Çözüldü Cuma Günü Okunması Sünnet Olan Sureler Hangileridir?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Ebû Saîd el-Hudrî رضي الله عنه'dan rivayet edildiğine göre;
Rasûlullah
ﷺ şöyle buyurmuştur:
إِنَّ مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْكَهْفِ يَوْمَ الْجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّورِ مَا بَيْنَ الْجُمُعَتَيْنِ
“Şubhesiz kim Cumua günü Kehf sûresini okursa, iki Cumua arasındaki süreyi aydınlatacak bir nur onun için parlar.”
(Hâkim, el-Mustedrek, 2/399, Hadis no: 3392; Beyhakî, es-Sunenu’l-Kubrâ, 3/249, Hadis no: 6209; Beyhakî, es-Sunenu’l-Kubrâ, 6/451, Hadis no: 6063)
Hâkim hadisin senedi hakkında; "Bu hadis sahih isnadlıdır; Buhârî ve Muslim bunu rivayet etmemişlerdir.” demiştir.
İbn Hacer ise hadisi hasen olarak değerlendirmiş ve bunun Kehf sûresinin Cumua günü okunması hakkındaki rivayetlerin en kuvvetlilerinden olduğunu belirtmiştir.

Ebû Saîd el-Hudrî
رضي الله عنه'dan mevkuf olarak şöyle nakledilmiştir:
مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْكَهْفِ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّورِ فِيمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْبَيْتِ الْعَتِيقِ
“Kim Cumua gecesi Kehf sûresini okursa, kendisiyle Beytu’l-Atîk (Kâbe) arasını aydınlatacak bir nur Onun için parlar.”
(Dârimî, Sunen, Hadis no: 3450)

"Cumua gecesi Kehf suresini okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cumua arasında işlediği (küçük) günahlar da afvolur."
(Hâkim, el-Mustedrek, 2/399, Hadis no: 3392; Beyhakî, es-Sunenu’l-Kubrâ, 3/249, Hadis no: 6209; et-Terğıb ve't-Terhib, Kitabu'l-Cuma, 1/512-513)
Hâkim isnadını sahih kabul etmiş; İbn Hâcer hadisi hasen değerlendirmiştir.

Zayıf bir hadiste ise İbn Şihab ez-Zuhrî şöyle demiştir:
“Cumua namazından sonra, imam selam verdikten hemen sonra, bir şey konuşmadan, İhlas, Felak, Nas surelerini 7’şer defa okuyan kimsenin malı, çocukları, diğer cumuaya kadar korunmuş olur.”
(Kenzu’l-Ummal, Hadis No: 4985
Senet zincirinde İbn Lehia adlı bir râvi bulunduğu için bu rivayet zayıftır.)

Rasulullah (s.a.v.): “Cumua günleri sabah namazında Secde ve İnsan (Dehr) surelerini okurdu.”
(Buhari, Cumua 10; Muslim, Cumua, 65)

Bazen “Cumua namazının birinci rekatında Cumua suresini, ikinci rekatında Munâfikun suresini okumuştur.”

(Muslim, Cumua 61; Ebû Dâvud, Salât, 234,236 )

Bazen de “İkinci rekatında Munâfikun sûresi yerine Ğaşiye suresini okumuştur.”
(Muslim, Cumua 63; Ebû Dâvud, Salât, 234,236)

Ayrıca, Peygamberimizin “Cumua namazında A’lâ suresi ile Ğâşiye surelerini okuduğu” da rivayet edilmiştir.
(Muslim, Cumua, 62; Ebû Davud, Salat, 234, 236, 242; Nesai, Cumua 39)

Burada şunu da hatırlatmak gerekir ki; Namazlara ait bazı özel sureler olmamakla beraber Rasulullah'ın bazı namazlarda daha sık okuduğu sureler vardır. Ancak bu durum sürekli bu sureleri okurdu manasında değildir. Çünkü devamlı aynı sureleri okumak, Kur'an'ın diğer sure ve ayetlerini namazda terk etmeye yol açar. Bu da uygun değildir. Bu sebeble
bu surelerin o namazlarda okunmasını mustehab görmüşler ama şart koşulmamışdır.

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
İbn Dakik El-İd (rahimehulah) şöyle anlatmıştır:

“Bir arkadaşım vefat etmişti. Sonra onu rüyada gördüm. Dedi ki:

“Yanıma yırtıcı bir hayvan gibi bir köpek geldi ve beni korkutmaya başladı. Ben de korktum. Ardından güzel bir görünümde birisi geldi ve köpeği kovdu ve oturup beni rahatlattı.

Dedim ki: “Sen kimsin?”

Şöyle dedi:

“Ben, Cuma günü senin Kehf suresini okumanın sevabıyım.”

_(Ed-Durer, İbn Hacer, 5/352)_
/alıntı

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Ali b. Ebî Tâlib’ten (radiyallahu anh) O da Fâtıma bint Muhammed’ten (radiyallahu anha) rivayete göre Rasûlullâh’ın ﷺ şöyle işittiğini söyledi:

“Şüphesiz Cuma gününde bir saat vardır ki, bir Müslüman o vakitte hayır isteyerek dua ederse mutlaka duası kabul edilir.”

Fâtıma (radiyallahu anha) dedi ki:

“Ey Allah’ın Rasûlü! Bu hangi saattir?”

Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu:

“Güneş batmaya doğru meylettiği andan batıncaya kadar olan vakittir.”

Bunun üzerine Fâtıma (radiyallahu anha), Erbed adında bir hizmetçisine şöyle derdi:

“Dama çık! Güneşin batmaya doğru meylettiğini gördüğünde bana haber ver.”

O da haber verince Fâtıma (r.a.) namaz kıldığı yere gider, güneş batıncaya kadar sürekli dua ederdi. Sonra akşam namazını kılardı.

(📚 İshak b. Râhûye’nin Müsned’i)

#KabulSaati (Saatü’l-İcâbe)

sâlihlerden biri şöyle derdi: "cuma günü ikindi ile akşam arası ne dua ettiysem rabb'im hepsini kabul etti. öyle ki artık bir şey istemeye hayâ ettim."

mufaddal b. fadâle, cuma günü ikindi namazını kıldıktan sonra mescidin bir köşesine çekilir, güneş batana kadar dua ederdi.

saîd b. cübeyr, ikindiyi kıldıktan sonra güneş batana kadar kimse ile konuşmazdı. (yani dua ve zikirle meşgul olurdu.)

اللهم صل وسلم على نبينا محمد

Geri
Üst Ana Sayfa Alt