Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Bitcoin Üretimi ve Bitcoin Alım Satımı Caiz mi ?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Güncel bir mesele.
Konuya tam olarak vâkıf olmasam da, araştırmalarım neticesinde anladığım kadarıyla bu sistemde alan ve satan arasında gerçekleşmesi gereken, meydanda sahih bir kabz yok
(internet üzerinden yapılan takaslarda hakiki bir kabz yoktur. Paranın hesaba geçmiş olması hakiki bir kabz ifade etmez.), bununla birlikte ortada gerçek bir para olmadığından (digital para) böyle bir ticaretin câiz görülmemesi gerektiği kanaatindeyim. Çünkü alış verişte mâdum (olmayan) ve meçhul (bilinmeyen) bir şeyin satılması caiz değildir. Ayrıca mahiyetinin ne olduğu, hangi iktisadi ihtiyaca cevab verdiği, herhangi bir olumsuz durumda muhatabın kim olduğu, bugün bahsedilen güvenceler yarın ihlal edildiğinde kime ne gibi mueyyidelerin ve kim tarafından uygulanacağı, para ise bunu ihrac yetkisinin hangi hakka dayanılarak ve kimden alındığı gibi daha pek çok soruların cevabı mechuldur. Bu sebeble para ile bitcoin almak da câiz değildir kanaatindeyim.

Para ile para yerine geçen bir başka şeyle alım satımı ancak raic bedelle ve peşin olursa caiz olur. Bitcoin ticari sisteminde bunun olmadığından câiz olmaz. Bankalarda para hesaba geçse bile tam anlamıyla bir mulkiyet olmaz. Çünkü çok büyük miktarlarda belli bir sınırlamaya tabi tutulursunuz. Bu yüzden paranız üzerinde yine tam yetki sahibi olduğunuz ve onun mâliki olduğunuz söylenemez.

Bitcoin sisteminde yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açıktır. Hâlbuki İslam Ticâri Hukukunda muhayyerlik vardır. Misâlen 'Hıyarul Ayb' diye ifade edilen kusur muhayyerliği ilkesine göre, mal ayıplıysa iade edilebilir. Ancak Bitcoinle yapılan işlemler “geri döndürülemez” özelliğine sahib olduğundan, siz bir satıcıya paranızı gönderseniz, ürün de elinize ulaştığında hatalı ya da bozuk çıkarsa geri iade etme şansınız olmadığından alışveriş fasid, yani geçersizdir.

Ayrıca Satın alınmayıp üretilse bile durum aynıdır. Sanal para aslen mevcud olmadığından, altın, gümüş, dolar gibi dövizlere çevrilmesi de dinimizce uygun değildir.
Bitcoin ve benzeri sanal ticaretlere cevaz veren bir âlimin fetvasına rastlayamadığımız da bilinmelidir.

Buna rağmen vâkıanın tüm detaylarıyla anlaşılıncaya, olumlu ve olumsuz tüm yönleri ifşa oluncaya kadar beklenmeli, araştırılmalı. En azından şubheli görünerek ihtiyaten uzak durmak en doğru yol olduğu kanaatindeyim.
Numan b. Beşir (radıyallahu anhu) diyor ki:
Rasullullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle derken işittim: "Muhakkak helal bellidir ve muhakkak haram bellidir. İkisi (helal ile haram) arasında insanlardan çoğunun bilmediği şubheli şeyler vardır. Kim şubheli şeylerden sakınırsa dinini ve ırzını korumuştur. Kim de şubheli şeylere dalarsa harama girer.’’
(Buhari, 2501; Muslim, 1599)


Bitcoin hakkında Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye (Diyanet İşleri) câiz olmadığı (Haram) hakkında fetva verdi.



bitcoin.jpg
Mısır'ın Başmüftüsü Şeyh Şevki Allam, sanal para birimi Bitcoin hakkındaki fetvasını açıkladı.

Mısır'ın Başmüftüsü Şeyh Şevki Allam, sanal para birimi Bitcoin hakkındaki fetvasını açıkladı. Mısırlı yetkililerden yapılan açıklamaya göre Allam, Bitcoin'in İslam kurallarına aykırı olduğuna hükmetti. Bitcoin'in herhangi bir merkezi otorite gözetimine tabi olmadığını vurgulayan Baş muftü, sanal para biriminin 'sahtecilik, bilgi yetersizliği ve hile' riskleri taşıdığına ve bu risklerin artabileceğine dikkati çekti.

Mısır merkezli gazete Ahram'ın aktardığına göre yayınlanan fetvada, "Bitcoin Şeriat'e göre caiz değildir. Çünkü bireylere, gruplara ve kurumlara zarara neden olmaktadır" ifadesi yer aldı.

BAŞMÜFTÜ DANIŞMANI: BİTCOİN TERÖRİSTLERİ FİNANSE ETMEK İÇİN KULLANILIYOR

Başmüftü Allam'ın danışmanlarından Magdy Ashour ise Egypt Today'e verdiği demeçte, Bitcoin'in 'direkt olarak teröristleri finanse etmek için kullanıldığını' ileri sürdü.

Ülkedeki ilk Bitcoin borsası 2017'nin Ağustos ayında açılırken, sanal para birimi geçen ay Mısırlı yetkililer tarafından yasaklanmıştı.

Bitcoin'e haram deyip yasakladılar!


şeyh assim.jpg
Commentary on Sheikh Assim Al Hakeem Bitcoin Fatwa
Assalaamu Aleikum everyone and happy 2018. The end of 2017 saw a lot of shake up and talk in Muslim world as it relates to cryptocurrency as we had at least 2 prominent scholars give fatwas (legal opinions based on Islamic law) saying that Bitcoin, and cryptocurrency as whole, is haram. Today I would like to take a closer look at one of those fatwas. Insha'Allah we will look at the fatwa given by Sheikh Assim Al Hakeem as I will be providing commentary on his reasoning behind his fatwa. Are there areas of sincere misunderstanding by our scholars with this new technology? Are there legitimate concerns that our scholars mention that we should heed? Please do read on to find out more.

10 Reasons Why Bitcoin Is Haram | Islam And Bitcoin



Endonezya Fetva Makamı Görüşünü Açıkladı!
Bitcoin (BTC) Helal mi?
Fetva, bahtsul masail adı verilen bir tartışma yoluyla ulaşılan, İslam hukuku hakkında bağlayıcı olmayan bir hukuki görüştür. Nahdlatul Ulama (PCNU) Şube Yönetiminden temsilciler ve Doğu Java’daki çeşitli İslami yatılı okullardan temsilciler bahtsul masail’e katıldı. Elbette bu değerlendirme ülkedeki tek Fetva Makamının yaptığı bir açıklama değil, birçok kurum Endonezya’da bu konuda açıklamalar yapabilir.


Bitcoin-BTC-Caiz-Mi.png


Burada çeşitli İslam alimleri Bitcoin (BTC) ve kripto paraların helalliğini tartıştı. Doğu Java Nahdlatul Ulama şubesinin 24 Ekim’de web sitesinde yayınlanan bir duyuru, Başkan Kiai Azizi Chasbullah’ın şunları söylediğini aktarıyor:
“Bahtsul masail katılımcıları, hükümetin kripto para birimini bir emtia olarak kabul etmesine rağmen, İslami şeriat hukuku uyarınca yasallaştırılamayacağı görüşünde”.
Yani Nahdlatul Ulama (PCNU) tarafından ele alınan konu hakkında karara varıldı, Bitcoin (BTC), kripto paralar helal değildir şeklinde açıklama yapıldı.

Bitcoin (BTC) Neden Caiz Değil?
Grup, kripto para biriminin çok fazla spekülasyon içerdiği ve bu nedenle meşru bir yatırım olarak kullanılamayacağı için haram olduğu sonucuna vardı. Lirboyo İslami Yatılı Okulu’ndan Kediri’den bir temsilci, kripto paraların dolandırıcılık için çok fazla kullanılmasına da dikkat çekerek onun İslam hukukuna göre yasadışı olduğunu söyledi.

Bazı Müslüman alimler, kripto paranın İslam dini kanunlarına göre yasak olan kumarla benzer olduğuna inanıyor.











bitcoin_haram_mAsadaf.jpg
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Bitcoin'e dair yapılan açıklama şöyle:

"Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise; arkasında herhangi merkezi finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir. Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Değer kazanıp kaybetme hususunda spekülasyona açık olmaları daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir."




qMnSCBO.png
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Karadaği

Erbil (Rûdaw) - Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Karadaği, Bitcoin ve diğer elektronik para birimleriyle işlem yapmanın haram olduğu fetvası vererek “Halkın malını haram bir şekilde yeme sürecidir. Azınlık bir kesim kazanırken çoğunluk zarar ediyor” dedi.

Dr. Ali Karadaği, yaptığı açıklamada bitcoin ve diğer elektronik para birimleriyle işlem yapmanın haram olduğunu belirtti.

Karadaği, paranın aslında bir değişim aracı olduğunu ancak elektronik paranın soyut bir değerinin olmadığını ifade etti.

Elektronik para işlemlerin hayali olduğunu kaydeden Karadaği, şöyle devam etti:
“Piyasadaki Bitcoin ve Onecoin elektronik para miktarı 9 bine ulaşmış. Elektronik paralarla banka ve başka bir yolla işlem yapmak haramdır. Elinde bu paraları bulunduranlar, paraları satarak karını da hayır işlerine vermeli.

Müslümanlar olarak islam ekonomisine göre hareket etmeliyiz. İslam ekonomisi mülkiyet ve var olan(somut) şeylerle alış veriş yapar. Hayali olan şeylerle alış veriş yapmaz. İslam ekonomisi üretim, harcama, değişim, paylaşma ve tekrar paylaşma temeli üzerine kurulmuştur.

Elektronin para işlemi halkın malını haram bir şekilde yeme sürecidir. Azınlık bir kesim kazanırken çoğunluk zarar ediyor.”

Karadaği, Elektronik para karşılığında alınan paraların kurucu şirketlerin cebine aktığını ve katılımcılara bir kuruş kalmadığını kaydetti.

http://www.rudaw.net/turkish/world/20082018

Bitcoin Câiz mi? (Necati Koçkesen hoca)







bitcoin_ekonomisi.png

bitcoin-nedir-ne-ise-yarar.jpg


bitcoin-nedir-4.jpg
Bitcoin: Şeytani Bir Plan

Bitcoin nedir? Bitcoin Madenciliği nasıl yapılır?


"Bitcoin çok riskli bir yatırım aracı, aşırı riskli"

İlgili Konu:

Network Sistemi Câiz mi?

Diyanet : Bitcoin Helal Değil
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Bitcoin cok güncel bir konu ve ileride insaAllah daha da güncel bir mesele olacagi düsüncesindeyim.

Meselenin dini boyutu haric kisaca bahsetmek gerekirse bitcoin üretiminde bilgisayarinizin kendi donanim ve gücüne göre belirli zaman araliginda calisarak bitcoin denen sanal parayi üretme isine bitcoin üretimi diyoruz. Ve üretilen bu bitcoinin hemen hemen bütün devletlerde direk resmi olmasa da, resmiye yakin alis satis siteleri mevcuttur ve bunun da piyasasi dolar, euro ve altin kuru gibi günlük cikip inebilmektedir.

Normal sartlar altinda pcnizden ya da kiralik bir pcden bitcoin üretip piyasa kurunda satmak caizdir zira paraya bulasacak herhangibi en ufak haramligina dair birsey söz konusu degildir. ( Varsa aksini iddia eden ispat etmekle yükümlüdür. Zira bizi de bu konuda düzeltir.)

Alim satim konusu yine islami fikih icerisinde degerlendirilir. Tutupda eldeki bitcoini karaborsaya sokup fahis fiatlara vermek pek tabi ki ticarette dalavereye girmektedir. Burada ince bir noktaya degineyim, Türkiyedeki bitcoin borsasinda olagan disi seyler olmustur. Resmi olan btcturk.com sitesi kapatildigi icin piyasa icerisinde rekabet gücü kalmadi. Suan aktif olan koinim.com sitesi bu isi yapmaktadir ve haliyle dünya kuruna göre türkiye icerisinde bitcoin daha pahali fiattan alinip satilmakta bu durumda özel konumdan dolayi normaldir. Zira ülkeye getirilmesi belirli bir masraf almakda ve kendi özelliginden dolayi ne kadar cok talep görürse fiati da artmakdadir heleki bulmasi zor ise daha da artmaktadir. (Tipki dövizdeki durum gibi.)

Bitcoin, kisaca döviz gibi islemlere tabidir.

Gelelim haramligi konusuna. Yine güncel bildigimden diyorum, son zamanlarda internet network marketing isleri cogalmistir. Burada https://www.islam-tr.org/konu/network-sistemi-caiz-mi.30808/ hocamiz konuyu detayli anlatmistir. Eger ki bitcoini network marketin icerisinde herhangibi yapi icerisinde üretiyorsaniz o zaman is tamamen degisir konu bitcoin üretmek disina cikip network icine girmistir yani mevzuda bitcoinin isminin bir önemi yoktur.

Hele ki, kayit ettiginiz üyelere yalan söyleyerek ( bu sistem kesinlikle kapanmaz gibi laflarla onu ikna etme yoluna giderseniz vs) bunun yaninda sistem iceriye yatirilan paralari acikdan biz faiz isi yapiyoruz ya da kumar sitelerinde reklam alisverisi yapiyoruz gibi temel islami hukuk icerisindeki haramlara dair anlasmalari size imzalatiyorsa bu isten elde edilen kazanda haram olur.

Kisacasi kendiniz üretip sattiginiz müddetce bu helal ticaret icerisindedir. Ancak networkla alakali durumlar https://www.islam-tr.org/konu/network-sistemi-caiz-mi.30808/ bu konuya ve yaptiginizin isin icerigine, anlasmasina ve sizin yaptiginiz üyeler arasindaki iliskiye baglidir. Bu durumu da en iyi yapan kisi kendisi analiz eder...

Tekrardan demekte faide var, konu güncel mesele, iyi bildigimi söylemekle beraber yine de bir eksigim, bir hatam ya da göremedigim bir konu varsa bu hatadan Allaha siginiriz. Konuyu suanki duruma göre cevapladim, teknoloji cok gelistigi icin yarin bitcoin üretim isine ya da satisina gelecek veballerde bu cevabimiz Allah katinda gecerli degildir. (Örnek: Abdullah Azzamin ingilterede tip egitimi alinmasina karsi cikmasindaki neden olan ögrencinin yabanci bir kadinla ayni evde kalma durumu suan günümüzde gecerliligini yitirmistir zira suan özel imkanlarla yurt ya da ev tutulabilmektedir. En azindan haram denecekse bu örnek günümüzde baz alinamaz.)

Gayret bizden tevfik Allah''tan.
 
H Çevrimdışı

husnu89

Üye
İslam-TR Üyesi
Bitcoin cok güncel bir konu ve ileride insaAllah daha da güncel bir mesele olacagi düsüncesindeyim.

Meselenin dini boyutu haric kisaca bahsetmek gerekirse bitcoin üretiminde bilgisayarinizin kendi donanim ve gücüne göre belirli zaman araliginda calisarak bitcoin denen sanal parayi üretme isine bitcoin üretimi diyoruz. Ve üretilen bu bitcoinin hemen hemen bütün devletlerde direk resmi olmasa da, resmiye yakin alis satis siteleri mevcuttur ve bunun da piyasasi dolar, euro ve altin kuru gibi günlük cikip inebilmektedir.

Normal sartlar altinda pcnizden ya da kiralik bir pcden bitcoin üretip piyasa kurunda satmak caizdir zira paraya bulasacak herhangibi en ufak haramligina dair birsey söz konusu degildir. ( Varsa aksini iddia eden ispat etmekle yükümlüdür. Zira bizi de bu konuda düzeltir.)

Alim satim konusu yine islami fikih icerisinde degerlendirilir. Tutupda eldeki bitcoini karaborsaya sokup fahis fiatlara vermek pek tabi ki ticarette dalavereye girmektedir. Burada ince bir noktaya degineyim, Türkiyedeki bitcoin borsasinda olagan disi seyler olmustur. Resmi olan btcturk.com sitesi kapatildigi icin piyasa icerisinde rekabet gücü kalmadi. Suan aktif olan koinim.com sitesi bu isi yapmaktadir ve haliyle dünya kuruna göre türkiye icerisinde bitcoin daha pahali fiattan alinip satilmakta bu durumda özel konumdan dolayi normaldir. Zira ülkeye getirilmesi belirli bir masraf almakda ve kendi özelliginden dolayi ne kadar cok talep görürse fiati da artmakdadir heleki bulmasi zor ise daha da artmaktadir. (Tipki dövizdeki durum gibi.)

Bitcoin, kisaca döviz gibi islemlere tabidir.

Gelelim haramligi konusuna. Yine güncel bildigimden diyorum, son zamanlarda internet network marketing isleri cogalmistir. Burada https://www.islam-tr.org/konu/network-sistemi-caiz-mi.30808/ hocamiz konuyu detayli anlatmistir. Eger ki bitcoini network marketin icerisinde herhangibi yapi icerisinde üretiyorsaniz o zaman is tamamen degisir konu bitcoin üretmek disina cikip network icine girmistir yani mevzuda bitcoinin isminin bir önemi yoktur.

Hele ki, kayit ettiginiz üyelere yalan söyleyerek ( bu sistem kesinlikle kapanmaz gibi laflarla onu ikna etme yoluna giderseniz vs) bunun yaninda sistem iceriye yatirilan paralari acikdan biz faiz isi yapiyoruz ya da kumar sitelerinde reklam alisverisi yapiyoruz gibi temel islami hukuk icerisindeki haramlara dair anlasmalari size imzalatiyorsa bu isten elde edilen kazanda haram olur.

Kisacasi kendiniz üretip sattiginiz müddetce bu helal ticaret icerisindedir. Ancak networkla alakali durumlar https://www.islam-tr.org/konu/network-sistemi-caiz-mi.30808/ bu konuya ve yaptiginizin isin icerigine, anlasmasina ve sizin yaptiginiz üyeler arasindaki iliskiye baglidir. Bu durumu da en iyi yapan kisi kendisi analiz eder...

Tekrardan demekte faide var, konu güncel mesele, iyi bildigimi söylemekle beraber yine de bir eksigim, bir hatam ya da göremedigim bir konu varsa bu hatadan Allaha siginiriz. Konuyu suanki duruma göre cevapladim, teknoloji cok gelistigi icin yarin bitcoin üretim isine ya da satisina gelecek veballerde bu cevabimiz Allah katinda gecerli degildir. (Örnek: Abdullah Azzamin ingilterede tip egitimi alinmasina karsi cikmasindaki neden olan ögrencinin yabanci bir kadinla ayni evde kalma durumu suan günümüzde gecerliligini yitirmistir zira suan özel imkanlarla yurt ya da ev tutulabilmektedir. En azindan haram denecekse bu örnek günümüzde baz alinamaz.)

Gayret bizden tevfik Allah''tan.

Öncelikle verdiğiniz detaylı cevap için teşekkürler.Koinimden bitcoin satın aldım ve beklettim.Şuanda bir bitcoin 1269 dolar.Ben 1300 dolar olunca satıcam mesela bu olay caizdir değil mi ? Yani arz talebe göre bitcoin artış düşüşü oluyor sanırım.Bazen bir anda yükseliyor mesela ve yükselişe devam ediyor.Ama bazende ciddi düşüş oluyor.Bu artış olayı yükselmesi biranda içimde bir şüpheye sebep oluyor.Bu şekilde biraz düşünce alıp yükselince satılması olayı.Ayrıca,koinim yatırdığımız paraları farklı yerlerde finans ediyor mu yoksa sadece bitcoin için mi kullanıyor bunu net bilmiyoruz diyelim bunu ne şekilde açıklayabiliriz.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Hayırlı cumalar.

koinim sitesi türkiyede btcturk.com un kapatilmasindan sonra öne cikan bitcoin alim satiminin yapildigi bir sitedir. Kendileri sadece bitcoin alisverisini saglayip kar eden bir sirkettir. Dediginiz gibi arz talebe bagli olan bu artislardan dolayi bekletip düsündügünüz rakama satmak caizdir.

Koinimde bir anda düsüs ya da cikisin olmasinin nedeni ise bitcoinin dünya borsalarindaki ( yine alis verisden dolayi) artis düsüslerinden kaynaklanmaktadir. Normalde dünya standart ortalamasi preev.com bu sitedeki kuru olmakla beraber türkiye icerisinde suan bu isi profosyonel olarak alim satimi gerceklestiren bir yer olmadigi icin yine koinimdeki yüksek fiat normaldir.

Kisacasi sizin durum, altin ya da döviz alip yastik alti yapip belirli bir zaman degerlenmesini bekleyip tekrar satmaya benzer durumdur. Tabi bu durumda buradaki paraninda zekat mallari icerisinde hesaplamaniz gerektigini unutmayiniz.

Not: Bu yazdiklarim, sadece alim satim icin gecerlidir. Herhangibi network, ponzi , saadet zinciri gibi islerin icine girip parayi bitcoin ile cevirmek bambaska bir sorundur ve bunlarinda helallik haramliligi farkli konularda anlatilmistir. Ayrica normal borsa olayindan farkli bir durumdur, borsada herhangibi sirketin hisselerini alip degerlendirmeniz gibi degildir zira bitcoin ile iceriye giren para bitcoinin merkezinde baska isler yapilarak fiati azalip artmaz.

Anladım hocam.İslami sitenin birinde de sormuşlar aynı şekilde ; " Bitcoin Caiz Midir ? " diye. Verilen cevap : "Ortada hakiki bir para bulunmadığından dolayı ve para olarak kabul edilse dahi akit meclisinde karşılıklı kabz gerçekleşmediğinden dolayı caiz değildir." denmiş.İnsanın kafası karışıyor ister istemez.Ayrıca bitcoin üretimi yapan network şirketlerine hiç üye olunmaması mı gerekiyor.Örneğin piyasada gerçekten bitcoin üretimi yapan network marketing şirketleri gösteren blockchain.info/pools adresindeki şirketlerden birisine (bitclubnetwork) üye olmamızın hükmü nasıl değerlendirilir ?

dünya üzerindeki para sistemini arastirirsaniz zaten dünya üzerinde varolan para piyasada dönen paranin %20 si bile degildir ki,herhangibi bankada bile belirli bir dilimdeki para cekilirse nakit olarak o banka batar. Orada benzestirdikleri durum misal, bir ev ya da araba aliyorsun karsiliginda borclaniyorsun ve borclandirirken aslinda seni kredili ödeme sistemine bagliyorlar ancak bunun ismini öyle demiyorlar burada aslolan esyanin kisinin eline tam gecmesidir ancak esyanin tapusu hala araci kurumda dolayi ile akit tam gerceklesmediginden alisverisde saglanmiyor. Bu örnegi zorlama olarak baz alirlarsa o zaman suan bankada parasi olanlarda yanlis yapmis olur. O sitelere bakarsan benzer sekilde acikdan faizin alinip verildigi durumlarda akli zorlamalarla helal diyebilmekteler. Bitcoinin amaci zaten sanal paradir ve bu para öyle dedikleri gibi olmayan para degildir bu paranin üretiminin belli bir algoritmasi vardir ve zamana ve belirli teknik araclara göre üretilmektedir.

Gelelim network sekline göre. Network seklide borsa gibidir, firma bu parayi caiz sekilde ticaret yapiyor mu, iscilerine helal sekilde dogru sekilde ödeme yapiyor mu, bunlarin kesin bilinip yapilmasi gerekir. Ancak genelde zaten network sistemlerinin bir cogu ponzi ( saadet sekli seklinde ilerlediginden ) ve para faiz verdiklerin bu durum caiz degildir.

Blockchain ile calisan sirketlere üye olmakta herhangibi sikinti yoktur zira bu tür siteler bir nevi banka görevindeki araci kurumlardir. Bu sitelerde sanal alisverisler ve bitcoin alim satim isleri cevrilmektedir ki zaten bu tür sistemler yapmis olduklarinin emeginin karsiligi olan haklarini kücük kesintilerle üyelerinden islem basina kesmektedirler.

Merhaba ,hayırlı günler . MMM Türkiye diye bir yardımlaşma platformu var.Yine bitcoin üzerine belki duymuşsunuzdur.İnsanlar birbirlerine para yardımında bulunup 1 ay sonrasında %30 kazanç sağlıyor.Örneğin ben sisteme 1000 Tl yardımda bulundum bitcoin olarak.Sistemden yardım almak isteyen birisi var diyelim.İkimizi otomatik eşleştiriyor ve ben o 1000 TL yi onun bitcoin adresine gönderiyorum yani havuzda bir para birikmiyor.Kişinin şahsi hesabına parayı yatırıyoruz.Bende 1 ay sonunda 1300 TL yardım alma isteğinde bulunup sistemdeki kişilerden yardım alıyorum.Bu şekilde yardımlaşma sistemiyle elde edilen kazanç caiz midir ?

Söylemis oldugunuz olay ponzi isidir ve sistem eninde sonunda patlayacaktir zira bu tür sistemler disaridan gelen yatirimci olmazsa en son parayi bekleyen kisiler madur olacaktir. Acik bir ticaret ya da mali calistirip kazanc dagitma olayi bile yoktur. Bunun da bitcoinle alakasi zaten yoktur. Ponzinin durumunu yazmaya dahi gerek yoktur.

Evet bende ticaret olmadığı için şüphe yapmıştım.Açıkcası sistemede daha önce girmiştim ve ödeme aldım.Bu sistemle araba , ev bile alanlar mevcut,ödeme kanıtları vb şeyler hepsi mevcut.Ancak ben bu konularda ince düşündüğüm için sonradan kafamda soru işareti oldu ve kazandığım yüzde 30 paraya hiç dokunmadım,harcamadım.Bi yandan sistemdekiler insanlar arası yardımlaşma olduğunu ve bunda herhangi bir haram yada caiz değildir durumu yok diyorlar.İnsanlar tıkır tıkır alıyorlar ödemelerini ama ne biliyim ben rahat edemedim net bir cevap alıncaya kadar.
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Öncelikle verdiğiniz detaylı cevap için teşekkürler.Koinimden bitcoin satın aldım ve beklettim.Şuanda bir bitcoin 1269 dolar.Ben 1300 dolar olunca satıcam mesela bu olay caizdir değil mi ? Yani arz talebe göre bitcoin artış düşüşü oluyor sanırım.Bazen bir anda yükseliyor mesela ve yükselişe devam ediyor.Ama bazende ciddi düşüş oluyor.Bu artış olayı yükselmesi biranda içimde bir şüpheye sebep oluyor.Bu şekilde biraz düşünce alıp yükselince satılması olayı.Ayrıca,koinim yatırdığımız paraları farklı yerlerde finans ediyor mu yoksa sadece bitcoin için mi kullanıyor bunu net bilmiyoruz diyelim bunu ne şekilde açıklayabiliriz.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Hayırlı cumalar.

koinim sitesi türkiyede btcturk.com un kapatilmasindan sonra öne cikan bitcoin alim satiminin yapildigi bir sitedir. Kendileri sadece bitcoin alisverisini saglayip kar eden bir sirkettir. Dediginiz gibi arz talebe bagli olan bu artislardan dolayi bekletip düsündügünüz rakama satmak caizdir.

Koinimde bir anda düsüs ya da cikisin olmasinin nedeni ise bitcoinin dünya borsalarindaki ( yine alis verisden dolayi) artis düsüslerinden kaynaklanmaktadir. Normalde dünya standart ortalamasi preev.com bu sitedeki kuru olmakla beraber türkiye icerisinde suan bu isi profosyonel olarak alim satimi gerceklestiren bir yer olmadigi icin yine koinimdeki yüksek fiat normaldir.

Kisacasi sizin durum, altin ya da döviz alip yastik alti yapip belirli bir zaman degerlenmesini bekleyip tekrar satmaya benzer durumdur. Tabi bu durumda buradaki paraninda zekat mallari icerisinde hesaplamaniz gerektigini unutmayiniz.

Not: Bu yazdiklarim, sadece alim satim icin gecerlidir. Herhangibi network, ponzi , saadet zinciri gibi islerin icine girip parayi bitcoin ile cevirmek bambaska bir sorundur ve bunlarinda helallik haramliligi farkli konularda anlatilmistir. Ayrica normal borsa olayindan farkli bir durumdur, borsada herhangibi sirketin hisselerini alip degerlendirmeniz gibi degildir zira bitcoin ile iceriye giren para bitcoinin merkezinde baska isler yapilarak fiati azalip artmaz.

dünya üzerindeki para sistemini arastirirsaniz zaten dünya üzerinde varolan para piyasada dönen paranin %20 si bile degildir ki,herhangibi bankada bile belirli bir dilimdeki para cekilirse nakit olarak o banka batar. Orada benzestirdikleri durum misal, bir ev ya da araba aliyorsun karsiliginda borclaniyorsun ve borclandirirken aslinda seni kredili ödeme sistemine bagliyorlar ancak bunun ismini öyle demiyorlar burada aslolan esyanin kisinin eline tam gecmesidir ancak esyanin tapusu hala araci kurumda dolayi ile akit tam gerceklesmediginden alisverisde saglanmiyor. Bu örnegi zorlama olarak baz alirlarsa o zaman suan bankada parasi olanlarda yanlis yapmis olur. O sitelere bakarsan benzer sekilde acikdan faizin alinip verildigi durumlarda akli zorlamalarla helal diyebilmekteler. Bitcoinin amaci zaten sanal paradir ve bu para öyle dedikleri gibi olmayan para degildir bu paranin üretiminin belli bir algoritmasi vardir ve zamana ve belirli teknik araclara göre üretilmektedir.

Gelelim network sekline göre. Network seklide borsa gibidir, firma bu parayi caiz sekilde ticaret yapiyor mu, iscilerine helal sekilde dogru sekilde ödeme yapiyor mu, bunlarin kesin bilinip yapilmasi gerekir. Ancak genelde zaten network sistemlerinin bir cogu ponzi ( saadet sekli seklinde ilerlediginden ) ve para faiz verdiklerin bu durum caiz degildir.

Blockchain ile calisan sirketlere üye olmakta herhangibi sikinti yoktur zira bu tür siteler bir nevi banka görevindeki araci kurumlardir. Bu sitelerde sanal alisverisler ve bitcoin alim satim isleri cevrilmektedir ki zaten bu tür sistemler yapmis olduklarinin emeginin karsiligi olan haklarini kücük kesintilerle üyelerinden islem basina kesmektedirler.

Merhaba ,hayırlı günler . MMM Türkiye diye bir yardımlaşma platformu var.Yine bitcoin üzerine belki duymuşsunuzdur.İnsanlar birbirlerine para yardımında bulunup 1 ay sonrasında %30 kazanç sağlıyor.Örneğin ben sisteme 1000 Tl yardımda bulundum bitcoin olarak.Sistemden yardım almak isteyen birisi var diyelim.İkimizi otomatik eşleştiriyor ve ben o 1000 TL yi onun bitcoin adresine gönderiyorum yani havuzda bir para birikmiyor.Kişinin şahsi hesabına parayı yatırıyoruz.Bende 1 ay sonunda 1300 TL yardım alma isteğinde bulunup sistemdeki kişilerden yardım alıyorum.Bu şekilde yardımlaşma sistemiyle elde edilen kazanç caiz midir ?

Söylemis oldugunuz olay ponzi isidir ve sistem eninde sonunda patlayacaktir zira bu tür sistemler disaridan gelen yatirimci olmazsa en son parayi bekleyen kisiler madur olacaktir. Acik bir ticaret ya da mali calistirip kazanc dagitma olayi bile yoktur. Bunun da bitcoinle alakasi zaten yoktur. Ponzinin durumunu yazmaya dahi gerek yoktur.

Evet bende ticaret olmadığı için şüphe yapmıştım.Açıkcası sistemede daha önce girmiştim ve ödeme aldım.Bu sistemle araba , ev bile alanlar mevcut,ödeme kanıtları vb şeyler hepsi mevcut.Ancak ben bu konularda ince düşündüğüm için sonradan kafamda soru işareti oldu ve kazandığım yüzde 30 paraya hiç dokunmadım,harcamadım.Bi yandan sistemdekiler insanlar arası yardımlaşma olduğunu ve bunda herhangi bir haram yada caiz değildir durumu yok diyorlar.İnsanlar tıkır tıkır alıyorlar ödemelerini ama ne biliyim ben rahat edemedim net bir cevap alıncaya kadar.

Ponzi sistemini arastirirsan ne demek istedigimi anlarsin, zaten en basta herkes ödeme alacak ve bu bir süre devam edecek ne zamanki sisteme yeni girenler olmazsa o zaman en son girenler kurban olacak ve sisteme attiklari parayi dahi cekemeyecekler.

Mantikli düsünürsen ne demek istedigimi anlarsiniz, bu para sonucda okus pokus ile gelmiyor ya da bir ticaret yapilip size kar ortakligi da gelmiyor misal ilk 10 kisinin bonusunu sonraki 10 kisi ödeyecek diyelim bu döngü devam eder en son 10 kisi girmezse ondan önceki 10 kisinin bonusu gittigi gibi anaparasida gidecektir. Bu sistemin adina da zaten dünya da ponzi diyorlar.

Ödemelerin tikir tikir olmasi, milletin ev araba almasi da zaten ponzinin temelini olusturur, en bastakiler kazanacakki akabinde tuzaga insanlar düsecek ve bir sekilde magdurlar olusacak.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt