Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Boşanma Niyeti Olmadan Öfkeyle Git Evlen Demek?

E Çevrimdışı

Enemuvahhid

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
İkinci eş konusunda ufak bir tartışmadan dolayı ''o zaman gider başkasıyla evlenirim" sözüne karşılık boşanma kastı olmaksızın gayri ihtiyari "git evlen" demekle nikah bozulur mu? (Aslında "git evlen" sözünde -nikahımdayken başkasıyla evlenemezsin- kastı vardı.) Şer'i delilleriyle cevap arıyorum.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kadın, bir nikah altında iken başka bir erkekle yeniden evlenemez.
Bundan önce de nikahlı olduğu erkeğin kendisini sarih lafızla yâhud kinâyeli olarak boşamaya kast etmesi gerekir. Bunda da boşamaya kasıt / niyet önemlidir. Sizin yazınızdaki ifadeden nikah bağını kopartan bir ifade olmadığı ve boşanma gerçekleşmez.
 
Nazenin34 Çevrimdışı

Nazenin34

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Falanca işim olduktan sonra senden boşanacağım demek talak sayılmaz değil mi hocam
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kardeşim ;
Evli bir erkek “Şunu yapmazsam / yaparsam eşim boş olsun” yahud “şunu yaparsan boş ol” gibi bir şarta dayalı (muallâk) talâk; eşi ile arasındaki nikâh bağını sona erdirmek kastı ile söylenirse birer boşama ifadesi olarak kabul edilir ve âlimlerin çoğunluğuna göre; eşini bir şarta bağlı olarak boşayan kişinin niyeti ne olursa olsun koşulan şart gerçekleştiğinde boşama da gerçekleşir. (Merginânî, el-Hidâye, Beyrut, 1410/1990, III, 227-228; İbn Kudâme, el-Muğnî, Beyrut 1994, X, 452.; Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, Dâru’l-Marife, Beyrut, 1418/1997, III, 411 vd.)

Fakat bir nakile göre ise İmam Şâfiî, Sufyân es-Sevrî, Kaffâl, Tahâvî gibi bazı fakihler ve Zâhirîler, Kur’ân ve Sünnet’in belirlediği boşama süreç ve şekillerine uymadığı gerekçesi ile şarta bağlı talâkın ve talâka yapılan yeminin geçersiz olup hiçbir sonuç doğurmayacağını kabul etmişlerdir.
(Cessâs, Muhtasaru İhtilâfi’l-ulemâ, Beyrut 1417, II, 438; İbn Hazm, el-Muhallâ, Beyrut 1988, X, 211‐216; Ebû Zehra, el-Ahvâlu’ş-şahsıyye, Kahire ty., s. 302; Abdulkerim Zeydân, el-Mufassal fî ahkâmi’l-mer’e, Muessesetü’r-risâle, Beyrut, 1993, VII, 471‐473)

Bu tür muallâk talaklarda, niyeti boşamak olan kişinin koştuğu şart gerçekleşince talâk da meydana gelmiş sayılır. Fakat niyeti ve asıl amacı kendisini veya eşini bir iş yapmaktan engellemek ya da bir işi yapmaya teşvik etmek ise, bu şart, yemin hükmünde değerlendirilecek, dolayısıyla kendisi veya eşi, ileri sürülen şartın aksini yapmış ise boşama söz konusu olmayacak ama yemin keffareti ödenecektir. Karı-kocanın dışında üçüncü kişilerin bir işi yapıp yapmamasına bağlanan boşamalar ise yemin anlamı içermediği için geçerlidir ve söz konusu şartın gerçekleşmesi ile boşama da vâki olur.

***

Yukarıdaki izahattan sonra sorunuza gelecek olursak ..
Falanca işim olduktan sonra senden boşanacağım demek talak sayılmaz değil mi hocam

Bu ifadeyi serdeden şahıs evli olduğu kadına boşama niyetiyle söylemesi durumunda ifadeyi değerlendirmeye almalıyız. Boşama kastıyla söylemiş olsa bile ifadede talak(ın sonlanması hakkında) hakkında bir kesinlik yoktur. Yâni "Falanca işim olduktan sonra benden boşsun ya da boş ol" gibi kâtiyet ifadesi bulunmamakta, zaman ve talâk açısından genişlik ve mubhemlik bulunmaktadır. Yani yaptım, oldun gibi değil, "yapacağım, yapılacak" gibi, geniş zaman yayılan bir tehdit ve korkutma söz konusudur. Dolayısıyla talâk meydana gelmeyeceği kanaatindeyim.
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Alacan böylelerini suya götürecen sopayla yer misin yemez misin, o essek sudan gelinceye kadar islatacaksin. Herhangibi soruna sanki baska cözüm yolu yokmus gibi bu tür evliliklerine zarar verecek ifadeler, cümleler ne diye kurarlar anlamis degilim. Rabbim basiret versin. Rabbim cümlemizi gaflete sokmasin.
 
eL_Muhacir Çevrimiçi

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Abi yeri degil belki lakin bazen müslümanları anlamıyorum

Bizim sokakta ikamet eden kızı olan dul bir hanım var.muvahhid bizim tabirimizle
Evli olan baska bir muvahhid erkek buna teklifte bulunmuş lakin kendi eşinin haberi olmadan bu teklifi kabul edersen olur demiş.hanimi duyarsa boşanacağını söylemiş

Şimdi bunlar muvahhid cahil birileri de degil ?

Bu işler nasıl oluyor ?
 
Üst Ana Sayfa Alt