Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Cennet'te, Bir Nehir Vardır, Adına Beydah Denilir Hadisi Sıhhati ?

EhliSünnetVelCemaat Çevrimdışı

EhliSünnetVelCemaat

Üye
İslam-TR Üyesi
İbn Abbas der ki:

"Cennet'te, bir nehir vardır, adına Beydah denilir, üzerinde yakuttan kubbeler vardır, altında yetişen huriler vardır. Cennet ehli (birbirine) haydin Beydah'a gidelim derler, gelirler, bu cariyeleri ince ince süzerler, içlerinden hangisinin bu cariyelerden biri hoşuna giderse, onun bileğine dokunur, câriye de onu takip eder." (Ebu Nuaym, Sıfat el-Cenneh, 324) Hadis-i sıhhati nedir ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
3880Beydah.jpg


Zuhri’den gelen rivayete göre İbni Abbas radıyallahu anhuma şöyle dedi:
Cennet'te, bir nehir vardır, adına Beydah denilir, üzerinde yakuttan kubbeler vardır, altında yetişen huriler vardır. Cennet ehli (birbirine) “ haydin Beydah'a gidelim” derler, gelirler, bu cariyeleri ince ince süzerler, içlerinden hangisinin bu cariyelerden biri hoşuna giderse, onun bileğine dokunur, cariye de onu tâkib eder.”
(Sifatu’l-Cenne, ibnu Ebi’d-Dunya, 67inci hadis; Sifatu’l-Cenne, Ebu Nuaym, 345. hadis)

Zayıf Hadis


Bu rivâyeti Ebu Nuyam’den öncesi bir kaynağına rastlayamadık.
İbn Kayyım el Cevziyye rahimehullah, Ebu Nuyam’in bu rivayetine yer vermiş fakat herhangi bir değerlendirmede bulunmamıştır.
(İbn Kayyım, Hadi’l-Revah, Kahire, ts., 1/234)
İmam Gazali, Beydah ve hurilerden bahseden ve benzer ifadeler ihtiva eden bir rivayete yer vermiştir.
Hafız Zeynu’l-Iraki, 'söz konusu rivayete rastlayamadığını' belirtirken, ona 'benzer bir rivayete' dikkat çekmiş ve 'onun da zayıf olduğunu' bildirmiştir. (el-Irakî, Tahricu Ahadisi’l-İhya, Beyrut, 1426/2005, 1/1930)




Tefsirinde, (XIX, 126) Kurtubî şunları söyler:
Deniyor ki: Onlardan her biri evlerinde dolaşır, köşklerine çıkar. Bu sırada elinde bir çubuk vardır. Onunla suya işaret eder. Hemen su, o adamla birlikte onun menzillerinde hendeksiz olarak yerin yüzeyinde adamın dönüp dolaştığı heryere akar. Köşklerinde yükseldiği en yüksek yerlere yükselir. İşte bu Allah'ın şu ayetidir: "Bir pınar ki orada Allah'ın kulları içer ve onu fışkırtır (istedikleri yerlere) akıtırlar." (İnsan, 5-6) Yani nasıl ki bir insan nehri aktarır istediği yere çevirirse onlarda bu pınarları çevirir akıtırlar.
İbn Ebî Nuceyh'den Mucâhid'in "onu istedikleri yere sürüklerler, o da onları izler, nereye saparlarsa o pınarda oraya sayar dediği nakledilmiştir.
 
Üst Ana Sayfa Alt