20:13, 12 Aralık 2013 Perşembe
Türkiye Cilvegözü Kapısını Kapattı
Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Suriye tarafı, 7 Aralık'da İslam Cephesi direnişçilerinin kontrolüne geçti
Türkiye, Hatay'ın Cilvegözü ilçesindeki sınır kapısındaki ticari faaliyetler ile araç ve insan geçişlerini, Suriye tarafında Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolu kaybetmesi nedeniyle durdurma kararı aldı. Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 12 Şubat 2013'te yaşanan bombalı saldırının ardından Türkiye, Cilvegözü'nde "ara bölge içinde sadece ticari ürün geçişi" yapılmasına izin veriyordu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın tümüyle kapatıldığını yazılı bir açıklamayla duyurdu. Açıklamada, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Suriye tarafında çatışmalar yaşandığı belirtildi. Ayrıca Özgür Suriye Ordusu'ndan ayrılan ılımlı İslami bir grup olan ve 7 ayrı muhalif grubu bünyesinde barındıran Suriye İslam Cephesi'nin, Suriye tarafında kontrolu ele geçirdiği kaydedildi.
Cilvegözü'nde 2013'de 20 milyon dolarlık ticaret
Bu noktada iki ülke arasındaki ticari ilişkilere baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'den Suriye'ye 2012 yılında 498 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Ocak-Haziran 2013 döneminde ise, 458 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan gerçekleşen ticari geçişlerde Suriye'deki iç savaş başladıktan sonraki en hareketli dönem 2013 yılı olarak ortaya çıktı. Sadece Cilvegözü Sınır Kapısı aracılığıyla Suriye'ye yapılan ihracaat ise, 2010'da 283 bin 786 dolar; 2011'de 6 bin 157 dolar ve 2012'de 364 bin 583 dolar olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre, Cilvegözü'nden Ocak-Ekim 2013 döneminde de, 20 milyon 343 bin 829 dolarlık ihracat yapıldı.
TÜİK'in 2008 - 2012 dönemi arasındaki turizm istatistiklerine göre, Cilvegöze Sınır Kapısı'ndaki insan trafiği istatistikleri ise şöyle:
2008 2009 2010 2011 2012
Yabancı girişi 264.113 313.512 508.214 390.567 273.460
Yabancı çıkışı 252.540 303.604 483.457 378.597 227.946
Vatandaş girişi 246.439 300.327 519.811 489.466 115.415
Vatandaş çıkışı 241.587 309.247 532.410 503.399 114.934
12 Ekim 2013
Türkiye, BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda El Kaide ve Taliban bağlantılı hesaplara el konulmasına karar verdi
Türkiye’de BM listesinde yer alan 349 kişi ve 67 kuruma ait menkul ya da gayrimenkuller tespit edilirse, malvarlığı durdurulacak. Listede yer alan isimler arasında Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından El Kaide’nin liderliğine getirilen Eymen El Zevahiri ile Afganistan’ın eski başbakanlarından, Hizb-i İslam Partisi’nin kurucusu Gulbeddin Hikmetyar ile Taliban rejiminin çok sayıda bakan, bakan yardımcısı ve üst düzey görevlisi de bulunuyor. Listede El Kaide üyesi 3 Türk de yer aldı. Bir dönem MİT’e muhbirlik yaptığı da iddia edilen Mevlüt Kar ile 2005’te Türk vatandaşlığından çıkarılan Atilla Selek ve 2007’den bu yana Almanya’da cezaevinde bulunan Adem Yılmaz’ın olası mal varlıkları donduruldu.
BM Güvenlik Konseyi, El Kaide ve Taliban yönetici ve üyelerine ilişkin böyle bir kararı geçmişte de almıştı. Türkiye’nin ise Suudi işadamı Yasin El Kadı’nın da aralarında bulunduğu bazı kişi ve kurumlarla ilgili endişeleri nedeniyle listeye çekinceli yaklaştığı belirtildi. Ancak uluslararası alanda sıkıntı yaratan bu süreç, terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yasanın bu yılın başında TBMM’den geçirilmesi ve bu yasadan kaynaklanan yönetmeliklerin de kısa bir süre önce hazırlanıp yürürlüğe sokulmasının ardından ivme kazandı. Türkiye de BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda El Kaide ve Taliban yönetici ve üyelerine yönelik mal varlığını dondurma kararı aldı. Resmi Gazete’nin önceki günkü sayısında yayımlanan kararla, listedeki El Kaide bağlantılı 219 kişi ve 63 kurumla, Taliban bağlantılı 130 kişi ve 4 kurumun Türkiye’deki olası mal varlıkları donduruldu.
Mal varlıkları dondurulanlar arasında Taliban rejiminin çok sayıda bakan ve bakan yardımcısı, aralarında Kabil Valisi Abdulmanan Niyazi’nin ve Kabil Belediye Başkanı Hamdullah Numani’nin de bulunduğu kent yöneticileri bulunuyor. Yüksek Mahkeme Başhakimi Nur Muhammed Sakıp, Askeri Mahkeme Başkanı Abdülrahman Ağa ile çok sayıda yargı mensubu ile diplomatlar ve bürokratlar da listede yer buldu.
GÜL İMZALADI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasının ardından Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararında, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1267 (1999), 1988 (2011) ve 1989 (2011) sayılı kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan malvarlığının dondurulmasına ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı’nın 12/9/2013 tarihli ve 5092 sayılı yazısı üzerine, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun 5’inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 30/9/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır” denildi.
12.12.2013 14:50
Milli Gazete: Libya, Mısır ve Mali gibi işgal altında olan üç Müslüman ülkenin vatandaşlarının ve şirketlerinin mal varlıklarına BM'nin dayatmasıyla el konuldu
Milli gazete bugün birinci sayfadan verdiği haberde, AKP hükümetine sert çıkış yaparak, "sözde Teröre Finansman Yasası ilk icraatlarını gerçekleştirmeye başladı" sözleri ile, "Hükümet Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla “terörist” denerek yaftalanan Müslümanların mal varlıklarına el koymaya başladı" ifadelerine yer verildi.
Milli Gazete, daha önce bunun gerçekleşeceğine dair endişelerin olduğuna dair yapılan haberleri hatırlatarak, "daha önce gündeme getirdiğimiz ve yasalaşması durumunda İslami örgüt, dernek ve kuruluşlara yapılacak olan yardımların engelleneceğini belirttiğimiz sözde Teröre Finansman Yasası ilk icraatlarını gerçekleştirmeye başladı. Libya, Mısır ve Mali gibi işgal altında olan üç Müslüman ülkenin vatandaşlarının ve şirketlerinin mal varlıklarına BM’nin dayatmasıyla el konuldu" denildi.
Milli gazetede yer alan haber şöyle:
Millî Gazete’nin daha önce gündeme getirdiği ve yasalaşması durumunda İslami örgüt, dernek ve kuruluşlara yapılacak olan yardımların engelleneceğini belirttiği sözde Teröre Finansman Yasası ilk icraatlarını gerçekleştirmeye başladı. Hükümet Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla “terörist” denerek yaftalanan Müslümanların mal varlıklarına el koymaya başladı.
Libya, Mısır ve Mali gibi işgal altında olan üç Müslüman ülkenin vatandaşlarının ve şirketlerinin mal varlıklarına BM’nin dayatmasıyla el konuldu. Millî Gazete’nin ısrarla yasalaşması durumunda doğabilecek tehlikeleri gündeme getirmesine rağmen Meclis’ten geçen yasa tasarısı BM’nin “terörist” dediği her kişi, kurum ve kuruluşun mal varlıklarına el koymayı öngörüyor.
Bakanlar Kurulu; BM’nin direktifiyle Mali uyruklu Muhammed Lahbous (35), Mısır uyruklu Muhammad Jamal ABD-Al Rahim Ahmet Al-Kashıf (50) ve Libya uyruklu ABD-Al-Hamıd-Al-Maslı (38) adlı şahıslar ile Mısır, Libya ve Mali’de faaliyet gösteren Muhammad Jamal Network adlı şirket hakkında Terörizmin Finansmanının Önlenmesi gerekçesiyle mal varlıklarını dondurma kararı verdi.
Millî Gazete’nin daha önce gündeme getirdiği ve yasalaşması durumunda İslami örgüt, dernek ve kuruluşlara yapılacak olan yardımların engelleneceğini belirttiği sözde Teröre Finansman Yasası ilk icraatlarını gerçekleştirmeye başladı. Hükümet Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla “terörist” denerek yaftalanan Müslümanların mal varlıklarına el koymaya başladı. Libya, Mısır ve Mali gibi işgal altında olan üç Müslüman ülkenin vatandaşlarının ve şirketlerinin mal varlıklarına BM’nin dayatmasıyla el konuldu. Millî Gazete’nin ısrarla yasalaşması durumunda doğabilecek tehlikeleri gündeme getirmesine rağmen meclisten geçen yasa tasarısı BM’nin “terörist” dediği her kişi, kurum ve kuruluşun mal varlıklarına el koymayı öngörüyor. Hükümet BM tarafından terör örgütü listesinde bulunan El-Kaide ile bağlantılı oldukları iddiası ile Libya, Mısır ve Mali uyruklu 3 kişi ile bir şirketin Türkiye’deki mal varlıklarına el koydu.
Hükümet, El-Kaide ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle Libya, Mısır ve Mali uyruklu 3 kişi ile bir şirket hakkında Türkiye’deki mal varlıklarını dondurma kararı verdi. Bakanlar Kurulu; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan mal varlığının dondurulması kararı kapsamında El-Kaide ile bağlantılı oldukları iddia edilen Mali uyruklu Muhammed Lahbous (35), Mısır uyruklu Muhammad Jamal ABD-Al Rahim Ahmet Al-Kashıf (50) ve Libya uyruklu ABD-Al-Hamıd-Al-Maslı (38) adlı şahıslar ile Mısır, Libya ve Mali’de faaliyet gösteren Muhammad Jamal Network adlı şirket hakkında Terörizmin Finansmanının Önlenmesi gerekçesiyle mal varlıklarını dondurma karı verdi.
22:49, 10 Aralık 2013 Salı
Konya'da El Kaide Operasyonu 3 faklı adreste yapılan eş zamanlı operasyonda 3 kişi gözaltına alındı.
incanews / Haber Merkezi
Konya İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Pazartesi günü bir ihbar üzerine Selçuklu ve Karatay ilçelerindeki 3 ayrı adrese operasyon düzenledi. Bir süredir teknik takip yapılan A.T.(33), P.S. (31) ve B.A (27) isimli şüpheliler eş zamanlı baskında gözaltına alındı. Konya TEM Şube Müdürlüğünde ifadesi alınan şüpheliler, mahkemeye sevk edildi. Daha sonra polisler tarafından adliyeden çıkarılan şüpheliler cezaevine gönderildi.Baskın yapılan adreslerde bomba yapımında kullanılan 250 kiloya yakın kimyevi madde ele geçirildi. Kimyasal maddelerden alınan örnekler incelenmek üzere laboratuvara gönderildi. Polisin bomba yapımında kullanılan malzemelerin Suriye'ye gönderilmek için temin edildiği ihtimalinin üzerinde durduğu öğrenildi.
Son güncelleme: 11 Aralık 2013 Çarşamba 20:20
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden ve Bursa'lı Müslümanların yargılandığı Hizb-ut Tahrir davası 06.12.2013 tarihinde yapılan karar duruşmasında yüksek cezalar verilerek karara bağlandı. Dava kapsamında yargılanan 8 kişiye toplamda 67,5 yıl ceza verildi.
Küre Medya / Haber Merkezi
https://www.islam-tr.org/turkiye-ha...r-uludag-universitesini-basti.html#post317406