Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Haber Çin Polisi Şikayete Gelen Uygurlara Saldırdı

  • Konbuyu başlatan Ebu & Dücane
  • Başlangıç tarihi
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
Doğu Türkistan'ın Lemçin şehrindeki olayların toprakları zorla ellerinden alındığı için karakola şikayete gelen halka Çin polisinin saldırması ile başladığı ortaya çıktı
uygur.jpg


Hamid Göktürk/ Dünya Bülteni- Haber MerkeziDoğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de beş yıl önce düzenlenen katliamının beşinci yıldönümü yaklaşırken, Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan'da katliam, şiddet ve baskılarını arttırarak sürdürüyor. Bölgenin Lemçin şehrinde Çin'in topraklarına el koyup Çinlilere vermesine karşı çıkan köylülerin karakola şikayet etmesi üzerine polis gruba karşı şiddet kullandı.
Çin'de dün resmi Şinhua ajansı ile Sina İnternet sitesi kesici aletlerle silahlanan bir grubun Lemçin Polis Merkezini bastığı 9'u polis ve 8'i Çinli Sosyal İşçi (Silahlı Çinli Milis) toplam 17 kişinin öldüğünü iddia etmişti. Ajans, saldırganlardan 10 kişinin öldürüldüğünü, üç kişinin ise sağ yakalandığını açıklamıştı.
Olay mahallinden ulaşılan bilgilere göre ise, olaylarda Çin yönetiminin iddia ettiği gibi ölü sayısının 27 değil çok daha fazla olduğu, içlerinde yaşlı kadın ve çocukların bulunduğu yüzlerce kişinin ise yaralandığı, Lemçin Hastanesinde yer bulamayan yaralıların bölgedeki diğer hastanelere sevk edildiği bildiriliyor.
Çin işgal yönetimi yıllardan beri Doğu Türkistan'da Uygur Çiftçilerin topraklarına zorla el koyuyor ve destek ve teşviklerle ülkeye getirdiği Çinli göçmenlere bu toprakları tahsis ederek yerleşmelerini sağlıyor. Lemçin'deki olayların da topraklarını kaptırmak istemeyen Doğu Türkistanlı Müslüman Türklerin protesto gösterisi düzenlemesi üzerine gerçekleştiği ve polisin eylemcilere şiddet kullandığı belirtiliyor. Geçtiğimiz ay da topraklarını Çinlilere kaptırmamak için Gulca bölgesinde yaşayan çiftçiler tarlalarında kulübeler yaparak sürekli nöbet tutmaya başlamışlardı.
Dünkü olayda topraklarına el konulan çiftçiler mahalli yöneticilere şikayette bulunmuş ise de, sonuç alamamıştı. Bunun üzerine bölge halkı, Urumçi ve Pekin'e giderek başta Çin Ulusal Halk Kurultayı ve yargı organlarına başvurmuş ancak, sorunu mahalli makamlar nezdinde çözmeleri söylenerek polis nezaretinde memleketlerine zorla geri gönderilmişti. Toprakları zorla ellerinden alınan ve geri alma başvurularından hiçbir sonuç alamayan Turfan Vilayeti Piçan ilçesi Lemçin Gungşe (Kasabası) halkından bir grup 26 Haziran Salı günü sabah namazından sonra topluca Lemçin Kenti Polis Merkezine giderek ellerinden alınan ve Çinli göçmenlere verilen topraklarının kendilerine iade etmelerini istedi. Çıkan tartışma daha sonra çatışmaya dönüştü. Çatışmalarda onlarca kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, polis merkezinin ateşe verildiği bilgisine ulaşıldı. Ayrıca, bölgenin Çin askerlerince kuşatıldığı, sıkı yönetim ilan edildiği, giriş çıkışların yasaklandığı, bölgeye Çin'den çok sayıda askeri birlik sevk edildiği bildiriliyor.
ABD'de yönetim karşıtı Çin muhalefetinin internet siteleri ile Çin'den yayın yapan bağımsız siteler de olayları isyan olarak nitelendiriyor.
RABİA KADİR: ÇİN'İN ASİMİLASYON POLİTİKASININ BİR SONUCU
Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kadir, Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk ile birlikte bölgeyle temas halinde olduklarını belirterek olayların Çin'in baskıcı asimilasyon politikaları ve nüfus transferleri nedeniyle meydana geldiğini söyledi.
Kazak Türklerinin yoğun olduğu Altay ve Çöçek vilayetleri dışında Doğu Türkistan'ın tüm vilayetlerinde Uygur Türklerinin toprakları, işyerleri ve evleri çeşitli bahanelerle ellerinden alındığını söyleyen Rabia Kadir, şöyle konuştu:
"Bu güne kadar Çin hükümeti, 6 milyon Çinliyi bölgeye getirip Doğu Türkistan köylülerinin arazilerine yerleştirdi. Uygur Türklerine inanç hürriyeti ve kendi kültürlerini yaşamalarına imkan tanınmıyor. Bu eylemleri şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlere, bütün kardeşlerimize Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyoruz."
 
halid.bin.velid Çevrimdışı

halid.bin.velid

Üyeliği İptal Edildi
Banned
:( söylencek o kadar çok şey varki hangisini söyleyim neyi anlatmaya çalışim bilmiyom

bizler bir zinciriz ama halkayı bozanlar var
bizler gördügümüz halde görme engelilerin yerine geciyoruz
3 maymun diye güldügümüz figürler aslında bizi bize anlatan görüntülerdir

arakan,dogu türkistan, ve yazmakla bitmeyecek bir çok islam ülkesi ZULÜM ALTINDA ZULÜM

burda yazıyoruz en asından bir tepki veriyoruz bu haberi paylaşarak daha çok kitleye ulaştırıyoz
Ama bunlarda yeterli kalmıyor müslümanlar aralarındaki itikati meseleri çözmedem sonuç hep aynı MÜSLÜMANLAR ZULÜM ALTINDA ZULÜM

kim bilir berkide bu itikati meseleri içimize fitneyi atanlarda islam düşmanlarıdır bilmiyom tek bildigim bişey var

Eksik kalıyoruz
Eksik Yaptımız bişey var
Duyarlıgımızı yitiriyoruz
Dşünmüyoruz

 
Üst Ana Sayfa Alt