Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Danıştay:Din dersi değil,Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi

  • Konbuyu başlatan Ebu & Dücane
  • Başlangıç tarihi
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
(Bir müslümanın anlayabileceği bir dilden Danıştay kararı)

Danıştay’dan Din Kültürü Dersine Vize
Danıştay, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muafiyet talebine reddi onadı.
593573.jpg

04 Temmuz 2013 Perşembe 08:42
Akit’ten M. Emin Özkul’un haberine göre, Danıştay 8. Dairesi, bir davacının çocuğunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması istemiyle açtığı davayı reddeden Samsun 1. İdare Mahkemesi’nin kararını, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yeni müfredatı ile ‘din dersi’ niteliği taşımadığı; içerik olarak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi olarak kabul edilmesi gerektiği gerekçesiyle onadı.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK ÖĞRETİMİ ANAYASA GEREĞİ

Daire 2010/3682 Esas ve 2013/997 sayılı bozma kararında, şöyle denildi: “Anayasanın 24. maddesine din kültürü ve ahlak öğretiminin ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında olduğu kuşkusuzdur. Bu öğretimin Anayasanın öngördüğü amaca uygun bir müfredatla verilmesi gerektiği, içeriğin nesnel ve çoğulcu olması, kişinin dininin bir ayrım ve eşitsizlik unsuru olarak kullanılmaması ve devletin dinler karşısında tarafsız kalarak, bütün dinsel inançları eşdeğer görmesi gerekmektedir. Öğretimde uygulanan müfredatın belirli bir din anlayışını esas alması durumunda, bunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi olarak kabul edilemeyeceği ve din eğitimi halini alacağı açıktır. Nitekim müfredatta yapılan değişiklik sonucunda ülkemizde çoğulculuk anlayışı içerisinde, nesnel ve rasyonel bir şekilde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminin verildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere, davacı başvuruda bulunduğu 16.06.2009 tarihinde uygulanan müfredatla din eğitimi yapılmayıp Anayasanın 24. maddesine uygun olarak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi yapılmakta olup anılan madde uyarınca da bir zorunlu eğitimdir. Bu durumda, T.C. Anayasasının 24. maddesi ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel kanununun 12. maddesinde hiçbir ayrım yapılmadan tüm vatandaşlar için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu tutulması karşısında, davacının çocuğunun bu dersten muaf tutulması isteminin reddine ilişkin dava konusu işlemde mevzuata aykırılık görülmemiştir.”
danistayek.jpg


EĞİTİM-BİR-SEN: DANIŞTAY BİZİ DOĞRULADI

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer de konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Biz sendika olarak yıllardır; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin din dersi olmadığını söyledik. ‘Hinduizm, Brahmanizm, Hıristiyanlık, Yahudilik gibi dinler hakkında genel kültür bilgisi verilen bir dersin zorunlu İslam eğitimi olarak sunulması bir yanılgıdan ibarettir’ dedik. Danıştay kararı da bizi doğrulamıştır.” dedi. Danıştay kararında, müfredatta yapılan değişiklik sonucunda Türkiye’de çoğulculuk anlayışı içerisinde, nesnel ve rasyonel bir şekilde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminin verildiğinden söz edildiğini hatırlatan Özer, “Zorunlu din eğitimi veriliyor’ diye çığırtkanlık yapanlar bizim eleştirilerimize kulak tıkamayı ve kendi tezlerini dayatmayı seçtiler; ama yıllar sonra Danıştay’dan gelen itiraf, bizim açımızdan da hakkın teslimi anlamına gelmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi dinler hakkında genel kültür bilgisi vermektedir. Asla İslam dini eğitimi değildir” dedi.
ajanslar
(Umarım anlaşılmıştır.)
 
Üst Ana Sayfa Alt