Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Davranım Bozukluğu

  • Konbuyu başlatan denizerbudak
  • Başlangıç tarihi
D Çevrimdışı

denizerbudak

Guest
Davranım Bozukluğu
Çocuk ve ergenlerin, kurallara, toplumsal değerlere uymaması ve başkalarının haklarını ihlal eder şekilde davranışlar göstermesine “Davranım Bozukluğu” denir.

Çocuk ve ergenlerde, davranışları normal ya da normlara uygun değil diye kesin bir şekilde ayırmak zordur. Davranım bozukluğu demek için, davranışların şiddeti, sürekli olup olmaması ve gelişim dönemine uygun olup olmaması önemlidir. Örneğin, çocukta aitlik kavramının gelişmediği dönemlerde, izinsiz bir şeyler alması durumu bozukluk olarak adlandırılmaz.

Davranım bozukluğu farklı dönemlerde ortaya çıkabilir. Belirtilerin 10 yaşından önce gözlemlenmesi “çocukluk dönemi davranım bozukluğu” olarak adlandırılırken, belirtilerin 10 yaş ve sonrasında ortaya çıkması ise “ergenlik dönemi davranım bozukluğu” olarak tanımlanır. Çocukluk döneminde ortaya çıkan davranım bozukluğu daha kalıcıdır ve başka psikiyatik bozukluklara neden olma açısından daha fazla risk taşır.

Davranım bozukluğu yaşayan çocuklarda; insanlara ve hayvanlara karşı acımasız davranma ve şiddet uygulama, sürekli bir kavgaya karışma hali, sık sık okuldan ve evden kaçma, yalan söyleme, gasp etme, yangın çıkarma, herhangi birini cinsel eyleme zorlama, cinsel içerikli yazışmalar, yanında zarar verici eşya taşıma sık karşılaşılan durumlardır. Ayrıca, verilen yaptırımdan ders almazlar ve yanlış tutumlarıyla yüzleştirildiklerinde mahcup olmazlar.

Çocukların %2’si davranım bozukluğu yaşarlar ve erkeklerde kızlara oranla daha sık rastlanır.

Davranım bozukluğunun nedenleri nelerdir ?
Davranım bozukluğun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı risk faktörlerinin olduğunu ortaya koyan çalışmalar vardır. Yapılan araştırmalara göre, bakımveren kişi tarafından duygusal, fiziksel veya cinsel istismara maruz kalma, tutarsız, değişken ve kuralları olmayan ebeveyn tutumu, çevresinde suç oranının yüksek olduğu arkadaşların olması, aile ortamında sürekli şekilde yaşanan huzursuzluklar, yakın çevrede alkol ve madde bağımlısı kişilerin olması davranım bozukluğunun gelişmesini arttıran bazı etkenlerdir.

Çocuklarda davranım bozukluğunun tedavisi
Davranım bozukluğunda tedavinin en önemli basamaklarından biri, ailenin ve çevrenin çocuğa karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgilendirilmesidir. Tedavide, psikiyatr, psikolog, aile ve okul işbirliği tedaviden olumlu sonuçlar alınması için oldukça gereklidir.

Bunun yanısıra çocukta davranım bozukluğuna eşlik eden başka herhangi bir psikiyatrik bozukluk varsa ilaç kullanımı gerekir.

kaynak: mood.ist
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt