Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Dedeye ve Nineye İtaat Farz mıdır? Her İsteklerini Yerine Getirmek Zorunda mıyız?

|FaraH| Çevrimdışı

|FaraH|

°
İslam-TR Üyesi
Merhaba.

Bir insanın Annesi ve Babasına itaati farz olduğu gibi, dedesine, ninesine'de farz mıdır? Mesela hastalık durumlarında onlar bakmak zorunda mıyız, yoksa bu sadece çocuklarının görevi midir?


Bazı durumlarda dedenin veli olabileceğini biliyorum. Hal böyle iken her isteğini yerine getirmek zorunda mıyız?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Merhaba;
"Biz insana, ana-babasına iyilik yapmasını tavsiye ettik. Bununla beraber, hakkında bilgi sahibi olmadığın (ilah tanımadığın) bir şeyi bana ortak koşman için sana emrederlerse, artık onlara bu hususta itaat etme." (Ankebût, 8)

"Biz, insana, ana-babasına iyilikte bulunmayı tavsiye ettik. Özellikle de anasını tasviye ederiz ki, o, kat kat zaafa düşerek ona hamile kalmış, emzirmesi de tam iki sene sürmüştür. Binaenaleyh; bana ve ana-babana şükret. " (Lukman, 14)

"Yüce Rabb'ın şöyle emretti; Yalnız Allah'a ibadet edeceksiniz, ana-babalarınıza iyilik yapacaksınız. Şayet bunlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlarsa sakın onlara "öf - uf" dahi deme, yüzlerine bağırma, onlara tatlı söz söyle. Onlara, merhamet belirtisi olarak tevazu kanadını aç da, 'Ya Rabb, küçüklüğümde bana şefkat gösterdikleri gibi, sen de onlara merhamet et.' de." (İsrâ, 23-24)

Rasulullah (s.a.v.) : "Allah size, annelerinize itaatsizliği... Haram kıldı."
(Buhârî, Edeb, 4)



Arabca’da ebeveyn kelimesinin tekili olan eb (çoğulu âbâ, ubuvve), “çocuk kendisinden olan erkek” (vâlid) anlamına gelir. Bundan başka, “herhangi bir şeyin meydana gelmesine veya düzelmesine sebeb olan kişi” anlamında da kullanılır. Ebeveyn ise ana babayı, ayrıca dede ile baba veya amca ile babayı birlikte ifade eder (Râgıb el-İsfahânî, el-Mufredât, “eb” md.)

Arabca’da genellikle en büyük erkek çocuğun adının başına eb kelimesi (ebû, ebâ veya ebî şeklinde) eklenerek yapılan tamlama babanın künyesini, bazen da lakabını gösterir. Ayrıca bir sıfatla nitelenen kimseyi, bir işin önderini, mûcidini veya uzmanını ifade etmek üzere de ebû ile başlayan terkibler yapılır. Arabca’da baba ve dedeleri bir arada anlatmak veya genel olarak “atalar” mânasına gelmek üzere eb kelimesinin çoğulu olan âbânın kullanımı oldukça yaygındır. Kur’an’da eb kelimesinin hem tekil hem de çoğul şekliyle geçtiği pek çok âyet vardır (meselâ En‘âm 74; Yûsuf 8, 99; Enbiyâ 54)

Bazı mezheblerde (Şafii, Ahmed) gerek miras, gerek nikah vb. meselelerinde babanın olmaması durumunda dede velilik konumundadır. İnsanın dünyaya gelmesine sebeb olan babasının da dünyaya gelmesine vesile olan Dede'nin hem de ninesinin meşru isteklerini (babasının meşrû istekleriyle tenakuza düşmediği sürece) hem dinen hem örf ve edeben yerine getirmesi vâcibdir.
 
|FaraH| Çevrimdışı

|FaraH|

°
İslam-TR Üyesi
Yani yanlış anlamadıysam her isteklerini yerine getirmemiz vâcib.

Bu gayrimüslim büyükler içinde geçerli midir?
 
Üst Ana Sayfa Alt