Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Böcek Yemek Haram mı? İçeriğinde Böcek Boyası: (Renklendirici Olarak Kullanılan) Karmin / Koşineal

E Çevrimdışı

ehl-i iman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
içinde böcek bazlı boya (karmin) bulunan yiyecek içecekler hayli fazla bunları yemenin,içmenin hükmü nedir?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Böcek, bakteri Haşerat türü canlıların kendilerini ve içeriğinde bulunan maddeleri yemek, içmek, sürmek caiz değildir.


Böcek Boyası : (Renklendirici olarak kullanılan) Karmin / Koşineal (Cochineal) Böceği


E 120 kodu ile tanımlanan karmin ya da koşineal, Coccus cacti veya Dactylopius coccus costa böceğinin dişilerinin vücutlarından ve yumurtalarından çıkartılan doğal bir renklendiricidir.

Gıda renklendiricisi olarak kullanılan genellikle kahverengi ve kırmızı arası renklerin elde edildiği bir böcektir carmin. Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopi familyasından değişik kaktüslerde parazit olarak yaşar. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan böcektir.

Avrupa'ya 16. yüzyılda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanı sıra tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir renk pigmentidir.

2236.jpg

Bu böcekler Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da çorak alanlarda yetişen dikenli bir kaktüste yaşarlar.

Bu böcek türü Kanarya Adaları'nda ve Meksika'da yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirip ticareti yapılmaktadır. Cochineal böceği için özel tarlalar kurulur. Bu böcekler ve larvaları, Meksikalı köylüler tarafından toplanır. Kurutulduktan sonra öğütülüp un haline getirilerek renklendirici madde olarak kullanılır.

Bir kilogram karmin elde edebilmek için, yumurtlama zamanlarında parlak kırmızı renge dönen bu böceklerden, yüzbinin üzerinde kullanılır.
Elde edilen karminik asit, kalsiyum ve alüminyum iyonları ile birleştirilerek, karmin elde edilir. Karmin, koyu kırmızı renge sahiptir, ışığa ve ısıya karşı çok dayanıklıdır. Doğal renklendiriciler arasında, oksidasyona karşı en dayanıklı olan renklendiricidir.
Karmin, yüzyıllar önce, Orta ve Kuzey Amerika'daki Aztekler ve Mayalar tarafından boya maddesi olarak kullanılırdı. O yıllarda koşineal altın ile kıyaslanabilecek kadar değerli bir ticari üründü. Amerika kıtası keşfedildikten sonra, Avrupa'da da çok popüler oldu ve kozmetik, tekstil ve az miktarlarda da gıda sektöründe kullanılmaya başlandı.
Karmin, toz, sıvı, suda çözünür ve yağda çözünür karmin türleri bulunmaktadır.
Karmin, gıda, kozmetik, ilaç ve boya sektörlerinde kullanılmaktadır.

Uygulama Alanları

Gıda sektörü: Meyve preparatları, et ürünleri (salam, sosis ve sucuklar), deniz ürünleri (surumi, tarama), içecekler (alkollü ve alkolsüz içecekler, kokteyl şurupları, elma şarabı, sodalar, fonksiyonel içecekler), şekerlemeler (aromalı şekerler, lokumlar, jelibonlar), süt ürünleri (kırmızı meyveli yoğurtlar), unlu mamuller (kekler, bisküviler, börekler), reçeller, dondurma ve soslar.

Karmin gıda sektörü dışında kozmetik sektöründe (rujlar, diğer kozmetik ürünleri) yoğun olarak, ilaç sektöründe şuruplarda ve haplarda, ayrıca tekstil sektöründe doğal ürünlerde kullanılmaktadır.

Karmin kullanımı, son yıllarda tüketicilerin ve üreticilerin, sentetik renklendiriciler yerine, doğal renklendiricileri tercih etmesi nedeniyle artmaya başlamıştır.



karmin.jpg
 
Üst Ana Sayfa Alt