Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Diğer Hicri Ayların Hilali, Bayramı Etkiler mi?

Ebu Hayseme Çevrimdışı

Ebu Hayseme

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Es'selamu Aleykum.
Hocam biz elhamdulillah Ramazan orucuna hilalle başlayıp, hilalle son veriyor, Nebi (Aleyhi's Salat ve's Selam)'ın Sünnetine uyuyoruz. Ancak sorum şu; Muharrem'den sahura kadar Diyanet aynı hataları işleyip astronomik hesap yapıyor, bunun Ramazan'a ve Bayramlar'a etkisi olur mu?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah kardeşim;

Tabi ki etkiler. Ramadan Ay'ında oruç ibadeti başlayıp bitirildiği için daha fazla önemli olduğundan gündeme fazlasıyla geliyor. Yoksa her ayın başı ve sonu gözlemlenmektedir.
Oruç tutmada ihtilaftan kurtulmak ve ihtiyat için hilâli gözetleme çalışmaları yapmak mustehabdır. Aişe (r.anha) şöyle buyurmuştur:
"Peygamber (a.s) Şaban Ay'ında, başka aylarda göstermediği itinayı gösterir, sonra Ramadan hilâlini görünce oruç tutardı." (Keşşafu'l Kına , II, 349)
Ebu Hurayra'den merfu olarak rivayel edilen bir hadis-i şerifte;
Peygamber (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ramadan'ı tesbit etmek için, Şaban'ın günlerini sayın."
(Dârakutni sahih bir isnada rivayet etmiştir)

Fakat Ramadan ayında bu gündeme fazla geldiğinden sanki yılda bir kez yapılıyormuş gibi algılanabiliyor. Nitekim Zilhicce ayının 10. günü de kurban ibadeti var. Hatta Zilkade 29.unda hilal gözetlenir, görülürse Zilhicce ayı başlar ve ilk 9 gün oruc sunneti muteberdir. 10. gün de kurban ibadeti yapılır, daha önce ise hacılar arafata çıkar ve iner. Hepsi hicri takvim ile gerçekleşir.
 
Lavandula19 Çevrimdışı

Lavandula19

وَلَمْ أَكُنۢ بِدُعَآئِكَ رَبِّ شَقِيًّا
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum ve rahmetullah
Peki bu hilal gözlemlerine göre hangi ayın kaçında olduğumuzu nerelerden güvenle takip ederim?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullahi we berakatuh

İslam'da aylar 29 veya 30 gün olur. Bu da Ay'ın 29'unda Ay'ın hilal hali akşam güneş batarken gözetlenir. Eğer Hilal görülürse bu yeni Ay'a girildiğini ve ilk günü olduğunun işaretidir. Bu günden sonra hilal her geçen gün daha kalın hale gelecek şekilde görülmeye başlar. Ta ki 13, 14, 15'inde tam dolunay haline gelinceye kadar. 15'inden sonra ay, bu sefer ters taraftan giderek incelerek görülmeye başlar buda 28, 29, 30'una kadar. Yine hilal gözetlemeleri yapılarak sonraki Ây'a girilir ve ona göre günler belirlenir. Eğer 29'unda hilal görülmezse ay 30'a tamamlanıyor ve ve sonra diğer Ay'a geçiliyor.


Yurt dışında hilalin gözetleme veya görülme durumlarını gösteren siteler mevcud, bunları internetten tâkib edebilirsiniz. Daha çok Ramadan (Oruc) ve Zilhicce (Kurban) Ay'larına girerken ibadetlerin başlangıçları ve bayramları önemli olduğundan hilali gözetlenmesi gerekmektedir. Bu sebeble dünya üzerinde işi bilen hassasiyet sahibi kişi ve vakıflar bu konularda hilali gözetleyip şahidler huzurunda ilan edilmektedir.
 
Lavandula19 Çevrimdışı

Lavandula19

وَلَمْ أَكُنۢ بِدُعَآئِكَ رَبِّ شَقِيًّا
İslam-TR Üyesi
@Abdulmuizz Fida
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakâtuh
Allah azze ve celle ecrinizi versin hocam, sorumun cevabı şunu araştırmaktan geçiyor:
Yurt dışında hilalin gözetleme veya görülme durumlarını gösteren siteler mevcud, bunları internetten tâkib edebilirsiniz.
Ru'yet-i Hilale dair izahı forumda okumuştum ve buna göre amel etmeye başlayınca evde ne olduğunu tahmin edersiniz. Aklıma geldi şimdi tekrar okuyunca. Rabbim bu ikilikten beni de tüm ummeti de kurtarsın, sunnete aykırı uygulamaları alaşağı etsin amin.
Teşekkür ederim, fi emanillah.
 
Üst Ana Sayfa Alt