir. Böyle olunca, İslam davasını taşımada aile bireyleri hem birbirlerinin yardımcıları, hem de hayır yarışında öne geçme mücadelesinde birbirlerini ateşleyici birer etken olurlar. Şu unutulmamalı: her türlü yardımın ilki aileyedir.

Ayetler çok önemli:

Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi öyle bir ateşten koruyun ki, onun tutuşturucusu insanlar ve taşlardır.”1

“Ailene namazı emret; kendinde ona sabırla devam et. Senden rızk istemiyoruz, (aksine) biz seni rızıklandırıyoruz. Sonuç takvanındır.” 2

Eğer böyle bir yarış içinde olursa erkekler ve kadınlar hayatın hiçbir yönü onlara zor gelmez; ne eşine yardım eden erkek, bu yardımından dolayı gelen tepkilerden rahatsızlık duyar, ne de “eğer düzelmezlerse onları hafifçe dövün.” Ayetini farklı anlama çabası içine girer bir kadın. Ya da “erkeğe itaat etmelisin” sözü kadını rahatsız eder. Çünkü o kullukta kendini bulmuştur. Kullukta, her şeyi yaratan Rabbine kullukta…

Bunu yaşayabilmek için de okumak, Kur’an’ı, Sünneti ve İslam davasını doğru anlamak gerekmektedir.

Doğruları okumak ve doğrularla olmak duası ile…





Dipnotlar :

1 Tahrim 6

2 Taha 132

Allah razı olsun buda benden bir hatırlatma olsun inşaalaah :)
 
selsebil Çevrimdışı

selsebil

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
kadın için de erkek için de bu kadar çok kural,sınır gereksiz...sıkıcı bence...bu kadar derin bakmaya gerek yok.güzel ahlak,anlayış,saygı...iki taraf için de herşeyin çözümü...onun dışında,insan karşısındakinin de bi beşer,bi insan olduğunu unutmayıp bazı kusurları örterse sorun kalmaz.
 
Üst Ana Sayfa Alt