Neler yeni

Çözüldü Dar'ul Küfürde Alışverişin Sınırları Nelerdir?

İ Çevrimdışı

İlimCihad

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Merhaba,
Ben Abdulmuiz abiye soru sormak istiyorum. Kuran ve sünnetten delillerle soru cevap başlığına soru açamadığım ( ya da ben beceremedim bilmiyorum ) için buraya sorumu sormak durumunda kaldım. Mazur görün lütfen.

Aşağıdaki yazı çok uzun olduğu için özet bir şekilde sorumu sorayım izninizle, dileyen derdimi de okuyabilir..: Darul küfürde alışverişin sınırları nelerdir?
Mesela aldığımız her şey zarureten alınmış olmak zorunda mıdır?
Okumak için aldığımız bir tıp ders kitabı veya tıp dersinden tutun aldığımız bir çikolataya kadar.. veya küfür düzeninin hükümlerine tabi olan bir sınava girmek, bütün bunların zaruret sınıflamasını nasıl yapacağız?

Önce kendi kötü durumumu kısaca özetlemek isterim. Ben ne yazık ki vesvese hastalığından yıllardır kurtulamamış bir kardeşinizim. Her şeyin çok ince ayrıntısına kadar düşünmekten beynim ağrıyor artık. Tam diyorum tamam bu sefer çözdüm bu sorunu, ondan sonra kafamdaki soruna dair başka bir soru geliyor aklıma ve bu sefer onu kafaya takmaya başlıyorum. Sırf bu vesvese hastalığımdan dolayı bi ara ders çalışamaz oldum ve tıp fakültesinde sınıf tekrarı yapmak durumunda kaldım. Ve bu vesveselerim de hep din üzerinden oluyor.
Tam düzeldim diyordum ki bu aralar bu hastalık yine baş göstermeye başladı.
Bu sefer de aklıma darül küfürde yaptığımız her alışveriş küfür mahkemelerine hükmen dayandığı için acaba zaruretsiz yaptığımız alışverişler bizi dinden çıkarır mı konusuna takıldı kafam.
Düşüncelerimin vesvese olduğuna nereden karar veriyorum biliyor musunuz, normal bir alışveriş yapsam mesela küçük bir bisküvi alsam hiç aklıma takılmaz bu alışveriş meselesi.

Ama örneğin ben TUS a çalışıyorum şu anda, aklıma takılan şey şu: bu aldığım Tus ders videoları ve kitapları acaba gerçekten zaruri mi? veya ne biliyim uzman doktor olmak için girdiğimiz TUS sınavı geçekten zaruri mi? Uzmanlık zaruri mi ki? Uzman olmasak da doktoruz sonuçta.. Asistan doktor olmak zaruri mi?
Gibi gibi içinden çıkamadığım bir sürü soru ve düşünce takılıyor aklıma. Ama bunların hepsi aslında gerçekten de zaruri olan bir şeyde aklıma takılıyor ve aslında zaruret olmayan konularda hiç aklıma gelmiyor bu mevzular. İşte şeytanın benimle oyun oynadığını buradan anlıyorum.
Tavsiyeniz var mıdır gerçekten çok yoruldum artık.

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Merhaba ;
Dar'ul Küfürde yaşayan Müslüman, şirk ve küfre radı olmamak şartıyla dünya işlerinde işlem yapabilir, ancak her işlem tevhid ve velâ/berâ ilkelerine uygun olmalıdır. Bir Müslüman, dâru’l-küfürde yaşasa bile, kalbiyle o düzenden berî olmak zorundadır. Eğer bir şey alıyorsa, zaruretten, ummete, kendisine veya ehline hizmet edecek bir maslahat veya meşru amaçlarda kullanmak için alır. Kâfirlerin hukukuna boyun eğmek, onların kanunlarını radı şekilde kabul etmek ise küfürdür. Dâru'lharbte mal almak, o sistemin küfür olduğuna inanmaya ve onunla dostluk kurmaya dönüşmediği sürece küfre girilmez.
Şeyh'ul İslam İbn Teymiyye şöyle demektedir: “Müslüman, daru’l-harb’de (küfür diyarında) kâfirlerden alışveriş yapabilir. Bu, Onların küfrünü tasdik etmez.”
(İbn Teymiyye, el-Fetâvâ el-Kubrâ, C. 29, Sf: 230)
Darul küfürde alışverişin sınırları nelerdir?
Mesela aldığımız her şey zarureten alınmış olmak zorunda mıdır?
Okumak için aldığımız bir tıp ders kitabı veya tıp dersinden tutun aldığımız bir çikolataya kadar.. veya küfür düzeninin hükümlerine tabi olan bir sınava girmek, bütün bunların zaruret sınıflamasını nasıl yapacağız?
Her alışverişin zaruret kapsamında olması gerekmez. Ancak;
Haram bir amaçla olmamalı (misalen silah almak ve kâfirlere karşı kullanılmayacaksa)
Küfre destek anlamı taşımamalı (mesela küfür propagandası yapan bir dergiyi satın almak gibi)
Kâfirlere dostluk veya sevgi bağı kurmamalı (Yahudi/Hristiyanları öven sembollü kıyafet giymek gibi)
Misallendirecek olursak;
Gıda, giysi, kitab gibi temel ihtiyaç alış verişi mubahtır

Tıb kitabı, mühendislik kitabı gibi ilim araçları alış verişi mubah hatta duruma göre maslahattır
Eğlence, lüks, israf, şubheli gelirli ürünlerin ticareti mekruh, duruma göre haramdır
Kâfirleri öven veya onların dinî sembollerini taşıyan ürünlerin alış verişi haramdır.

Tıb kitabı almak, ders görmek;
Eğer Müslümanların maslahatına hizmet edecekse (mesela mucahid doktor, Müslümanlara faydalı olmak gibi), bu zaruret değil, maslahat kapsamındadır. Bu durumda "makbul olan dünyevî tedbir" ve "ibadet niyetiyle ilim" olur.
Maddi menfaat değil, ummete hizmet olmalı. Kâfirlerin sistemine hizmet değil, Müslümanları korumaya yönelik niyet olmalı.

Kâfirlerin Sınavlarına Girmek – Zaruret mi?
Misal olarak doktor olup İslâm beldelerinde Müslümanlara hizmet etmek için giriliyorsa: Şeyh'ul İslam İbn Teymiyye şöyle demektedir:
“Müslüman bir kişi, maslahat için kâfirlerin meclisine girebilir ama kalbiyle onlardan berî olmalıdır.” (İbn Teymiyye , el-Fetâvâ, C. 28)
Ancak küfür sistemini kabul etmek, ona razı olmak, onunla övünmek kesinlikle haramdır.

"Zaruret Ölçüsü" 5 temel şarta bağlıdır:
Gerçek bir tehlike olacak (açlık, hastalık, ölüm vs.)
Alternatif bulunmayacak
Zaruret kadar faydalanılacak
Zaruret ortadan kalkınca işlem de bitecek
Haram olan işlem bizzat değil, dolaylı olacak