Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çok Bilinmeyenli Denklem-1

el_makdisi Çevrimdışı

el_makdisi

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bütün belirsizlikleri ile devam eden bir hayat. Hayata olabildiğince sıkı sarılan insanlar ve hayattan kopan zavallılar.

Rüzgarın savurduğu yerde hayatına devam edenler ve rüzgara karşı durup, rüzgarın aktığı yönün tersi istikamette hayatını sürdüren kişiler. Çok bilinmeyenli bir denklem yani… Bilinmeyeni ve değişkeni çok olan karma karışık bir denklem.

Ben bu denklemin içinde bir X’im, değişkenim.

Yapayalnız, çözümden uzak çırpınıp duran bir X. Yalnızlığımı bitirmeye çalışan diğer değişkenler de işin içine girince sayısı artıyor bilinmeyenlerin. Bir anda çok bilinmeyenli, değişkeni çok olan bir denklem oluyorum. Hayata nereden tutunacağını bilmeyen…

Denklem içinden çıkılmaz bir hal alıyor bir anda.

Yapayalnız bir X’im ben. Değişkenim, her şey olmaya hazır. Bakalım hangi değerleri alabiliyorum.

X=1; faydasız, çarpma ve bölmede etkisiz eleman, toplama ve çıkarmada ise etkinliği çok az olan birisin sen. Hayatın savurduğu yerde yaşamaya çalışan, sıradan insanlar topluluğunun bir parçasısın sen. Okyanustaki bir damla misali, alındığı zaman hiç hissedilmeyen, hiç biri şeyi değiştirmeyen…

X=2; işe yaramaya başladın. En azından bir barkodun var artık, en küçük asal sayı diyorlar sana. Vay be… ne isim ama! En küçük asal sayı, en küçük!

X=3; etkinliğin hissedilmeye başlandı. Kimse sana en küçük asal sayı diyemez, çünkü en küçük 2. Asal sayısın!

X=4; diğer sayıların, sana bölümü için dönüp, son iki rakamlarına bakıp, kendilerini tartmaları gerektirdiğini düşündürecek kadar adam oldun. Üstelik, artık bir sayının karesisin. Bir babasın sen!

X=5; yuvarlak bir sayı oldun. Pazarlıklarda düz olsun da anlaşalım, denilerek adı anılacak kadar sosyal statün var, hatırın var. İsmin anılıyor pazarlarda….

X=6; iki asal sayının çarpımı ancak sen ediyor. Az da olsa insanlar sana koşuyor, dert anlatıyor. İki kişi birleştiği zaman ancak sen oluyor.

X=7; yalnızsın ama bir karizman var. İnsanlar işte benim uğurlu rakamım diyecek kadar seni önemsiyor ve bunların sayısı hiç de az değil. Denklemi çözülmeye çalışılan bir sayı sisteminin içinde önemli bir parçasın. Bölünemiyorsun ama statükocusun, ezbercisin, yerinde sayıp durursun. Mesafe alamamak en önemli problemin. Senden rahatsız olanlar var. Okula yeni başlayanlar için 7/2 denildiği zaman kimisi sinir olur, kimisi ise bölünmez der geçer...

X=8; bir sayının karesi değil, artık küpüsün, üç boyutlu maddelere temel teşkil edecek kadar iyi bir model olabiliyorsun. Uzayda 3 koordinata sahipsin. Ama bazen 1 bile senin işlevini görebiliyor, bir sayının küpü olma konusunda…

X=9,10,11….

Büyük adamsın topluluklara hitap ediyorsun. Sevilen sayılan birisin. Ama seni sevmeyenler var. Daha sayı saymayı yeni öğrenen biri için işkence niteliğinde olabiliyorsun. Ama onlar küçük, onlara kulak asmaya değmez. Senin büyüklüğün onlar için zahmet teşkil etmekten başka bir şey olmamaktadır. Ama en tepedesin…

……… ve birden düşüyorsun, tepe taklak oluyorsun, ağlıyorsun, sızlıyorsun ve bazen intihar…

X=0; geride kalanlar için, çarpmada yutansın, toplama ve çıkarmada etkisiz, bölümlerde ise anlamsızlıksın. Canavarsın, vahşisin, insanlara zarar veren birisin. Senden uzak duranlar şanslı, çünkü onlara eklediğin hiçbir şey yok. Lakin sana bulaşanların vay haline. Ya onları yutar sıfıra çevirirsin ya da böler anlamsızlaştırırsın…

Ben bir değişkenim, yalnızım ama bilinmeyenim. Ben bir X’im….

Her şey olmaya hazır.

 
R Çevrimdışı

ramazanusta

Üye
İslam-TR Üyesi
İnsan hayatına felsefi bir bakış ve yaklaşım. bu bir X in kendi hayatında yaşadıgı merhaleleri zaman içerisinde degişen görüş ve fikirlerini kimi zamanda faydasız ve zararlı bir hale geldiğinin matematiksel açılımı. daha çok fikir ve bakış açısı dogurabilecek her kafadan ayrı ayrı ses ve yorum getirebilen sabitlikten uzak bir görüş
 
el_makdisi Çevrimdışı

el_makdisi

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
daha çok fikir ve bakış açısı dogurabilecek her kafadan ayrı ayrı ses ve yorum getirebilen sabitlikten uzak bir görüş

Statükonun hakim olduğu ve yetiştirdiği tekdüze insan profili taslağını herkes kırıp başkalaşmak ister bazen.
Değişkenlik başkalaşmanın başka bir halidir. Söz konusu matematik olunca, akla gelen ilk değişken ve bilinmeyen X ise sosyal hayatta bu çabayı vermek isteyenlerin simgesi durumundadır diye düşünüyorum.

Güzel yorumunuz için teşekkürler...
 
Üst Ana Sayfa Alt