Öncelikle verdiğiniz detaylı cevap için teşekkürler.Koinimden bitcoin satın aldım ve beklettim.Şuanda bir bitcoin 1269 dolar.Ben 1300 dolar olunca satıcam mesela bu olay caizdir değil mi ? Yani arz talebe göre bitcoin artış düşüşü oluyor sanırım.Bazen bir anda yükseliyor mesela ve yükselişe devam ediyor.Ama bazende ciddi düşüş oluyor.Bu artış olayı yükselmesi biranda içimde bir şüpheye sebep oluyor.Bu şekilde biraz düşünce alıp yükselince satılması olayı.Ayrıca,koinim yatırdığımız paraları farklı yerlerde finans ediyor mu yoksa sadece bitcoin için mi kullanıyor bunu net bilmiyoruz diyelim bunu ne şekilde açıklayabiliriz.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Hayırlı cumalar.
koinim sitesi türkiyede btcturk.com un kapatilmasindan sonra öne cikan bitcoin alim satiminin yapildigi bir sitedir. Kendileri sadece bitcoin alisverisini saglayip kar eden bir sirkettir. Dediginiz gibi arz talebe bagli olan bu artislardan dolayi bekletip düsündügünüz rakama satmak caizdir.
Koinimde bir anda düsüs ya da cikisin olmasinin nedeni ise bitcoinin dünya borsalarindaki ( yine alis verisden dolayi) artis düsüslerinden kaynaklanmaktadir. Normalde dünya standart ortalamasi preev.com bu sitedeki kuru olmakla beraber türkiye icerisinde suan bu isi profosyonel olarak alim satimi gerceklestiren bir yer olmadigi icin yine koinimdeki yüksek fiat normaldir.
Kisacasi sizin durum, altin ya da döviz alip yastik alti yapip belirli bir zaman degerlenmesini bekleyip tekrar satmaya benzer durumdur. Tabi bu durumda buradaki paraninda zekat mallari icerisinde hesaplamaniz gerektigini unutmayiniz.
Not: Bu yazdiklarim, sadece alim satim icin gecerlidir. Herhangibi network, ponzi , saadet zinciri gibi islerin icine girip parayi bitcoin ile cevirmek bambaska bir sorundur ve bunlarinda helallik haramliligi farkli konularda anlatilmistir. Ayrica normal borsa olayindan farkli bir durumdur, borsada herhangibi sirketin hisselerini alip degerlendirmeniz gibi degildir zira bitcoin ile iceriye giren para bitcoinin merkezinde baska isler yapilarak fiati azalip artmaz.
dünya üzerindeki para sistemini arastirirsaniz zaten dünya üzerinde varolan para piyasada dönen paranin %20 si bile degildir ki,herhangibi bankada bile belirli bir dilimdeki para cekilirse nakit olarak o banka batar. Orada benzestirdikleri durum misal, bir ev ya da araba aliyorsun karsiliginda borclaniyorsun ve borclandirirken aslinda seni kredili ödeme sistemine bagliyorlar ancak bunun ismini öyle demiyorlar burada aslolan esyanin kisinin eline tam gecmesidir ancak esyanin tapusu hala araci kurumda dolayi ile akit tam gerceklesmediginden alisverisde saglanmiyor. Bu örnegi zorlama olarak baz alirlarsa o zaman suan bankada parasi olanlarda yanlis yapmis olur. O sitelere bakarsan benzer sekilde acikdan faizin alinip verildigi durumlarda akli zorlamalarla helal diyebilmekteler. Bitcoinin amaci zaten sanal paradir ve bu para öyle dedikleri gibi olmayan para degildir bu paranin üretiminin belli bir algoritmasi vardir ve zamana ve belirli teknik araclara göre üretilmektedir.
Gelelim network sekline göre. Network seklide borsa gibidir, firma bu parayi caiz sekilde ticaret yapiyor mu, iscilerine helal sekilde dogru sekilde ödeme yapiyor mu, bunlarin kesin bilinip yapilmasi gerekir. Ancak genelde zaten network sistemlerinin bir cogu ponzi ( saadet sekli seklinde ilerlediginden ) ve para faiz verdiklerin bu durum caiz degildir.
Blockchain ile calisan sirketlere üye olmakta herhangibi sikinti yoktur zira bu tür siteler bir nevi banka görevindeki araci kurumlardir. Bu sitelerde sanal alisverisler ve bitcoin alim satim isleri cevrilmektedir ki zaten bu tür sistemler yapmis olduklarinin emeginin karsiligi olan haklarini kücük kesintilerle üyelerinden islem basina kesmektedirler.
Merhaba ,hayırlı günler . MMM Türkiye diye bir yardımlaşma platformu var.Yine bitcoin üzerine belki duymuşsunuzdur.İnsanlar birbirlerine para yardımında bulunup 1 ay sonrasında %30 kazanç sağlıyor.Örneğin ben sisteme 1000 Tl yardımda bulundum bitcoin olarak.Sistemden yardım almak isteyen birisi var diyelim.İkimizi otomatik eşleştiriyor ve ben o 1000 TL yi onun bitcoin adresine gönderiyorum yani havuzda bir para birikmiyor.Kişinin şahsi hesabına parayı yatırıyoruz.Bende 1 ay sonunda 1300 TL yardım alma isteğinde bulunup sistemdeki kişilerden yardım alıyorum.Bu şekilde yardımlaşma sistemiyle elde edilen kazanç caiz midir ?
Söylemis oldugunuz olay ponzi isidir ve sistem eninde sonunda patlayacaktir zira bu tür sistemler disaridan gelen yatirimci olmazsa en son parayi bekleyen kisiler madur olacaktir. Acik bir ticaret ya da mali calistirip kazanc dagitma olayi bile yoktur. Bunun da bitcoinle alakasi zaten yoktur. Ponzinin durumunu yazmaya dahi gerek yoktur.
Evet bende ticaret olmadığı için şüphe yapmıştım.Açıkcası sistemede daha önce girmiştim ve ödeme aldım.Bu sistemle araba , ev bile alanlar mevcut,ödeme kanıtları vb şeyler hepsi mevcut.Ancak ben bu konularda ince düşündüğüm için sonradan kafamda soru işareti oldu ve kazandığım yüzde 30 paraya hiç dokunmadım,harcamadım.Bi yandan sistemdekiler insanlar arası yardımlaşma olduğunu ve bunda herhangi bir haram yada caiz değildir durumu yok diyorlar.İnsanlar tıkır tıkır alıyorlar ödemelerini ama ne biliyim ben rahat edemedim net bir cevap alıncaya kadar.
Ponzi sistemini arastirirsan ne demek istedigimi anlarsin, zaten en basta herkes ödeme alacak ve bu bir süre devam edecek ne zamanki sisteme yeni girenler olmazsa o zaman en son girenler kurban olacak ve sisteme attiklari parayi dahi cekemeyecekler.
Mantikli düsünürsen ne demek istedigimi anlarsiniz, bu para sonucda okus pokus ile gelmiyor ya da bir ticaret yapilip size kar ortakligi da gelmiyor misal ilk 10 kisinin bonusunu sonraki 10 kisi ödeyecek diyelim bu döngü devam eder en son 10 kisi girmezse ondan önceki 10 kisinin bonusu gittigi gibi anaparasida gidecektir. Bu sistemin adina da zaten dünya da ponzi diyorlar.
Ödemelerin tikir tikir olmasi, milletin ev araba almasi da zaten ponzinin temelini olusturur, en bastakiler kazanacakki akabinde tuzaga insanlar düsecek ve bir sekilde magdurlar olusacak.