İcma olsaydı şuan alimlerin farklı görüşlerini konuşuyor olmazdık. . Maliki ve Hanefi mezhebinde yüz avret değil , Şafi ve Hanbeli de avret..
Eşlerinizi ve idariniz altındakileri bu şekilde takvaya uygun giyindirebiliyorsanız , sefer mesafesine fln otobüsle tek yollamıyorsanız sizi tebrik ederim . Ben maalesef bu konuda pek başarılı değilim
İcma derken sizden alimlerin görüşleri istedim zaten 4 imamın..
Bu konu alimler arasında ihtilaflıdır. Kadının baştan aşağı her tarafı avrettir diyen alimler İmam Ahmed ve İmam Şafii rahimehullah kadının peçe takmaları gerektiğini söylerler.
Kadının yüzü, elleri hatta bazılarına göre ayakları avret değildir diyen alimler İmam Mailk, İmam Ebu Hanife rahimehullah'a göre kadının peçe takması gerekli değildir, demişler..
Bu ihtilafın sebebi;
"Kadınlar süslerini, kendiliğinden görünen kısım müstesna, açmasınlar" (Nur/31) ayetinde müstesna tutulan yerlerin, kadının belli bir takım uzuvları olabildiği gibi, hareket halinde kapalı kalması mümkün olmayan yerleri de olabilmesidir.
Hareket halinde kapalı kalması mümkün olmayan yerlerdir, diyenler:
"Ey Nebi! Eşlerine, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına (dışarı çıkarken) üstlerine örtü almalarını söyle. Bu, onların tanınmamalarını ve dolayısıyla incitilmemelerini sağlar." (Ahzab/59) ayetini delil getirerek: "Kadının bütün vücudu, hatta sırtı bile mahremdir" demişlerdir.
Ayette müstesna tutulan yerlerden maksat, yüz ve eller gibi, kapatılması adet olmayan bir takım belli uzuvlardır diyenler ise: "Kadının yüzü ve elleri mahrem değildir Nitekim kadın hacc’da yüzünü kapatmaz" demişlerdir.
Yüz ve ellerin avret olmadığını söyleyen alimlerin sözleri, yüz ve ellerin açık olmasının farz olduğu, sünnet olduğu veya bunların örtülmesinin bid'at olduğu manasına gelmez. Üstelik bu alimler, yüz ve ellerde hiçbir ziynet eşyasının olmamasını ve bunların açılmasının fitneye sebep olmamasını şart koşmaktalar.
Dolayısıyla fitnenin olduğu yerde bütün mümin kadınların yüzlerini ve ellerini örtmeleri bu alimlere göre bile şarttır. Zira: “Süslerini, ….. açmasınlar...” ayeti kadınların yabancı erkekler karşısında fitneye sebebiyet vermemek için süslerini açmalarının haram olduğuna delalet eder.
İbni Atiyye bu hususta şunları söyler:
“Benim anladığıma göre ayet, kadınlara ziynet denilen herşeyi erkeklere açmaktan mutlaka kaçınmalarını emretmektedir. Ancak zaruret hallerinde örtülmesi mahzurlu olan yüz ve el gibi azaların açılmasında bir mahzur yoktur.” (Kurtubi Tefsiri)
Alimlerin görüşlerinden anlaşılan şu ki; fitne ortamında bütün mümin kadınların yüzlerini ve ellerini örtmeleri gerekir..
Bunları belirtmek istememde ki neden, okuyanların yanlış şeyler algılamalarına engel olmak içindir.
Ayrıca yukarda belirttiğiniz şeyi tam olarak algılayamasam da anladığım şekilde cevap vereyim inşaAllah:
Evet ben gayet rahat kullanıyorum yüz örtüsünü ve yolculuk yapmak ile ilgili hiç bir sıkıntı da yaşamıyorum Elhamdülillah.
Benim bahsettiğim nokta aslında tam anlaşılmadı Allahualem. Demek istediğim şudur:
Biz alimlerin peçe hakkında ki görüşlerinden bahsederken, malum şahıs kalkmış bunu bir zümreye mal eder gibi, bir şekilcilikmiş gibi göstermeye çalışıyor yüz örtüsünü. Videoda bahsettiği grup kaç yıldır ortaya çıkmış bir grupken, bakın peçe yani yüz örtüsü ne zamandan bu yana mümin kadınlar tarafından kullanılıyor. Bilmem anlatabildim mi vesselam..