DeWrİmCi ' Alıntı:
mesele okutup okutmamak da değil asıl mesele kendi çıtalarına uygun hareket eden ve çocuklarını bu uğurda harcayan ailelerde ..
bu soruya net bir ceap verebilsem ama veremiyorum, öncelikle evlat sahibi olmak lazım sanırım geleceği için planlar yaptığınız evladınızın belki de tüm hayatını değiştirebilecek bir durumda nasıl hareket etmeliyim le yüz yüze gelmek .. zor olsa gerek
bu sistem derken malum kız çocuklarının başları örtülü bi şekilde okullara alınmıyor oluşu kastediliyor sanırım ki sistemi bütünüyle de elel almak lazım. sistemi bütün eksileri ile değerlendirdiğimizde erkek kız hiç bir fark kalmıyor ortada Devrimci nin dediği gibi, bi çocuğun eğitim ve öğretimi öğretmenlere eti senin kemiği benim diye bırakılıyorsa daha baştan bir sıfır yenik başlıyor demektir hayata. anne ve babaların bilinçli olması çocuğun hayatının her dönemine dahil olmaları, yaşadıklarınnı farkında olmaları, yaşını başını ayırmaksızın onu birey olarak kabul etmeleri en temel kurallar bence. 7 çok geç diye bir kampanya başlatıldı, çocuklar daha erken eğitim hayatına başlatılsın diye, doğrudur , değil mi ki çocuklarımız 7 yaşından itibaren namazla haşır neşir olmalı. merakını celbetmeli sonuçta o yaşlarda bi çocuğa farz deyince yüzümüze boş boş bakıcaktır ama idol olarak aldığı anne ya da baba (kız çocukları genelde babalarına düşkün olurlarmış) çocuğa sevildğini ve değerli olduğunu hissetirdiği sürece verdiği şeyleri sorgulamadan uygulamaya koyabilmekte. işte bu yaşlarda özenti kazanmıyorsa eğer çocuk, idolündeki pop şarkıcısı, dizi film yıldızı ise, nasıl olsa ilerde düzelir diye ertelemek telafisi olmayan kayıplara neden oluyor. iyi y ada kötü kontrolünü bıraktığımız yerde kötüye bulaştığında , kendisi yaptığında onu caydırmak nerdeyse imkansızdır çünkü ona kötü olduğunu söylemediğimiz ,uyarmadığımız dönemlerde hoş görmeye başlar kötü diye tabir ettiklerimizi. yani mesela kız çocuğu için annesi ne kadar doğru bir örtü şekline sahip olursa olsun dış çevrede şekil şekil olmuş örtülerin aslında eksik ya da uygun olmadığına dair anne yüz ifadesi ile bile olsa hoşnutsuzluğunu sergilemezse çocuk tercih yapabilme durumunda görür kendini ve nefsi annesinin ona giydirmek istedikelrini kabul etmez bi yerden sonra.
anlatmak isteğim çocuğun mükellef oluncaya dek yer aldığı sisteme mükellef olduktan sonra nasıl tavır takınacağını , zamana bırakmadan kontrol altına almak. ahkam kesmek kolay denebilir, ama bi çocuk serpilip güzelleşinceye kadar hiç bir istediğine hayır denmediyse , üzerine örtünün farz olduktan sonra anne baba müdahil olup kalıba sokmaya kalkınca asileşecektir. tüm bunlar bi boyutu.
malum tc de sekiz yıllık eğitim mevcut, ya çocuğu tasdikname ile okuldan alıp açık öğretimde devam ettireceksiniz diplomasını alana dek ya da "eh diplomanı alana dek aç başını liseye gelince bakarız" diye vereceksiniz ilk tavizinizi. karma eğitimden beri zaten ihl ler de dahil çocuğun olması gerektiği gibi bir ortamda okuyacağı alternatif yok. kız meslek liseleri ne alemde bilmiyorum. sınıfın tümü kız olsa dahi öğretmenler için bu söz konusu değil yani lise çağlarında çocuğun başı açık bi şekilde eğitimine devam etmesine ; "lise diplomasını da al gerisine bakarız" gibi taviz bile diyemediğim bi yaklaşım sergilemek kabul edilir değil. hele ki ergenlik döneminde bi genç kızın hiç yıpranmadan liseyi böyle bir ortamda okuyabileceğini düşünemiyorum.
açık öğretim diyoruz ama sonuçta oraya yapılan kayıtlar için de başörtülü fotoğraf kabuledilmiyor bildiğim kadarıyla. velhasıl hiç tavizsiz liseyi bitirmesi imkansız gibi bişey.
iş bu halde iken kızlarını ihl lerde okutup, lise sonrası yeterlilik sınavıyla diyenete bağlı Kur'aN kursu hocalığı yaptıranlar tanıyorum. alternatif diyoruz ya, örnekleme babında. ama bunların da kadrolu çalışması için kpss ye girmeleri şart iş gene başı açık resim verilecek bir forumda bitiyor.
yurt dışından bahsedilmiş, bu her aile için mümkün olmayan ciddi bi problem. liseye kadar olan kısmı için bile. üniversite de malum. paranı verip yurt dışında okusan dahi denklik gibi bi problem var. dönünce memleketinde istediğin işi yapamıyorsun. özel sektör için de ya "dayın" olacak ya da derece ile bitireceksin bölümünü.
bunlar benim yarım yamalak söyleyebileceklerim illa eğitim diyenler buyursun tavizsiz okyabiliyorlarsa okusunlar.