Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çikolata ve Çikolatanın Faydaları

I Çevrimdışı

ibn-i sina

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Çikolata ve Çikolatanın Faydaları


Sadece kokusuyla mutluluk hormonu endorfini harekete geçiren çikolata, damağımızda yavaş yavaş erirken, insanı farklı hazlara sürüklüyor. Çikolatanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Kalp hastalıkları ve kanserle mücadele ediyor, cildi ve kemikleri besliyor.

Kokusuyla, insanı baştan çıkaran, iştah açıcı kahverengi görüntüsüyle çikolatayı kim sevmez ki! Kokusu bile mutluluk hormonlarının harekete geçmesine yeten, bu tatlı mucizenin tarihi M.Ö. 1000 yıllarına dayanıyor. O yıllarda Amerika'da yaşayan yerliler, kakao tohumlarını öğütüp enerji veren içecek yaparlarmış. M.S. 1550 yılında İspanyol Cortes'le Avrupa'ya sıçrayan kakao tohumlarının, ağzımızda çikolata olarak erimesi yaklaşık 800 yılı bulmuş.

Geçmişten günümüze ağızları tatlandıran çikolatanın birçok yararı var. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Mirror'da çıkan habere göre çikolatanın insan sağlığına pek çok yararı bulunuyor:
Çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar kanserle mücadelede faydalı. Kakao, kırmızı şaraba oranla iki; yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor. Çikolata aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağı. Bu da güçlü kemiklerin oluşmasını sağlıyor. Çikolata geçmişten günümüze özellikle kadınlar üzerinde psikolojik olarak oldukça olumlu etkilere sahip. Çikolata kadınların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan endorfini salgılatıyor. Harvard Tıp Akademisi uzmanları, kakaonun yüksek tansiyonu düşürdüğüne dair bulgular elde ettiğini savunuyor. Güçlü dişleri sağlayan florid açısından da zengin olan çikolata, stresle mücadelede faydalı olan potasyumu da içeriyor. Bristol Üniversitesi doktorlarından Peter Barham, çikolatanın içinde bulunan bir maddenin uyarıcı etkisi bulunduğunu ve bunun da kişiye kendini iyi hissettirdiğini savunuyor. Çikolata büyük miktarda bakır da içeriyor. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı oluyor. Bu da cilde, damarlara ve dokulara faydalı oluyor. Kaliforniya Üniversitesi uzmanları her gün az miktarlarda çikolata yemenin kanda pıhtılaşmayı önlediğini savunuyor. Bu da ani kalp krizlerinin önüne geçiyor. Çikolata aynı zamanda yiyen kişiye enerji veriyor ve diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor. Bağışıklık ve üreme sistemi için faydalı demir ve çinko çikolatada bolca var. Bu tat her derde deva. Kahve içmek yerine çikolata yemek çok daha yararlı, çünkü çikolata kahveye oranla çok daha az kafein içeriyor. Çikolata diğer tatlılara oranla diş sağlığı açısından daha zararsızdır; çünkü sütlü çikolata yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfat içerir. Bu maddeler de diş minesini koruyor. Çikolatadaki doymuş yağ oranı,kandaki kolesterol seviyesinin artmasına neden olmuyor.
 
H Çevrimdışı

Hattab Amedi

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Çikolatanın Tadına İlk Defa Bakan Kakao İşçileri -
Fildişi Sahili'ndeki kakao işçilerinin hayatları boyunca hiç çikolata yememiş olduğu aklınıza gelir miydi?
Çikolatayı ilk kez deneyen kakao işçilerinin tepkileri videoya alındı. Dünyanın adaletini bir kez daha sorgulatan bu görüntüler gerçekten şaşırtıcı.

Bu işçiler için kakao çekirdekleri, yaşamlarını sürdürebilmenin tek yolu. Trajedi ise, yıllardır yetiştirdikleri kakao çekirdeklerinin ne üretiminde kullanıldığını, neye dönüştüğünü bile bilmiyor olmaları.

Çikolatadan bir parça koparıp, tadına baktıklarında yüzlerindeki ifade her şeyi anlatıyor. 'Meğer beyaz adamlar bu yüzden bu kadar sağlıklıymış' diyor işçilerden birisi
 
M Çevrimdışı

Mutedil Olun

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
bir tavsiye kardeşler: çikolata veya bisküvit, gofret gibi ambalajlı ürünleri tüketirken marka seçin. Çünkü bu tip ürünler, özellikle de yabancı firmaların ürünlerinde domuz jelatini kullanılabiliyor. karmin gibi böcek boyaları, MSG gibi çok tehlikeli katkı maddeleri kullanılabiliyor. Eğer bulabilirseniz, GİMDES isimli firmanın sertifika verdiği ürünleri tüketin, gerçekten helal gıda konusunda hassas çalışıyorlar, Rabbim yardımları olsun. Ekmeğin mayasına kadar girmiş bu kimyasal depoları, unda bile kıl tüy kullanılır olmuş, şaka değil ha...
 
Kozsoy Çevrimdışı

Kozsoy

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
adama beyaz diyecekler sandım açık tenli diolar ?!
 
M Çevrimdışı

Muhammed Türk

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam, bimdeki o üstün lezzet ödüllü sütlü ve bitter çikolataların içinde; vicudu yağlandıran katkı maddeleri var...
Ben bıraktım bu yüzden çikolata yemeyi.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt