Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Cihadı Nasıl Yapıyorsunuz?

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Arkadaşlar forumda cihadı çok seven insanlar olduğunuzu gördüm, gerçekten de güzel bir şey. Benim anlamadığım şey ise şu, hepiniz gerçekten Afganistan, Suriye gibi yerlerde mi yaşıyorsunuz? Yoksa cihad sevginiz mi var sadece? Yani üyelerden tutun yöneticilere kadar cihadı konuşuyorsunuz. Niyetim kötü değil, sadece garip geldi. Yani hepiniz cihad olan yerlerde mi yaşıyorsunuz yoksa sadece çok sevgiden mi ibaret. Sizi bir az kıskanıyorum açıkçası o yüzden sormak istedim. Teşekkürler🙂

labirent Çevrimdışı

labirent

İslam-tr Sakini
Moderatör
وَمَا كَانَ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ لِيَنفِرُواْ كَآفَّةٗۚ فَلَوۡلَا نَفَرَ مِن كُلِّ فِرۡقَةٖ مِّنۡهُمۡ طَآئِفَةٞ لِّيَتَفَقَّهُواْ فِي ٱلدِّينِ وَلِيُنذِرُواْ قَوۡمَهُمۡ إِذَا رَجَعُوٓاْ إِلَيۡهِمۡ لَعَلَّهُمۡ يَحۡذَرُونَ ١٢٢

Mü'minlerin topyekün sefere çıkmaları gerekmez. Bunun yerine her kabileden bir grup, dinin özünü öğrenmek ve kötülüklerden kaçınırlar umudu ile soydaşlarını uyarmak için sefere çıkmalıdır. (Tevbe, 9:122)

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı

Bu konu da cihad konusunda ufkunuzu açacaktır inşaAllah.

Herkesin kendi güncel imkânlarına göre bugün yapabileceği bir şey vardır ve temel konulardaki ilim herkes için öncelikli olmalı. Tevbe 122. ayetteki alanda ilerlemek isteyenler için ise bu ilmin çok detaylı olması gerekiyor.

Bu arada bazı kardeşler bu konuda çalışıyor sanıyorum. Nitekim konuştukları konuları görünce sadece bakıyorum, anlama kapasitemin dışında konular. MaşaAllah diyeyim, Rabbim ilimlerini artırsın.

Yorgun Mucahid Çevrimdışı

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bu Ayet yanlış anlaşılmamalı Allahualem.

Zira burada kastedilen şey Rasûlullah sav genelde savaşa gitse de bazı vakit ümmeti için Medine'de kalıyordu.

Bu vakitlerde bir kısım sahabenin geride kalıp bu durumdan istifade etmesi ve ilim öğrenmesi istendi.

Rasûlullah sav bizzat savaşa çıkınca zaten topluca gidiyorlardı 630 da Tebük savaşına birkaç sahabe özrü olmadığı halde yavaş davranıp geciktiğinden ve gitmediğinden ötürü çok ağır bir şekilde halktan ve aileden uzaklaştırılma cezasına çarptırıldılar.
O yüzden o Ayeti tam olarak öyle anlayamayabiliriz ama elbette farklı tefsirler de yapıldı geçmişten bu yana.

Alimler dediler ki saldırı cihadında cihad farz-ı ayn olmaz ancak savunma cihadında farz-ı ayndır.

Günümüz için düşünürsek bugün iki husus var
1- Savunma cihadı: Düşman İslâm topraklarının dört bir yanına ayak bastığı vakit herkese cihad farzı ayn olur. Sadece bir iki bölgesine vs ayak bastıysa o bölge ve etraflarındaki bölgelere farzı ayndır onların düşmana gücü yetmezse çember genişleyerek gider ve ayni farza dahil olanların sayısı artar daha da geniş bölgelere mesuliyet yayılır. İmkanı olan cihada gitmelidir. Erkekler savaşırlar kadınlara ise genelde silah öğretilse de onlar felaket bir durum ortaya çıkmadıkça cephenin içinde harp etmez ya tedavi ya da mücahidlere yemek yapmakla uğraşırlar veya erzak taşırlar. Çünkü erkeklerin oraya gidip savaşması zaten gerideki ümmetin kadınlarını ve çocuklarını korumak içindir.

2- Bugün ümmetin içinde alimler çok fazladır üstelik çoğu internetten itikad ve fıkıh dersleri yaparak videolarını bırakmakta ve öldükten sonra bile izlenilebilmektedir. O yüzden bugün ilim ehline olan ihtiyaç halen var olsa da o günkü gibi hayati bir ihtiyaç değildir. Çünkü o dönem hafızlar katledildi diye hemen oturup Kur'anı Kitab haline getirdiler. Düşünün öyle bir hayati öneme sahipti ilmi korumak ve çeşitli riskler atlatılıyordu. Şimdi ilmi korumak çok basit. Sadece insanlara "ilme yönelmek" veya "fıkıh/itikad/tefsir/hadis/siyer vs. videoları izlemek" tavsiye edildiğinde gidip öğrenmeye başlaması iki dakika alıyor.

Kısacası bugün eline imkan geçen kimse cihad etmelidir. Kardeşimizin sorusu üzerine kendisine şunu söylerim burada eline imkan geçse Allah için savaşa gitmeyecek kimse tanımıyorum -Allah en iyi bilendir- şu da var ki herkesin şartı ve durumu aynı değildir. O yüzden cihadın farziyetinin ayniliği olsa da cihad yollarını bilemeyen yahut önüne engeller çıkıp da gelemeyen haram işlemiş olmaz.

Allah subhanehu ve teala en doğrusunu bilir

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
2- Bugün ümmetin içinde alimler çok fazladır üstelik çoğu internetten itikad ve fıkıh dersleri yaparak videolarını bırakmakta ve öldükten sonra bile izlenilebilmektedir. O yüzden bugün ilim ehline olan ihtiyaç halen var olsa da o günkü gibi hayati bir ihtiyaç değildir. Çünkü o dönem hafızlar katledildi diye hemen oturup Kur'anı Kitab haline getirdiler. Düşünün öyle bir hayati öneme sahipti ilmi korumak ve çeşitli riskler atlatılıyordu. Şimdi ilmi korumak çok basit. Sadece insanlara "ilme yönelmek" veya "fıkıh/itikad/tefsir/hadis/siyer vs. videoları izlemek" tavsiye edildiğinde gidip öğrenmeye başlaması iki dakika alıyor.
Alim ile hoca farklı şeylerdir, hocalar evet çok olabilir ama alimler hiç de dediğiniz gibi çok değil. Ve genel olarak hala aramızda ihtilâflar var ve bu ihtilafları giderecek bakış açılarının bulunmaya hâlâ ihtiyaç var. Bu ihtiyacı bitirecek netlikte bir alim henüz yetişti mi? Yetiştiyse sayısı çok mu gerçekten?

Bu arada alimlerin hatasız olması gerektiğini düşünmüyorum. Ancak gerek hitabette, gerek ümmetin çoğunluğunu bir araya kolaylıkla getirebilecek etkili deliller sunmakta, öncekileri geçecek nitelikte alimler yetişmesi gerektiğine hâlâ inanıyorum. Ve ön yargıları kırmak adına, her toplumun kendi içinden yetiştirmesi gerektiğine de.

Nitekim bugün yabancı bir isim söylediğimde, sıradan bir yurdum halkı için bu otomatik olarak mesafeli yaklaştığı biri oluyor. Kendi halkımızın içinden, hatta her ilden bir veya birkaç tane yetiştirilmesi, hem ünsiyet kurma açısından, hem ölümlü dünyada birisi vefat etse ötekilerin olacağını bilmek açısından daha güvenilir değil mi?

Ve o internet denilen şeyi, bir anda kaybedebiliriz. Bu durumda aklımızda var olan ilimden başka neyimiz olacak?

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

"Allah, ilmi insanların kalbinden çekip almaz; fakat âlimleri alarak ilmi alır. Öyle ki, bir âlim kalmaz, halk cahilleri önder edinir."

(Buhari, İlim, 34)

İmam Malik (rah), şöyle demiştir:

"İlim, kitap sayfalarında değil, âlimlerin kalplerindedir."

(Darimi, Mukaddime)

Özetle, cihadın gerekliliğine inanıyorum. Bununla birlikte alim yetiştirmek önemini hiçbir zaman kaybetmedi, hatta her zamankinden daha önemli bir hâle geldi diye düşünüyorum. Sebebi ise; görünen halimiz ortada... Tevhid ehli olmayanları kenara koyalım, tevhid ehli olanlar bile kendi içinde bölünüp duruyor. Bunun sebebi bu alanda hocaların çok, gerçek alimlerin ise az oluşundandır. Öyleyse mantıken alimleri çoğaltmak gerektir; böylelikle kendi aramızdaki ihtilaflar sona erip, topluluklara karşı etki alanımız artabilir.

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Arap alimlerin çoğu zindanlarda oldukları için gerçekten sıkıntı. Türkiye de alim olmayışının sebebi bence selefilik türkiyede yeni yeni ortaya çıkmıştı, yani babalarımız bu akideyi gençlik dönemlerinde tanıştıkları için onlardan bir alim olmasa da hoca oldu. Onların çocukları ise medreselerde büyüyor elhamdulillah. Kendi çevrem için böyle desem daha doğru olabilir. Gün geçtikçe nice cevherler ortaya çıkacaktır. Allah azze ve celle esaret altındaki alimlerimizin de bağlarınızı en kısa zamanda inşallah çözer.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Bu arada şu an aklıma geldi, haram olduğuna net emin olduğum ve delillerimin de olduğu güncel bir konuda, bunu kimseye ispatlayamadım çünkü bu alanda fetva vermiş olan tek bir alim yoktu, veya bilinmiyordu. Konu günceldi çünkü ve benim gibi sıradan vasıflı birinin getirdiği deliller "alim olmadığım için" göz ardı edildi, açıkça reddedildi. Bir şeye haram diyebilmek için alim olmak gerekiyormuş, bu yoksa söz hakkı da yok, tekraren deliliniz olsa da...

Alim olmak madem işte bu kadar önemli bir şey, öyleyse kitlelere yön vermek adına çözümleri olan kişiler, bu işe Allah için aday olsun. Nitekim geçmiş alimlerimiz çoğu konuyu netleştirmiş, Allah ecirlerini versin. Ancak onların zamanında olmayan güncel meseleler için yeni alimlere ihtiyaç var, bunu görüyoruz. Sadece belli başlı alanlara odaklı değil, her konuda kelam edecek kişilere ihtiyaç var.

Bu arada Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) zamanında olsaydık veya halifelik sistemi olsaydı, bunu bizler kendi başımıza seçmezdik, uygun olanlarımız özel olarak seçilirdi. Ancak bugün, halimiz ortada. Kişi kendine baksın, samimiyetine inandığı bir dernek hocası vs varsa istişaresini etsin, ona göre karar verip ilerlesin. Her halükârda bu alana ilgi duyacak kişi zaten doğal olarak azdır, haliyle bu kişilerin ilme yönelmesi kalanların cihadına önemli bir etkide bulunmaz. Bununla birlikte yeterince kişi yetiştirip, kitap eser ortaya koyduktan sonra, tüm diğer engelleri kaldırdıktan sonra onlara da yol açık.

Yorgun Mucahid Çevrimdışı

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Alim ile hoca farklı şeylerdir, hocalar evet çok olabilir ama alimler hiç de dediğiniz gibi çok değil. Ve genel olarak hala aramızda ihtilâflar var ve bu ihtilafları giderecek bakış açılarının bulunmaya hâlâ ihtiyaç var. Bu ihtiyacı bitirecek netlikte bir alim henüz yetişti mi? Yetiştiyse sayısı çok mu gerçekten?

Bu arada alimlerin hatasız olması gerektiğini düşünmüyorum. Ancak gerek hitabette, gerek ümmetin çoğunluğunu bir araya kolaylıkla getirebilecek etkili deliller sunmakta, öncekileri geçecek nitelikte alimler yetişmesi gerektiğine hâlâ inanıyorum. Ve ön yargıları kırmak adına, her toplumun kendi içinden yetiştirmesi gerektiğine de.

Nitekim bugün yabancı bir isim söylediğimde, sıradan bir yurdum halkı için bu otomatik olarak mesafeli yaklaştığı biri oluyor. Kendi halkımızın içinden, hatta her ilden bir veya birkaç tane yetiştirilmesi, hem ünsiyet kurma açısından, hem ölümlü dünyada birisi vefat etse ötekilerin olacağını bilmek açısından daha güvenilir değil mi?

Ve o internet denilen şeyi, bir anda kaybedebiliriz. Bu durumda aklımızda var olan ilimden başka neyimiz olacak?

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

"Allah, ilmi insanların kalbinden çekip almaz; fakat âlimleri alarak ilmi alır. Öyle ki, bir âlim kalmaz, halk cahilleri önder edinir."

(Buhari, İlim, 34)

İmam Malik (rah), şöyle demiştir:

"İlim, kitap sayfalarında değil, âlimlerin kalplerindedir."

(Darimi, Mukaddime)

Özetle, cihadın gerekliliğine inanıyorum. Bununla birlikte alim yetiştirmek önemini hiçbir zaman kaybetmedi, hatta her zamankinden daha önemli bir hâle geldi diye düşünüyorum. Sebebi ise; görünen halimiz ortada... Tevhid ehli olmayanları kenara koyalım, tevhid ehli olanlar bile kendi içinde bölünüp duruyor. Bunun sebebi bu alanda hocaların çok, gerçek alimlerin ise az oluşundandır. Öyleyse mantıken alimleri çoğaltmak gerektir; böylelikle kendi aramızdaki ihtilaflar sona erip, topluluklara karşı etki alanımız artabilir.
Estağfirullah abla, ben alime ihtiyaç yok demek istemedim alimler her dönemde lazım. Yalnız o Ayeti nasıl anlayabileceğimizi izah ettim, çünkü eğer yanlış anlarsak bugünkü malum kitle gibi bizim cihad etmemiz zorunlu değil biz ilim öğrenerek cihad ediyoruz deyip sabahtan akşama kadar menkıbe anlatan ölülerin üzerine hikaye bina eden ve etrafında milyonları toplayan kesimin önü açılıyor.
Savaş devletin işi diyerek kendilerini de kurtardıklarını düşünüyorlar.
Ve zafer kazanan mücahidlere nevzuhur deyip hafife alıyor ileri geri konuşuyorlar. Ya da ilim öğrenmenin vs cihaddan geri kalmak için bahane olarak öne sürülmesi riski var. Ama belki az evvel bahsettiğim kitle bir ülkeyi kurtarmaya gitse herhalde o ülkedeki mazlumları kurtarır ve bu ülkenin insanının da inancına bidat sokmamış olurdu.

Hoca sayısının fazlalığı ve herkesin başka bir din anlatısı ortaya koymasının insanları din yorgunu haline getirdiği söyleniyor. Dolayısıyla ülkede İslâm kuvvetlenemiyor. Eline Kur'anı alan adam da hocayım diye ortaya çıkıp bir şeyler anlatmaya başladı. Çünkü büyük bir alim yok, varsa da kaç tane ve nerede Allahualem. Dolayısıyla otorite boşluğu büyük ve tam olarak bundan istifade ediliyor ve önüne gelen kamerayı açıp din anlatıyor. Elbette karşılarına İmam Ahmed gibi adamların çıkması lazım.
Tevhid ehli medreselerin durumunu bilmediğim için yorum yapamıyorum onlar hakkında

Üst Ana Sayfa Alt