"MÜZİK" İbni Kayyım el Cevziyye ne güzel söylüyor;
Bir toplulukt an Allah’a doğru uzaklaştık
Ki onlar şarkı dinlemekl e kalpleri hasta olanlardı
Kaç kez dedim, ey topluluk! Sizler
Uçurumun kenarındasınız
Gidişiniz gidiş değil
Kendileri ne ne kadar söyledik
Onlara nasihati tekrarladık
Rabbimize onlar için mazur olalım diye
Uyarılarımızı hafife aldıklarında
İşimizi Allah’a havale ettik
Biz Mustafa [s.a.v]’in sünneti üzere yaşadık
Onlar ise tintini tintini üzere öldüler.
KURAN VE SÜNNET'E GÖRE MÜZİK VE TEGANNİ
Müzik Dinlemek
Abdullah ibni Mes’ud (Radiyallahu Anhuma), Allah-u Teâlâ’nın:
“İnsanlardan bazıları Allah yolundan saptırmak için boş sözü satın alırlar.”
Lokman 6
Kavlinden maksadın müzik olduğuna dair, Allah’ın adına yemin ederdi.
İbni Kesir Tefsiri 6/333
Ebu Amir ve Ebu Malik el-Eş’ari (Radiyallahu Anhum) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Ümmetimden zinayı, ipeği, içki ve çalgı dinlemeyi helal kabul eden insanlar çıkacak...’ buyurdu.”
Buhari Fethu’l-Bari 10/51
Enes (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Bu ümmet içerisinde yere batırılma, kazf ve hayvana dönüştürülme olacak. Bu, içki içtiklerinde ve kadın şarkıcılar edinip müzik aletleri çaldıklarında olacak’ buyurdu.”
Albânî Es-Silsiletü’s-Sahiha 2203, İbni Ebi’d-Dünya Zemmu’l-Melahi, Tirmizi
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kevbeyi yasaklamıştır. Kevbe davuldur. Nefesli çalgıyı facir ahmakın sesi olarak tanımlamıştır. Geçmiş âlimler İmam Ahmed bin Hanbel (Rahmetullahi Aleyh) gibi, eğlence ve müzik aletlerinin haram olduğunu bildirmiştir. Ud, tambur, kaval, keman ve zil bunlardandır. Kemençe, kanun, org, piyano, gitar ve benzeri modern eğlence ve müzik aletlerinin, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in müzik aletlerini yasakladığı hadisin kapsamına girdiğinde şüphe yoktur.
Üstelik bu aletler, coşturup eğlendirmede ve etkilemede bazı hadislerde haramlığı bildirilen eski enstrümanlardan çok daha ileridir. Hatta İbni Kayyım (Rahmetullahi Aleyh) ve benzeri ilim ehlinin değindiği gibi müziğin coşkusu ve sarhoşluğu içkinin sarhoşluğundan daha büyüktür.
Müziğe, şarkı sözleri ve çalıp söyleyen şarkıcı kadınların sesleri eklenince şüphesiz günah daha büyük olur ve bunun haramlığı daha kuvvetlidir. Şarkının sözleri aşk, sevgi, tutku ve güzelliklerin nitelendirilmesi olunca sorun daha da büyür. Bu nedenle âlimler şarkının, zinanın postacısı olduğunu ve kalpte nifak meydana getirdiğini söylemiştir. Genel olarak, şarkı ve müzik konusu bu zamanın en büyük fitnelerinden birisi olmuştur.
Günümüzde; saatler, ziller, çocuk oyuncakları, bilgisayar ve bazı telefon cihazları gibi birçok eşyaya müziğin girmesi sorunu daha da artırmış ve müzikten sakınmak kesin kararlılık gerektiren bir iş haline gelmiştir. Allah yardımcımız olsun!
İslam 'da Müziğin Hükmü Nedir ?
İslam ' da müzik dinlemek Selefin icması ile haramdır. Dört mezhep imamı da haramlığına hükmetmişlerdir. Fakat İbn Hazm ve Gazali gibi cevaz veren bazı şaz görüşler çıkmıştır ancak demin de dediğimiz gibi selefin icmasının önüne hiçbir şahsın sözü geçirilemez hele ki apaçık haramlığını ortaya koyan hadisler mevcutken.
“İnsanlardan kimisi (insanları) bilgisizce Allah'ın yolundan sap-tırmak ve onları bir eğlence edinmek için boş sözleri satın alırlar. İşte onlar İçin horlayıcı bir azab vardır. “ Lokman 6
"İnsanlardan kimisi... boş sözleri satın alırlar" buyruğundaki; "Kimisi" mübtedâ olarak ref mahallindedir, "Boş sözler"den kasıt ise, İbn Mes'ud, İbn Abbas ve diğerlerinin görüşlerine göre şarkı demektir. en-Nehhas dedi ki: O kitab ve sünnet ile yasaklanmıştır.