Çözüldü Cosplay Caiz midir?

A Çevrimdışı

alparslan26

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Merhaba sorum garip, bunun için kusura bakmayın. Merak ediyorum kaynak yok çünkü düzgün ve kimse sormamış cevaplanmamış bir soru. Cosplay caiz midir? Bilmiyorsanız anlatayım; Falanca oyunun, karakteri gibi oluyorsunuz. Yani ona benziyor ve onun gibi giyiniyorsunuz. Onun gibi davranıyorsunuz. Dünyada binlerce oyun ve karakter var, fakat ne seçtiğimiz fark eder mi yinede? Mesela ben diyelim ki sadece bir mühendis Cosplay'i yapmak istiyorum, başka özel bir şey yok. Dışarıdan bakan ve bilmeyen saha elamanı sanır. Böyle bir örnekte de olur mu bir sorun dini olarak? Ayrıca bir tür gelenek bu işi yapan insanlarla buluşmak ve kaynaşmak. Fakat tehlikeli olabiliyor, kimisi Mitolojik birşey yapıyor, kimisi fazla açık bir figür vb şeyler yapıyor. Yani giyinmese daha az açık olur. Forum da kimse sormamış ayrıca ve merak ettim.

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Merhaba;

Cosplay (dediğiniz gibi film, dizi, anime, oyun vb. karakterlerin kılığına girme) meselesinin caiz olup olmaması, İslam âlimlerinin ortaya koyduğu bazı temel ölçüler çerçevesinde değerlendirilmelidir. Burada hüküm, hangi karakteri canlandırdığına, kıyafetin niteliklerine ve amacına göre değişebilir.

Genel Fıkhî Ölçüler

a) Meşhur Günahkar ve Haramzadelere Özenip Benzemek
: عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ، قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ : مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
Abdullah b. Ömer (r.anhuma) şöyle dedi:
Rasûlullah buyurdu ki: Kim bir kavme benzerse, O da Onlardandır.
(Ebû Dâvûd, Libâs, Bab 4 ; Hadis no: 4031; Ahmed b. Hanbel, Musned, II/50; İbn Ebî Şeybe, Musannef, 8/277; Taberânî, el-Mûcemu’l-Kebîr, XII/391; İbn Hibbân, Sahih, 12/300)

Şirk, küfür, haram veya ahlâksızlık sembolü olan bir karakterin kılığına girmek caiz değildir.
Örneğin haç sembollü, papaz, buda vs şirk dinin adamı kıyafetli veya ahlâksızlıkla özdeşleşmiş karakterler.

b) Erkeğin Kadına, Kadının Erkeğe Benzemesi

: عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ
لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ: الْمُتَشَبِّهِينَ مِنَ الرِّجَالِ بِالنِّسَاءِ، وَالْمُتَشَبِّهَاتِ مِنَ النِّسَاءِ بِالرِّجَالِ
İbn Abbâs (r.anhuma) şöyle dedi:
Rasûlullah
, erkeklerden kadınlara benzeyenlere ve kadınlardan da erkeklere benzeyenlere lânet etti.

(Buhârî, Libâs, Bab 62, Hadis no: 5885; Ebû Dâvûd, Libâs, Bab 31, Hadis no: 4098; Tirmizî, Edeb, 34; İbn Mâce, Nikâh, 22; Ahmed b. Hanbel, Musned, 1/227)
Erkeklerin kadın karakter, kadınların erkek karakter kılığına girmesi haramdır.

c) Tesetture Riayetsizlik, Awrah'in Açık Olması
Awrah mahalli açık kıyafet giymek kesinlikle haramdır. (Nur Sûresi, 30–31; Ebû Dâvûd, Libâs, 31)
Cosplay kıyafeti vücut hatlarını belli ediyor veya avreti açıyorsa kesinlikle câiz olmaz.

d) Boş, Faydasız Eğlence, Oyun ve İsraf
Masum bir kostüm bile olsa, bu etkinlik boş vakit israfına, gayr-ı meşru ortamlara veya İslam’a aykırı davranış, söylem ve ilişkilere götürüyorsa câiz olmaz.

Ezcumle;

4 Mezhebin fıkhi kaidelerine göre ; başka dine, harama veya karşı cinse benzeme unsuru varsa Haram; bunlar yoksa bile israf, boş eğlence ve faydasız meşguliyet nedeniyle mekruh olabileceğini söylerler.

Muasır Selef menhecine sahib âlimlerin genel anlayışına göre ; özellikle haram unsurlara yaklaşan her türlü temsili canlandırmayı yasaklar, masum olsa bile bu tür eğlenceleri "lüzumsuz, bid‘atlara kapı açan" meşgale olarak kabul edilir.

Haram kılan 4 ana sebeb: Karşı cinse benzeme, avretin açılması, küfür sembolleri, ahlâksız karakter.
Bu 4 unsurdan biri varsa tüm mezhebler ittifakla haram der.
Hiçbiri yoksa Mezhebler: Caiz veya mekruh. İsraf ve bid‘ata kapı açma endişesiyle uzak durulması tavsiye edilir.