Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Cünüblü Birisi Nasıl Gusül Eder ?

I Çevrimdışı

islami bilgiler

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
CÜNÜPLÜKTEN GUSLETME ŞEKLİ

Gusülden önce abdest almak; Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Rasululla h (aleyhissa latu vesselam) cenabette n gusledinc e önce ellerini yıkamaktan başlardı, sonra sağ eliyle vücudundaki ezâ'nın üzerine su döker, sol eliyle de onu yıkardı. sonra namaz abdesti gibi abdest alırdı. Sonra parmaklarını suya batırır, onlarla saç diplerini hilallerd i. Deriyi ıslattığı kanaati hâsıl olunca tepesinde n üç kere su dökerdi. Sonra da bedeninin geri kalan kısımlarını yıkardı. En sonra da ayaklarını yıkardı.''
Elleri kaba daldırmadan önce yıkamak; Aişe r.a.’dan; “Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem gusletmey e başladığında elini kaba daldırmadan önce yıkardı.”
Ağza ve burna su vermek; Meymune (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Rasululla h (aleyhissa lâtu vesselâm) cenabette n yıkanırken ben O'na perde oldum, (şöyle yıkanmıştı): Önce ellerini yıkadı. Sonra sağ eliyle (kaptan) solu üzerine su dökerek fercini ve (meniden) bulaşanları yıkadı. Sonra elini duvara -veya yere- sürdü. Sonra ağzına ve burnuna su verip namaz abdesti gibi abdest aldı, ancak ayaklarını yıkamayı terk etti. Sonra üzerine su döktü. Sonra ayaklarını çekip yıkadı. Aleyhissa latu vesselam'ın cenabette n guslü işte böyledir."
Sağdan başlamak; Aişe r.a. dedi ki; “Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem, ayakkabı giymek, taranmak ve temizlik gibi her işte sağdan başlamayı severdi.”
Başa üç kere su dökmek ve saçları ovalamak; Aişe (radıyallahu anhâ)’dan; “Sonra parmaklarını suya batırır, onlarla saç diplerini hilallerd i. Deriyi ıslattığı kanaati hâsıl olunca tepesinde n üç kere su dökerdi.”
Önce başın sağ tarafını, sonra sol tarafını yıkamak; Aişe r.a.’dan; Rasululla h (aleyhissa lâtu vesselâm), cenabette n yıkandığı zaman (süt sağılan kap gibi) bir kapta su isterdi. Onu eliyle tutar, başının sağ tarafını yıkayarak başlar, sonra da sol kısmını yıkardı. Sonra iki avucuyla su alır, onlarla başına dökerdi."
Elleri toprağa sürmek veya sabun gibi bir şeyle yıkamak; Meymune r.a. rivayetin de geçer; “sonra elini toprağa sürdü ve yıkadı.”
Ayakları yıkamayı sona bırakmak; Meymune r.a.’dan; “Sonra ağzına ve burnuna su verip namaz abdesti gibi abdest aldı, ancak ayaklarını yıkamayı terk etti. Sonra üzerine su döktü. Sonra yıkandığı yerden çekilip ayaklarını yıkadı.”
Gusülden sonra abdeste gerek yoktur; Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Rasululla h (aleyhissa lâtu vesselâm) yıkanır, iki rek'at namaz kılardı. Gusülden sonra Aleyhissa latu vesselam'ın bir de abdest aldığını görmedim.''
Havlu ile kurulanılır mı?; İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissa lâtu vesselâm) yıkanmıştı. (Kurulanma sı için) bir havlu getirildi . Onunla kurulanma yıp:
"Suyun ıslaklığı ile böyle (daha iyi)!'' buyurdula r.''
Gusledile n su miktarı; Aişe r.a.’dan; Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem, bir faraklık kaptan guslederd i. O ve ben tek bir kaptan guslederd ik.” Kuteybe, Süfyan’ın şöyle dediğini nakleder; “bir farak; üç sâ’dır.”
Bedeni ovalamak vacip midir?; ancak saçları sık olanın, saçlarını ovalaması vaciptir.
Gusledile n yere bevledilm ez; Abdullah b. Mugaffel’den Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: ”Hiç biriniz yıkanacağı yere küçük abdest bozup sonra da orada yıkanmaya kalkmasın. Çünkü vesvesele rin çoğu bundan ileri gelir.” Muhammed Bin Ali dedi ki; burada kastedile n kazılmış çukurdur. Şimdi ise hamamlar, kireç, tuğla ve benzerler inden yapılıyor. İdrar su ile akıp gittiği için bunda sakınca yoktur.”
Kimsenin görmeyeceği yerde çıplak olarak yıkanmak caizdir; Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Rasululla h aleyhissa lâtu vesselâm buyurdula r ki:
“Eyyub aleyhisse lam üryan (çıplak) vaziyette yıkanırken üzerine altından bir yığın çekirge düştü. Eyyub aleyhisse lam hemen onu elbisesin e avuç avuç koymaya başladı. Bunun üzerine Rabbi ona nida etti:
"Ey Eyyub, ben seni bu gördüğün (dünyalıktan) müstağni kılmadım mı?" Eyüp aleyhisse lam:
"Evet! Ey Rabbim! Velakin senin bereketin e karşı istiğna yok!" diye mukabele etti."
Guslederk en örtünmek; Ya 'la İbnu Ümeyye (radıyallahu anh) anlatıyor: "Rasululla h (aleyhissa lâtu vesselâm) açıkta (izarsız) yıkanan bir adam görmüştü. Derhal minbere çıkarak, Allah'a hamd ve senâda bulundukt an sonra:
"Allah diridir ve ayıpları örtücüdür, hayayı ve örtünmeyi sever. Öyleyse biriniz yıkanınca örtünsün'' buyurdu.''
Cünüp veya hayızlı olanın saçlarını, tırnağını kesmesi, dışarı çıkıp dolaşması caizdir; bunlardan yasaklaya n sahih bir delil yoktur. Tabiin’den Ata r.a. der ki; “Cünüp kişi, abdest almamış olsa bile hacamat yaptırabilir, tırnaklarını kesebilir, başını tıraş edebilir.”
Kişinin eşiyle birlikte tek kaptan yıkanması caizdir; Ümmü Seleme r.a.’dan; Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem ile birlikte aynı kaptan cünüplükten guslederd ik. Hatta bazen ellerimiz birbirine çarpardı.”
Kadının artığı olan suyla yıkanmak; İbni Abbas r.a.’dan; Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem, Meymune’nin artığı ile guslederd i.”
Humeyd İbn Abdurrahm an el-Himyeri dedi ki: “Ben, Ebu Hureyre gibi (üç dört sene) Rasululla h ile sohbette bulunmuş bir sahabiye rastladım. O zat: “Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem herhangi birimizin her gün taranmasını, yıkandığı yere küçük abdest bozmasını, kadının artığıyla erkeğin, erkeğin artığıyla kadının beraberce gusletmes ini yasakladı.” dedi.”
Alimler, diğer deliller de dikkate alındığında, ikinci hadiste geçen yasağın tenzihî olduğunu açıklamışlardır.
Cünüp olarak uyumak caiz olup, abdest almak müstehaptır; Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Rasululla h (aleyhissa lâtu vesselam), cünübken uyumak istediği takdirde fercini yıkar ve namaz abdestiyl e abdest alırdı.'' Müslim'in bir rivayetin de: ". .Yemek veya uyumak istediği zaman namaz abdestiyl e abdest alırdı '' denmiştir.
Abdullah İbnu Ebi Kays'tan; Aişe'ye: "Rasululla h cünüpken ne yapardı, uyumadan önce yıkanır mıydı? Veya yıkanmadan önce uyur muydu?'' diye sordum. Bana şu cevabı verdi: "Bunların hepsini yapardı. Bazan yıkanır ve sonra uyur, bazan abdest alır ve uyurdu." Bunu işitince:
"Bu meselede genişlik koyan Allah'a hamd olsun!" dedim..."
Diğer rivayette; Rasululla h (aleyhissa latu vesselam), cünübken uyur ve hiç suya dokunmazdı."
Cünübün Kur’an okuması; bundan yasaklaya n sahih bir delil yoktur. İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ)'dan rivayet edildiğine göre O, cünüb kimsenin Kur'an okumasında bir beis görmezdi."
 
Üst Ana Sayfa Alt